همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران
دوره 40 (1403)
دوره 39 (1402)
دوره 38 (1401)
دوره 37 (1400)
دوره 36 (1399)
دوره 35 (1398)
دوره 34 (1397)
دوره 33 (1396)
دوره 32 (1395)
دوره 31 (1394)
دوره 30 (1393)
دوره 29 (1392)
دوره 28 (1391)
دوره 27 (1390)
دوره 26 (1389)
دوره 25 (1388)
دوره 24 (1387)
دوره 23 (1386)
دوره 22 (1385)
دوره 21 (1384)
دوره 20 (1383)
دوره 19 (1382)
دوره 18 (1381-7)
دوره 17 (1381-6)
دوره 16 (1381-5)
دوره 15 (1381-4)
دوره 14 (1381-3)
دوره 13 (1381-2)
دوره 12 (1381-1)
دوره 11 (1380-5)
دوره 10 (1380-4)
دوره 9 (1380-3)
دوره 8 (1380-2)
دوره 7 (1380-1)
دوره 6 (1379)
دوره 5 (1379)
دوره 4 (1378)
دوره 3 (1378)
دوره 2 (1377)
دوره 1 (1377)
اثرات بیولوژیک اسانس‌ها و عصاره‌ها
مصرف عصاره هیدروالکلی یونجه زرد (.Melilotus officinalis L) بر بهبودبخشی افسردگی ناشی از استرس مزمن بی‌حرکتی در موش بزرگ آزمایشگاهی نر بالغ

سعید ولی پور چهارده چریک؛ مهران عربی؛ حامد حسین زاده

دوره 40، شماره 1 ، فروردین 1403، ، صفحه 130-141

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2023.363160.3357

چکیده
  سابقه و هدف: استرس، دستگاه‌های بدن را تحت تأثیر قرار داده و موجب بروز اختلالات متعددی ازجمله افسردگی می‌شود. برای مقابله با استرس و افسردگی ناشی از آن، استفاده از گیاهان دارویی که نسبت به داروهای شیمیایی عوارض جانبی کمتری دارند مورد توجه محققان قرار گرفته است. گیاه یونجه زرد (.Melilotus officinalis L) دارای ترکیباتی مانند کومارین، فلاونوییدها، ...  بیشتر

اثرات بیولوژیک اسانس‌ها و عصاره‌ها
تأثیر آللوپاتی عصاره آبی و اتانولی اندام‌های هوایی اکالیپتوس (Eucalyptus camaldulensis Dehnh.) در مقایسه با علف‌کش 4،2- دی‌کلروفنوکسی‌استیک‌اسید بر مراحل رشدی علف هرز تاج‌خروس (Amaranthus retroflexus L.)

هانیه محسنی فاضل؛ حمید دهقان زاده؛ کریم نوزاد نمینی؛ حسین حسینی؛ حسین زینلی

دوره 39، شماره 4 ، دی 1402، ، صفحه 501-514

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2023.360702.3259

چکیده
  سابقه و هدف: تاج‌خروس (Amaranthus retroflexus L.) یکی از مهمترین علف‌های هرز جهان و از نظر میزان خسارت وارده بر گیاهان زراعی سومین علف هرز غالب دولپه‌ای در سطح جهان است. کاهش مصرف علف‌کش‌های شیمیایی از طریق جایگزینی روش‌های غیر شیمیایی در مدیریت پایدار کشاورزی توصیه می‌شود و استفاده از تأثیر دگرآسیبی گیاهان یکی از این روش‌هاست. از سویی، حساسیت ...  بیشتر

اثرات بیولوژیک اسانس‌ها و عصاره‌ها
بررسی تأثیر عصاره متانولی برگ گیاه Pterocarya fraxinifolia (Poir) spach بر بازدارندگی تکثیر و بیان ژن‌های دخیل در آپوپتوز در رده سلول سرطان پستان انسان MCF-7

سید حسن حسنی کومله؛ ساناز اعتمادی شالکوهی؛ محسن فرهاد پور؛ محمد حسین رضادوست

دوره 39، شماره 4 ، دی 1402، ، صفحه 589-603

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2023.361201.3277

چکیده
  سابقه و هدف: بیماری سرطان یکی از عوامل مهم مرگ و میر و سرطان سینه شایع‌ترین بدخیمی در بین زنان است. گیاهان دارویی می‌توانند نقش مهمی در درمان سرطان داشته باشند. امروزه بسیاری از داروهای مؤثر در درمان سرطان از فرآورده‌های طبیعی استخراج شده از گیاهان بدست می‌آید. هدف از این پژوهش، ارزیابی اثر سمّیت سلولی عصاره متانولی برگ درخت Pterocarya ...  بیشتر

اثرات بیولوژیک اسانس‌ها و عصاره‌ها
بررسی تأثیر عصاره ریشه گیاه قاصدک (Taraxacum officinale L.) بر بهبود بیماران دیابتی نوع دو

زهرا هجری؛ یکتا صادق زاده یزدی

دوره 39، شماره 3 ، مهر 1402، ، صفحه 387-399

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2023.360538.3255

چکیده
  سابقه و هدف: در دیابت نوع دو، پانکراس انسولین کافی تولید نکرده یا انسولین تولید شده عملکرد مناسب ندارد. دیابت نوع دو که از آن به عنوان دیابت غیر وابسته به انسولین نیز یاد می‌شود، شایع‌ترین نوع دیابت در جهان است که معمولاً به دلیل مقاومت سلول‌های بدن نسبت به انسولین رخ می‌دهد. بسیاری از ترکیبات مفید موجود در قاصدک (Taraxacum officinale L.) در ...  بیشتر

اثرات بیولوژیک اسانس‌ها و عصاره‌ها
مقایسه عملکرد عصاره‌های اکالیپتوس (Eucalyptus globulus Labill.) و سیر (Allium sativum Linn.) در کاهش بار قارچی و باکتریایی تخم تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus Borodin) طی دوره انکوباسیون

عباسعلی زمینی؛ رضا طاعتی؛ محمدرضا رضایی ارده؛ علیرضا نجفی خواه

دوره 39، شماره 3 ، مهر 1402، ، صفحه 433-444

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2023.362465.3328

چکیده
  سابقه و هدف: گیاهان دارویی تأثیر بسیار سالم­تری در قیاس با داروهای شیمیایی داشته و به‌علت داشتن مواد مؤثره گوناگون می‌توانند در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری­ها کاربرد داشته باشند. تاسماهی ایرانی یا قره­برون یکی از باارزش‌ترین گونه‌های ماهیان خاویاری دریای خزر است که به‌عنوان گونه مناسب پرورشی به مزارع پرورش ماهیان خاویاری ...  بیشتر

اثرات بیولوژیک اسانس‌ها و عصاره‌ها
تأثیر گیاه دارویی بیلهر (Dormema aucheri Boiss.) بر عملکرد، هماتولوژی، ریخت‌شناسی دئودنوم و کیفیت گوشت جوجه‌های گوشتی

زهرا نوربخش؛ ایمان حاج خدادادی؛ حسینعلی قاسمی؛ محمد حسین مرادی

دوره 39، شماره 3 ، مهر 1402، ، صفحه 483-499

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2023.358687.3170

چکیده
  سابقه و هدف: امروزه در صنعت طیور برای دستیابی به بالاترین تولید با کمترین هزینه از افزودنی‌های خوراکی استفاده می‌شود. محرک‌های رشد و افزودنی‌های خوراکی، مجموعه‌هایی از ترکیب‌های شیمیایی، بیولوژیکی یا طبیعی هستند که به آب و خوراک اضافه شده و با فرض بهبود رشد و بهبود کارایی خوراک و بدست آوردن بالاترین و اقتصادی‌ترین تولید استفاده ...  بیشتر

اثرات بیولوژیک اسانس‌ها و عصاره‌ها
سمّیت تنفسی و اثر زیرکشنده اسانس‌های Achillea millefolium L. و Mentha pulegium L روی پارامترهای جدول زیستی شته جالیز (Aphis gossypii Glover)

سمانه اکبری؛ شهرام آرمیده

دوره 39، شماره 2 ، تیر 1402، ، صفحه 188-202

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2023.359735.3227

چکیده
  شته جالیز (Aphis gossypii Glover.) از آفات مهم کدوییان است. امروزه برای کنترل جمعیت این آفت، به ترکیب‌های سازگار با محیط‌زیست بیشتر توجه می‌شود. در این تحقیق سمّیت تنفسی اسانس دو گیاه بومادران (Achillea millefolium L.) و پونه (Mentha pulegium L.) روی حشرات کامل آفت مذکور، در غلظت و زمان‌های مختلف بررسی شد. همچنین، اثر زیرکشنده این دو اسانس روی پارامترهای زیستی ...  بیشتر

اثرات بیولوژیک اسانس‌ها و عصاره‌ها
ارزیابی فیتوشیمیایی، آنتی‌اکسیدانی و اثر مهاری عصاره هیدروالکلی دانه بارهنگ (Plantago major L.) بر تولید نانورشته‌های آمیلوئیدی

پویا شیری؛ امیر آراسته؛ گلناز تجدد

دوره 39، شماره 2 ، تیر 1402، ، صفحه 203-212

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2023.359360.3219

چکیده
  گیاه بارهنگ (Plantago major L.) گیاهی علفی و چندساله با اثرات بیولوژیکی فراوان همچون خواص آنتی‌اکسیدانی قوی می‌باشد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر مهاری عصاره دانه بارهنگ بر تولید نانورشته‌های آمیلوئیدی و همچنین ویژگی آنتی‌اکسیدانی این عصاره بود. در مرحله اول، عصاره هیدرو الکلی دانه پودر شده گیاه با استفاده از اتانول 96% تهیه شد. سپس ترکیب‌های ...  بیشتر

اثرات بیولوژیک اسانس‌ها و عصاره‌ها
بررسی حساسیت شپشه آرد (Tribolium confusum Herbest.) به نانوکپسول اسانس اکالیپتوس (Eucalyptus globulus Labill.)

زهره کلوندی؛ جواد ناظمی رفیع؛ امین صادقی؛ عبداله سلیمی؛ رمضان کلوندی؛ مریم نگهبان

دوره 39، شماره 2 ، تیر 1402، ، صفحه 213-223

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2023.359201.3198

چکیده
  امروزه ابداع و بکارگیری روش‌های کنترل غیرشیمیایی آفات کشاورزی ازجمله موارد مهم کاربردی در برنامه‌های مدیریتی آفات در بیشتر جوامع دنیاست. در این میان حجم وسیعی از مطالعات روی آفت‌کش‌های زیست بنیاد متمرکز گردیده است. در این راستا فرمولاسیون‌های جدیدی از حشره‌کش‌های گیاهی به‌عنوان جایگزینی مناسب برای آفت‌کش‌های مصنوعی توسعه ...  بیشتر

اثرات بیولوژیک اسانس‌ها و عصاره‌ها
بررسی خواص آنتی‌اکسیدانی و سیتوتوکسیک عصاره‌ هیدروالکلی Ephedra major Host. بر رده سلولی AGS سرطان معده

فرهنگ مراقبی؛ شیدا آقازاده یامچلو؛ سیده مهدخت مداح

دوره 39، شماره 2 ، تیر 1402، ، صفحه 224-236

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2023.357854.3143

چکیده
  سرطان معده یک تومور بدخیم است که یکی از شایع‌ترین انواع سرطان در جهان و ایران شناخته می‌شود. گیاهان منابعی سرشار از انواع ترکیب‌های آنتی‌اکسیدانی می‌باشند که می‌توانند در جهت تولید داروهای ضد سرطانی استفاده شوند. در این پژوهش خواص آنتی‌اکسیدانی و اثر سمّیت سلولی عصاره گیاه Ephedra major Host.، جمع‌آوری شده از پرندک در شهرستان رباط کریم، ...  بیشتر

اثرات بیولوژیک اسانس‌ها و عصاره‌ها
اثر تغذیه برگ حنا (Lawsonia inermis L.) بر عملکرد رشد، برخی فراسنجه‌های خونی و آنزیم‌های کبدی بره‌های نژاد کرمانی

بنت الهدی بهادر؛ جمیل بهرام پور؛ امیر موسایی؛ حسین دوماری

دوره 38، شماره 4 ، دی 1401، ، صفحه 622-631

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2022.358526.3163

چکیده
  برگ حنا (Lawsonia inermis L.) به‌واسطه داشتن مقادیر زیادی از ترکیب‌های فنولیک ازجمله تانن‌ها از خواص دارویی منحصر به‌فردی همچون خواص آنتی‌بیوتیکی برخوردار می‌باشد. این پژوهش به‌منظور بررسی اثر تغذیه با برگ حنا بر عملکرد رشد، برخی فراسنجه‌های خونی و آنزیم‌های کبدی 20 رأس بره نر نژاد کرمانی، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی در 5 تکرار ...  بیشتر

اثرات بیولوژیک اسانس‌ها و عصاره‌ها
بررسی 6-جینجرول در عصاره کامل زنجبیل (Zingiber officinale Roscoe.) و اثرهای مولکولی آن بر رده سلولی HTC-116 سرطان کلورکتال

طاهره سلیمانی؛ آسا ابراهیمی؛ فر زنده محجوبی؛ مهدی صادقی

دوره 38، شماره 3 ، مهر 1401، ، صفحه 438-449

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2022.356891.3101

چکیده
  زنجبیل (Zingiber officinale Roscoe.) یک گیاه دارویی ادویه‌ای است که دارای خواص آنتی‌کسیدانی، ضدتوموری و ضد سرطانی می‌باشد. این تحقیق با هدف بررسی اثر عصاره اتانولی ریزوم زنجبیل تازه بر مهار سلول‌های سرطانی روده بزرگ HCT-116 و نیز بیان ژن‌های TGFBR2 و DDC به‌عنوان ژن‌های سرکوب‌کننده تومور و ژن β-Actin به‌عنوان ژن مرجع انجام شد. برای شناسایی و اندازه‌گیری ...  بیشتر

اثرات بیولوژیک اسانس‌ها و عصاره‌ها
اثر عصاره متانولی کاسنی (Cichorium intybus L.) بر آنزیم‌های کبدی، قدرت باروری و القای نرینگی در رت‌های نژاد ویستار

محمد محمد علیزاده؛ احمد اصغرزاده؛ مریم تاتاری

دوره 38، شماره 2 ، تیر 1401، ، صفحه 322-331

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2022.356758.3095

چکیده
  ترکیب‌های پلی‌فنلی گیاهان نقش مهمی در کاهش اثرات بیماری بر بدن دارند. کاسنی (Cichorium intybus L.) یکی از منابع پلی‌فنل در طبیعت می‌باشد. برگ کاسنی، حاوی املاح معدنی و گلوکوزیدی به نام شیکورئین (سیکورئین) و ریشه آن دارای مواد قندی، اینولین، پکتین و اسانس است. کبد یکی از اندام‌های ضرورری بدن می‌باشد که بیش از 500 عمکرد حیاتی دارد. تحقیق حاضر ...  بیشتر

اثرات بیولوژیک اسانس‌ها و عصاره‌ها
بررسی اثرهای کشندگی فرمولاسیون اسانس و عصاره برخی گیاهان دارویی روی سنک عناب (Monosteira alticarinata Ghauri)

داراب یزدانی؛ مهدی ابراهیمی؛ سعید مودی؛ فرزانه نباتی؛ محسن پویان؛ سمیه الوانی؛ فرزانه جوکار شوریجه

دوره 38، شماره 2 ، تیر 1401، ، صفحه 345-359

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2022.357017.3105

چکیده
  استان خراسان جنوبی بزرگ‌ترین تولیدکننده عناب (Ziziphus jujuba Mill.) در ایران است و زندگی بخش قابل توجهی از مردم آن منطقه به تولید این محصول وابسته است. شیوع آفت سنک عناب (Monosteira alticarinata Ghauri) در سال‌های اخیر علاوه‌بر کاهش تولید محصول، به‌دلیل استفاده وسیع از سموم شیمیایی برای کنترل این حشره در زمان برداشت محصول، سلامت مصرف‌کنندگان عناب را تهدید ...  بیشتر

اثرات بیولوژیک اسانس‌ها و عصاره‌ها
تأثیر عصاره آبی برخی گیاهان دارویی بر کاهش بیماری پوسیدگی فوزاریومی خیار و فعالیت آنزیم‌های پلی‌فنل اکسیداز، بتا-1، 3-گلوکاناز و پراکسیداز در گیاه خیار بیمار

سمانه ملک پور؛ سیمین نصرتی؛ بیتا بهبودیان؛ جلال غلام نژاد؛ محمد آرمین

دوره 37، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1400، ، صفحه 920-933

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2021.355339.3029

چکیده
  در مطالعه حاضر، ابتدا تأثیر عصاره آبی گیاهان آویشن باغی (Thymus vulgaris L.)، رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.)، رزماری (Rosmarinus officinalis L.) و نعناع فلفلی (Mentha piperita L.)، بر کاهش رشد عامل بیماری پوسیدگی فوزاریومی خیار (Fusarium oxysporum f. sp. radicis-cucumerinum (forc)) در شرایط درون شیشه‌ای، به‌وسیله آزمون دیسک کاغذی بررسی شد. براساس نتایج، به‌ترتیب عصاره آبی آویشن باغی، رازیانه، ...  بیشتر

اثرات بیولوژیک اسانس‌ها و عصاره‌ها
مقایسه آثار اسانس‌ دو گونه گیاه Origanum vulgare L. و Origanum majorana L. بر رده سلول سرطانی BCL-1 و سلول‌های سیستم ایمنی

فاطمه مشهدی؛ مجید قربانی نهوجی؛ رویا یارایی

دوره 37، شماره 5 ، آذر و دی 1400، ، صفحه 781-794

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2021.352596.2898

چکیده
  گیاهان خانواده نعناعیان منبع غنی از ترکیب‌های دارویی با خواص ضدسرطان هستند. در بسیاری از تحقیقات تنها به خواص ضد سرطانی این ترکیب‌ها پرداخته شده است و به سمّیت آنها بر سلول‌های سالم توجهی نشده است. این مطالعه با هدف ارزیابی و مقایسه اثرهای سمّی اسانس‌ دو گونه از جنس مرزنجوش (خانواده نعناعیان) شامل Origanum vulagare L. و Origanum majorana L. بر رده ...  بیشتر

اثرات بیولوژیک اسانس‌ها و عصاره‌ها
بررسی سمّیت تدخینی اسانس پوست لیموترش (Citrus limon L.)، پرتقال (Citrus sinensis L.) و نارنج (Citrus aurantium L.) روی سه گونه آفت مهم انباری

الیناز استوار؛ سمیرا خدایاری؛ شهرام آرمیده

دوره 37، شماره 5 ، آذر و دی 1400، ، صفحه 859-871

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2021.353970.2965

چکیده
  سالیانه بخش قابل توجهی از تولیدات کشاورزی توسط آفات انباری از بین می‌روند. به‌طور معمول برای کنترل آفات از سموم شیمیایی استفاده می‌شود. خطرات باقیمانده سموم روی محصولات انباری و نیز افزایش مقاومت آفات، انتخاب روش‌های کنترل امن و مؤثر را ایجاب می‌کند. ترکیب‌های گیاهی می‌توانند زمینه تحقیق در مورد کنترل آفات انباری با روش‌های ...  بیشتر

اثرات بیولوژیک اسانس‌ها و عصاره‌ها
تأثیر پودر دانه شنبلیله (Trigonella foenum-graecum L.) و جنسیت بر عملکرد، پاسخ ایمنی، جمعیت میکروبی و مورفولوژی روده جوجه‌های گوشتی

مهدیه محمدزاده؛ محمد سالارمعینی؛ محسن افشارمنش؛ محمد خواجه بمی

دوره 37، شماره 4 ، مهر و آبان 1400، ، صفحه 675-685

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2021.354564.2990

چکیده
  به‌منظور بررسی تأثیر جنس و پودر دانه شنبلیله (Trigonella foenum-graecum L.) بر عملکرد رشد، پاسخ ایمنی و جمعیت میکروبی و مورفولوژی روده جوجه‌های گوشتی، پژوهشی با 240 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه راس 308 (120 قطعه نر و 120 قطعه ماده) در قالب طرح کاملاً تصادفی به‌صورت آزمایش فاکتوریل شامل سه سطح پودر دانه شنبلیله (صفر (شاهد)، 0.5 و یک درصد) و دو جنس (نر و ماده) ...  بیشتر

اثرات بیولوژیک اسانس‌ها و عصاره‌ها
بررسی سمیت و LC50 برخی گیاهان دارویی با استفاده از آزمون Artemia salina

مرضیه حجازی؛ رقیه نوروزی

دوره 37، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1400، ، صفحه 403-411

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2021.351732.2859

چکیده
  از گذشته تاکنون گیاهان و فرآورده‌های آنها به‌عنوان غذا و گیاه دارویی در تغذیه و درمان بیماری‌ها در انسان و حیوانات مورد استفاده قرار گرفته‌اند. با این حال در تصور عامه گیاهی بودن یک فرآورده دارویی و یا غذایی با عدم‌سمّیت و ایمنی آن برابر بوده است و اثرهای جانبی و سمّیت گیاهان و فرآورده‌های آنها کمتر مطالعه شده است. ازاین‌رو استفاده ...  بیشتر

اثرات بیولوژیک اسانس‌ها و عصاره‌ها
مقایسه اثر افزودنی‌های گیاهی با آنتی‌بیوتیک محرک رشد بر صفات تولیدی، فراسنجه‌های بیوشیمیایی و آنزیم‌های کبدی سرم جوجه‌های گوشتی

سارا مسعود مقدم؛ جمشید مهرزاد؛ امیرحسین علیزاده قمصری؛ رضا بهاری کاشانی؛ جعفر سعیدی

دوره 37، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1400، ، صفحه 412-423

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2021.354168.2973

چکیده
  این آزمایش برای مقایسه اثرهای چهار افزودنی گیاهی تجاری و یک آنتی‌بیوتیک محرک رشد (ویرجینیامایسین) بر عملکرد، برخی فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون و فعالیت آنزیم‌های کبدی سرم جوجه‌های گوشتی انجام شد. تعداد 900 قطعه جوجه خروس گوشتی یک‌روزه (سویه راس 308) در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار و شش تکرار 30 قطعه‌ای مورد استفاده قرار گرفتند. ...  بیشتر

اثرات بیولوژیک اسانس‌ها و عصاره‌ها
تأثیر پاداکسندگی و زیست‌پادی عصاره‌های الکلی Zataria multiflora Boiss. و Cuminum cyminum L. در پوشش زیست‌فعال بر ماندگاری گوشت مرغ

فریبا ظفرمند کاشانی؛ داریوش خادمی شورمستی

دوره 37، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1400، ، صفحه 424-433

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2021.352887.2913

چکیده
  مخاطرات زیست محیطی بسته‌بندی‌های بسپاری موجب افزایش تمایل به استفاده از پوشش‌های زیست‌تخریب‌پذیر چندسازه‌ای شده است. با توجه به محدودیت‌های استفاده از پاداکسنده‌ها و زیست‌پادهای مصنوعی، استفاده از فرآورده‌های طبیعی جایگزین توسعه یافته است. در این مطالعه اثرهای پاداکسندگی و ضدمیکروبی عصاره‌های الکلی آویشن شیرازی (Zataria multiflora ...  بیشتر

اثرات بیولوژیک اسانس‌ها و عصاره‌ها
ارزیابی خواص آنتی‌اکسیدانی پودر برگ Oxalis corniculata L. و مقایسه اثر افزودن آن با ویتامین C بر عملکرد و کیفیت گوشت جوجه‌های گوشتی تحت تنش گرمایی

سرور اسفندیاری؛ مژگان مظهری؛ امیدعلی اسماعیلی پور؛ حسین دوماری

دوره 37، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1400، ، صفحه 475-486

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2021.353756.2951

چکیده
  به‌منظور ارزیابی خواص آنتی‌اکسیدانی پودر برگ گیاه دارویی شبدرترشک (Oxalis corniculata L.)‌ و مقایسه اثر افزودن آن با ویتامین C بر عملکرد و کیفیت گوشت جوجه‌های گوشتی تحت تنش گرمایی یک آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار، 5 تکرار و 10 پرنده در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره پایه ذرت-سویا (شاهد)، جیره پایه + 250 میلی‌گرم در ...  بیشتر

اثرات بیولوژیک اسانس‌ها و عصاره‌ها
بررسی تأثیر مخلوط عصاره گیاهان دارچین، نعناع و فلفل بر خصوصیات دستگاه گوارش، فراسنجه‌های خونی و وی‍ژگی‌های استخوان درشت‌نی جوجه‌های گوشتی

زهرا تهامی؛ سید محمد حسینی؛ امین ولی‌زاده قلعه بیگ

دوره 37، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1400، ، صفحه 487-501

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2021.351822.2869

چکیده
  به‌منظور بررسی تأثیر مخلوط عصاره گیاهان دارچین (Cinnamomum cassia (L.) J.Presl)، نعناع (Mentha pulegium L.) و فلفل (Capsicum annuum L.) بر وزن نسبی اندام‌های داخلی و گوارشی، اسیدیته دستگاه گوارش، فراسنجه‌های خونی و خصوصیات استخوان درشت‌نی جوجه‌های گوشتی سویه راس 308، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار و 8 قطعه جوجه در هر تکرار انجام گردید. تیمارهای ...  بیشتر

اثرات بیولوژیک اسانس‌ها و عصاره‌ها
تأثیر عصاره اتانولی گیاهان آنغوزه (Ferula assa-foetida L.) و به‌لیمو (Aloysia citriodora Ort. et Palav.) بر تلفات و برخی ویژگی‌های فیزیولوژیک لارو بید آرد (Ephestia kuehniella (Lepidoptera: Pyralidae))

مریم عجم حسنی

دوره 37، شماره 2 ، خرداد و تیر 1400، ، صفحه 300-314

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2021.343220.2801

چکیده
  شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1400.37.300.106.2.1578.41تأثیرات کشندگی و فیزیولوژیکی متابولیت‌های ثانویه گیاهی بر طیف وسیعی از حشرات آفت ثابت شده است. این ترکیب‌ها ضمن داشتن اثر مستقیم بر آفت هدف، برای انسان و محیط زیست کم خطر هستند و این موضوع سبب مزیت آنها بر ترکیب‌های شیمیایی شده است. در این تحقیق تأثیر کشندگی عصاره‌های اتانولی آنغوزه (Ferula ...  بیشتر

اثرات بیولوژیک اسانس‌ها و عصاره‌ها
مطالعه ترکیب‌های شیمیایی و فعالیت ضدباکتریایی اسانس شوید (Anethum graveolens L.) به‌عنوان نگهدارنده و طعم‌دهنده طبیعی در آب کرفس

الهام کیانی فر؛ ساغر کتابچی

دوره 37، شماره 2 ، خرداد و تیر 1400، ، صفحه 350-363

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2021.352505.2894

چکیده
  شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1400.37.350.106.2.1605.1587امروزه با توجه به اثرات جانبی نگهدارنده‌های شیمیایی و توجه تولیدکنندگان مواد غذایی به نگهدارنده‌های طبیعی، ارزیابی اثرات ضدمیکروبی نگهدارنده‌های طبیعی در مدل‌های آزمایشگاهی و غذایی ضروری به نظر می‌رسد. در این تحقیق اسانس‌گیری از ساقه و برگ گیاه شوید (Anethum graveolens L.) با روش تقطیر و شناسایی ...  بیشتر