همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار، گروه شیلات، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان. ایران.

2 استادیار، گروه شیلات، واحد تالش، دانشگاه آزاد اسلامی، تالش. ایران.

3 مربی، گروه شیلات، واحد تالش، دانشگاه آزاد اسلامی، تالش. ایران

4 کارشناس ارشد، اداره کل شیلات استان گیلان، بندرانزلی، ایران.

چکیده

سابقه و هدف: گیاهان دارویی تأثیر بسیار سالم­تری در قیاس با داروهای شیمیایی داشته و به‌علت داشتن مواد مؤثره گوناگون می‌توانند در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری­ها کاربرد داشته باشند. تاسماهی ایرانی یا قره­برون یکی از باارزش‌ترین گونه‌های ماهیان خاویاری دریای خزر است که به‌عنوان گونه مناسب پرورشی به مزارع پرورش ماهیان خاویاری معرفی‌شده و بخشی از گله‌های مولدین پرورشی را در ایران تشکیل می­دهد. این‌ گونه به دلیل کوتاه­تر بودن دوره تولید خاویار در مقایسه با گونه فیل­ماهی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. هدف از این تحقیق، مقایسه عملکرد عصاره­های هیدروالکلی اکالیپتوس و سیر در کاهش بار قارچی و باکتریایی تخم تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus) طی دوره انکوباسیون بود.
مواد و روش‌ها: در ابتدا، از مولدین نر و ماده تاسماهی ایرانی پس از طی شدن مراحل تکثیر مصنوعی اسپرم و تخمک کافی استحصال شد. پس از لقاح، تخم­ها توسط ترازوی دیجیتال توزین شده و تعداد تخم به‌ازای گرم، وزن کل تخم­ها در سینی و تعداد نهایی تخم‌های ذخیره­سازی شده در انکوباتور محاسبه گردید. با توجه به اختصاص سه سینی برای هر تیمار، تعداد تخم­های ذخیره­سازی شده برای هر تیمار 15000 عدد و تعداد کل تخم­های ذخیره­سازی شده برای 5 تیمار 75000 عدد بود. عصاره­های هیدروالکلی (حلال اتانول 70%) اکالیپتوس (ظاهر: شفاف، رنگ: قهوه­ای و pH=5.02) و سیر (ظاهر: شفاف، رنگ: قهوه­ای روشن و pH=6.49) تهیه شدند. پنج تیمار آزمایشی شامل شاهد (فاقد عصاره)، اکالیپتوس50 میلی­گرم در لیتر، اکالیپتوس 100 میلی­گرم در لیتر، سیر50 میلی­گرم در لیتر و 100 میلی­گرم در لیتر در سه تکرار به روش حمام کوتاه‌مدت طی سه مرحله (روز) طراحی شدند. در پایان سه مرحله ضدعفونی، نمونه­برداری از تخم­ها به‌صورت تصادفی و از هر تکرار برای شمارش کل باکتریایی و قارچی اجرا گردید.
نتایج: اختلاف معنی­داری در فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی آب مانند pH، اکسیژن محلول و درجه حرارت طی مراحل ضدعفونی تخم­ها مشاهده نشد (P>0.05). نتایج نشان داد که تیمارهای حاوی عصاره­های هیدروالکلی اکالیپتوس و سیر در سطوح 50 و 100 میلی­گرم در لیتر، شمارش کل باکتریایی و قارچی کمتری را نسبت به تیمار شاهد نشان دادند (P<0.05) ولی عصاره اکالیپتوس در غلظت 100 میلی­گرم در لیتر عملکرد بسیار بهتری نسبت به بقیه تیمارهای آزمایشی ثبت کرد (P<0.05). در شاخص­های انکوباسیون از قبیل درصد تفریخ و تعداد لاروهای سالم، اختلاف معنی­دار آماری در چهار تیمار حاوی عصاره­های هیدروالکلی سیر و اکالیپتوس (50 و 100 میلی­گرم در لیتر) با تیمار شاهد مشاهده شد (P<0.05). براساس آزمون دانکن، میانگین درصد تفریخ و تعداد لاروهای سالم در تیمار عصاره اکالیپتوس 100 میلی­گرم در لیتر بیشتر از سایر تیمارهای مورد مطالعه بود (P<0.05). درصد تفریخ تخم در تیمارهای 100 میلی­گرم در لیتر سیر و 50 میلی­گرم در لیتر اکالیپتوس باهم برابر بودند.
نتیجه‌گیری: در طول تحقیق، تغییری در شکل ظاهری لاروها مشاهده نشد که این مسئله می­تواند به‌عنوان بی­خطر بودن عصاره­های گیاهی مطرح شود. فاکتورهای متنوعی از قبیل نوع و ترکیبات موجود در گیاه، میزان غلظت مورد استفاده، نوع میکروارگانیسم، میزان pH و دمای محیط قادرند بر ظرفیت ضدمیکروبی عصاره­ها و ترکیبات گیاهی تأثیرگذار باشند. با توجه به یافته‌های حاصل، می­توان بیان کرد که عصاره­های هیدروالکلی سیر و اکالیپتوس نقش بسیار تعیین‌کننده‌ای در کاهش آلودگی قارچی و باکتریایی تخم تاسماهی ایرانی طی دوره انکوباسیون داشتند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

- Abravesh, Z., Sefidkon, F. and Assareh, M.H., 2007. Extraction and identification of essential oil components of five Eucalyptus species in warm zones of Iran. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research, 23(3): 323-330.
- Alizadeh Behbahani, B., Tabatabaei Yazdi, F., Mortazavi, A., Zendeboodi, F., Gholian, M.M. and Vasiee, A.R., 2013. Effect of aqueous and ethanolic extract of Eucalyptus camaldulensis L. on food infection and intoxication microorganisms “in vitro”. Journal of Paramedical Sciences, 4(3): 89-99.
- Amani Denji, K., Soltani, M., Rajabi Islami, H. and Kamali, A., 2020. The antifungal effects of Allium sativum and Artemisia sieberi extracts on hatching rate and survival of rainbow trout Oncorhynchus mykiss (Walbaum, 1792) larvae. Iranian Journal of Fisheries Sciences, 19(2): 669-680.
- Assareh, M.H., Sedaghati, M., Kiarostami, K. and Ghamari Zare, A., 2010. Seasonal changes of essential oil composition of Eucalyptus maculata Hook. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research, 25(4): 581-588.
- Awad, E. and Awaad, A., 2017. Role of medicinal plants on growth performance and immune status in fish. Fish and Shellfish Immunology, 67: 40-54.
- Ayepola, O. and Adeniyi, B., 2008. The antibacterial activity of leaf extracts of Eucalyptus camaldulensis (Myrtaceae). Journal of Applied Sciences Research, 4(11): 1410-1413.
- Azari Takami, G., 2009. Breeding and Cultivation of Sturgeon Caviarian Fish. University of Tehran presss, Iran, 420p.
- Bozin, B., Mimica-Dukic, N., Samojlik, I., Goran, A. and Igic, R., 2008. Phenolics as antioxidants in garlic (Allium sativum). Food Chemistry, 111(4):925-929.
- Bruno, D.W. and Wood, B.P., 1994. Saprolegnia and other Oomycetes: 599-659. In: Woo, P.T.K. and Bruno, D.W., (Eds.). Fish Diseases and Disorders, Viral, Bacterial and Fungal Infections. CABI Publishing, Wallingford, Oxon, United Kingdom, 877p.
- Chakraborty, S.B. and Hancz, C., 2011. Application of phytochemicals as immunostimulant, antipathogenic and antistress agents in finfish culture. Reviews in Aquaculture, 3(3): 103-119.
- Citarasu, T., 2010. Herbal biomedicines: a new opportunity for aquaculture industry. Aquaculture International, 18: 403-414.
- Dettlaff, T.A., Ginsburg, A.S. and Schmalhausen, O.I., 1993. Sturgeon Fishes: Developmental Biology and Aquaculture. Springer-Verlag, Berlin, Germany, 300p.
- Ebrahimzadeh Mousavi, H., Rohani, M., Khowsravi, A., Mehrabi, Y. and Basti, A., 2006. The evaluation of Eucaliptus camaldolensis Dehnh. essence application in control of fungal pollution of trout eggs. The Journal of Medicinal Plants, 5(20): 42-47.
- Geffen, A.J. and Evans, J.P., 2000. Sperm traits and fertilization success of male and sex reversed female rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture, 182: 61–72.
- Gilles, M., Zhao, J., An, M. and Agboola, S., 2010. Chemical composition and antimicrobial properties of essential oils of three Australian Eucalyptus species. Food Chemistry, 119: 731-737.
- Harris, J.C., Cottrell, S.L., Plummer, S. and Loyd, D., 2001. Antimicrobial properties of Allium sativum (garlic). Applied of Microbiology and Biotechnology, 57(3): 282-286.
- Holt, J.G., Krieg, N.R., Sneath, P.H.A., Stanley, J.T. and William, S.T., 1994. Bergey’s Manual of Determinative Bacteriology. Williams and Wilikins, Baltimore, USA, 1094p.
- Kazemipour, Y., Rezaei, M. and Keyvani, Y., 2004. Qualitative comparison of effects of garlic and mallow and motherworth extracts in healing of superfacial wounds in the common carp (Cyprinus carpio). Pajouhesh and Sazandegi, 66: 93-97.
- Kwan, P.P., Banerjee, S., Shariff, M., Syahira Ishak, N.A. and Yusoff, F.M., 2018. Quantitative analysis of malachite green and leucomalachite green residues in fish purchased from the markets in Malaysia. Food Control, 92: 101-106.
- Makori, A.J., Abuom, P.O., Kapiyo, R. Anyona, D.N. and Dida, G.O., 2017. Effects of water physico-chemical parameters on tilapia (Oreochromis niloticus) growth in earthen ponds in Teso North Sub-County, Busia County. Fisheries and Aquatic Sciences, 20: 30.
- Militz, T.A., Southgate, P.C., Carton, A.G. and Hutson, K.S., 2014. Efficacy of garlic (Allium sativum) extract applied as a therapeutic immersion treatment for Neobenedenia sp. management in aquaculture. Journal of Fish Diseases, 37: 451-461.
- Mohamed, M., Hussein, A.H., Hassan, W.H., Mohamed, I.K. and Moussa, I.M., 2011. Potential use of allicin (garlic, Allium sativum L., essential oil) against fish pathogenic bacteria and its safety for monosex Nile tilapia (Oreochromis niloticus). Journal of Food, Agriculture and Environment, 11(1): 696-699.
- Mohammadi, M., Zamini, A.A. and Vahabzadeh Roodsari, H., 2013. Evaluating Anti-bacterial and anti-fungal effects of Eucalyptus globulus Labill. hydroalcoholic extract on the skin and gills of common carp fingerlings (Cyprinus carpio). Journal of Aquatic Animals and Fisheries, 4(16): 63-71.
- Nagata, H., Inagaki, Y., Yamamoto, Y., Maeda, K., Kataoka, K., Osawa, K. and Shizukuishi, S., 2006. Inhibitory effects of macrocarpals on the biological activity of Porphyromonas gingivalis and other Periodontopathic Bacteria. Oral Microbiolgy and Immunology, 21(3): 159-163.
- Najafi, M. and Zamini, A.A., 2013. Comparative analysis of antifungal properties of Zataria multiflora Boiss, Eucalyptus spp. essence and malachite green on eggs of kutum (Rutilus frisii Kutum). Advances in Biological Research, 7(5): 163-168.
- Park, J.W., Wendt, M. and Heo, G.J., 2016. Antimicrobial activity of essential oil of Eucalyptus globulus against fish pathogenic bacteria. Laboratory Animal Research, 32(2): 87-90.
- Pollock, R.A., Finlay, L., Mondschein, W. and Modesto, R.R., 2002. Laboratory Exercises in Microbiology. John Wiley and Sons INC., New York, USA, 232p.
- Pourali Foshtomi, H., Pourkazemi, M., Bahmani, M., Yeganeh, H. and Nezami, A.A., 2011. Comparison study on growth performance and survival rate of Acipenser persicus larvae using formulated diets and live food. Journal of Oceanography, 2(6): 31-42.
- Sattari, M., Shahbazi, N. and Najarpirayeh, S., 2005. Evaluation of the antibacterial effect of aqueous and alcoholic extracts of eucalyptus on Pseudomonas aeruginosa. Journal of Pathobiology Research, 8(1): 19-23.
- Shafiei, F, Davoodi, R, Bagheri, D, Jamali, F. and Nooryazdan, H., 2016. Effect of the Garlic extract (Allium sativum), on Saprolegnia isolated from Rainbow trout Oncorhynchus mykiss (Walbaum, 1792) eggs compared with Malachite green and Bronopol. The Journal of Applied Ichthyological Research, 4(3): 93-105.
- Shahrani, M., Azari Takami, G., Sharif Rohani, M., Motallebi, A. and Yazdani Sadati, M., 2021. Antifungal effects of alcoholic extract of Thymus vulgaris on Siberian sturgeon (Acipenser baerii) eggs compared with malachite green effects. Iranian Journal of Fisheries Sciences, 20(1): 218-229.
- Shang, A, Cao, S.Y., Xu, X.Y., Gan, R.Y., Tang, G.Y., Corke, H., Mavumengwana, V. and Li, H.B., 2019. Bioactive Compounds and Biological Functions of Garlic (Allium sativum L.). Foods, 8(7): 246-277.
- Sirvastava, K., 2007. Green supply‐chain management: a state‐of‐the‐art literature review. International Journal of Manag Review, 9(1): 53-80.
- Swaef, E., Den Broeck, W., Dierckens, K. and Decostere, A., 2015. Disinfection of teleost eggs: a review. Reviews in Aquaculture, 7: 1-21.
- Szychowski, K.A., Rybczyńska-Tkaczyk, K., Gaweł-Bęben, K., Świeca, M., Karaś, M., Jakubczyk, A. Matysiak, M. Binduga, U.F. and Gmiński, J., 2018. Characterization of Active Compounds of Different Garlic (Allium sativum L.) Cultivars. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 68(1): 73-81.
- Valenzuela-Gutierrez, R., Lago-Lestón, A., Vargas-Albores, F., Cicala, F. and Martinez‑Porchas, M., 2021. Exploring the garlic (Allium sativum) properties for fish aquaculture. Fish Physiology and Biochemistry, 47: 1179-1198.
- Willoughby, I.G., 1994. Fungi and Fish Diseases. Pisces Press. Stirling, Scotland, 57p.
- Zhu, F., 2020. A review on the application of herbal medicines in the disease control of aquatic animals. Aquaculture, 526: 735422.
- Zhu, Q.Y., Huang, Y. and Chen, Z.Y., 2000. Interaction between flavonoids and α-tocopherol in human low density lipoprotein. Journal of Nutritional Biochemistry, 11(1): 14-21.