دوره 24، شماره 1 ، اردیبهشت 1387
فاطمه حیدری؛ سعید زهتاب سلماسی؛ عزیز جوانشیر؛ هوشنگ آلیاری؛ محمدرضا دادپور
دوره 24، شماره 1 ، اردیبهشت 1387، صفحه 1-9
چکیده
نعناع فلفلی با نام علمیMentha piperita L.، از جمله گیاهان دارویی و معطر باارزش در صنایع دارویی، غذایی، آرایشی و بهداشتی است که به دلیل طیف وسیع کاربرد آن در صنایع مختلف دارویی در سطح وسیعی از مزارع کشت میشود. بهمنظور بررسی تأثیر عناصر ریز مغذی و تراکم بوته بر درصد و عملکرد اسانس آزمایشی در سال 1384، در دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز در قالب ...
بیشتر
نعناع فلفلی با نام علمیMentha piperita L.، از جمله گیاهان دارویی و معطر باارزش در صنایع دارویی، غذایی، آرایشی و بهداشتی است که به دلیل طیف وسیع کاربرد آن در صنایع مختلف دارویی در سطح وسیعی از مزارع کشت میشود. بهمنظور بررسی تأثیر عناصر ریز مغذی و تراکم بوته بر درصد و عملکرد اسانس آزمایشی در سال 1384، در دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز در قالب فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد که فاکتورهای آن را عناصر ریز مغذی در دو سطح (عدم محلولپاشی و محلولپاشی) و تراکم بوته در چهار سطح (8، 12، 16 و 20 بوته در متر مربع)، تشکیل میدادند. دادههای بدست آمده از هر دو چین به صورت آزمایش فاکتوریل بر مبنای بلوکهای کامل تصافی و دادههای حاصل از یک سال به صورت اسپلیت پلات در زمان آنالیز شده است. نتایج حاصل از دو چین نشان داد که نعناع فلفلی در چین اول نسبت به چین دوم از رشد مناسبتری برخوردار بود. بهطوری که این گیاه بیشترین عملکرد اسانس را در چین اول تولید نمود، اما میزان اسانس در برگ و بوته در چین اول نسبت به چین دوم کمتر بود. بیشترین درصد اسانس برگ در چین دوم و در اثر محلولپاشی با عناصر ریز مغذی به میزان 96/2 درصد حاصل شد. بیشترین عملکرد اسانس نیز در چین اول به میزان 02/20 لیتر در هکتار بدست آمد. نعناع فلفلی در تراکم 20 بوته در متر مربع و در اثر محلولپاشی با عناصر ریز مغذی بیشترین عملکرد خشک و عملکرد اسانس را در واحد سطح تولید نمود.
فاطمه جهانسوز؛ حسن ابراهیمزاده؛ علیاکبر نجفی؛ محمدرضا نقوی؛ حسین فرزانه
دوره 24، شماره 1 ، اردیبهشت 1387، صفحه 10-17
چکیده
در این آزمایش اثر ضد قارچی اسانس بذرهای باریجه (Ferula gummosa Boiss.) مربوط به شهرهای کاشان، ایلام و سمنان بر روی دو قارچ بیماریزای گیاهی Botrytis cinerea وRhizopus stolonifer بررسی شد. نتایج آزمون چند دامنهای دانکن نشان داد که میانگین رشد قارچ B. cinerea در هر سه نمونه اسانس با افزایش غلظت اسانس کاهش مییابد، بهطوری که کمترین و بیشترین میزان رشد این ...
بیشتر
در این آزمایش اثر ضد قارچی اسانس بذرهای باریجه (Ferula gummosa Boiss.) مربوط به شهرهای کاشان، ایلام و سمنان بر روی دو قارچ بیماریزای گیاهی Botrytis cinerea وRhizopus stolonifer بررسی شد. نتایج آزمون چند دامنهای دانکن نشان داد که میانگین رشد قارچ B. cinerea در هر سه نمونه اسانس با افزایش غلظت اسانس کاهش مییابد، بهطوری که کمترین و بیشترین میزان رشد این قارچ بهترتیب در غلظتهای 1200 و صفر میکرولیتر بر لیتر اسانس مشاهده گردید. در مقابل، تأثیر غلظتهای مختلف اسانس بر روی قارچ R. stolonifer نشان داد که در هر سه نمونه اسانس با افزایش غلظت، تقریباً میزان رشد قارچ افزایش یافته است و در حقیقت افزایش غلظت، تأثیر تشدید کننده رشد قارچ را داشته است. نتایج این تحقیق نشان میدهد که افزایش غلظت اسانس میتواند تأثیر متفاوتی بر روی قارچهای گیاهی داشته باشد.
حسین علیآبادی فراهانی؛ عباس ارباب؛ بهلول عباسزاده
دوره 24، شماره 1 ، اردیبهشت 1387، صفحه 18-30
چکیده
به منظور بررسی تأثیر سوپر فسفاتتریپل، تنش کمآبی و کود بیولوژیک Glomus hoi برتعدادی از صفات کمی و کیفی گیاه دارویی گشنیز (Coriandrum sativum L.)، این تحقیق در سال 1385 انجام گرفت. آزمایش مزرعهای بهصورت اسپلیت فاکتوریل در قالب بلوکهای کامل تصادفی با 4 تکرار اجرا گردید. تیمارهای مورد بررسی، شامل مقادیر صفر، 16 و 32 کیلوگرم در هکتار P2O5 (سوپر فسفاتتریپل)، ...
بیشتر
به منظور بررسی تأثیر سوپر فسفاتتریپل، تنش کمآبی و کود بیولوژیک Glomus hoi برتعدادی از صفات کمی و کیفی گیاه دارویی گشنیز (Coriandrum sativum L.)، این تحقیق در سال 1385 انجام گرفت. آزمایش مزرعهای بهصورت اسپلیت فاکتوریل در قالب بلوکهای کامل تصادفی با 4 تکرار اجرا گردید. تیمارهای مورد بررسی، شامل مقادیر صفر، 16 و 32 کیلوگرم در هکتار P2O5 (سوپر فسفاتتریپل)، دو سطح دور آبیاری که آبیاری بعد از 30 میلیمتر تبخیر از سطح تشتک تبخیر (شرایط بدون تنش) و آبیاری بعد از 60 میلیمتر تبخیر (شرایط تنش خشکی) و کاربرد و عدم کاربرد قارچ میکوریزا (Glomus hoi) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که اثر تنش خشکی بر عملکرد بیولوژیک، عملکرد سرشاخه گلدار، عملکرد اسانس سرشاخه گلدار، عملکرد ریشه، درصد اسانس سرشاخه گلدار، طول و قطر ریشه در سطح 1 درصد معنیدار بود. بیشترین عملکرد بیولوژیک، عملکرد سرشاخه گلدار و عملکرد اسانس سرشاخه گلدار، عملکرد و قطر ریشه در شرایط بدون تنش و بیشترین درصد اسانس سرشاخه گلدار و طول ریشه در شرایط تنش بدست آمدند. همچنین اثر فسفر بر عملکرد بیولوژیک، عملکرد سرشاخه گلدار، عملکرد اسانس سرشاخه گلدار، عملکرد ریشه، درصد اسانس سرشاخه گلدار و طول ریشه در سطح 1 درصد معنیدار و بر قطر ریشه معنیدار نبود. مقایسه میانگینها نشان داد که بیشترین عملکرد بیولوژیک، عملکرد سرشاخه گلدار و عملکرد اسانس سرشاخه گلدار، عملکرد ریشه و طول ریشه از کاربرد 70 کیلوگرم فسفر در هکتار و بیشترین درصد اسانس سرشاخه گلدار از کاربرد 35 کیلوگرم فسفر در هکتار بدست آمد. اثر میکوریزا بر عملکرد بیولوژیک، عملکرد سرشاخه گلدار، عملکرد اسانس سرشاخه گلدار و عملکرد ریشه در سطح 1 درصد، بر طول ریشه در سطح 5 درصد و بر قطر ریشه و درصد اسانس سرشاخه گلدار معنیدار نبود. بیشترین عملکرد بیولوژیک، عملکرد سرشاخه گلدار، عملکرد اسانس سرشاخه گلدار، عملکرد و طول ریشه از کاربرد قارچ میکوریزا بدست آمدند. نتایج نشان داد که قارچ میکوریزا صفات کمی و کیفی گشنیز را افزایش داد و از طرفی موجب کاهش مصرف فسفر گردید.
زهرا جلالی؛ فاطمه سفیدکن؛ محمدحسن عصاره؛ فریده عطار
دوره 24، شماره 1 ، اردیبهشت 1387، صفحه 31-37
چکیده
کامازولن، آلفا-بیسابولن اکسید A و آلفا-بیسابولول اکسیدهای A وB از سسکوئیترپنهای مهم و ارزشمند در بابونه هستند که به دلیل موارد استفاده متعدد در مواد آرایشی-بهداشتی مورد توجه هستند. در این تحقیق گلهای سه گونه Matricaria recutita L. (از سه رویشگاه در استان خوزستان، بوشهر و فیروزآباد فارس)، Matricaria aurea (Loefl.) Schultz-Bip. و Anthemis hyalina DC. هر کدام از یک رویشگاه ...
بیشتر
کامازولن، آلفا-بیسابولن اکسید A و آلفا-بیسابولول اکسیدهای A وB از سسکوئیترپنهای مهم و ارزشمند در بابونه هستند که به دلیل موارد استفاده متعدد در مواد آرایشی-بهداشتی مورد توجه هستند. در این تحقیق گلهای سه گونه Matricaria recutita L. (از سه رویشگاه در استان خوزستان، بوشهر و فیروزآباد فارس)، Matricaria aurea (Loefl.) Schultz-Bip. و Anthemis hyalina DC. هر کدام از یک رویشگاه بهترتیب در تنگ ارم و دشتستان جمعآوری گردید و پس از خشک شدن در محیط آزمایشگاه، به روش تقطیر با آب مورد اسانسگیری قرار گرفت. سپس ترکیبهای تشکیلدهنده اسانسها با استفاده از کروماتوگرافی گازی تجزیهای (Analytical GC) و گازکروماتوگراف متصل به طیفسنج جرمی (GC/MS) و محاسبه اندیسهای بازداری، مورد شناسایی قرار گرفتند. بازده اسانس M. recutita در نمونه بوشهر 85/2%، در نمونه خوزستان 68/0% و در نمونه فارس 35/2% بود، در حالیکه بازده اسانس M. aurea 63/0% و بازده اسانس Anthemis hyalina 54/2% بدست آمد. تعداد 9 ترکیب در اسانس نمونههای مختلف M. recutita شناسایی شد که از بین آنها آلفا-بیسابولن اکسید A (4/92%-4/63%)، آلفا-بیسابولول اکسید A (4/15%-3/3%) و کامازولن (6/10%-6/2%) عمدهترین اجزا بودند. تعداد 7 ترکیب در اسانس M. aurea شناسایی شد که اجزای اصلی شامل آلفا-بیسابولن اکسید A (0/59%)، آلفا-بیسابولول اکسید A (3/22%) و کامازولن (8/8%) بودند. همچنین 6 ترکیب در اسانس Anthemis hyalina شناسایی شد. ترکیبهای عمده این اسانس آلفا-بیسابولن اکسید A (1/66%)، آلفا-بیسابولول اکسید A (5/15%) و کامازولن (9/6%) بودند.
مرضیه طاهرزاده؛ کیوان زندی؛ رامین یعقوبی؛ سعید تاجبخش؛ زهرا راستیان
دوره 24، شماره 1 ، اردیبهشت 1387، صفحه 38-46
چکیده
خانواده Avicenniaceae یکی از اعضـای گیاهـان مانگرو حقیقی است که دارای یک جنس، یـازده گونـه و چند زیر گونـه میباشد. گیاه حرا با نام علمی Avicennia marina (Forssk.) Vierh. رایجترین گونه این گیاهان در جنگلهای مانگرو ایران است. با توجه به وجود ترکیبهای بیولوژیک فعال موجود در آن و استفادههایی که از این گیاه در طب سنتی بهعمل میآید، بر آن شدیم که اثر ...
بیشتر
خانواده Avicenniaceae یکی از اعضـای گیاهـان مانگرو حقیقی است که دارای یک جنس، یـازده گونـه و چند زیر گونـه میباشد. گیاه حرا با نام علمی Avicennia marina (Forssk.) Vierh. رایجترین گونه این گیاهان در جنگلهای مانگرو ایران است. با توجه به وجود ترکیبهای بیولوژیک فعال موجود در آن و استفادههایی که از این گیاه در طب سنتی بهعمل میآید، بر آن شدیم که اثر ضد ویروسی عصاره حاصل از برگ گیاه مذکور را بر روی ویروس پولیو (سویه واکسنی) مورد بررسی قرار دهیم. در این پژوهش از محلول گلیسیرین 10% بهعنوان حلال جهت عصارهگیری از برگ گیاه استفاده شد. سپس سمیت عصاره حاصل بر روی سلولهای Vero مورد بررسی قرار گرفت. همچنین میزان اثر عصاره مذکور بر عفونتزایی ویروس پولیو، قبل و بعد از اتصالش به سلول مورد ارزیابی قرارگرفت. بر اساس نتـایج این مطالعه غلظتی از عصـاره کـه موجب آثار سمی در50 درصد از سلولها میشود (CC50)، به میــزان g/mlm 96/5750 محاسبــه شد و متعاقبـاً غلظتی از عصـاره کـه مانع بروز 50 درصد آثار تخریب سلولی میشود (IC50)، قبـل و بعد از اتصــال ویروس بــهترتیب g/mlm 7/145 و g/mlm 3/314 بدست آمد. در نهایت معیار SI عصاره مذکور قبل و بعد از اتصال ویروس پولیو به سلول، بهترتیب 5/39 و 3/18 محاسبه شد. با توجه به SIهای بدست آمده میتوان نتیجه گرفت که عصاره گلیسیرینی برگ حـرا اثر قابل توجهی در ممانعت از عفونتزایی این ویروس در کشت سلول Vero داشتـه و میتواند کاندید مناسبی جهت بررسیهای بعدی و در نتیجه طراحی دارو با منشأ طبیعی ضد ویروسی باشد.
محمدجمال سحرخیز؛ مرتضی ستاری؛ غلامرضا گودرزی؛ رضا امیدبیگی
دوره 24، شماره 1 ، اردیبهشت 1387، صفحه 47-55
چکیده
بابونه گاوی گلسفید، گیاهی علفی، چندساله و متعلق به خانواده کاسنی (Asteraceae) میباشد. این گیاه از جمله گیاهان دارویی ارزشمند است که طبق تحقیقات اخیر اثرهای مصرف آن در پیشگیری و معالجه میگرن به اثبات رسیده است. گیاه مذکور دارای اثرهای ضد التهاب، ضد درد، قاعدهآور، تببر و ضدعفونی کننده نیز میباشد. هدف از این مطالعه بررسی اثر ضد ...
بیشتر
بابونه گاوی گلسفید، گیاهی علفی، چندساله و متعلق به خانواده کاسنی (Asteraceae) میباشد. این گیاه از جمله گیاهان دارویی ارزشمند است که طبق تحقیقات اخیر اثرهای مصرف آن در پیشگیری و معالجه میگرن به اثبات رسیده است. گیاه مذکور دارای اثرهای ضد التهاب، ضد درد، قاعدهآور، تببر و ضدعفونی کننده نیز میباشد. هدف از این مطالعه بررسی اثر ضد باکتریایی اسانس گیاه دارویی بابونه گاوی گلسفید با تعیین قبلی بازده و درصد ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس مورد آزمایش بود. استخراج اسانس از اندامهای هوایی در مرحله گلدهی کامل، با روش تقطیر با آب (Hydro-distillation) و با بکارگیری دستگاه Clevenger انجام شد. جداسازی و شناسایی ترکیبهای متشکله اسانس با استفاده از دستگاههای GC و GC/MS صورت گرفت. خواص ضد باکتریایی اسانس گیاه با استفاده از روش رقت در براث و ول دیفیوژن آگار بر چهار باکتری بیماریزا آزمایش شد. نتایج این تحقیق نشان داد که بازده اسانس گیاه مورد مطالعه 66/0 درصد است که حدود 50 درصد آن را ترکیب ضدعفونی کننده کامفور تشکیل داد. اسانس گیاه بیشترین اثر ضد باکتریایی را بر باکتری اشرشیاکلی و کمترین اثر را بر باکتریهای سودوموناس آئروژینوزا و استافیلوکوکوس اورئوس نشان داد. بهطور کلی، نتایج این پژوهش نشان داد که اسانس این گیاه میتواند بهعنوان یک ماده آنتیسپتیک در صنایع داروسازی و غذایی مورد توجه و بررسی بیشتری قرار گیرد.
محدثه محبوبی؛ محمدمهدی فیضآبادی؛ قاسم حقی؛ حسین حسینی
دوره 24، شماره 1 ، اردیبهشت 1387، صفحه 56-65
چکیده
گیاه لعل کوهستان (Oliveria decumbens Vent.)، گیاهی است بوتهای از خانواده چتریان (Umbelliferae) که معمولاً در مناطق جنوبی ایران یافت میشود. مردم این منطقه بهطور گستردهای از قسمتهای هوایی این گیاه در درمان بیماریهای عفونی استفاده میکنند. هدف از این مطالعه، ارزیابی خاصیت ضد میکروبی اسانس حاصل از اندام هوایی این گیاه بر طیف وسیعی از میکروارگانیسمها ...
بیشتر
گیاه لعل کوهستان (Oliveria decumbens Vent.)، گیاهی است بوتهای از خانواده چتریان (Umbelliferae) که معمولاً در مناطق جنوبی ایران یافت میشود. مردم این منطقه بهطور گستردهای از قسمتهای هوایی این گیاه در درمان بیماریهای عفونی استفاده میکنند. هدف از این مطالعه، ارزیابی خاصیت ضد میکروبی اسانس حاصل از اندام هوایی این گیاه بر طیف وسیعی از میکروارگانیسمها شامل باکتریهای گرم منفی و مثبت، قارچهای رشتهای و مخمرها با استفاده از روشهای دیسک دیفیوژن و میکروبراث دایلوشن در شرایط آزمایشگاه بوده است. شناسایی اجزای اصلی موجود در اسانس بهوسیله دستگاه گاز کروماتوگراف(GC) انجام شد. ترکیبهای شناسایی شده در اسانس شامل تیمول (9/26%)، کارواکرول (25/0%)، پاراسیمن (3/13%) و گاما-ترپینن (11%) بود. اسانس حاصل از اندام هوایی با میانگین قطر هاله عدم رشد 86/34 میلیمتر و MIC کوچکتر از l ml-1µ25/0 اثر ضد قارچی خوبی در مقابل قارچهای رشتهای و مخمر نشان داد. اثر 2 میکرولیتر از اسانس بر قارچها با قطر هاله عدم رشد بزرگتر از 3/27 میلیمتر از اثر آمفوتریسین B با قطر هاله عدم رشد کوچکتر از 17 میلیمتر بیشتر بود. باکتریهای گرم مثبت نسبت به باکتریهای گرم منفی در مقابل اسانس لعل کوهستان حساستر بودند (9/21 در برابر 4/18 میلیمتر). باکتریهای تشکیلدهنده اسپور (جنس باسیلوس) نسبت به اسانس مقاوم بوده و اسانس لعل کوهستان در مقابل باسیلوسها دارای اثر مهاری بود. پسودوموناس آئروجینوزا با قطر هاله عدم رشد کمتر از 8 میلیمتر از سایر میکروارگانیسمها نسبت به اسانس مقاومتر بود. میکروارگانیسمها از نظر مقاومت نسبت به اسانس گیاهی متفاوت بوده و باکتریها (گرم مثبت و منفی) نسبت به قارچها و باکتریهای گرم منفی نسبت به باکتریهای گرم مثبت مقاومتر بودند. این اثر به ترکیبهای فنلی اسانس، بهویژه تیمول آن مربوط میشود. مطالعات بیشتری لازم است تا کارآیی این اسانس بهعنوان یک عامل ضد میکروبی ارزیابی گردد.
صدیقه عسگری؛ نرگس جعفری دینانی؛ علیرضا قنادی؛ علیرضا هلالات
دوره 24، شماره 1 ، اردیبهشت 1387، صفحه 66-73
چکیده
استفاده از گیاهان دارویی در معالجه هیپرکلسترولمی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. سیاهدانه از گیاهان مؤثر بر حالت هیپرکلسترولمی است اما اثرهای جانبی احتمالی آن بر فاکتورهای هماتولوژیک و دستگاه هموستاز مشخص نمیباشد. به همین دلیل در این تحقیق اثر این گیاه را بر فاکتورهای گفته شده در خرگوشهای تحت رژیم پرکلسترول و تحت رژیم معمولی ...
بیشتر
استفاده از گیاهان دارویی در معالجه هیپرکلسترولمی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. سیاهدانه از گیاهان مؤثر بر حالت هیپرکلسترولمی است اما اثرهای جانبی احتمالی آن بر فاکتورهای هماتولوژیک و دستگاه هموستاز مشخص نمیباشد. به همین دلیل در این تحقیق اثر این گیاه را بر فاکتورهای گفته شده در خرگوشهای تحت رژیم پرکلسترول و تحت رژیم معمولی بررسی نمودیم. در این تحقیق 20 سر خرگوش نر بالغ به 4 گروه آزمایشی،گروه معمولی، گروه پرکلسترول (%1 کلسترول)، گروه معمولی+ سیاهدانه (%5 سیاهدانه)، گروه پرکلسترول (%1 کلسترول) + سیاهدانه (%5 سیاهدانه) تقسیم شدند و بهمدت 8 هفته تحت رژیمهای غذایی قرار گرفتند. در انتهای مطالعه، نمونه خون خرگوشها برای بررسی فاکتورهای هماتولوژیک بکار برده شد. نتایج نشان داد که سیاهدانه تأثیری بر گلبولهای سفید (WBC) ، گلبولهای قرمز (RBC)، هماتوکریت (HCT)، هموگلوبین ((HGB، فیبرینوژن (FIB) و فاکتور VII انعقادی ندارد و تنها سبب افزایش معنیدار میزان پلاکتها میگردد و در نتیجه ممکن است سبب افزایش انعقاد گردد. بنابراین سیاه دانه به استثنای افزایش در میران پلاکتها، تأثیری بر سایر فاکتورهای هماتولوژیک ندارد و انجام مطالعات گستردهتر با تأکید بر اثرهای سیاهدانه همراه با رژیمهای غذایی مختلف (پرکلسترول و معمولی) بر فاکتورهای مختلف انعقادی و تأثیر نهایی آن بر سیستم هموستاز پیشنهاد میشود.
محمدرضا جلالی ندوشن؛ محمدحسن قوسیان مقدم؛ حسین جعفری؛ نادر فلاح
دوره 24، شماره 1 ، اردیبهشت 1387، صفحه 74-81
چکیده
یکی از عفونتهای مهم رودهای بهخصوص در کشورهای در حال توسعه، عفونت با سالمونلا است. با افزایش مقاومت باکتریایی به آنتیبیوتیکها، توجه به توسعه انواع آنتیباکتریالها برای کنترل عفونت افزایش یافته است. یکی از روشهای درمانی و کنترل علائم که از زمانهای قدیم مرسوم بوده، استفاده از گیاهان دارویی میباشد. در این مطالعه، اثر سیر در ...
بیشتر
یکی از عفونتهای مهم رودهای بهخصوص در کشورهای در حال توسعه، عفونت با سالمونلا است. با افزایش مقاومت باکتریایی به آنتیبیوتیکها، توجه به توسعه انواع آنتیباکتریالها برای کنترل عفونت افزایش یافته است. یکی از روشهای درمانی و کنترل علائم که از زمانهای قدیم مرسوم بوده، استفاده از گیاهان دارویی میباشد. در این مطالعه، اثر سیر در درمان و کاهش علائم بالینی عفونت رودهای با سالمونلا تیفیموریوم بررسی شده است. این مطالعه روی 60 خرگوش نژاد Dutch-polish در سه گروه 20 تایی انجام شد. خرگوشها ابتدا با 1011باکتری سالمونلا تیفیموریوم آلوده شدند و 48 ساعت پس از آلودگی گروه 2 و 3 بهترتیب با دوز 20mg/kg و 40mg/kg عصاره آبی سیر سه بار در روز تحت درمان قرار گرفتند. علائم بالینی شامل ضربان قلب، وزن، درجه حرارت و وضعیت مزاجی حیوان 24، 48، 72، 96 و 168 ساعت پس از درمان و در گروه بدون درمان (گروه 1) در زمانهای مشابه مورد ارزیابی قرار گرفت. ضربان قلب، درجه حرارت و وضعیت مزاجی در سه گروه در روزهای مختلف و میان گروههای مختلف اختلاف معنیداری داشت (p=0.000). اما در مورد تغییر وزن، اختلاف آماری معنیداری مشاهده نشد (P>0.05). سیر در تسریع بهبود علایم بالینی عفونت رودهای سالمونلا تیفیموریوم مؤثر بوده و برای استفاده بالینی از این گیاه دارویی مطالعات وسیعتر بهصورت کارآزمایی بالینی توصیه میشود.
مجید عزیزی؛ فرهاد رضوانی؛ محمد حسنزاده خیاط؛ امیر لکزیان؛ حسین نعمتی
دوره 24، شماره 1 ، اردیبهشت 1387، صفحه 82-93
چکیده
بابونه آلمانی با نام علمی Matricaria recutita یکی از مهمترین گیاهان دارویی اسانسدار است که اسانس آن از اجزای متفاوت (کامازولن، آلفا-بیسابولول و آلفا-بیسابولول اکسیدA و B) تشکیل شده و از آن در صنایع مختلف داروسازی و آرایشی-بهداشتی استفاده فراوانی میشود. در این تحقیق اثر سطوح مختلف کود آلی ورمیکمپوست و آبیاری بر خصوصیاتمورفولوژیک و میزان ...
بیشتر
بابونه آلمانی با نام علمی Matricaria recutita یکی از مهمترین گیاهان دارویی اسانسدار است که اسانس آن از اجزای متفاوت (کامازولن، آلفا-بیسابولول و آلفا-بیسابولول اکسیدA و B) تشکیل شده و از آن در صنایع مختلف داروسازی و آرایشی-بهداشتی استفاده فراوانی میشود. در این تحقیق اثر سطوح مختلف کود آلی ورمیکمپوست و آبیاری بر خصوصیاتمورفولوژیک و میزان اسانسرقم اصلاح شده Goralمورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش در شرایط گلخانه و بهصورت گلدان صورت گرفت. تیمارها شامل 4 سطح کود آلی ورمی کمپوست صفر، 5 ،10 و 15 درصد وزنی و 3 سطح آبیاری (هر هفته 2 میلیمتر، هر دو هفته 4 میلیمتر و هر دو هفته 2 میلیمتر) بودند. در مرحله گلدهی کامل شاخصهای رشد و نمو مانند زمان گلدهی، ارتفاع بوته، قطر نهنج، طول نهنج، عملکرد گل، درصد اسانس و عملکرد اسانس اندازهگیری شد. نتایج حاصل نشان داد که افزایش سطوح ورمیکمپوست باعث بهبود معنیدار صفات ارتفاع بوته، زود گلدهی، عملکرد گل، طول نهنج و قطر نهنج میگردد. اثر سطوح مختلف آبیاری با برتری تیمار هر دو هفته 2 میلیمتر، در صفات ارتفاع بوته، عملکرد گل و زمان گلدهی، برتری تیمار هر هفته 2 میلیمتر در صفات طول و قطر نهنج معنیدار شد. در واکنش متقابل آبیاری و ورمیکمپوست، بهترین نتایج در صفات ارتفاع بوته (82/64 سانتیمتر)، وزن خشک گل (84/7 گرم در گلدان) و زود گلدهی (5/35 روز) در تیمار 15 درصد ورمیکمپوست و هر دو هفته 2 میلیمتر آبیاری مشاهده شد. بیشترین عملکرد اسانس(2/23 میلیگرم در گلدان) در تیمار 10 درصد ورمیکمپوست و با آبیاری هر دو هفته 4 میلیمتر مشاهده شد. مطابق نتایج بدست آمده به نظر میرسد کاربرد تیمار 15 درصد ورمیکمپوست و هر دو هفته 2 میلیمتر آبیاری بهترین تیمار در تولید گل خشک رقم Goral بابونه آلمانی باشد.
عبدالعزیز رستگار لاری؛ هاجر محمدی؛ فرامرز مسجدیان؛ مسعود محمودیان
دوره 24، شماره 1 ، اردیبهشت 1387، صفحه 94-100
چکیده
هر روزه بیماریهای عفونی در جهان سبب گرفتاری میلیونها نفر میگردد که روزانه مرگ بیش از هزاران نفر را به دنبال دارد. در سالهای اخیر مقاومت دارویی در باکتریهای بیماریزا در سراسر جهان رو به افزایش است. پاتوژنهای باکتریایی مقاوم به دارو نیازمند درمان پیچیده در افراد با نقص سیستم ایمنی، ایدز و بیماران سرطانی میباشند. از طرف دیگر، درمان ...
بیشتر
هر روزه بیماریهای عفونی در جهان سبب گرفتاری میلیونها نفر میگردد که روزانه مرگ بیش از هزاران نفر را به دنبال دارد. در سالهای اخیر مقاومت دارویی در باکتریهای بیماریزا در سراسر جهان رو به افزایش است. پاتوژنهای باکتریایی مقاوم به دارو نیازمند درمان پیچیده در افراد با نقص سیستم ایمنی، ایدز و بیماران سرطانی میباشند. از طرف دیگر، درمان عوامل عفونی مقاوم به چندین دارو، نیازمند مواد ضد میکروبی جدید از منابع خاص میباشد تا بتوان بوسیله راهکارهایی قدرت و طیف اثر ضد میکروبی را افزایش داده و یا اینکه اثر ضد میکروبی داروهای موجود را به حداکثر رسانده تا مقاومت میکروبی از بین رفته یا به حداقل برسد. در دو دهه اخیر، برای افزایش طیف اثر ضد میکروبی آنتیبیوتیکها از ترکیبهای مختلف، از جمله عصاره گیاهان استفاده شده است، در همین راستا، مطالعهای برای بررسی اثر سینرژیک افلوکساسین با نوسکاپین بر روی سوشهای انتروباکتریاسیههای مقاوم به فلوروکینولونها صورت گرفت. برای این منظور پس از تشخیص جنس و گونه باکتریها، تعداد 25 اشریشیاکلی جدا شده از بیماران با استفاده از آنتیبیوگرام به روش انتشار در آگار مطابق استاندارد NCCLS مقاوم به افلوکساسین جدا گردید. سپس با استفاده از رقت سریال، میزان MIC (حداقل غلظت بازدارنده از رشد) هر یک از سوشها در برابر نوسکاپین و افلوکساسین به تنهایی و توأم، به روش فوق تعیین گردید. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد کهMIC 25 سوش مورد مطالعه نسبت به افلوکساسین از 8 تا 128 میکروگرم در میلیلیتر بوده است. همچنین MIC آنها نسبت به نوسکاپین 5/0 و 1 میکرومول در میلیلیتر بوده است. با توجه به نتایج MIC سوشها نسبت به نوسکاپین، از غلظت 25/. میکرومول در میلیلیتربرای تعیین اثر سینرژیسم با افلوکساسین مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج بدست آمده از تأثیر توأم این دو ماده نسبت به سوشهای مورد مطالعه کاهش و MIC به میزان 2 تا 8 برابر بوده است که این خود تأثیر نوسکاپین به همراه افلوکساسین را در مهار باکتریهای مقاوم نشان میدهد. با انجام مطالعات بیشتر، میتوان اثر ترکیبهای مشابه را با آنتیبیوتیکهای مختلف مورد بررسی قرار داد.
نوید رحمانی؛ سیدعلیرضا ولدآبادی؛ جهانفر دانشیان؛ محسن بیگدلی
دوره 24، شماره 1 ، اردیبهشت 1387، صفحه 101-108
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر سطوح مختلف تنش خشکی و نیتروژن بر عملکرد روغن و اجزای آن در گیاه دارویی همیشه بهار (.Calendula officinalis L)، در سال 1385 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان آزمایشی بهصورت کرتهای خرد شده در قالب بلوکهای کامل تصادفی با 4 تکرار اجرا گردید. تیمارهای مورد بررسی، شامل سطوح نیتروژن بهترتیب با صفر، 60 و 90 کیلوگرم ...
بیشتر
بهمنظور بررسی تأثیر سطوح مختلف تنش خشکی و نیتروژن بر عملکرد روغن و اجزای آن در گیاه دارویی همیشه بهار (.Calendula officinalis L)، در سال 1385 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان آزمایشی بهصورت کرتهای خرد شده در قالب بلوکهای کامل تصادفی با 4 تکرار اجرا گردید. تیمارهای مورد بررسی، شامل سطوح نیتروژن بهترتیب با صفر، 60 و 90 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار و دور آبیاری 40، 80 و 120 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر بودند. نتایج نشان داد که اثر دور آبیاری بر عملکرد روغن، عملکرد دانه، درصد روغن، وزن هزار دانه، تعداد دانه در طبق و قطر طبق در سطح 1 درصد معنیدار است. مقایسه میانگینها نشان داد که بیشترین عملکرد روغن و عملکرد دانه بهترتیب با 3/505 کیلوگرم در هکتار و 3044 کیلوگرم در هکتار از دور آبیاری 40 میلیمتر تبخیر و بیشترین درصد روغن به میزان 15/24 درصد نیز از دور آبیاری 120 میلیمتر تبخیر بدست میآید. همچنین اثر نیتروژن بر عملکرد روغن، عملکرد دانه، درصد روغن، وزن هزار دانه، تعداد دانه در طبق و قطر طبق در سطح 1 درصد معنیدار است. مقایسه میانگینها نشان داد که بیشترین عملکرد روغن، عملکرد دانه از کاربرد 90 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بهترتیب با 4/377 کیلوگرم در هکتار، 1998کیلوگرم در هکتار و بیشترین درصد روغن به میزان 16/22 درصد از کاربرد 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار حاصل می شود. نتایج این آزمایش نشان داد که تنش خشکی و کاربرد 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار، درصد روغن در گیاه دارویی همیشه بهار را افزایش داده، اما عملکرد روغن در چنین شرایطی کاهش یافت.
علی سپهوند؛ حسین آسترکی؛ محمدرضا نقوی؛ جهانفر دانشیان؛ علی محمدیان
دوره 24، شماره 1 ، اردیبهشت 1387، صفحه 109-116
چکیده
این مطالعه در سال 1384-1383 روی 16 اکسشن موسیر (Allium hirtifoliuBoissier) در استان لرستان انجام شد. این اکسشنها از نظر تنوع موجود بین آنها مورد بررسی قرار گرفتند. ویژگیهای مورفولوژیک شامل وزن پیاز، تعداد پیاز، ارتفاع گیاه، قطر پیاز، طول برگ و عرض برگ بر روی نمونههای اکسشن یاداشت شدند. جدول تجزیه واریانس نشان داد که اکسشنها از نظر کلیه صفات بجز ...
بیشتر
این مطالعه در سال 1384-1383 روی 16 اکسشن موسیر (Allium hirtifoliuBoissier) در استان لرستان انجام شد. این اکسشنها از نظر تنوع موجود بین آنها مورد بررسی قرار گرفتند. ویژگیهای مورفولوژیک شامل وزن پیاز، تعداد پیاز، ارتفاع گیاه، قطر پیاز، طول برگ و عرض برگ بر روی نمونههای اکسشن یاداشت شدند. جدول تجزیه واریانس نشان داد که اکسشنها از نظر کلیه صفات بجز صفات قطر پیاز و طول برگ تفاوت معنیداری با همدیگر دارند. همبستگی مثبت و معنیداری بین وزن پیاز با تعداد پیاز (474/) و همچنین با قطر پیاز (624/.) مشاهده گردید که میتواند در انتخاب غیرمستقیم اکسشنهای موسیر با عملکرد بیشتر بر اساس تعداد بیشتر پیازها مفید باشد. تجزیه کلاستر و تجزیه به مؤلفههای اصلی بر اساس 6 صفت مورفولوژیک اگرچه آنها را به 4 گروه اصلی تقسیم نمود، ولی ارتباط معنیداری را بین تنوع ژنتیکی و منشأ جغرافیایی نشان نداد.