نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه تهران،
2 استاد، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه تهران
3 استادیار، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه تهران
4 دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران
5 دانشجوی دکتری، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران
چکیده
در این آزمایش اثر ضد قارچی اسانس بذرهای باریجه (Ferula gummosa Boiss.) مربوط به شهرهای کاشان، ایلام و سمنان بر روی دو قارچ بیماریزای گیاهی Botrytis cinerea وRhizopus stolonifer بررسی شد. نتایج آزمون چند دامنهای دانکن نشان داد که میانگین رشد قارچ B. cinerea در هر سه نمونه اسانس با افزایش غلظت اسانس کاهش مییابد، بهطوری که کمترین و بیشترین میزان رشد این قارچ بهترتیب در غلظتهای 1200 و صفر میکرولیتر بر لیتر اسانس مشاهده گردید. در مقابل، تأثیر غلظتهای مختلف اسانس بر روی قارچ R. stolonifer نشان داد که در هر سه نمونه اسانس با افزایش غلظت، تقریباً میزان رشد قارچ افزایش یافته است و در حقیقت افزایش غلظت، تأثیر تشدید کننده رشد قارچ را داشته است. نتایج این تحقیق نشان میدهد که افزایش غلظت اسانس میتواند تأثیر متفاوتی بر روی قارچهای گیاهی داشته باشد.
کلیدواژهها