همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه تهران،

2 استاد، گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه تهران

3 استادیار، گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه تهران

4 دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران

5 دانشجوی دکتری، گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران

چکیده

در این آزمایش اثر ضد قارچی اسانس بذر‌های باریجه (Ferula gummosa Boiss.) مربوط به شهر‌های ‌کاشان، ایلام و سمنان بر روی دو قارچ بیماری‌زای گیاهی Botrytis cinerea وRhizopus stolonifer بررسی شد. نتایج آزمون چند دامنه‌ای دانکن نشان داد که میانگین رشد قارچ B. cinerea در هر سه نمونه اسانس با افزایش غلظت اسانس کاهش می‌یابد، به‌طوری ‌که کمترین و بیشترین میزان رشد این قارچ به‌ترتیب در غلظتهای 1200 و صفر میکرولیتر بر لیتر اسانس مشاهده گردید. در مقابل، تأثیر غلظتهای مختلف اسانس بر روی قارچ R. stolonifer نشان داد که در هر سه نمونه اسانس با افزایش غلظت، تقریباً میزان رشد قارچ افزایش یافته است و در حقیقت افزایش غلظت، تأثیر تشدید کننده رشد قارچ را داشته است. نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که افزایش غلظت اسانس می‌تواند تأثیر متفاوتی بر روی قارچ‌های گیاهی داشته باشد.

کلیدواژه‌ها

- زرگری، ع.، 1381. گیاهان دارویی، جلد اول. چاپ ششم، انتشارات دانشگاه تهران، 947 صفحه.
- مظفریان، و.، 1373. رده‌بندی گیاهی (کتاب دوم: دولپه‌ایها). چاپ اول، انتشارات سپهر، تهران، 609 صفحه.
- Agrios, G.N., 2000. Significance of plant diseases. Academic Press, London. 952 p.
- Ghasemi, Y., Faridi, P., Mehregan, I. and Mohagheghzadeh A., 2005. Ferula gummosa Fruits: An Aromatic Antimicrobial Agent. Chemistry of Natural Compounds, 41: 312-316.
- Hayes, W.J. and Laws, E.R., 1991. Handbook of pesticide toxicology. Vol. 1. Academic Press, New York, 1576 p.
- Mirjana, S., Nada, B. and Valerijia, D., 2004. Variability of Satureja cuneifolia Ten. essential oils and their antimicrobial activity depending on the stage of development. European Food Technology, 218: 367- 371.
- Moreira, M.R., Ponce, A.G., Delvalle, C.E. and Roura, S.I., 2005. Inhibitory parameters of essential oils to reduce a food born pathogen. LWT, 38: 565-570.
- Nostro, A., Germano, M.P., Angelo, V.D., Marino, A. and Cannatelli, M.A., 2000. Extraction methods and bioautography for evaluation of medicinal plant antimicrobial activity. Letters in Applied Microbiology 30, 379-384.
- Sallato, B.V., Torres, R., Zofolli, J.P. and Latorre, B.A., 2007. Effect of boscalid on postharvest decay of strawberry caused by Botrytis cinerea and Rhizopus stolonifer. Spanish Journal of Agricultural Research, 5(1): 67-78.
- Talebi Kouyakhi, E., Naghavi, M.R. and Alayha, M., 2008. Study of the Essential oil variation of Ferula gummosa samples from Iran. Chemistry of Natural Compounds, 44: 124-126.