اثرات بیولوژیک اسانسها و عصارهها
زهرا هجری؛ یکتا صادق زاده یزدی
چکیده
سابقه و هدف: در دیابت نوع دو، پانکراس انسولین کافی تولید نکرده یا انسولین تولید شده عملکرد مناسب ندارد. دیابت نوع دو که از آن به عنوان دیابت غیر وابسته به انسولین نیز یاد میشود، شایعترین نوع دیابت در جهان است که معمولاً به دلیل مقاومت سلولهای بدن نسبت به انسولین رخ میدهد. بسیاری از ترکیبات مفید موجود در قاصدک (Taraxacum officinale L.) در ...
بیشتر
سابقه و هدف: در دیابت نوع دو، پانکراس انسولین کافی تولید نکرده یا انسولین تولید شده عملکرد مناسب ندارد. دیابت نوع دو که از آن به عنوان دیابت غیر وابسته به انسولین نیز یاد میشود، شایعترین نوع دیابت در جهان است که معمولاً به دلیل مقاومت سلولهای بدن نسبت به انسولین رخ میدهد. بسیاری از ترکیبات مفید موجود در قاصدک (Taraxacum officinale L.) در افزایش تولید انسولین از پانکراس و کاهش سطح قند خون مؤثر هستند.مواد و روشها: در این پژوهش تأثیر عصاره آبی ریشه گیاه قاصدک (dandelion) بر روی میزان کاهش سطح قند خون در بیماران دیابتی نوع دوم در شهر مشهد مطالعه شد. بعد از پاکسازی و حذف ناخالصیها، ریشههای گیاه قاصدک توسط دستگاه آسیاب خشک گردید. عصارهگیری ریشه قاصدک توسط دستگاه سوکسله انجام شد. پس از پایان فرایند عصارهگیری، عصاره حاصل برای جداسازی ترکیبات جامد از فیلتر عبور داده شد. عصاره آماده شده به مدت چهار روز، با تناوب روزانه و در دو نوبت توسط بیمار دیابتی منتخب بهصورت دمنوش مصرف گردید. میزان قند خون بیمار دیابتی هر بار توسط دستگاه گلوکومتر سنجیده شد. سنجش میزان قند خون در هر روز، یک ساعت و دو ساعت (برای بررسی میزان پایداری) پس از صرف نوبت دوم عصاره انجام گردید. بیمار در مدت انجام تحقیق از هیچ گونه مکمل و دارویی به منظور کاهش سطح قند خون استفاده نکرد. از آنجایی که نوسان قند خون در شرایط ناشتا در شروع هر روز به عوامل مختلفی مانند شرایط روحی، جسمی، تغذیه و بهطور خاص عصبی بستگی دارد، برای کم کردن میزان خطا، اندازهگیری قند خون ناشتا بهعنوان شاهد، یک ماه قبل و یک ماه بعد از مصرف عصاره نیز انجام شد.نتایج: این بررسی نشان داد که میزان قند خون با افزایش تعداد روز مصرف عصاره ریشه گیاه قاصدک و افزایش دفعات مصرف در هر روز، کاهش قابل ملاحظهای مییابد. براساس دادههای حاصل از اندازهگیری میزان قند خون در بازههای زمانی مختلف، میانگین چهار روزه قند خون فرد دیابتی یک ماه قبل از مصرف عصاره عدد 233 بود که این عدد یک ماه بعد از مصرف عصاره به میزان 81 واحد کاهش یافته و به عدد 152 رسید؛ ازاینرو براساس نتایج حاصل، مصرف عصاره ریشه این گیاه باعث کاهش 35% در میزان قند خون گردید. بررسی اثر متقابل تعداد روز استفاده از عصاره ریشه قاصدک و ساعت استفاده از آن نیز نشان داد که کاهش همزمان میزان قند خون با افزایش تعداد روز مصرف عصاره و تعداد دفعات مصرف در هر روز قابل ملاحظه است. نتایج حاصل از آنالیز واریانس برای پاسخ میزان قند خون نیز حکایت از آن داشت که اثر فاکتورهای A (تعداد روز استفاده از عصاره) و B (ساعت استفاده از عصاره) نیز با P-value بسیار کمتر از 0.05، بر کاهش میزان قند خون معنیدار هستند. طبق نتایج حاصل از بهینهسازی عددی دادهها در محدوده مورد بررسی، با مصرف حداقل چهار روزه عصاره و دو نوبت در هر روز میتوان سطح میزان قند خون را به 150.167 رساند.نتیجهگیری: بهطورکلی این پژوهش تأثیر مثبت عصاره ریشه گیاه قاصدک را در درمان بیماری دیابت نوع دو نشان میدهد. روند کاهشی میزان قند خون با افزایش تعداد روزهای مصرف و نیز افزایش تعداد دفعات مصرف در هر روز، حکایت از آن دارد که استفاده طولانیمدت از این عصاره میتواند اثرهای پایدارتری بر کاهش قند خون افراد دیابتی داشته باشد.
صبا قاسمی؛ زهره حبیبی؛ فاطمه رضا علیزاده روشن
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1399.36.542.102.4.1576.46 در این تحقیق، بررسی عصاره کلروفرمی ساقه گیاه Ferula ovina Boiss.از خانواده چتریان بررسی شد. این گونه گیاهی در فصل گلدهی از استان تهران- دماوندجمعآوری شد.پس از خالصسازی عصاره با استفاده از کروماتوگرافی ستونی بر روی سیلیکاژل با گرادیان حلال n- هگزان - اتیلاستات 12 جزء بدست آمد. در نتیجه خالصسازی ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1399.36.542.102.4.1576.46 در این تحقیق، بررسی عصاره کلروفرمی ساقه گیاه Ferula ovina Boiss.از خانواده چتریان بررسی شد. این گونه گیاهی در فصل گلدهی از استان تهران- دماوندجمعآوری شد.پس از خالصسازی عصاره با استفاده از کروماتوگرافی ستونی بر روی سیلیکاژل با گرادیان حلال n- هگزان - اتیلاستات 12 جزء بدست آمد. در نتیجه خالصسازی بیشتر این فرکشنها، چهار مشتق استری مونوترپنوئیدی به نامهای شیمگین (1)، (S1،R2،S4)-1،7،7-تریمتیل بیسیکلو [2.2.1] هپتان-2-ایل 4-متوکسی بنزوآت (2)، (S1،R2،S4)-1،7،7-تریمتیل بیسیکلو [2.2.1] هپتان-2-ایل 4-هیدروکسی-3-متوکسی بنزوآت (3) و استیلوزین (4) جداسازی و شناسایی شد. البته تاکنون هیچگونه گزارشی مبنی بر جداسازی ساختار ترکیب شماره 2 یافت نشده است. ساختار ترکیبها توسط روشهای طیفسنجی تعیین شد. در نهایت از طریق مقایسه ویژگیهای فیزیکیشامل نقطهذوب و چرخش نوریو دادههای طیفی آنها با آنچه که در منابع علمی معتبر گزارش شده است تأیید گردید.
فاطمه سلیمی؛ محمد فتاحی؛ جواد حمزه ئی
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.644.96.4.1575.1578 در این تحقیق، اثر زمان (10، 15، 20، 25 و 30 دقیقه) و دمای امواج فراصوت (35، 45، 55، 65 و 75 درجه سانتیگراد)، نسبت اتانول به آب (20، 35، 50، 65 و 80 درصد) و نسبت ماده خشک به حلال (5:1، 10:1، 15:1، 20:1 و 25:1 میلیگرم بر میلیلیتر) بر ویژگیهای فنول و فلاونوئید کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی عصاره هیدروالکلی حاصل از گیاه کرفس ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.644.96.4.1575.1578 در این تحقیق، اثر زمان (10، 15، 20، 25 و 30 دقیقه) و دمای امواج فراصوت (35، 45، 55، 65 و 75 درجه سانتیگراد)، نسبت اتانول به آب (20، 35، 50، 65 و 80 درصد) و نسبت ماده خشک به حلال (5:1، 10:1، 15:1، 20:1 و 25:1 میلیگرم بر میلیلیتر) بر ویژگیهای فنول و فلاونوئید کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی عصاره هیدروالکلی حاصل از گیاه کرفس (Apium graveolens L.) بررسی شد. استخراج عصاره از بخش هوایی کرفس، با روش عصارهگیری هیدروالکلی به کمک امواج فراصوت با بهرهگیری از روش سطح پاسخ انجام گردید و صفات فنول کل، فلاونوئید کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی به دو روش DPPH و FRAP اندازهگیری و ارزیابی گردید. براساس نتایج، اعمال زمان 10 دقیقه امواج فراصوت، 55 درجه سانتیگراد دمای امواج فراصوت، نسبت اتانول به آب 80% و نسبت ماده خشک به حلال 5:1 بهترین تیمار بود. در شرایط بهینه، مقدار فنول و فلاونوئید کل بهترتیب 471.12 میلیگرم گالیک اسید در یک گرم ماده خشک و 187.70 میلیگرم کوئرستین در یک گرم ماده خشک و میزان فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره به روش DPPH و FRAP بهترتیب 68.48% و 4210.4 میکرومولار Fe+2 در 50 میکرولیتر عصاره بدست آمد. در کل، R2-Adjusted R2 و P-value بالا در برازش مدلها، بیانگر ایدهآل بودن مدلهای سطح پاسخ (RSM) ترسیم شده است. بهعبارت دیگر، بالا بودن این پارامترها نشانگر وجود همبستگی بالای بین مقادیر مشاهده شده و مقادیر پیشبینی شده میباشد.
وحید روشن؛ عاطفه بهمن زادگان جهرمی؛ فرانه زارعیان؛ احمد حاتمی؛ لادن جوکار
چکیده
Marrubium astracanicum Jacq. (فراسیون) گیاهی از خانواده نعناعیان یا Lamiaceae میباشد. در این تحقیق 5 جمعیت از گونه فراسیون (مناطق دراک، غرب دشت ارژن، بوانات- سیمکان (لاکپشتی)، پاسارگاد (قرق ابوالمهدی) و صدرا) جمعآوری شدند. پس از خشک کردن نمونههای گیاهی، از قسمتهای هوایی آنها با استفاده از روش تقطیر با آب اسانسگیری شد و ترکیبهای تشکیلدهنده ...
بیشتر
Marrubium astracanicum Jacq. (فراسیون) گیاهی از خانواده نعناعیان یا Lamiaceae میباشد. در این تحقیق 5 جمعیت از گونه فراسیون (مناطق دراک، غرب دشت ارژن، بوانات- سیمکان (لاکپشتی)، پاسارگاد (قرق ابوالمهدی) و صدرا) جمعآوری شدند. پس از خشک کردن نمونههای گیاهی، از قسمتهای هوایی آنها با استفاده از روش تقطیر با آب اسانسگیری شد و ترکیبهای تشکیلدهنده اسانس با دستگاههای کروماتوگرافی گازی متصل به طیفسنج جرمی (GC/MS) و کروماتوگرافی گازی (GC)، شناسایی و تعیین مقدار گردید. عصاره متانولی به روش خوابانیدن در حلال تهیه و با کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) برای ترکیبهای پلیفنولی آنالیز شد. بازده اسانسها از 21/0% تا 34/0% برحسب وزن خشک گیاه (وزنی/وزنی) بدست آمد. ترکیبهای عمده اسانس ان-دکان، ان-دودکان، جرماکرن دی، ان-هگزادکانوئیک اسید، بتا-کاریوفیلن، بی سیکلوجرماکرن، فیتول، ان-تری کوزان، ان-پنتا کوزان، ان-هنئی کوزان و کاریوفیلن اکسید بودند. دوازده ترکیب عمده با استفاده از نرمافزار Minitab V.14 مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با وجود اختلاف ارتفاع و آب و هوا، منطقه صدرا از نظر ترکیبهای شیمیایی قرابت بیشتری به دو منطقه دراک و لاکپشتی بوانات دارد. استانداردهای گالیک اسید، کوئرستین، کاتچین، کافئیک اسید و کلروجنیک اسید در طول موجهای 280 و 320 نانومتر بررسی شدند. میزان این پلیفنلها در مناطق مختلف متفاوت بودند. نتایج ما نشان داد که ارتفاع و شرایط آب و هوایی در هر یک از این مناطق باعث تغییر در ترکیبهای پلیفنولی میشود.
مجتبی بنیادیان؛ تارا روزخوش؛ حمداله مشتاقی
چکیده
لیستریا مونوسیتوژنز بهعنوان یکی از باکتریهای منتقله از مواد غذایی بهویژه محصولات لبنی شناخته میشود. تقاضا برای جایگزینی نگهدارندههای شیمیایی با ترکیبهای طبیعی افزایش یافته است. این مطالعه بهمنظور بررسی تأثیر عصاره اتانولی و آبی گیاه خوشاریزه (Echinophora platyloba DC.) روی باکتری لیستریا مونوسیتوژنز به روش تهیه رقّت لولهای در ...
بیشتر
لیستریا مونوسیتوژنز بهعنوان یکی از باکتریهای منتقله از مواد غذایی بهویژه محصولات لبنی شناخته میشود. تقاضا برای جایگزینی نگهدارندههای شیمیایی با ترکیبهای طبیعی افزایش یافته است. این مطالعه بهمنظور بررسی تأثیر عصاره اتانولی و آبی گیاه خوشاریزه (Echinophora platyloba DC.) روی باکتری لیستریا مونوسیتوژنز به روش تهیه رقّت لولهای در محیط کشت مایع و شیر، طراحی و اجرا شد. برای تعیین حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) از روش استاندارد میکرودایلوش (Microdilution) استفاده شد و حداقل غلظت باکتریکشی (MBC) با استفاده از کشت روی محیط جامد تعیین شد. حداقل غلظت بازدارندگی عصارههای آبی و اتانولی بهترتیب 50 و mg/ml70 و حداقل غلظت باکتریکشی برای این عصارهها بهترتیب 70 و mg/ml100 بدست آمد. براساس نتایج بدست آمده، هر دو عصاره آبی و اتانولی اثر ضد لیستریایی قابل قبولی در شیر از خود نشان دادند، بهنحوی که جمعیت باکتریایی در گروه کنترل نسبت به تیمارهای حاوی این عصارهها، در دمای 4 درجه سانتیگراد پس از گذشت 72 ساعت، اختلاف معنیداری نشان دادند (0.05>P). همین نتایج در دمای 25 درجه سانتیگراد نیز بدست آمد که پس از گذشت 24 ساعت، بین گروه کنترل و تیمارهای حاوی عصاره (اتانولی و آبی) اختلاف معنیداری مشاهده شد (0.05>P). نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره آبی گیاه خوشاریزه، اثر ضد لیستریایی قویتری نسبت به عصاره اتانولی داشت. همچنین مشخص گردید که تأثیر ضد لیستریایی عصاره آبی این گیاه در دمای 4 درجه نسبت به دمای 25 درجه بیشتر بود.
شیما مریخ؛ محبوبه طاهرخانی؛ سید رضا حسینی دوست
چکیده
گیاه مورد مطالعه، گیاهی هیبریدی با نام علمی Loganberry (Rubus×Loganobaccus) از خانواده Rosaceae و جنس Rubusمیباشد که میوهای مانند توتفرنگی میدهد. میوه این گیاه قرمز و بسیار ترش است و این گیاه بسیار کمیاب، یکی از ارقام تمشک قرمز میباشد. Loganberry بومی ایران نبوده و در حال حاضر از طریق کشت درون شیشهای تکثیر میگردد. تاکنون تحقیقی از نظر فیتوشیمیایی ...
بیشتر
گیاه مورد مطالعه، گیاهی هیبریدی با نام علمی Loganberry (Rubus×Loganobaccus) از خانواده Rosaceae و جنس Rubusمیباشد که میوهای مانند توتفرنگی میدهد. میوه این گیاه قرمز و بسیار ترش است و این گیاه بسیار کمیاب، یکی از ارقام تمشک قرمز میباشد. Loganberry بومی ایران نبوده و در حال حاضر از طریق کشت درون شیشهای تکثیر میگردد. تاکنون تحقیقی از نظر فیتوشیمیایی بر روی گونه هیبریدی Loganberry انجام نشده است. در این تحقیق، عصاره برگ گیاه Loganberry Rubus×Loganobaccus)، تکثیر شده از طریق کشت درون شیشهای، از نظر ترکیبهای طبیعی مورد بررسی قرار گرفت. برای انجام این تحقیق، ابتدا مراحل عصارهگیری و چربیگیری انجام شد. عصاره روی ستون کروماتوگرافی برده شد و از نظر ترکیبهای تشکیلدهنده بررسی شد. سپس ترکیب طبیعی با استفاده از روشهای مختلف طیفسنجی IR، 1H-NMR، 13C-NMR و dept 135 شناسایی شد. نتایج حاصل از روشهای طیفسنجی منجر به شناسایی یک فلاونوئید به نام هسپریدین (Hesperidin) شد.
مرتضی علیرضایی نقندر؛ مجید عزیزی؛ پریسا طاهری؛ محمدصادق صادقی
چکیده
بهمنظور مطالعه پتانسیل دگرآسیبی و تعیین رابطه آن با تغییرات ترکیبهای فنلی، در غلظتهای مختلف عصارههای متانولی و اتانولی حاصل از اندام هوایی و زمینی ترشک (Rumex turcomanicus Czerep.) بر خصوصیات جوانهزنی و رشد گیاهچه کاهو (Lactuca sativa L.)، آزمایش فاکتوریل بر مبنای طرح کاملاً تصادفی شامل دو قسمت از اندام گیاه (ریشه و اندام هوایی)، دو حلال عصارهگیری ...
بیشتر
بهمنظور مطالعه پتانسیل دگرآسیبی و تعیین رابطه آن با تغییرات ترکیبهای فنلی، در غلظتهای مختلف عصارههای متانولی و اتانولی حاصل از اندام هوایی و زمینی ترشک (Rumex turcomanicus Czerep.) بر خصوصیات جوانهزنی و رشد گیاهچه کاهو (Lactuca sativa L.)، آزمایش فاکتوریل بر مبنای طرح کاملاً تصادفی شامل دو قسمت از اندام گیاه (ریشه و اندام هوایی)، دو حلال عصارهگیری (متانول و اتانول) و در شش غلظت مختلف عصاره (0، 25/31، 5/62، 125، 250 و 500 پیپیام) در سال 1392 در محل دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. پس از آمادهسازی عصارهها، اثر بازدارندگی آنها بر مؤلفههای جوانهزنی بذر و رشد گیاهچه کاهو مورد بررسی قرار گرفت. همچنین میزان ترکیبهای فنلی در غلظتهای مختلف هر یک از عصارهها تعیین گردید. نتایج نشان از اثر بازدارندگی بالاتر عصارههای متانولی در مقایسه با عصارههای اتانولی، و بازدارندگی بیشتر عصارههای حاصل از ریشه در مقایسه با عصارههای اندام هوایی بر اغلب صفات مورد مطالعه داشت. در میان غلظتهای مختلف عصاره، بیشترین بازدارندگی در غلظت 500 پیپیام و کمترین بازدارندگی در غلظت صفر پیپیام بدست آمد. میزان ترکیبهای فنلی در عصارههای متانولی بیشتر از عصارههای اتانولی و در عصارههای ریشه بیشتر از عصارههای اندام هوایی بود. همچنین با افزایش غلظت عصاره افزایش معنیداری در میزان ترکیبهای فنلی دیده شد. بررسی همبستگی بین میزان ترکیبهای فنلی و پتانسیل آللوپاتی عصاره ترشک حکایت از رابطه مثبت و معنیدار تغییرات ترکیبهای فنلی با قابلیت دگرآسیبی ترشک داشت.
فاطمه سفیدکن؛ بابک ترابی سگوند؛ محمود نادری؛ سید اشرفالدین گوشهگیر
چکیده
Nasturtium officinalis (L.) R. Br. با نام فارسی علف چشمه، گیاهیست پایا و آبزی که در جریانهای آب غالب نواحی ایران میروید. در برگ و گل این گیاه ترکیبهای فلاونوئیدی وجود دارد که میتوانند خاصیت ضدسرطانی داشته باشند. در این تحقیق بهمنظور تهیه عصاره علف چشمه و فراکسیونهای آن و تبدیل عصاره به نانوکپسول و بررسی اثر ضدسرطانی عصاره و نانوکپسولهای ...
بیشتر
Nasturtium officinalis (L.) R. Br. با نام فارسی علف چشمه، گیاهیست پایا و آبزی که در جریانهای آب غالب نواحی ایران میروید. در برگ و گل این گیاه ترکیبهای فلاونوئیدی وجود دارد که میتوانند خاصیت ضدسرطانی داشته باشند. در این تحقیق بهمنظور تهیه عصاره علف چشمه و فراکسیونهای آن و تبدیل عصاره به نانوکپسول و بررسی اثر ضدسرطانی عصاره و نانوکپسولهای تهیه شده از آن، از برگ و گل علف چشمه به روش ماسراسیون با حلال متانول عصارهگیری انجام شد. از عصاره تام، فراکسیونهای دیکلرومتانی، دیاتیل اتری و متانولی تهیه شد. از روش امولسیون دوگانه نیز برای تهیه نانوکپسول با استفاده از پلیلاکتیک-گلایکولیک اسید استفاده شد. نانوکپسولهای تهیه شده خشک شده و اندازه ذرات و ضریب توزیع آنها تعیین گردید. عصاره معمولی و فراکسیونها به همراه نمونه عصاره نانوکپسول شده بهمنظور ارزیابی اثر مهارکنندگی بر تکثیر سلولهای سرطانی سینه (T47D) و سرطان کلون (HT-29) با داروی دوکسوروبیسین در غلظت 500 نانومولار بهعنوان شاهد مثبت و کنترل RPMI مقایسه شدند. اندازهگیری میانگین اندازه ذرات نانوکپسول نشان داد که 50% کل نانوکپسولها ابعادی کوچکتر از10 نانومتر و 50% دیگر ابعادی بین 50 تا 900 نانومتر داشتند. در بررسی نتایج ضدسرطانی عصاره و فراکسیونهای علف چشمه بر روی هر دو نوع سلولهای سرطانی پستان و کلورکتال، بین 1 تا 3 روز مشخص شد که فراکسیون دیکلرومتان اثر قویتری در مهار تکثیر سلولهای سرطانی در مقایسه با عصاره تام و دیگر فراکسیونها دارد. همچنین نانوکپسولهای تهیه شده نسبت به عصاره تام در یک غلظت ثابت و در مدت زمان مشابه تعداد بیشتری از سلولهای سرطانی را از بین میبرند. ضمناً در مجموع اثر ضدسرطانی عصاره علف چشمه بر روی سرطان پستان قویتر از سرطان کولورکتال بود. بنابراین امکان ساخت داروهایی از عصاره این گیاه، بهویژه به فرم نانوکپسول قابل بررسی است
امیر عزیزی؛ عبدالمجید عزیزی؛ غلامرضا عزیزی؛ شهره زندی؛ شهاب خاقانی
چکیده
تانن پوست و جفت میوه بلوط ایرانی (Quercus persica Jaub. & Spach) با دو حلال متفاوت، اول با متانول و بعد با اتیل استات استخراج گردید و بعد اثر آنتیاکسیدانی آنها بهطور جداگانه روی روغن نباتی خوراکی در مقایسه با آنتیاکسیدان سنتزی گریندوکس 117 به دو روش AOM و Rencimat بررسی شد. روش AOM در دمای 120 درجه سانتیگراد و جریان هوای 35/8 لیتر بر ساعت و روش Rencimat در ...
بیشتر
تانن پوست و جفت میوه بلوط ایرانی (Quercus persica Jaub. & Spach) با دو حلال متفاوت، اول با متانول و بعد با اتیل استات استخراج گردید و بعد اثر آنتیاکسیدانی آنها بهطور جداگانه روی روغن نباتی خوراکی در مقایسه با آنتیاکسیدان سنتزی گریندوکس 117 به دو روش AOM و Rencimat بررسی شد. روش AOM در دمای 120 درجه سانتیگراد و جریان هوای 35/8 لیتر بر ساعت و روش Rencimat در دمای 110 درجه سانتیگراد و جریان هوای 20 لیتر بر ساعت انجام شد. مدت زمان مقاومت روغن از نظر پایداری بر حسب ساعت محاسبه گردید. زمان دوره القایی روغن آفتابگردان با اضافه کردن ppm 200 عصاره استخراج شده با متانول 90% از30/5 ساعت به 85/10 ساعت افزایش یافت و با افزایش ppm 200 عصاره استخراج شده با اتیل استات 99/99% این زمان به 9/10 ساعت افزایش پیدا کرد. دوره القایی روغن نباتی سویا با اضافه نمودن ppm 200 عصاره استخراج شده با متانول 90% از 9/5 ساعت به 87/8 ساعت افزایش یافت و با اضافه کردن ppm 200 عصاره استخراج شده با اتیل استات 99/99% به 73/8 ساعت افزایش یافت. در نمونه دیگری از روغن سویا دوره القایی با اضافه کردن ppm 200 مخلوطی از عصاره متانولی و اسید سیتریک خالص به نسبت 1:3 از 65/4 ساعت به 2/7 ساعت افزایش یافت و با اضافه نمودن ppm 200 مخلوطی از عصاره استخراج شده با اتیل استات و اسید سیتریک 1:3، مدت زمان القا به 15/7 ساعت افزایش یافت.
صدیقه عسگری؛ پریوش رحیمی؛ پروین محزونی؛ نجمه کبیری
چکیده
دیابت یک ناهنجاری متابولیکی است که با هیپرگلیسمی ناشی از نقص در ترشح انسولین، عمل انسولین و یا هر دو مشخص میشود. گردو (Juglans regia L.) در طب سنتی ایران برای درمان دیابت کاربرد داشته است. بهطوری که در این مطالعه اثر کاهندگی قند خون توسط عصاره برگ گردو در موشهای صحرایی مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق 18 موش صحرایی نر سفید با وزن متوسط ...
بیشتر
دیابت یک ناهنجاری متابولیکی است که با هیپرگلیسمی ناشی از نقص در ترشح انسولین، عمل انسولین و یا هر دو مشخص میشود. گردو (Juglans regia L.) در طب سنتی ایران برای درمان دیابت کاربرد داشته است. بهطوری که در این مطالعه اثر کاهندگی قند خون توسط عصاره برگ گردو در موشهای صحرایی مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق 18 موش صحرایی نر سفید با وزن متوسط 220-180 گرم بهطور تصادفی در سه گروه 6تایی تقسیم شدند: گروه اول (کنترل غیر دیابتی)، گروه دوم (کنترل دیابتی) و گروه سوم (رتهای دیابتی تیمار شده با عصاره برگ گردو به میزان 200 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن). تزریقات به صورت درون صفاقی انجام شد. قبل از خونگیری، رتها برای 16 ساعت ناشتا بوده و بعد نمونه خون ناشتا در لولههای هپارینه جمعآوری شد. خونگیری از سینوس اوربیتال برای تعیین میزان قند و سایر فاکتورهای خونی انجام گردید. پس از خونگیری در پایان دوره آزمایشی، پانکراس رتها از بدن خارج و مقاطع بافتی تهیه و اندازه جزایر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حکایت از تفاوت معنیدار قند و هموگلوبین گلیکوزیله در گروه دیابتی تیمار شده با عصاره گردو نسبت به گروه دیابتی داشت (05/0P<). در بررسی هیستومورفولوژیک جزایر پانکراسی نشان داد که اندازه جزایر در میان گروههای آزمایشی متفاوت است. میانگین اندازه جزایر در گروه کنترل دیابتی در مقایسه با سایر گروهها تفاوت معنیداری را نشان داد (05/0p<). این تحقیق نشانداد که استفاده از عصاره گردو میتواند بر بازسازی و ترمیم جزایر پانکراسی آسیبدیده در رتهای دیابتی مؤثر باشد. عصاره میزان تکثیر سلولی را افزایش میدهد. بهطوری که بهنظر میرسد افزایش اندازه جزایر در نتیجه تکثیر سلولهای باقی مانده در جزایر صورت میگیرد که تأثیر این عصاره میتواند به دلیل وجود فلاونوئیدها و خواص آنتیاکسیدانی آنها باشد.
محمدشاهین دانشمندی؛ مجید عزیزی
چکیده
در این پژوهش اثر بازدارندگی اکالیپتوس (Eucalyptus golubulus Labill.) بر جوانهزنی و رشد علف هرز پنجهمرغی (Cynodon dactylon (L.) Pers.) بهصورت: الف) غلظتهای متفاوت اسانس (ppm20، ppm50، ppm100) با روش محلولپاشی، ب) مقادیر مختلف برگ (2، 5 و 10 درصد وزنی) بهصورت مالچ و مخلوط با خاک در چهار تکرار و ج) تأثیر غلظتهای مختلف اسانس (ppm20، ppm50، ppm100) و عصاره (25، 50 و 75 درصد) بر فرایند ...
بیشتر
در این پژوهش اثر بازدارندگی اکالیپتوس (Eucalyptus golubulus Labill.) بر جوانهزنی و رشد علف هرز پنجهمرغی (Cynodon dactylon (L.) Pers.) بهصورت: الف) غلظتهای متفاوت اسانس (ppm20، ppm50، ppm100) با روش محلولپاشی، ب) مقادیر مختلف برگ (2، 5 و 10 درصد وزنی) بهصورت مالچ و مخلوط با خاک در چهار تکرار و ج) تأثیر غلظتهای مختلف اسانس (ppm20، ppm50، ppm100) و عصاره (25، 50 و 75 درصد) بر فرایند جوانهزنی ریزومهای این علف هرز با سه تکرار در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و در سه آزمایش مجزا مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که تأثیر غلظتهای مختلف اسانس بهصورت محلولپاشی باعث کاهش رشد و ارتفاع بوتهها شد. کمترین میزان رشد رویشی در تیمار محلولپاشی با اسانس (ppm100) بود که پس از گذشت چهار ماه بتدریج نشانههای زردی و خشکیدگی در آنها ظاهر شد. مالچ اکالیپتوس نیز تأثیر بازدارندگی قابلتوجهی بر جوانهزنی ریزومها داشت، بهگونهای که در 50 درصد تیمار مالچ اکالیپتوس جوانهزنی ریزومها بهطور کامل متوقف شد. بیشترین تعداد ساقه روییده شده از هر ریزوم در تیمار شاهد مشاهده شد. در آزمایش سوم فرایند جوانهزنی ریزومها تحت تأثیر اسانس و عصاره اکالیپتوس قرار گرفت. جوانهزنی و ظهور گیاهچهها با افزایش غلظت اسانس کاهش مییافت. غلظت 25 درصدی عصاره، جوانهزنی را 66 درصد کاهش داد ولی غلظتهای 50 درصد و 75 درصد آن باعث توقف کامل جوانهزنی شد. از نتایج بدست آمده استنباط میشود که عصاره و بعد اسانس اکالیپتوس دارای پتانسیل بالقوه در کنترل و مدیریت علف هرز پنجهمرغی بوده و میتوان در راستای تحقق کشاورزی ارگانیک و تهیه علفکشهای با منشأ طبیعی از آن استفاده کرد.
حمدالله مشتاقی؛ مجتبی بنیادیان
دوره 24، شماره 3 ، آبان 1387، ، صفحه 326-332
چکیده
در این بررسی، اثر عصاره نعناع (Mentha spicata L.) در غلظتهای 5/0%، 1% و 2% بر باکتری لیستریا مونوسیتوژنز (Listeria monocytogenes) در پنیر نرم پاستوریزه که به هر گرم آن 106 سلول باکتری اضافه شده بود، در دماهای 7 و 15 درجه سانتیگراد و در یک دوره زمانی 15 روزه مطالعه شد. در دمای 7 درجه سانتیگراد، لیستریامونوسیتوژنزپس از 15 روز در تمام غلظتهای بکار برده شده، کاهش ...
بیشتر
در این بررسی، اثر عصاره نعناع (Mentha spicata L.) در غلظتهای 5/0%، 1% و 2% بر باکتری لیستریا مونوسیتوژنز (Listeria monocytogenes) در پنیر نرم پاستوریزه که به هر گرم آن 106 سلول باکتری اضافه شده بود، در دماهای 7 و 15 درجه سانتیگراد و در یک دوره زمانی 15 روزه مطالعه شد. در دمای 7 درجه سانتیگراد، لیستریامونوسیتوژنزپس از 15 روز در تمام غلظتهای بکار برده شده، کاهش 2 و 3 لگاریتمی را در پی داشت، ولی در دمای 15 درجه سانتیگراد عصاره با غلظت 5/0% تنها یک لگاریتم کاهش در تعداد جمعیت باکتری نشان داد. اثر آنتی لیستریایی عصاره 1% و 2% نعناع در 15 درجه سانتیگراد بیشتر از 7 درجه سانتیگراد بود. نتایج بدست آمده در این مطالعه نشان داد که Mentha spicata دارای خاصیت ضد لیستریایی میباشد.
فاطمه سفیدکن؛ زهرا اکبری؛ محمد حسن عصاره؛ غلامرضا بخشی خانیکی
دوره 22، شماره 4 ، بهمن 1385، ، صفحه 351-365
چکیده
در این تحقیق به منظور بررسی تاٌثیر روشهای مختلف استخراج بر مبزان و کیفیت ترکیبهای معطر گل محمدی، Rosadamascena Mill.، گلبرگهای جمعآوری شده آن از مناطق مختلف از ایران (دو نمونه از باغ گیاه شناسی ملی ایران با منشاٌ کاشان و اسکو (آذربایجان شرقی)، یک نمونه از کاشان و یک نمونه از جاده چالوس)، تحت آزمایش قرار گرفت. چهار روش مختلف استخراج در این ...
بیشتر
در این تحقیق به منظور بررسی تاٌثیر روشهای مختلف استخراج بر مبزان و کیفیت ترکیبهای معطر گل محمدی، Rosadamascena Mill.، گلبرگهای جمعآوری شده آن از مناطق مختلف از ایران (دو نمونه از باغ گیاه شناسی ملی ایران با منشاٌ کاشان و اسکو (آذربایجان شرقی)، یک نمونه از کاشان و یک نمونه از جاده چالوس)، تحت آزمایش قرار گرفت. چهار روش مختلف استخراج در این تحقیق شامل دو روش تقطیر (1- تقطیر با آب 2- تقطیر با آب و بخار آب) و دو روش استخراج با حلال آلی(1- استخراج توسط هگزان 2- استخراج توسط پترولیوماتر) بودند. ابتدا بازده اسانس حاصل از روشهای تقطیر و کانکریت و عصاره مطلق حاصل از روشها یا استخراج با حلال آلی محاسبه شد. سپس اجزای تشکیل دهنده نمونههای حاصل، با استفاده از دستگاه گازکروماتوگرافی (GC) و گازکروماتوگراف متصل شده به طیف سنج جرمی (GC/ MS) مورد شناسایی کمی و کیفی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که برای سه نمونه گل محمدی (به جز نمونه اسکو) اختلاف معنی داری بین بازده اسانس ها و عصاره های مطلق وجود ندارد ولی برای کلیه نمونه ها، بازده کانکریت از بازده اسانس و عصاره مطلق بالاتر است (در سطح 1%). در عصاره های مطلق، ترکیب عمده فنیل اتیل الکل است در حالیکه در اسانس های حاصل از روش های تقطیر این ترکیب دیده نمی شود. میزان سیترونلول و ژرانیول در اسانس برخی نمونه ها بالاتر از عصاره مطلق است در حالیکه برای برخی نمونه ها میزان این ترکیبها در اسانس و عصاره مطلق نزدیک به یکدیگر است. همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که نه تنها از پترولیوم اتر برای تهیه کانکریت و عصاره مطلق می توان به جای هگزان استفاده کرد، بلکه در برخی موارد با استفاده از پترولیوم اتر کیفیت عصاره مطلق بهتر است.