همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران
دوره 40 (1403)
دوره 39 (1402)
دوره 38 (1401)
دوره 37 (1400)
دوره 36 (1399)
دوره 35 (1398)
دوره 34 (1397)
دوره 33 (1396)
دوره 32 (1395)
دوره 31 (1394)
دوره 30 (1393)
دوره 29 (1392)
دوره 28 (1391)
دوره 27 (1390)
دوره 26 (1389)
دوره 25 (1388)
دوره 24 (1387)
دوره 23 (1386)
دوره 22 (1385)
دوره 21 (1384)
دوره 20 (1383)
دوره 19 (1382)
دوره 18 (1381-7)
دوره 17 (1381-6)
دوره 16 (1381-5)
دوره 15 (1381-4)
دوره 14 (1381-3)
دوره 13 (1381-2)
دوره 12 (1381-1)
دوره 11 (1380-5)
دوره 10 (1380-4)
دوره 9 (1380-3)
دوره 8 (1380-2)
دوره 7 (1380-1)
دوره 6 (1379)
دوره 5 (1379)
دوره 4 (1378)
دوره 3 (1378)
دوره 2 (1377)
دوره 1 (1377)
اثرات بیولوژیک اسانس‌ها و عصاره‌ها
بررسی تأثیر عصاره ریشه گیاه قاصدک (Taraxacum officinale L.) بر بهبود بیماران دیابتی نوع دو

زهرا هجری؛ یکتا صادق زاده یزدی

دوره 39، شماره 3 ، مهر 1402، ، صفحه 387-399

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2023.360538.3255

چکیده
  سابقه و هدف: در دیابت نوع دو، پانکراس انسولین کافی تولید نکرده یا انسولین تولید شده عملکرد مناسب ندارد. دیابت نوع دو که از آن به عنوان دیابت غیر وابسته به انسولین نیز یاد می‌شود، شایع‌ترین نوع دیابت در جهان است که معمولاً به دلیل مقاومت سلول‌های بدن نسبت به انسولین رخ می‌دهد. بسیاری از ترکیبات مفید موجود در قاصدک (Taraxacum officinale L.) در ...  بیشتر

بررسی فیتوشیمیایی عصاره کلروفرمی ساقه Ferula ovina Boiss.

صبا قاسمی؛ زهره حبیبی؛ فاطمه رضا علیزاده روشن

دوره 36، شماره 4 ، مهر و آبان 1399، ، صفحه 542-551

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2020.128427.2671

چکیده
  شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1399.36.542.102.4.1576.46 در این تحقیق، بررسی عصاره کلروفرمی ساقه گیاه Ferula ovina Boiss.از خانواده چتریان بررسی شد. این گونه گیاهی در فصل گلدهی از استان تهران- دماوندجمع‌آوری شد.پس از خالص‌سازی عصاره با استفاده از کروماتوگرافی ستونی بر روی سیلیکاژل با گرادیان حلال n- هگزان - اتیل‌استات 12 جزء بدست آمد. در نتیجه خالص‌سازی ...  بیشتر

استفاده از روش سطح پاسخ به‌منظور بهینه‌سازی استخراج عصاره بخش هوایی کرفس (Apium graveolens L.) و ترکیب‌های فنولیک و فعالیت آنتی‌اکسیدانی آن به کمک امواج فراصوت

فاطمه سلیمی؛ محمد فتاحی؛ جواد حمزه ئی

دوره 35، شماره 4 ، مهر و آبان 1398، ، صفحه 644-664

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2019.124004.2431

چکیده
  شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.644.96.4.1575.1578 در این تحقیق، اثر زمان (10، 15، 20، 25 و 30 دقیقه) و دمای امواج فراصوت (35، 45، 55، 65 و 75 درجه سانتی‌گراد)، نسبت اتانول به آب (20، 35، 50، 65 و 80 درصد) و نسبت ماده خشک به حلال (5:1، 10:1، 15:1، 20:1 و 25:1 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر) بر ویژگی‌های فنول و فلاونوئید کل و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی عصاره‌ هیدروالکلی حاصل از گیاه کرفس ...  بیشتر

بررسی فیتوشیمی جمعیت‌های مختلف Marrubium astracanicum Jacq. در استان فارس

وحید روشن؛ عاطفه بهمن زادگان جهرمی؛ فرانه زارعیان؛ احمد حاتمی؛ لادن جوکار

دوره 34، شماره 4 ، مهر و آبان 1397، ، صفحه 535-546

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2018.114920.2093

چکیده
  Marrubium astracanicum Jacq. (فراسیون) گیاهی از خانواده نعناعیان یا Lamiaceae می‌باشد. در این تحقیق 5 جمعیت از گونه فراسیون (مناطق دراک، غرب دشت ارژن، بوانات- سیمکان (لاک‌پشتی)، پاسارگاد (قرق ابوالمهدی) و صدرا) جمع‌آوری شدند. پس از خشک کردن نمونه‌های گیاهی، از قسمت‌های هوایی آنها با استفاده از روش تقطیر با آب اسانس‌گیری شد و ترکیب‌های تشکیل‌دهنده ...  بیشتر

اثر ضد لیستریایی عصاره اتانولی و آبی گیاه خوشاریزه (Echinophora platyloba DC.) در محیط کشت و شیر

مجتبی بنیادیان؛ تارا روزخوش؛ حمداله مشتاقی

دوره 34، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1397، ، صفحه 391-400

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2018.114902.2097

چکیده
  لیستریا مونوسیتوژنز به‌عنوان یکی از باکتری‌های منتقله از مواد غذایی به‌ویژه محصولات لبنی شناخته می‌شود. تقاضا برای جایگزینی نگهدارنده‌های شیمیایی با ترکیب‌های طبیعی افزایش یافته است. این مطالعه به‌منظور بررسی تأثیر عصاره اتانولی و آبی گیاه خوشاریزه (Echinophora platyloba DC.) روی باکتری لیستریا مونوسیتوژنز به روش تهیه رقّت لوله‌ای در ...  بیشتر

بررسی فیتوشیمیایی عصاره گیاه Loganberry (Rubus×Loganobaccus) تکثیر شده از طریق کشت بافت

شیما مریخ؛ محبوبه طاهرخانی؛ سید رضا حسینی دوست

دوره 33، شماره 5 ، دی 1396، ، صفحه 717-729

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2017.109508.1960

چکیده
  گیاه مورد مطالعه، گیاهی هیبریدی با نام علمی Loganberry (Rubus×Loganobaccus) از خانواده Rosaceae و جنس Rubusمی‌باشد که میوه‌ای مانند توت‌فرنگی می‌دهد. میوه این گیاه قرمز و بسیار ترش است و این گیاه بسیار کمیاب، یکی از ارقام تمشک قرمز می‌باشد. Loganberry بومی ایران نبوده و در حال حاضر از طریق کشت درون شیشه‌ای تکثیر می‌گردد. تاکنون تحقیقی از نظر فیتوشیمیایی ...  بیشتر

بررسی تغییرات ترکیب‌های فنلی و قابلیت دگرآسیبی ترشک (Rumex turcomanicus Czerep.) در غلظت‌های مختلف عصاره‌های متانولی و اتانولی حاصل از اندام هوایی و زمینی بر گیاهچه کاهو (Lactuca sativa L.)

مرتضی علیرضایی نقندر؛ مجید عزیزی؛ پریسا طاهری؛ محمدصادق صادقی

دوره 31، شماره 6 ، بهمن 1394، ، صفحه 919-930

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2016.105882

چکیده
  به‌منظور مطالعه پتانسیل دگرآسیبی و تعیین رابطه‌ آن با تغییرات ترکیب‌های فنلی، در غلظت‌های مختلف عصاره‌های متانولی و اتانولی حاصل از اندام هوایی و زمینی ترشک (Rumex turcomanicus Czerep.) بر خصوصیات جوانه‌زنی و رشد گیاهچه کاهو (Lactuca sativa L.)، آزمایش فاکتوریل بر مبنای طرح کاملاً تصادفی شامل دو قسمت از اندام گیاه (ریشه و اندام هوایی)، دو حلال عصاره‌گیری ...  بیشتر

مقایسه اثر ضدسرطانی نانوکپسول عصاره گیاه علف چشمه (Nasturtium officinalis (L.) R. Br.) با عصاره متانولی و فراکسیون‌های آن

فاطمه سفیدکن؛ بابک ترابی سگوند؛ محمود نادری؛ سید اشرف‌الدین گوشه‌گیر

دوره 29، شماره 1 ، اردیبهشت 1392، ، صفحه 35-50

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2013.2876

چکیده
  Nasturtium officinalis (L.) R. Br. با نام فارسی علف چشمه، گیاهیست پایا و آبزی که در جریان‌های آب غالب نواحی ایران می‌روید. در برگ و گل این گیاه ترکیب‌های فلاونوئیدی وجود دارد که می‌توانند خاصیت ضدسرطانی داشته باشند. در این تحقیق به‌منظور تهیه عصاره علف چشمه و فراکسیون‌های آن و تبدیل عصاره به نانوکپسول و بررسی اثر ضدسرطانی عصاره و نانوکپسول‌های ...  بیشتر

بررسی اثر ضداکسیدانی پوست و میوه بلوط (Quercus persica Jaub. & Spach) بر روغن‌های خوراکی سویا و آفتابگردان

امیر عزیزی؛ عبدالمجید عزیزی؛ غلامرضا عزیزی؛ شهره زندی؛ شهاب خاقانی

دوره 27، شماره 3 ، آبان 1390، ، صفحه 397-406

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2011.6381

چکیده
  تانن پوست و جفت میوه بلوط ایرانی (Quercus persica Jaub. & Spach) با دو حلال متفاوت، اول با متانول و بعد با اتیل استات استخراج گردید و بعد اثر آنتی‌اکسیدانی آنها به‌طور جداگانه روی روغن نباتی خوراکی در مقایسه با آنتی‌اکسیدان سنتزی گریندوکس 117 به دو روش AOM و Rencimat بررسی شد. روش AOM در دمای 120 درجه سانتی‌گراد و جریان هوای 35/8 لیتر بر ساعت و روش Rencimat در ...  بیشتر

اثر عصاره‌ برگ گردو (Juglans regia L.) بر کاهش قند خون در رت‌های دیابتی شده با آلوکسان

صدیقه عسگری؛ پریوش رحیمی؛ پروین محزونی؛ نجمه کبیری

دوره 26، شماره 1 ، اردیبهشت 1389، ، صفحه 30-39

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2010.6972

چکیده
  دیابت یک ناهنجاری متابولیکی است که با هیپرگلیسمی ناشی از نقص در ترشح انسولین، عمل انسولین و یا هر دو مشخص می‌شود. گردو (Juglans regia L.) در طب سنتی ایران برای درمان دیابت کاربرد داشته است. به‌طوری که در این مطالعه اثر کاهندگی قند خون توسط عصاره برگ گردو در موش‌های صحرایی مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق 18 موش صحرایی نر سفید با وزن متوسط ...  بیشتر

بررسی اثر آللوپاتیکی اکالیپتوس (Eucalyptus globules Labill.) بر جوانه‌زنی و رشد علف هرز دائمی Cynodon dactylon (L.) Pers. در شرایط گلدانی و آزمایشگاهی

محمد‌شاهین دانشمندی؛ مجید عزیزی

دوره 25، شماره 3 ، آبان 1388، ، صفحه 333-346

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2009.7148

چکیده
  در این پژوهش اثر بازدارندگی اکالیپتوس (Eucalyptus golubulus Labill.) بر جوانه‌زنی و رشد علف هرز پنجه‌مرغی (Cynodon dactylon (L.) Pers.) به‌صورت: الف) غلظتهای متفاوت اسانس (ppm20، ppm50، ppm100) با روش محلول‌پاشی، ب) مقادیر مختلف برگ (2، 5 و 10 درصد وزنی) به‌صورت مالچ و مخلوط با خاک در چهار تکرار و ج) تأثیر غلظتهای مختلف اسانس (ppm20، ppm50، ppm100) و عصاره (25، 50 و 75 درصد) بر فرایند ...  بیشتر

اثرات ضد لیستریایی عصاره روغنی نعناع (Mentha spicata L.) در یک مدل غذایی

حمدالله مشتاقی؛ مجتبی بنیادیان

دوره 24، شماره 3 ، آبان 1387، ، صفحه 326-332

چکیده
  در این بررسی، اثر عصاره نعناع (Mentha spicata L.) در غلظتهای 5/0%، 1% و 2% بر باکتری لیستریا مونوسیتوژنز (Listeria monocytogenes) در پنیر نرم پاستوریزه که به هر گرم آن 106 سلول باکتری اضافه شده بود، در دماهای 7 و 15 درجه سانتی‌گراد و در یک دوره زمانی 15 روزه مطالعه شد. در دمای 7 درجه سانتی‌گراد، لیستریامونوسیتوژنزپس از 15 روز در تمام غلظتهای بکار برده شده، کاهش ...  بیشتر

مقایسه کمیت و کیفیت ترکیبهای معطر Rosa damascena Mill. حاصل از روشهای مختلف استخراج

فاطمه سفیدکن؛ زهرا اکبری؛ محمد حسن عصاره؛ غلامرضا بخشی خانیکی

دوره 22، شماره 4 ، بهمن 1385، ، صفحه 351-365

چکیده
  در این تحقیق به منظور بررسی تاٌثیر روشهای مختلف استخراج بر مبزان و کیفیت ترکیبهای معطر گل محمدی، Rosadamascena Mill.، گلبرگهای جمع­آوری شده آن از مناطق مختلف از ایران (دو نمونه از باغ گیاه شناسی ملی ایران با منشاٌ  کاشان و اسکو (آذربایجان شرقی)، یک نمونه از کاشان و یک نمونه از جاده چالوس)، تحت آزمایش قرار گرفت. چهار روش مختلف استخراج در این ...  بیشتر