همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار، گروه کنترل کیفی و بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد

2 استادیار، گروه کنترل کیفی و بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد

چکیده

در این بررسی، اثر عصاره نعناع (Mentha spicata L.) در غلظتهای 5/0%، 1% و 2% بر باکتری لیستریا مونوسیتوژنز (Listeria monocytogenes) در پنیر نرم پاستوریزه که به هر گرم آن 106 سلول باکتری اضافه شده بود، در دماهای 7 و 15 درجه سانتی‌گراد و در یک دوره زمانی 15 روزه مطالعه شد. در دمای 7 درجه سانتی‌گراد، لیستریامونوسیتوژنزپس از 15 روز در تمام غلظتهای بکار برده شده، کاهش 2 و 3 لگاریتمی را در پی داشت، ولی در دمای 15 درجه سانتی‌گراد عصاره با غلظت 5/0% تنها یک لگاریتم کاهش در تعداد جمعیت باکتری نشان داد. اثر آنتی لیستریایی عصاره 1% و 2% نعناع در 15 درجه سانتی‌گراد بیشتر از 7 درجه سانتی‌گراد بود. نتایج بدست آمده در این مطالعه نشان داد که Mentha spicata دارای خاصیت ضد لیستریایی می‌باشد.

کلیدواژه‌ها

- زرگری، ع.، 1373. گیاهان دارویی. جلد چهارم، انتشارات دانشگاه تهران،970 صفحه.
- Agrawal, K.K., Khanuja, S.P.S., Ateeque, A., Santha Kumar, T.R., Gupta, V.K. and Kumar, S., 2002. Antimicrobial activity profiles of the two enantiomers of limonene and carvone isolated from the oils of Mentha spicata and Anthum sowa. Flavour and Fragrance Journal, 17(1): 59-63.
- Bending, J., 1989. A Listeria in hospital. Journal of Lancet, 6: 616-617.
- Cordano, A.M. and rocourt, J., 2001. Occurrence of Listeria monocytogenes in food in Chile. International Journal of Food Microbiology, 70(1-2): 175-178.
- Ela Kady, I.A., El Maraghy, S.S.M. and Mostafa, M.E., 1993. Antibacterial and antidermatophyte activities of some essential oils from spices. QatarUniversity Science Journal, 13: 63-69.
- Feo, V.D., Ricciardi, A.I., Biscardi, D. and Senatore, F., 1998. Chemical composition and antimicrobial screening of the essential oil of Minthostachys verticillate (Griseb) Ep1 (Lamiaceae). Journal of Essential oil Research, 10(1): 61-65.
- Flamin, G., Cioni, P.L., Pleio, R., Morlli, I. and Panizzi, L., 1999. Antimicrobial activity of essential oil of Calamintha nepta and its constituent pulegon against bacteria and fungi. Phytotherapy Research, 13(4): 349-351.
- Fuchs, R.S. 1989. Incidence of Listeria in tropical fish and fishery products. Journal of Applied Microbiology, 9: 49-51.
- Gunaseua, D.K., Kodikara, C.P., Ganepola, K., Widanapathriana, S., 1995. Occurrence of Listeria monocytogenes in food in Sri Lanka. Journal of the National Science Council of Sri Lanka, 23(3): 107-114.
- Hermann, E.C. and Kusera, L.S., 1967. Antiviral substances in plants of the mint family labiatae. Peppermint (Mentha Piperita) and other mint plants. Proceeding of the Society for Exprimental Biology and Medicine, 124: 874-878.
- Imai, H., Osawa, K., Yasuda, H., Hamashima, H., Arai, T. and Sasatsu, M., 2001. Inhibition by the essential oils of peppermint and spearmint of the growth on pathogenic bacteria. Microbes Journal, 106(1): 31-39.
- Naigre, R., Kalck, P., Paques, C., Roux, I. and Michel, G., 1996. Comparison of the antimicrobial properties of monoterpens and their carbonylated products. Journal of Plant Medicine, 62(3): 275-277.
- Rudol, M. and Scherer, S., 2001. High incidence of Listeria monocytogenes in European red smear cheese. International Journal of Food Microbiology, 63(1-2): 91-98.
- Strycharz, S. and Shetty, K. 2002. Peroxidase activity and phenolic content in elite clonal lines of Mentha pulegium in response to polymeric dye R-478 and Agrobacterium rhizogenes. Process Biochemistry, 37: 805-812.