کامکار جایمند؛ محمدباقر رضایی
دوره 14، شماره 1 ، دی 1381، ، صفحه 1-14
چکیده
ریشه گیاه شیرینبیان (Glycyrrhizia glabra L.) به طور عام لیکوریس نامیده میشود که به عنوان عامل شیرینکننده و بیش از دو هزار سال کاربرد دارویی داشته است. لیکوریس دارای پنج حلقه ساپونین تریترپن به نام اسید گلیسیریزینیک است. این ترکیب متعلق به مشتقات بتا-آمیرین(b-amyrin) میباشد. شیرینبیان به خاطر مزه شیرین آن به عنوان عامل ضد التهاب، آلرژی و ...
بیشتر
ریشه گیاه شیرینبیان (Glycyrrhizia glabra L.) به طور عام لیکوریس نامیده میشود که به عنوان عامل شیرینکننده و بیش از دو هزار سال کاربرد دارویی داشته است. لیکوریس دارای پنج حلقه ساپونین تریترپن به نام اسید گلیسیریزینیک است. این ترکیب متعلق به مشتقات بتا-آمیرین(b-amyrin) میباشد. شیرینبیان به خاطر مزه شیرین آن به عنوان عامل ضد التهاب، آلرژی و زخم شناخته شده است. تا کنون جهت ارزیابی مقدار گلیسیریزین در ریشه گیاه شیرینبیان و عصارههای حاصل از آن از روشهای مختلفی استفاده شده است، که تماماً غیر اختصاصی و متکی به روشهای غیر مستقیم میباشند.
در این تحقیق جهت تشخیص مقدار گلیسیریزین در نمونههای ریشه شیرینبیان، از روش (بدون هیدرولیز ماده) یعنی با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) صورت گرفته است. در این روش جداسازی گلیسیریزین از دیگر اجزای موجود در عصاره ریشه گیاه با استفاده از مرحله معکوس صورت گرفت، که نتایج رضایتبخش و قابل تکرار میباشند. ریشه گیاه از مزرعه گیاهان دارویی در باغ گیاه شناسی ملی ایران، جمعآوری گردید. سپس اقدام به استخراج عصاره توسط حلال و شناسایی ترکیب اسید گلیسیریزینیک توسط دستگاه (HPLC) نمودیم. مقدار ترکیب در نمونه 1.5 درصد تعیین گردید. این روش مشکلات در روشهای قبلی را دفع کرده است.
محمدباقر رضایی؛ کامکار جایمند؛ محبوبه کریمی ستوده؛ قاسم اسدیان؛ پرویز زندی؛ محمود معلمی
دوره 14، شماره 1 ، دی 1381، ، صفحه 15-23
چکیده
مصرف ترکیبهای معدنی موجود درگیاهان از جنبههای مختلف مورد توجه محققان میباشد. گرچه این ترکیبها در ارتقاء سلامتی، پیشگیری و درمان برخی بیماریها مفید میباشند، اما در مواردی نیز مصرف بیش از حد آنها سمی است. از اینرو با اندازهگیریی این عناصر درگیاه یا فرآوردههای گیاهی میتوان ضمن تعیین میزان مجاز مصرف آنها در فرآوردههای غذایی، ...
بیشتر
مصرف ترکیبهای معدنی موجود درگیاهان از جنبههای مختلف مورد توجه محققان میباشد. گرچه این ترکیبها در ارتقاء سلامتی، پیشگیری و درمان برخی بیماریها مفید میباشند، اما در مواردی نیز مصرف بیش از حد آنها سمی است. از اینرو با اندازهگیریی این عناصر درگیاه یا فرآوردههای گیاهی میتوان ضمن تعیین میزان مجاز مصرف آنها در فرآوردههای غذایی، دارویی، بهداشتی و آرایشی، ارتباط بین گیاه و محیط کشت را نیز تعیین نمود.
در این تحقیق پس از جمعآوری صمغ گونه گون سفید (Astragalus gossypinus) از استانهای چهارمحال بختیاری، همدان، فارس و کرمانشاه جهت تعیین عناصر معدنی آنها از جمله کلسیم، منیزیم، پتاسیم، سدیم، فسفر و نیتروژن از روشهای پیچیده مختلف و دستگاههای نور سنجی شعلهای (Flame photometry)، رنگسنجی (Colorimetry) و کجلدال استفاده گردید. بیشترین کد میزان هر کدام از عناصر به ترتیب، 0.84، 0.56، 0.21، 0.49 ، 0.85، 0.06 درصد عنصر فسفر کمترین (0.01%) درصد و کلسیم بیشترین (0.85%) درصد را در کتیرای مناطق مختلف تشکیل دادند. البته مقدار این عناصر تابع مناطق رویشی گیاه بوده است.
کامکار جایمند؛ محمدباقر رضایی
دوره 13، شماره 1 ، مرداد 1381، ، صفحه 11-24
چکیده
گیاه بابونه دارویی (Matricaria chamomilla L.) یکی از مهمترین گیاهان دارویی است که در صنایع دارویی و لوازم آرایشی کاربردهای فراوانی دارد. بنابراین، تجزیه و شناخت کامل ترکیبهای گیاه اهمیت بسیار دارد. در این تحقیق سه نمونه بابونه دارویی از مناطق کازرون، همدان و تهران جمعآوری و به روش تقطیر با آب اسانسگیری گردیدند. نمونه اسانس تهران به رنگ سبز ...
بیشتر
گیاه بابونه دارویی (Matricaria chamomilla L.) یکی از مهمترین گیاهان دارویی است که در صنایع دارویی و لوازم آرایشی کاربردهای فراوانی دارد. بنابراین، تجزیه و شناخت کامل ترکیبهای گیاه اهمیت بسیار دارد. در این تحقیق سه نمونه بابونه دارویی از مناطق کازرون، همدان و تهران جمعآوری و به روش تقطیر با آب اسانسگیری گردیدند. نمونه اسانس تهران به رنگ سبز تیره بدست آمد. رنگ سبز در اسانس بدلیل وجود ترکیب guaiazulene و فاقد ترکیب کامازولن، در نمونه کازرون به رنگ آبی به دلیل وجود ترکیب کامازولن و در نمونه همدان به رنگ آبی تیره به دلیل وجود کامازولن و guaiazulene میباشند. نمونههای اسانس را توسط دستگاههای کروماتوگرافی گازی(GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی(GC/MS) مورد تجزیه و شناسایی قرار دادیم. در نمونه کازرون عمدهترین ترکیبها شامل a-Bisabolol (51 درصد)، trans-trans-Farnesol (17 درصد)، cis-b-Farnesene(11.5 درصد)، Guaiazulene (4 درصد) و Chamazulene (2.6 درصد) بدست آمد. در مورد نمونه همدان، عمدهترین ترکیبها شامل trans-trans-Farnesol (39.7 درصد)، a-Bisabolol oxide B (18.5 درصد)، Guaiazulene (17 درصد) و cis-b-Farnesene 6.9 درصد) بدست آمد. در نمونه تهران عمدهترین ترکیبها شامل trans-trans-Farnesol (66درصد)، Guaiazulene (16.2 درصد)، a-Bisabolol oxide A (11 درصد) و cis-b-Farnesene (4.4 درصد) بدست آمد. در میان ترکیبهای بابونه ترکیب a-Bisabolol به دلیل توان بالقوه ضد التهابی ترکیب مهم دارویی است که میتوان از آن در صنایع دارویی، آرایشی و بهداشتی استفاده نمود.
محمدباقر رضایی؛ محمود نادری حاجی باقرکندی
دوره 13، شماره 1 ، مرداد 1381، ، صفحه 51-57
چکیده
عناصر معدنی در گیاهان به خصوص در گیاهان دارویی بسیار یافت میشود. این عناصر ضمن اینکه برای بدن انسان لازم است، برای رشد گیاهان از لحاظ تغذیهای نیز ضروری میباشند. بنابراین اندازهگیری و تعیین میزان عناصری همچون: کلسیم، منیزیم و سدیم در اندام گیاهان از اهمیت ویژهای برخوردار هستند.
در این تحقیق گلبرگهای گیاه گل گاوزبان(Echium ...
بیشتر
عناصر معدنی در گیاهان به خصوص در گیاهان دارویی بسیار یافت میشود. این عناصر ضمن اینکه برای بدن انسان لازم است، برای رشد گیاهان از لحاظ تغذیهای نیز ضروری میباشند. بنابراین اندازهگیری و تعیین میزان عناصری همچون: کلسیم، منیزیم و سدیم در اندام گیاهان از اهمیت ویژهای برخوردار هستند.
در این تحقیق گلبرگهای گیاه گل گاوزبان(Echium amoenum) از ایستگاه تحقیقات البرز- کرج جمع آوری شد. جهت تعیین مقدار عناصر پتاسیم، فسفر، ازت، سدیم، منیزیم و کلسیم، نمونه گلبرگها از دستگاههای Kjeltce،Flame Photometer ، Spectro Photometer و روش تیتراسیون استفاده شد. مقادیر عناصر پتاسیم ppm 46.54، فسفر ppm 32.28، ازت 0.358%، سدیم ppm 115.5، منیزیم ppm 1.8 و کلسیم ppm 4 تعیین گردیدند.
محمدباقر رضایی؛ کامکار جایمند؛ ابراهیم شریفی عاشورآبادی؛ مهدخت مداح؛ احمد مجد
دوره 12، شماره 1 ، خرداد 1381، ، صفحه 1-27
چکیده
با توجه به سوراخ شدن لایه ازن وافزایش پرتوهای فرابنفش ونظر به اثرات زیانبار این پرتوها بر گیاهان، در بررسی حاضر به مطالعه تاثیر پرتوهای فرابنفش حاصل از لامپ 40 وات uv بر کمیت و کیفیت اسانس اندامهای مختلف گیاه رازیانه در مراحل مختلف رویشی ودر شرایط مزرعه ای پرداخته شد. گیاه رازیانه از تیره چتریان و از جمله گیاهان دارویی ارزنده ای است ...
بیشتر
با توجه به سوراخ شدن لایه ازن وافزایش پرتوهای فرابنفش ونظر به اثرات زیانبار این پرتوها بر گیاهان، در بررسی حاضر به مطالعه تاثیر پرتوهای فرابنفش حاصل از لامپ 40 وات uv بر کمیت و کیفیت اسانس اندامهای مختلف گیاه رازیانه در مراحل مختلف رویشی ودر شرایط مزرعه ای پرداخته شد. گیاه رازیانه از تیره چتریان و از جمله گیاهان دارویی ارزنده ای است که در صنایع داروسازی، عطرسازی، صنایع آرایشی وبهداشتی وصنایع غذایی کاربرد وسیعی دارد. بذر این گیاه دارای مقدار زیادی اسانس است که خواص دارویی گیاه را به آن نسبت میدهند. اسانس بذر، گل، برگ در زمان قبل از گلدهی وزمان گلدهی و نیز ساقه در سه مرحله قبل از گلدهی، گلدهی و زمان رسیدن بذر گیاهان شاهد وپرتودهی شده به روش تقطیر با آب و بخار آب (روشKaiser) استخراج گردید وبه کمک دستگاه GC و GC/MS مورد تجزیه وشناسایی قرار گرفت. مقدار اسانس در برگ، ساقه، گل و بذر گیاه در اغلب موارد کاهش یافت و ترکیبهای تشکیل دهنده آنها دستخوش تغییر شد. میزان ترانس آنتول که مهمترین و عمدهترین ترکیب اسانس این گیاه میباشد, در بذر و گل گیاهان تحت تیمار کاهش یافته و در ساقه با وجود میزان کم اسانس در این اندام, ترکیب مذکور افزایش یافته است ودربرگ , در مرحله قبل گلدهی کاهش ودر زمان گلدهی افزایش داشته است.استراگول، فنچون ولیمونن که از دیگر ترکیبهای عمده اسانس گیاه میباشند در اکثر موارد تحت تاثیر پرتوهای فرابنفش افزایش یافتند. نتایج نشان دادند که گیاه رازیانه نسبت به پرتوهای فرابنفش حساس است.
فاطمه عسگری؛ فاطمه سفیدکن؛ محمدباقر رضایی
دوره 12، شماره 1 ، خرداد 1381، ، صفحه 87-127
چکیده
جنس آویشن (Tymus) در نقاط مختلف ایران 14 گونه دارد (1). یکی از گونههایی که پراکندگی وسیعی در شمال و غرب کشور دارد Thymus pubescens است. معرفی این گونه بهعنوان گیاهی دارویی و معطر، شناخت ترکیبهای موجود در اسانس آن، مقایسه مقدار و درصد ترکیبهای تشکیلدهنده اسانس در نقاط مختلف، در دو مرحله قبل از گلدهی و گلدهی کامل از اهداف اصلی این طرح است. به علاوه، ...
بیشتر
جنس آویشن (Tymus) در نقاط مختلف ایران 14 گونه دارد (1). یکی از گونههایی که پراکندگی وسیعی در شمال و غرب کشور دارد Thymus pubescens است. معرفی این گونه بهعنوان گیاهی دارویی و معطر، شناخت ترکیبهای موجود در اسانس آن، مقایسه مقدار و درصد ترکیبهای تشکیلدهنده اسانس در نقاط مختلف، در دو مرحله قبل از گلدهی و گلدهی کامل از اهداف اصلی این طرح است. به علاوه، معرفی این گونه بهعنوان گیاهی معطر در جهت تولید تولید اسانس از آن در سطح نیمهصنعتی، از اهداف فرعی این طرح بهشمار میرود.
نمونههای گیاهی از سه نقطه رویشی در دره لار (شرق استان تهران) و در دو مرحله قبل از گلدهی (اواسط اردیبهشت) و گلدهی (اواسط تیرماه) جمعآوری شدند. از اندامهای هوایی خشک شده T. pubescens با روش تقطیر با بخار آب در دستگاههای شیشهای به مدت 45 دقیقه اسانسگیری بعمل آمد. اسانسها پس از آبگیری با کلرید کلسیم در شیشههای تیره رنگ و در یخچال نگهداری شدند.
مقدار اسانس در مرحله رویشی از 0.53% تا 0.93% و در مرحله گلدهی از 1.23% تا 2.03% متغیر بود. در مجموع مقدار اسانس در مرحله رویشی کمتر از مرحله گلدهی بود. در مرحله قبل از گلدهی تفاوت قابل توجهی در بازده اسانس نقاط مختلف مشاهده نشد، درحالیکه این تفاوت در مرحله گلدهی معنیدار بود.
اسانسها جهت تجزیه و شناسایی به دستگاههای GC و GC/MS تزریق شدند. در مجموع 26 ترکیب (0.98% تا 99.3%) در مرحله رویشی و 32ترکیب (97.7% تا 98.5%) در مرحله گلدهی شناسایی شدند. 24 ترکیب در هر دو مرحله مشترک بودند. ترکیبهای شاخص در مرحله قبل از گلدهی کارواکرول (52.6% تا 77.9%)، تیمول (2.7% تا 21.8%)، گاماترپینن (3.3% تا 7.4%)، پاراسیمن (2.2% تا 4.4%) و بتا کاریوفیلن (1.7% تا 2.5%) بودند. ترکیبهای شاخص مرحله گلدهی شامل: کارواکرول (54.7% تا69.2%)، پاراسیمن (6.7% تا 9.7%)، 1و8 سینئول + لیمونن (1.7% تا 3.2%)، متیل کارواکرول (0.6% تا 6.6%) و بورنئول (1.7% تا 5.1%) بودند.
ترکیبهایی مانند تیمیل استات، گامامورولن، سیگماکادینن فقط در مرحله رویشی و آلفافلاندرن، آلفاترپینئول، ترپینن 4-ال، اسپاچونلول، کامفور، لینالول، متیل تیمول، تیموکینون و تیمودیهیدروکینون فقط در مرحله گلدهی وجود داشتند.
کامکار جایمند؛ محمدباقر رضایی
دوره 9، شماره 1 ، شهریور 1380، ، صفحه 1-161
چکیده
مواد اولیه موجود در گیاهان باید به تناسب طبیعت خاص گیاه مورد نظر و کاربرد درمانی آنها با انجام یک رشته اعمال شیمیایی یا مکانیکی عمل آورده شوند. روشهای آماده نمودن گیاه پس از جمع آوری و مراحل مختلف آماده کردن آن، بطور دقیق مشخص شده اند. روشهایی که براثر تحقیقات و تجربیات طولانی، جهت اندازه گیریهای مقدار مواد موثر گیاهان بدست آمده اند، ...
بیشتر
مواد اولیه موجود در گیاهان باید به تناسب طبیعت خاص گیاه مورد نظر و کاربرد درمانی آنها با انجام یک رشته اعمال شیمیایی یا مکانیکی عمل آورده شوند. روشهای آماده نمودن گیاه پس از جمع آوری و مراحل مختلف آماده کردن آن، بطور دقیق مشخص شده اند. روشهایی که براثر تحقیقات و تجربیات طولانی، جهت اندازه گیریهای مقدار مواد موثر گیاهان بدست آمده اند، شامل برداشت یا جمع آوری، حذف برخی اندامهای زائد، خشک کردن، آسیا کردن )خرد کردن( و الک کردن می باشند. هر کدام از این مراحل برای حفظ مواد موثر موجود در اندامهای گیاه مهم است. جمع آوری گیاه از طبیعت یا مزرعه به هدف یافتن حداکثر میزان ماده موثر موجود، در طول رشد گیاه انجام می شود. جهت حفظ مواد موثر در گیاه در اکثر موارد، از روش خشک کردن گیاه زیر نور مستقیم خورشید استفاده نمی شود. اغلب قبل از خشک کردن گیاه، اندامهای جمع آوری شده برای مدت کوتاهی در جریان آب شستشو می دهند. اندامهایی از گیاهان که در برابر نور بسیار حساس هستند مانند، ریشه زنبق، دانه های گل حضرتی، غده های رازک، میوه چریش، از زمان برداشت تا استخراج مواد موثر باید دور از حرارت زیاد و نور قرار داشته باشند. برای خشکانیدن گیاه، قرار دادن آن روی منبع حرارت مناسب نیست و بهتر است که از یک خشک کن برقی با قطع و وصل خودکار استفاده شود. در کارخانه های صنعتی از خشک کن هایی استفاده می شود که دارای دما سنج و رطوبت سنج قابل تنظیم بوده و سیستم جریان هوا نیز دارند. به طور معمول در زمستان باید گیاهان را در اتاقی گرم در حدود ۳۷ درجه سانتیگراد و در تابستان در انبار )سایه( و در محلی که هوا جریان داشته باشد قرار دهیم. خشک کردن گیاهان روی زمین به هیچوجه روش مناسبی نیست. در ضمن اندامهای جمع آوری شده گیاه بایستی جداگانه خشک شوند. پس از خشک کردن، باید توجه زیادی در مورد با انبار کردن آنها نمود. این کار به نوع مواد موثر موجود در گیاه بستگی دارد. در انبارهای بزرگ به طور معمول گیاهان را در کیسه های کاغذی یا کنفی، نگهداری می کنند. گیاهان اسانس دار به طرز خاصی جمع آوری، خشک و نگهداری می شوند. از آنجا که اندام گیاهان معطر به ویژه گلها بسیار حساس و لطیف می باشند جهت حفظ میزان ماده موثر آنها از روشهای خاصی استفاده می گردد. حتی انتقال در مزرعه باید توسط اتاقکهای مخصوص حمل انجام شود قبل از استخراج و زمان نگهداری آنها به نوع گیاه و اندام جمع آوری شده بستگی دارد. انبارداری این دسته از گیاهان دارویی و معطر)، که مواد معطر از آنها تهیه می شوند، باید توجه خاصی به آنها مبذول داشت نظیر گل محمدی، گل بهار نارنج، گل انگشتانه و شاه بلوط. باتوجه به ظرافت زیاد آنها، باید به دقت مورد بررسی قرار گرفته تا رطوبت، کیک و حشرات باعث از بین رفتن ارزش دارویی آنها نشود.
کامکار جایمند؛ محمدباقر رضایی
دوره 5، شماره 1 ، اردیبهشت 1379، ، صفحه 27-46
چکیده
بومادران بیابانی گیاهی پایاست که بیشتر در شمال، شمال غربی، شمال شرقی، تهران و اطراف آن می روید. بومادران زرد یا بومادران مزرعه نیز بیشتر در استان آذربایجان می روید. بومادران زاگرسی بیشتر در شمال غرب کشور می روید. این گیاهان می تواننداز لحاظ استفاده دارویی با ارزش باشند. از این سه گونه دو گونه آن (بومادران بیابانی و زاگرسی) در اواسط خرداد ...
بیشتر
بومادران بیابانی گیاهی پایاست که بیشتر در شمال، شمال غربی، شمال شرقی، تهران و اطراف آن می روید. بومادران زرد یا بومادران مزرعه نیز بیشتر در استان آذربایجان می روید. بومادران زاگرسی بیشتر در شمال غرب کشور می روید. این گیاهان می تواننداز لحاظ استفاده دارویی با ارزش باشند. از این سه گونه دو گونه آن (بومادران بیابانی و زاگرسی) در اواسط خرداد 1377 از باغ ملی گیاه شناسی ایران و گونه بومادران زرد در اواسط تیر 1377 از روستایی نزدیک تبریز به نام هربی جمع آوری و خشک گردیده و از گلهای خشک آن به روش تقطیر با بخار آب به مدت یک ساعت اسانس گیری شده است. مقدار اسانس در هر سه نمونه 0.20 درصد بود که با دستگاه های کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS)، مورد شناسایی قرار گرفتند. در نمونه بومادران بیابانی 38 ترکیب شناسایی شد که ترکیبهای عمده آن عبارتند از: γ-Muurolene (13.29 درصد)، α-Pinene (9.99 درصد)، Camphor (9.35 درصد)، p-Cymene (8.48 درصد) و trans-Carveol (8.41 رصد). در نمونه بومادران زرد نیز 37 ترکیب شناسایی شد که ترکیبهای عمده آن عبارتند از: Piperitone (45.92 درصد)، 1,8-Cineole (17.64 درصد)، Limonene (5.63 درصد) و p-Cymene (5.17 درصد). در نمونه بومادران زاگرسی 36 ترکیب مورد شناسایی قرار گرفت و ترکیبهای عمده آن عبارتند از: Limonene (26.70 درصد)، Carvacrol (9.26 درصد)، 1,8-Cineole (8.66 درصد)، Borneol (7.82 درصد) و Germacrene D (5.62 درصد). در هر سه گونه بومادران نزدیک 70 درصد از ترکیبهای شناسایی شده را مونوترپنها تشکیل می دادند.
محمدباقر رضایی
دوره 4، شماره 1 ، مرداد 1378، ، صفحه 53-70
چکیده
گیاه اکلیل کوهی Rosmarinus officinalis L. از باغ گیاهشناسی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع جمع آوری وخشک گردید. اسانس گیری از برگ توسط دستگاه تقطیر با آب صورت گرفت. تجزیه کمی و کیفی اسانس توسط دستگاه GC وGC/MS انجام شد. در این بررسی از 20 ترکیب شناسایی شده ترکیبهای Piperitone، α-Pinine و Linalool و 1,8-Cineolبترتیب 23.65، 14.94، 14.89، 7.34 درصد می باشند که بیشترین ...
بیشتر
گیاه اکلیل کوهی Rosmarinus officinalis L. از باغ گیاهشناسی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع جمع آوری وخشک گردید. اسانس گیری از برگ توسط دستگاه تقطیر با آب صورت گرفت. تجزیه کمی و کیفی اسانس توسط دستگاه GC وGC/MS انجام شد. در این بررسی از 20 ترکیب شناسایی شده ترکیبهای Piperitone، α-Pinine و Linalool و 1,8-Cineolبترتیب 23.65، 14.94، 14.89، 7.34 درصد می باشند که بیشترین مقدار از کل را تشکیل می دهند. مقایسه نتایج این تحقیق با گزارشهایی که در رابطه با اسانس این گونه کشورهای مختلف ارائه شده است تفاوت بین میزان اسانس ونوع ترکیبها را در این گونه نشان می دهد.
کامکار جایمند؛ محمدباقر رضایی؛ محمد مهدی برازنده
دوره 4، شماره 1 ، مرداد 1378، ، صفحه 71-82
چکیده
بومادران هزار برگ از جمله گیاهان با ارزش دارویی است که در ایران در دامنه های البرز، اطراف دماوند و در آذربایجان و اطراف تبریز می روید. در این تحقیق گونه مورد آزمایش از روستایی در اطراف تبریز، به نام هربی جمع آوری و به روش تقطیر با آب از گلهای خشک شده آن اسانس گیری گردیده و بازده اسانس 0.47 درصد و محاسبه گردیده است. سپس توسط دستگاههای کروماتوگرافی ...
بیشتر
بومادران هزار برگ از جمله گیاهان با ارزش دارویی است که در ایران در دامنه های البرز، اطراف دماوند و در آذربایجان و اطراف تبریز می روید. در این تحقیق گونه مورد آزمایش از روستایی در اطراف تبریز، به نام هربی جمع آوری و به روش تقطیر با آب از گلهای خشک شده آن اسانس گیری گردیده و بازده اسانس 0.47 درصد و محاسبه گردیده است. سپس توسط دستگاههای کروماتوگرافی گازی مورد ((GC و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد شناسایی قرار گرفته و عمده ترین ترکیبهای آن شامل : Limonene (14.9 درصد)، Borneol (7.9 درصد)، Cadinol-α (5.57 درصد)، Carypophyllene oxide (4.3 درصد) و Terpinen-4-ol(3.9 درصد) است.
محمدباقر رضایی
دوره 3، شماره 1 ، اردیبهشت 1378، ، صفحه 1-14
چکیده
گیاه رازک Humulus lupulus از منطقه خود آفرین در حاشیه رود ارس جمع آوری و خشک گردید و از روش کلونجر جهت اسانس گیری استفاده شد.پس از تعیین میزان اسانس، ترکیبهای موجود در آن توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC) و دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC-MS) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این تحقیق از 100 گرم گل خشک 0.03 درصد اسانس(با محاسبه ...
بیشتر
گیاه رازک Humulus lupulus از منطقه خود آفرین در حاشیه رود ارس جمع آوری و خشک گردید و از روش کلونجر جهت اسانس گیری استفاده شد.پس از تعیین میزان اسانس، ترکیبهای موجود در آن توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC) و دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC-MS) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این تحقیق از 100 گرم گل خشک 0.03 درصد اسانس(با محاسبه رطوبت) استخراج گردید.
در این اسانس 25 ترکیب که غلظتی بالاتر از یک درصد داشته و مجموعا 83.58 درصد از کل اسانس را تشکیل میدادند مورد شناسایی قرار گرفتند. چهار ترکیب عمده در این گونه به ترتیب عبارتند از α-Bisabolene (20.55 درصد)، Caryophyllena (6.36 درصد) و Carvone oxide (6.18 درصد) ، که 50.97 درصد از کل اسانس را شامل میشوند. درضمن پیشنهاد میشود از این روش جهت استخراج اسانس استفاده گردد.