همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع

2 عضو هیات علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع

چکیده

جنس آویشن (Tymus) در نقاط مختلف ایران 14 گونه دارد (1). یکی از گونه‌هایی که پراکندگی وسیعی در شمال و غرب کشور دارد Thymus pubescens است. معرفی این گونه به‌عنوان گیاهی دارویی و معطر، شناخت ترکیبهای موجود در اسانس آن، مقایسه مقدار و درصد ترکیبهای تشکیل‌دهنده اسانس در نقاط مختلف، در دو مرحله قبل از گلدهی و گلدهی کامل از اهداف اصلی این طرح است. به علاوه، معرفی این گونه به‌عنوان گیاهی معطر در جهت تولید تولید اسانس از آن در سطح نیمه‌صنعتی، از اهداف فرعی این طرح به‌شمار می‌رود.
نمونه‌های گیاهی از سه نقطه رویشی در دره لار (شرق استان تهران) و در دو مرحله قبل از گلدهی (اواسط اردیبهشت) و گلدهی (اواسط تیرماه) جمع‌آوری شدند. از اندامهای هوایی خشک شده T. pubescens با روش تقطیر با بخار آب در دستگاههای شیشه‌ای به مدت 45 دقیقه اسانس‌گیری بعمل آمد. اسانسها پس از آبگیری با کلرید کلسیم در شیشه‌های تیره رنگ و در یخچال نگهداری شدند.
مقدار اسانس در مرحله رویشی از 0.53% تا 0.93% و در مرحله گلدهی از 1.23% تا 2.03% متغیر بود. در مجموع مقدار اسانس در مرحله رویشی کمتر از مرحله گلدهی بود. در مرحله قبل از گلدهی تفاوت قابل توجهی در بازده اسانس نقاط مختلف مشاهده نشد، درحالی‌که این تفاوت در مرحله گلدهی معنی‌دار بود.
اسانسها جهت تجزیه و شناسایی به دستگاههای GC و GC/MS تزریق شدند. در مجموع 26 ترکیب (0.98% تا 99.3%) در مرحله رویشی و 32ترکیب (97.7% تا
 98.5%) در مرحله گلدهی شناسایی شدند. 24 ترکیب در هر دو مرحله مشترک بودند. ترکیبهای شاخص در مرحله قبل از گلدهی کارواکرول (52.6% تا 77.9%)، تیمول 
(2.7% تا 21.8%)، گاماترپینن (3.3% تا 7.4%)، پاراسیمن (2.2% تا 4.4%) و بتا کاریوفیلن (1.7% تا 2.5%) بودند. ترکیبهای شاخص مرحله گلدهی شامل: کارواکرول (54.7% تا69.2%)، پاراسیمن (6.7% تا 9.7%)، 1و8 سینئول + لیمونن (1.7% تا 3.2%)، متیل کارواکرول (0.6% تا 6.6%) و بورنئول (1.7% تا 5.1%) بودند.
ترکیبهایی مانند تیمیل استات، گامامورولن، سیگماکادینن فقط در مرحله رویشی و آلفافلاندرن، آلفاترپینئول، ترپینن 4-ال، اسپاچونلول، کامفور، لینالول، متیل تیمول، تیموکینون و تیمودی‌هیدروکینون فقط در مرحله گلدهی وجود داشتند.
 

کلیدواژه‌ها

1- جمزاد، زیبا. 1373،  آویشن، انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع.
2- مظفریان، ولی‌ا.... . 1373،  فرهنگ  نامهای گیاهان ایران، انتشارات فرهنگ معاصر، تهران.
3- رابینسون،‌ترور. 1363، شیمی گیاهی، ترجمه محمد ایزددوست.
4- رحیمی بیدگلی، عباس 1378، (با راهنمایی مینو دبیری و فاطمه سفیدکن)، بررسی تاثیر مراحل مختلف رشد و روشهای اسانسگیری بر کمیت و کیفیت روغن اسانسی آویشن کوهی، تهران، دانشگاه شهید بهشتی، دانشکده علوم (پایان‌نامه کارشناسی ارشد).
5- شاهرخی، نوبهار. 1375،  روشهای کنترل کیفی مواد اولیه داروهای گیاهی، مرکز انتشارات جهاد دانشگاهی شهید بهشتی.
6- شریفی، گلنوش. بهمن ماه 1368،  (با راهنمایی دکتر دینا عزیزیان)، بررسی تاکسونومی گیاه  آویشن در ایران، دانشگاه شهید بهشتی، (پایان‌نامه کارشناسی).
7- شفیعی، عباس، طباطبایی، مجتبی و  جاویدنیا، کتایون. 1376،   چکیده  مقالات اولین سمینار گیاهان دارویی و صنعتی، شیراز، انتشارات علمی و فرهنگی وزارت فرهنگ و آموزش عالی.
8- صالحی شانجانی، پروین (با راهنمایی حسن ابراهیم‌زاده). 1375،  کشت بافت و بررسی اثر عوامل محیطی بر متابولیسم فرآورده‌های ثانوی و تغییرات کمی و کیفی پروتئینی، ایزوآنزیمی پراکسیداز و پلی‌فنل اکسیداز در ارس Juniperus spp.، دانشگاه تهران، دانشکده علوم، (پایان‌نامه کارشناسی ارشد).
9- طرح جامع آب کشور- حوزه آبریز شور کرج-جاجرود، شرکت مهندسین مشار جاماب وابسته به وزارت نیرو.
10- عبد، یحیی، دانش پژوه، حبیب‌اله.  شیمی مواد طبیعی، جلد اول.
11-  فرهنگ جغرافیایی تهران، 1370، ج 38، انتشارات سازمان جغرافیایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح.
12- قهرمان، احمد، فلور رننگی ایران، انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، شماره انتشار 1114.
13- کوشک آبادی، هوشنگ. 1359،  شیمی دارویی (ترکییبات استروئید و ترپنها).
14- مدن حقیقی، جواد. 1376،  چکیده مقالات اولین سمینار گیاهان دارویی و صنعتی، شیراز، انتشارات علمی و فرهنگی وزارت فرهنگ و آموزش عالی.
15- ملکوتی، علی‌اکبر،. مردادماه 2537، طرح جامع آبخیزداری سد لار، انتشارات سازمان جنگلها و مراتع کشور،‌.
16- میرزا، مهدی، سفیدکن، فاطمه، احمدی، لطیفه. 1375، اسانسهای طبیعی (استخراج، شناسایی کمی و کیفی، کاربرد)، انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع.
17- میرزا، مهدی، سفیدکن، احمدی، لطیفه. بهار 1378،  کارآیی دو ستون DB-5 و DB-1 در شناسایی ترکیبهای اسانس Thymus fedschenkol  Ronniger ، پژوهش و سازندگی، شماره 40، 41 و 42.
18- Baser, K. H. C., Kirimer, N., Kurkcuoglu, M., (1996), “Essential oil from four chemotype of Thymus zygioides Griseb. Var. lycaonicus 19- (Celak) Ronniger.”J.Essent. oil Res., 8(6), 615-618.
19-  Baser, K. H. C., Ozek, T., kurkcuglu, M., (1997) “Composition of the Essential oil of Thymus subcollinus Klokov from Turkey . “J.Essent. oil Res., 9, 105-109
 20- Ermin, N., Kurkuogla, M., Baser, K. H. C.,  (1997) “Essential oil of Thymus leocostomus Hausskn. Et Valen. Var. leucostomus”, J. Essent. Oil Res., 9, 229-230
21- N. W. Davies, (1990) Gas chromatographic retention indices of monoterpenes and sesquiterpenes on methyl silicone and Carbowax 20M phases, J. Chromatogr., 503, 1-24.
22- Rosquinho, L. M. A., J (1965) Gas Chrom, 3(340).
23- Rustaiyan A., and et all, (2000) Volatile Constituents of three Thymus species grown wild in Iran, Planta Medica, 66 197-198
24- Scharatz, E., Wahling, T., (1965) Planta medica, 13, 218.
25- Sefidkon, F., Jamzad, Z., (1999) “Essential oil Composition of Thymus kotschyanus Boiss. And Hohen ffrom Iran.” ;J.Essential oil Res., 11:459-460 (Ju
26- Sefidkon, F., Dabiri, M., Mirmostafa, S. A., (2000) “Essential oil Composition of Thymus persicus (Ronniger ex Rech. F.) Jalas from Iran.” ; J.Essential oil Res., 12
27- Sefidkon, F., Askari, F., Mirmostafa, S. A., (2001) “The Essential oil of Thymus carnasus Boiss. From Iran.” ; J.Essential oil Res., 12
28- T. Shibaamoto, (1987) Retention Indices in Essential Oil Analysis, In: Capillary Gas Chromatography in Essential Oil Analysis. Edits., P. Sandra and C. Bicchi, Chapter 8, pp 259-274, Dr Alfred Huething Verlag, New York.