اثرات بیولوژیک اسانسها و عصارهها
سمیه نجفی درچه؛ سهیلا رهگذر؛ داریوش طالعی؛ الهه السادات قدوسی
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1400.37.1.105.1.1576.1583شیمی درمانی بهعنوان معمولترین روش درمان سرطان دارای عوارض جانبی بسیاری میباشد که ادامه روند درمان را دشوار میسازد. مطالعات نشان میدهد استفاده از گیاهان دارویی بهصورت منفرد یا در ترکیب با داروهای شیمیدرمانی میتواند سبب کاهش اثرات مخرب ناشی از شیمیدرمانی شود. هدف از این مطالعه ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1400.37.1.105.1.1576.1583شیمی درمانی بهعنوان معمولترین روش درمان سرطان دارای عوارض جانبی بسیاری میباشد که ادامه روند درمان را دشوار میسازد. مطالعات نشان میدهد استفاده از گیاهان دارویی بهصورت منفرد یا در ترکیب با داروهای شیمیدرمانی میتواند سبب کاهش اثرات مخرب ناشی از شیمیدرمانی شود. هدف از این مطالعه بررسی اثر 10-جینجرول بهعنوان یکی از اصلیترین مشتقات گیاه دارویی زنجبیل (Zingiber officinale Roscoe) بر ردههای سلولی سرطان خون لنفوبلاستی حاد بود. ردههای سلولی لنفوبلاستی حاد (CCRF-CEM، R-CCRF-CEM، Nalm-6 و RN95) پس از رسم منحنی رشدشان، با غلظتهای افزایشی 10-جینجرول تیمار شدند. درصد زندهمانی با روش آزمون MTT ارزیابی شد. علاوهبر این، جهت بررسی میزان مرگ سلولی و تأیید نتایج حاصل از آزمون MTT، از روش رنگآمیزی با تریپانبلو استفاده شد. بهمنظور کشف فرآیندهای بیولوژیکی، عملکرد مولکولی و اجزای سلولی مرتبط با ژنهای هدف 10-جینجرول، آنالیز تفسیر عملکردی با استفاده از منبع GO و پایگاه داده Enrichr (یک ابزار جامع آنالیز مجموعه ژن) انجام شد. جهت آنالیزهای آماری نیز از نرمافزار Graph Pad Prism 6 استفاده شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که 10-جینجرول بهطور معنیدار بر ردههای سلولی R-CCRF-CEM، Nalm-6 و RN95 اثر سیتوتوکسیک دارد (0.05 > p ). این اثر در غلظتهای بالا، در رده R-CCRF-CEM و Nalm-6 بیشتر از رده CCRF-CEM بود. آنالیزهای GO نیز آپوپتوز را بهعنوان مهمترین فرآیند بیولوژیکی مرتبط با 10-جینجرول تعیین نمود. در این پژوهش برای اولین بار اثر سیتوتوکسیک10-جینجرول بر سلولهای سرطان خون لنفوبلاستی حاد نشان داده شد.
اثرات بیولوژیک اسانسها و عصارهها
ملیحه کرمی؛ فرنگیس قاسمی
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1400.37.52.105.1.1575.1610این پژوهش با هدف بررسی اثر عصاره آبی–الکلی برگ گیاه مشگک (Ducrosia anethifolia (DC.) Boiss.) بر تغییرات بافت قلب در جنین موش آزمایشگاهی دیابتی انجام شد. بدین منظور 48 سر موش ماده 200 تا 220 گرمی با هشت موش نر 230 تا 250 گرمی لقاح داده شدند. پس از اطمینان از بارداری، 32 سر ماده با تزریق داخل صفاقی 80 میلیگرم استرپتوزوتوسین ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1400.37.52.105.1.1575.1610این پژوهش با هدف بررسی اثر عصاره آبی–الکلی برگ گیاه مشگک (Ducrosia anethifolia (DC.) Boiss.) بر تغییرات بافت قلب در جنین موش آزمایشگاهی دیابتی انجام شد. بدین منظور 48 سر موش ماده 200 تا 220 گرمی با هشت موش نر 230 تا 250 گرمی لقاح داده شدند. پس از اطمینان از بارداری، 32 سر ماده با تزریق داخل صفاقی 80 میلیگرم استرپتوزوتوسین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در اولین روز بارداری، دیابتی و بهصورت تصادفی گروهبندی شدند. گروهها شامل کنترل (موشهای سالم بدون تیمار)، شاهد 1 (موشهای سالم دریافتکننده یک میلیلیتر عصاره مشگک)، شاهد 2 (موشهای دیابتی بدون تیمار)، و سه گروه تیمار که بهترتیب یک میلیلیتر از عصاره مشگک با دوزهای 250، 500 و 1000 کیلوگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن موش دیابتی از روز 6 تا 20 دوره بارداری بهطریق گاواژ دریافت کردند، بودند. روز بیستم بارداری پس از بیهوشی موشها و گرفتن دو میلیلیتر خون از قلب آنها، جنینها از رحمشان خارج شدند. قلب جنینها جدا و در محلول 5% فرمالین تثبیت گردید. بعد از آمادهسازی بافتی، مقاطع پنج میکرونی به روش استریولوژیکی تهیه و با هماتوکسیلین و ائوزین رنگآمیزی شدند. محیط قلب و ضخامت دیواره آن با نرمافزار Image analysis و تعداد سلولهای قلب با نرمافزار Grids-stero lite اندازهگیری گردید. دادهها با آزمونهای آماری ANOVA تحلیل و میانگینها با آزمون توکی مقایسه شدند (0.05≥p ). یافتهها حاکی از افزایش گلوکز خون، تراکم و طول سلولهای قلبی و محیط قلب در همه گروههای دیابتی در مقایسه با کنترل بود که در موشهای دیابتی تیمار شده با عصاره مشگک در مقایسه با گروه دیابتی بدون تیمار کاهش معنیدار یافتند. مطابق با نتایج حاصل، عصاره آبی-الکلی برگ مشگک با کاهش گلوکز خون در موشهای دیابتی، توانست تغییرات تخریبی ناشی از دیابت در بافت قلب و عروق جنین را تا حدودی جبران کند.
اثرات بیولوژیک اسانسها و عصارهها
مژگان محمودی؛ مهدی خدایی مطلق؛ حسینعلی قاسمی؛ امیرحسین خلت آبادی فراهانی
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1399.36.912.104.6.1575.1610 بهمنظور بررسی اثرات سطوح مختلف پودر و اسانس حاصل از برگ درخت کندر بر میکروفلور روده و برخی فراسنجههای خونی در بلدرچین ژاپنی، آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار و سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار 1: جیره پایه فاقد افزودنی (شاهد)، تیمار 2: جیره پایه+ آنتیبیوتیک باسیتراسین، ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1399.36.912.104.6.1575.1610 بهمنظور بررسی اثرات سطوح مختلف پودر و اسانس حاصل از برگ درخت کندر بر میکروفلور روده و برخی فراسنجههای خونی در بلدرچین ژاپنی، آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار و سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار 1: جیره پایه فاقد افزودنی (شاهد)، تیمار 2: جیره پایه+ آنتیبیوتیک باسیتراسین، تیمار 3: جیره پایه+ 1 گرم پودر کندر در کیلوگرم جیره، تیمار 4: جیره پایه+ 2 گرم پودر کندر در کیلوگرم جیره، تیمار 5: جیره پایه+ 20 میلیگرم اسانس کندر در کیلوگرم جیره و تیمار 6: جیره پایه+ 40 میلیگرم اسانس کندر در کیلوگرم جیره بودند. نتایج آزمایش نشان داد که غلظت گلوکز خون در تیمار 5 در مقایسه با تیمارهای 3 و 4 افزایش معنیداری نشان داد (05/0>p ). بیشترین غلظت لیپوپروتئین با چگالی بالا در خون پرندههای تیمار 4 مشاهده شد (0.05>p ). جمعیت گونههای بیفیدوباکتریوم در تیمارهای 2، 3، 5 و 6 نسبت به تیمارهای شاهد و 4 افزایش معنیداری را نشان داد (0.05>p ). افزایش جمعیت گونههای لاکتوباسیلوس در تیمارهای 3 و 6 در مقایسه با تیمارهای شاهد، 2، 4 و 5 مشاهده شد (0.05>p ). همچنین در تیمارهای 3 و 6 افزایش جمعیت گونههای استرپتوکوکوس در مقایسه با تیمار 4 مشاهده شد (0.05>p ). در مجموع، نتایج آزمایش نشان داد که استفاده از افزودنی اسانس حاصل از برگ درخت کندر در غلظت 40 میلیگرم در کیلوگرم جیره توانست جمعیت میکروبی روده را بهبود بخشد.
اثرات بیولوژیک اسانسها و عصارهها
فاطمه پور اصغر؛ حمیدرضا علی اکبرپور؛ قربان ملیجی
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1399.36.975.104.6.1576.1610این مطالعه با هدف بررسی تأثیر عصاره سرخارگل (Echinacea purpurea (L.) Moench) و زمانبندی مصرف آن بر سیستم ایمنی، شاخصهای بیوشیمیایی و عملکرد رشد جوجههای گوشتی انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه گروه آزمایش انجام گردید. هر گروه دارای 4 تکرار با 15 قطعه جوجه در هر تکرار بود. گروهها شامل 1- بدون ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1399.36.975.104.6.1576.1610این مطالعه با هدف بررسی تأثیر عصاره سرخارگل (Echinacea purpurea (L.) Moench) و زمانبندی مصرف آن بر سیستم ایمنی، شاخصهای بیوشیمیایی و عملکرد رشد جوجههای گوشتی انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه گروه آزمایش انجام گردید. هر گروه دارای 4 تکرار با 15 قطعه جوجه در هر تکرار بود. گروهها شامل 1- بدون سرخارگل (شاهد)، 2- مصرف روزانه و 3- مصرف یک روز در میان 1.5 میلیلیتر عصاره سرخارگل در هر لیتر آب بود. رکوردهای مربوط به وزن بدن مصرف و ضریب تبدیل خوراک در مراحل تغذیهای آغازین، رشد و پایانی مورد بررسی قرار گرفتند. در پایان آزمایش (سن 42 روزگی)، شاخصهای بیوشیمیایی خون (گلوکز، تریگلیسرید، کلسترول، لیپوپروتیین با چگالی بالا، آلبومین و پروتئین کل)، تیتر برونشیت و نسبت هتروفیل به لنفوسیت وزن اندامهای ایمنی بررسی شدند. در این آزمایش صفات عملکردی، نسبت هتروفیل به لنفوسیت و وزن اندامهای ایمنی تفاوت معنیداری میان گروههای آزمایشی نداشتند. بیشترین تیتر واکسن برونشیت در گروه دو با مصرف روزانه عصاره سرخارگل مشاهده شد (p <0.05). میزان گلوکز خون در گروه دو نسبت به گروه شاهد کمتر بود (p <0.05) ولی دیگر شاخصهای بیوشیمی خون در گروههای آزمایشی تفاوت معنیداری با هم نداشتند. نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده روزانه از عصاره سرخارگل به مقدار 1.5 میلیلیتر در هر لیتر آب مصرفی سبب کاهش میزان گلوکز خون و افزایش تیتر واکسن بر علیه ویروس برونشیت میشود.
اثرات بیولوژیک اسانسها و عصارهها
صبا مسلمی؛ نسیم کاشف
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1399.36.985.104.6.1575.1575سودوموناس آئروژینوزا یک بیماریزای فرصتطلب انسانی است. این باکتری یکی از مهمترین عوامل عفونتهای بیمارستانی در طیف وسیعی از بیماران دارای نقص سیستم ایمنی شامل افراد مبتلا به بدخیمیها، مبتلایان به سیستیک فیبروز و سوختگیها است. این باکتری دارای عوامل بیماریزایی متعددی است و بهدلیل ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1399.36.985.104.6.1575.1575سودوموناس آئروژینوزا یک بیماریزای فرصتطلب انسانی است. این باکتری یکی از مهمترین عوامل عفونتهای بیمارستانی در طیف وسیعی از بیماران دارای نقص سیستم ایمنی شامل افراد مبتلا به بدخیمیها، مبتلایان به سیستیک فیبروز و سوختگیها است. این باکتری دارای عوامل بیماریزایی متعددی است و بهدلیل تولید بیوفیلم، مقاومت زیادی به بیشتر آنتیبیوتیکهای متداول دارد. تولید بسیاری از عوامل بیماریزایی در این باکتری تحت کنترل سیستم quorum sensing (QS) است. سیستم QS یک هدف جذاب برای طراحی درمانهای جدید است. اوژنول ماده اصلی تشکیلدهنده عصاره میخک (Eugenia caryophylata) است. مطالعات پیشین اثرهای ضد باکتریایی آن را نشان دادهاند. هدف از این مطالعه بررسی اثر ضد QS اوژنول بر تشکیل بیوفیلم و تولید عوامل بیماریزایی تنظیم شده با سیستم QS در سویههای سودوموناس آئروژینوزا بود. حداقل غلظت مهارکنندگی اوژنول (MIC) برای دو سویه سودوموناس آئروژینوزا 27853 ATCC و PAO1 و سه جدایه بالینی تعیین شد. سپس اثر اوژنول بر تکثیر میکروبی با کنترل منحنی رشد انجام شد. تشکیل بیوفیلم و تولید اگزوپلیساکارید، پیوسیانین و رامنولیپید، حرکت Swarming، Swimming و Twitching پس از تیمار با اوژنول بررسی شد. کمترین غلظت مهارکننده اوژنول برای دو سویه سودوموناس آئروژینوزا 27853 ATCC و PAO1 بهترتیب (v/v) 0.3% و (v/v) 0.6% تعیین شد. غلظتهای مختلف اوژنول (≥15/0%) بهطور معنیداری منجر به کاهش تولید عوامل بیماریزا ازجمله تولید پیوسیانین و رامنولیپید شدند. همچنین تشکیل بیوفیلم، تولید اگزوپلیساکارید و حرکت swarming، swimming و twitching پس از تیمار با اوژنول کاهش یافت. به این ترتیب، استفاده از اوژنول بهعنوان یک عامل مهارکننده سیستم QS و ضد بیوفیلم میتواند راهکار درمانی مؤثری برای مقابله با عفونتهای حاصل از سودوموناس آئروژینوزا باشد.
اثرات بیولوژیک اسانسها و عصارهها
زهرا احمدی؛ داریوش خادمی شورمستی
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1399.36.724.103.5.1578.1583امروزه تمایل به استفاده از زیست نگهدارندهها ازجمله عصارههای گیاهی بهعنوان جایگزین پاداکسندهها و ضدمیکروبهای مصنوعی افزایش یافته است. از سوی دیگر افزودن چربیها ازجمله اسید اولئیک به زیستبسپارها در بستهبندیهای فعال، موجب کاهش نفوذپذیری آنها نسبت به بخار آب میشود. بهمنظور ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1399.36.724.103.5.1578.1583امروزه تمایل به استفاده از زیست نگهدارندهها ازجمله عصارههای گیاهی بهعنوان جایگزین پاداکسندهها و ضدمیکروبهای مصنوعی افزایش یافته است. از سوی دیگر افزودن چربیها ازجمله اسید اولئیک به زیستبسپارها در بستهبندیهای فعال، موجب کاهش نفوذپذیری آنها نسبت به بخار آب میشود. بهمنظور بررسی تأثیر پاداکسندگی و ضدمیکروبی عصاره نعناع دشتی در پوشش زیستچندسازهای بر پایه کربوکسی متیل سلولز بر ماندگاری فیله ماهی کپور معمولی در شرایط سرد، آزمایشی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار شامل پوشش کربوکسی متیل سلولز (2.5%) به تنهایی یا در ترکیب با اسید اولئیک (1.5%) و غنی شده با سطوح 0.5، 1، 1.5 و 2 درصد عصاره نعناع دشتی و 3 تکرار در هر تیمار بهمدت 9 روز اجرا شد. نتایج نشان داد که اسید اولئیک اثر حفاظتی پوشش کربوکسی متیل سلولز را بهبود بخشید. بهکارگیری عصاره نعناع دشتی در پوشش زیست چندسازهای، بهویژه در بالاترین غلظت، بهطور معنیداری (p <0.05) موجب کاهش شمار باکتریهای سرمادوست، شاخص اسیدتیوباربیتوریک، اسیدهای چرب آزاد، مجموع ترکیبهای ازته فرّار و pH فیلههای ماهی کپور طی دوره نگهداری در شرایط سرد شد. تأثیر پاداکسندگی و ضدمیکروبی عصاره نعناع دشتی وابسته به غلظت بود. بنابراین عصاره نعناع دشتی با دارا بودن خواص پاداکسندگی و ضدمیکروبی در ترکیب با پوشش چندسازهای کربوکسی متیل سلولز- اسید اولئیک، میتواند بهعنوان یک زیستنگهدارنده در بستهبندی فعال، برای حفظ کیفیت و افزایش زمان ماندگاری فیله ماهی طی نگهداری کوتاهمدت در یخچال مورد استفاده قرار گیرد.
اثرات بیولوژیک اسانسها و عصارهها
جواد مزینانی؛ جعفر وطن دوست؛ محمدرضا واعظی کاخکی؛ فرشته قراط
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1399.36.794.103.5.1587.1610گیاه آمله با نام علمیPhyllanthus emblica L.، از خانواده Phyllanthaceae است و بهطور گسترده در مناطق گرمسیری چین، هند، اندونزی و شبهجزیره مالایا رویش دارد که در بسیاری از نظامهای دارویی سنتی مانند طب چینی و آیورودای هندوستان کاربرد دارد. میوه آن یکی از غنیترین منابع طبیعی ویتامین C و قطعکننده خونریزی ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1399.36.794.103.5.1587.1610گیاه آمله با نام علمیPhyllanthus emblica L.، از خانواده Phyllanthaceae است و بهطور گسترده در مناطق گرمسیری چین، هند، اندونزی و شبهجزیره مالایا رویش دارد که در بسیاری از نظامهای دارویی سنتی مانند طب چینی و آیورودای هندوستان کاربرد دارد. میوه آن یکی از غنیترین منابع طبیعی ویتامین C و قطعکننده خونریزی است و در درمان بیماری هموروئید (بواسیر) نیز بسیار مفید است. قسمتهای مختلف این گیاه خواص ضد دیابتی، آنتیباکتریال، آنتیاکسیدان و محافظتکننده کبدی را از خود نشان میدهد. تحقیقات شیمیایی بر روی میوه آمله حکایت از ارزش تغذیهای بالای آن دارد. این مطالعه، با هدف سنجش تأثیر عصاره اتانولی این گیاه بر شاخصهای انعقادی انسانی در محیط آزمایشگاهی، طراحی و اجرا شده است. غلظتهای مختلفی از عصاره گیاه آمله تهیه و اثر آن بر شاخصهای انعقادی زمان پروترومبین (PT)، زمان نسبی ترومبوپلاستین (APTT) و زمان انعقاد (CT) بررسی شد و نتایج بهوسیله آزمون آماری t-test مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که عصاره اتانولی آمله باعث کاهش شاخص انعقادی زمان نسبی ترومبوپلاستین (APTT) و زمان انعقاد (CT) شد اما بر زمان پروترومبین (PT) اثر معنیداری نداشت. یافتههای حاصل از این مطالعه نشاندهنده تأثیر انعقادی عصاره اتانولی آمله است، باوجوداین مطالعه بیشتر بر روی مدلهای حیوانی و انسانی ضروری به نظر میرسد.
اثرات بیولوژیک اسانسها و عصارهها
محمد علی زارعی؛ زهرا نظارات
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1399.36.822.103.5.1605.46دیابت در اثر نقص ارثی یا اکتسابی در ترشح انسولین و یا کاهش پاسخ اندامها نسبت به انسولین ترشح شده ایجاد میشود. کنترل هیپرگلیسمی بعد از صرف غذا از طریق مهارکنندههای آلفاگلوکوزیداز یک راهبرد مهم در مدیریت دیابت و کاهش عوارض مرتبط با بیماری است. براساس نتایج مطالعات قبلی عصاره متانولی ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1399.36.822.103.5.1605.46دیابت در اثر نقص ارثی یا اکتسابی در ترشح انسولین و یا کاهش پاسخ اندامها نسبت به انسولین ترشح شده ایجاد میشود. کنترل هیپرگلیسمی بعد از صرف غذا از طریق مهارکنندههای آلفاگلوکوزیداز یک راهبرد مهم در مدیریت دیابت و کاهش عوارض مرتبط با بیماری است. براساس نتایج مطالعات قبلی عصاره متانولی اندامهای هوایی گیاه Salvia suffruticosa Montbr. & Auch. ex Benth. و Hypericum scabrum L. اثر مهاری قابل توجهی بر فعالیت آلفاگلوکوزیداز دارد. هدف از این پژوهش تعیین اندامی از گیاهان ذکرشده است که کانون فعالیت مهارکنندگی باشد. پس از تهیه عصاره متانولی از بخشهای مختلف گیاهان، اثر مهاری تمامی عصارهها در چندین غلظت مختلف، در طول موج ۴۰۵ نانومتر با استفاده از دستگاه میکروپلیتخوان بررسی گردید. بیشترین میزان فعالیت مهاری آلفاگلوکوزیداز S. suffruticosa مربوط به غلظت mg/mL ۱۶۰ عصاره گل (۱۰۰% مهار و IC50 برابر با mg/mL 8.91) و بیشترین میزان فعالیت مهاری H. scabrum مربوط به غلظت mg/mL ۱۰ عصاره گل (96.49% مهار و IC50 برابر با mg/mL 1.04) و برگ (۸۶% مهار و IC50 برابر با mg/mL 3.98) بود. مطابق نتایج حاصل از بررسی سنتیکی مهار آنزیمی، عصاره گل و برگ گیاه S. suffruticosa از الگوی مهار مرکب (غیررقابتی-نارقابتی) و گل گیاه H. scabrum از الگوی مهار مرکب (رقابتی-غیررقابتی) پیروی میکنند. عصاره متانولی اندامهای گل گیاه S. suffruticosa و H. scabrum دارای اثر مهاری قابل توجهی بر روی فعالیت آنزیم آلفاگلوکوزیداز است. در نتیجه منابع مناسبی برای استخراج ترکیبها با خاصیت دارویی بالقوه برای کنترل سطح قند خون بعد از صرف غذا میباشند.