همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار، گروه علوم زیستی، دانشکده علوم، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران

2 کارشناس ارشد بیوشیمی، گروه علوم زیستی، دانشکده علوم، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران

چکیده

 شناسه دیجیتال (DOR):
98.1000/1735-0905.1399.36.822.103.5.1605.46

دیابت در اثر نقص ارثی یا اکتسابی در ترشح انسولین و یا کاهش پاسخ اندام‌ها نسبت به انسولین ترشح شده ایجاد می‌شود. کنترل هیپرگلیسمی بعد از صرف غذا از طریق مهارکننده‌های آلفاگلوکوزیداز یک راهبرد مهم در مدیریت دیابت و کاهش عوارض مرتبط با بیماری است. براساس نتایج مطالعات قبلی عصاره متانولی اندام‌های هوایی گیاه Salvia suffruticosa Montbr. & Auch. ex Benth. و Hypericum scabrum L. اثر مهاری قابل توجهی بر فعالیت آلفاگلوکوزیداز دارد. هدف از این پژوهش تعیین اندامی از گیاهان ذکرشده است که کانون فعالیت مهارکنندگی باشد. پس از تهیه عصاره متانولی از بخش‌های مختلف گیاهان، اثر مهاری تمامی عصاره‌ها در چندین غلظت مختلف، در طول موج ۴۰۵ نانومتر با استفاده از دستگاه میکروپلیت‌خوان بررسی گردید. بیشترین میزان فعالیت مهاری آلفاگلوکوزیداز S. suffruticosa مربوط به غلظت mg/mL ۱۶۰ عصاره گل (۱۰۰% مهار و IC50 برابر با mg/mL 8.91) و بیشترین میزان فعالیت مهاری H. scabrum مربوط به غلظت mg/mL ۱۰ عصاره‌ گل (96.49% مهار و IC50 برابر با mg/mL 1.04) و برگ (۸۶% مهار و IC50 برابر با mg/mL 3.98) بود. مطابق نتایج حاصل از بررسی سنتیکی مهار آنزیمی، عصاره گل و برگ گیاه S. suffruticosa از الگوی مهار مرکب (غیررقابتی-نارقابتی) و گل گیاه H. scabrum از الگوی مهار مرکب (رقابتی-غیررقابتی) پیروی می‌کنند. عصاره متانولی اندام‌های گل گیاه S. suffruticosa و H. scabrum دارای اثر مهاری قابل توجهی بر روی فعالیت آنزیم آلفاگلوکوزیداز است. در نتیجه منابع مناسبی برای استخراج ترکیب‌ها با خاصیت دارویی بالقوه برای کنترل سطح قند خون بعد از صرف غذا می‌باشند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

- Alam, M.A., Zaidul, I., Ghafoor, K., Sahena, F., Hakim, M., Rafii, M., Abir, H.M., Bostanudin, M.F., Perumal, V. and Khatib, A., 2017. In vitro antioxidant and, α-glucosidase inhibitory activities and comprehensive metabolite profiling of methanol extract and its fractions from Clinacanthus nutans. BMC Complementary and Alternative Medicine, 17(1): 181-190.
- Anis, E., Anis, I., Ahmed, S., Mustafa, G., Malik, A., Afza, N., Abdul hai, S.M., Shahzad-ul-hussan, S. and Choudhary, M.A., 2002. α-glucosidase inhibitory constituents from Cuscuta reflexa. Chemical and Pharmaceutical Bulletin, 50(1): 112-114.
- Asano, N., 2003. Glycosidase inhibitors: update and perspectives on practical use. Glycobiology. 13(10): 93R-104R.
- Bachhawat, J., Shihabudeen, M. and Thirumurugan, K., 2011. Screening of fifteen Indian ayurvedic plants foralpha-glucosidase inhibitory activity and enzyme kinetics. International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, 3(4): 267-274.
- Bharatham, K., Bharatham, N., Park, K.H. and Lee, K.W., 2008. Binding mode analyses and pharmacophore model development for sulfonamide chalcone derivatives, a new class of α-glucosidase inhibitors. Journal of Molecular Graphics and Modelling, 26(8): 1202-1212.
- Brindis, F., González-Andrade, M., González-Trujano, M., Estrada-Soto, S. and Villalobos-Molina, R., 2014. Postprandial glycaemia and inhibition of α-glucosidase activity by aqueous extract from Coriandrum sativum. Natural Product Research, 28(22): 2021-2025.
- Bukhari, D.A.M., Siddiqui, M.J., Shamsudin, S.H., Rahman, M.M. and So'ad, S.Z.M., 2017.
α-Glucosidase inhibitory activity of selected Malaysian plants. Journal of Pharmacy & Bioallied Sciences, 9(3): 164-170.
- Chang, T.S., 2009. An updated review of tyrosinase inhibitors. International Journal of Molecular Sciences, 10: 2440-2475.
- Choi, C.W., Choi, Y.H., Cha, M.R, Yoo, D.S., Kim, Y.S., Yon, G.H., Hong, K.S., Kim, Y.H. and Ryu, S.Y., 2010. Yeast α-glucosidase inhibition by isoflavones from plants of Leguminosae as an in vitro alternative to acarbose. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58(18): 9988-9993.
- de Melo, E.B., da Silveira Gomes, A. and Carvalho, I., 2006. α-and β-Glucosidase inhibitors: chemical structure and biological activity. Tetrahedron, 62(44): 10277-10302.
- Gao, H., Huang, Y.N., Xu, P.Y. and Kawabata, J., 2007. Inhibitory effect on α-glucosidase by the fruits of Terminalia chebula Retz. Food Chemistry, 105(2): 628-634.
- Kawabata, J., Mizuhata, K., Sato, E., Nishioka, T., Aoyama, Y. and Kasai, T., 2003. 6-Hydroxyflavonoids as α-glucosidase inhibitors from marjoram (Origanum majorana) leaves. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 67(2): 445-447.
- Li, Y.Q., Zhou, F.C., Gao, F., Bian, J.S. and Shan, F., 2009. Comparative evaluation of quercetin, isoquercetin and rutin as inhibitors of α-glucosidase. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57(24): 11463-11468.
- Mostafa, S., El Naby, A. and Zidan, E.W., 2014. Activity level of lactate dehydrogenase and
β-glucosidase enzymes in the honeybee colonies,(Apis mellifera L.) with different feeding. International Journal of Agricultural Technology, 10(2): 483-491.
- Palmer, T. and Bonner, P.L., 2008. Enzymes Biochemistry, Biotechnology and Clinical Chemistry. Woodhead Publishing Limited, 433p.
- Pistia-Brueggeman, G. and Hollingsworth, R.I., 2003. The use of the o-nitrophenyl group as a protecting/activating group for 2-acetamido-2-deoxyglucose. Carbohydrate Research, 338(5): 455-458.
- Rustaie, A., Hadjiakhoondi, A., Akbarzadeh, T., Safavi, M., Samadi, N., Sabourian, R. and Khanavi, M., 2018. Phytochemical constituents and biological activities of Salvia suffruticosa. Research Journal of Pharmacognosy, 5(2): 25-32.
- Shim, Y.J., Doo, H.K., Ahn, S.Y., Kim, Y.S., Seong, J.K., Park, I.S. and Min, B.H., 2003. Inhibitory effect of aqueous extract from the gall of Rhus chinensis on alpha-glucosidase activity and postprandial blood glucose. Journal of Ethnopharmacology, 85(2-3): 283-287.
- Shinde, J., Taldone, T., Barletta, M., Kunaparaju, N., Hu, B., Kumar, S., Placido, J. and Zito, S.W., 2008. α-Glucosidase inhibitory activity of Syzygium cumini (Linn.) Skeels seed kernel in vitro and in Goto-Kakizaki (GK) rats. Carbohydrate Research, 343(7): 1278-1281.
- Stace, C.A., 2010. New Flora of the British Isles. Cambridge, U.K.: Cambridge University Press, 1266p.
- Tadera, K., Minami, Y., Takamatsu, K. and Matsuoka, T., 2006. Inhibition of α-glucosidase and α-amylase by flavonoids. Journal of Nutritional Science and Vitaminology,52(2):149-153.
- Trinh, B.T., Staerk, D. and Jäger, A.K., 2016. Screening for potential α-glucosidase and α-amylase inhibitory constituents from selected Vietnamese plants used to treat type 2 diabetes. Journal of Ethnopharmacology, 186: 189-195.
- Weckesser, S., Engel, K., Simon-Haarhaus, B., Wittmer, A., Pelz, K. and Schempp, C.M., 2007. Screening of plant extracts for antimicrobial activity against bacteria and yeasts with dermatological relevance. Phytomedicine, 14(7-8): 508-516.
- Zarei, M.A. and Tahazadeh, H., 2020. Alpha-glucosidase inhibitory activity in methanol extract of some plants from Kurdistan province. Journal of Medicinal Plants, 18(3): 291-296.