همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته دکترای حرفه‌ای، گروه دامپزشکی، واحد بابل، دانشگاه آزاد اسلامی، بابل، ایران

2 استادیار، گروه دامپزشکی، واحد بابل، دانشگاه آزاد اسلامی، بابل، ایران

3 دانشیار، گروه ایمونولوژی، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، ایران

چکیده

شناسه دیجیتال (DOR):
98.1000/1735-0905.1399.36.975.104.6.1576.1610

این مطالعه با هدف بررسی تأثیر عصاره سرخارگل (Echinacea purpurea (L.) Moench) و زمان‌بندی مصرف آن بر سیستم ایمنی، شاخص‌های بیوشیمیایی و عملکرد رشد جوجه‌های گوشتی انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه گروه آزمایش انجام گردید. هر گروه دارای 4 تکرار با 15 قطعه جوجه در هر تکرار بود. گروه‌ها شامل 1- بدون سرخارگل (شاهد)، 2- مصرف روزانه و 3- مصرف یک روز در میان 1.5 میلی‌لیتر عصاره سرخارگل در هر لیتر آب بود. رکوردهای مربوط به وزن بدن مصرف و ضریب تبدیل خوراک در مراحل تغذیه‌ای آغازین، رشد و پایانی مورد بررسی قرار گرفتند. در پایان آزمایش (سن 42 روزگی)، شاخص‌های بیوشیمیایی خون (گلوکز، تری‌گلیسرید، کلسترول، لیپوپروتیین با چگالی بالا، آلبومین و پروتئین کل)، تیتر برونشیت و نسبت هتروفیل به لنفوسیت وزن اندام‌های ایمنی بررسی شدند. در این آزمایش صفات عملکردی، نسبت هتروفیل به لنفوسیت و وزن اندام‌های ایمنی تفاوت معنی‌داری میان گروه‌های آزمایشی نداشتند. بیشترین تیتر واکسن برونشیت در گروه دو با مصرف روزانه عصاره سرخارگل مشاهده شد (p <0.05). میزان گلوکز خون در گروه دو نسبت به گروه شاهد کمتر بود (p <0.05) ولی دیگر شاخص‌های بیوشیمی خون در گروه‌های آزمایشی تفاوت معنی‌داری با هم نداشتند. نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده روزانه از عصاره سرخارگل به مقدار 1.5 میلی‌لیتر در هر لیتر آب مصرفی سبب کاهش میزان گلوکز خون و افزایش تیتر واکسن بر علیه ویروس برونشیت می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

- Abdi, R.D., Amsalu, K., Merera, O., Asfaw, Y., Gelaye, E., Yami, M. and Sori, T., 2016. Serological response and protection level evaluation in chickens exposed to grains coated with I2 Newcastle disease virus for effective oral vaccination of village Chickens. BMC Veterinary Research, 12(150): 1-11.
- Bohmer, B., Salisch, H., Paulicks, B.R. and Roth, F.X., 2009. Echinacea purpurea as a potential immuno-stimulatory feed additive in laying hens and fattening pigs by intermittent application. Livestock Science, 122(1): 81-85.
- El-Ashmawy, N.E., El-Zamarany, E.A., Salem, M.L., El-Bahrawy, H.A. and Al-Ashmawy, G.M., 2015. In vitro and in vivo studies of the immunomodulatory effect of Echinacea purpurea on dendritic cells. Journal of Genetic Engineering and Biotechnology, 13(2): 185-192.
- Est´evez, M., 2015. Oxidative damage to poultry: from farm to fork. Poultry Science, 94: 1368-1378.
- Habibian-Dehkordi, S., Fallah, V. and Habibian-Dehkordi, S., 2011. Enhancement of broiler performance and immune response by Echinacea purpurea supplemented in diet. The African Journal of Biotechnology, 10(54): 11280-11286.
- Hashem, M.A., Neamat-Allah, A.N.F., Hammza, H.E.E. and Abou-Elnaga, H.M., 2019. Impact of dietary supplementation with Echinacea purpurea on growth performance, immunological, biochemical, and pathological finding in broiler chickens infected by pathogenic E. coli. Tropical Animal Health and Production, 51(8): 1-9.
- Hassanzadeh, M., Tolouei, T., Nikbakht, G.h., Alkaragoly, H., Rezaei Far, A. and Ghahri, H., 2016. Efficacy of Echinacea purpurea and protexin on systemic and mucosal immune response to Newcastle diseases virus vaccination (VG/GA strain) in commercial turkey poults. Iranian Journal of Veterinary Medicine, 11(1): 85-95.
- Hatamzadeh, M., Rahimi, S. and Gharagozlou, M.J., 2013. Effects of commercial herbal and chemical medicines on performance, GI microbial population, intestinal morphology and serum lipids of broilerchickens challenged with infectious bronchitis vaccine virus. Journal of Medicinal Plants and By-products, 1: 1-11.
- Hofacre, C.L., Smith, J.A. and Mathis, G.F., 2018. An optimist’s view on limiting necrotic enteritis and maintaining broiler gut health and performance in today’s marketing, food safety, and regulatory climate. Poultry Science, 97: 1929-1933.
- Kaab, K., Bain, M.M. and Eckersall, P.D., 2018. Acute phase proteins and stress markers in the immediate response to a combined vaccination against Newcastle disease and infectious bronchitis viruses in specific pathogen free (SPF) layer chicks. Poultry science, 97: 463-469.
- Kotowska, D., El-Houri, R., Borkowski, K., Petersen, R., Fretté, X.C., Wolber, G., Grevsen, K., Christensen, K.B., Christensen, L.P. and Kristiansen, K., 2014. Isomeric C12-alkamides from the roots of Echinacea purpurea improve basal and insulin-dependent glucose uptake in 3T3-L1 adipocytes. Planta Medica, 80: 1712-1720.
- Ma, A., Shi, W., Niu, X., Wang, M. and Zhong, X., 2009. Effects of Echinacea purpurea extract on the immunological response to infectious bursal disease vaccine in broilers. Frontiers of Agriculture in China, 3(4): 452-456.
- Maisa, M.G. and Fatma, M.Y., 2014. Effect of Echinacea purpurea and garlic on growth performance, immune response, biochemical and hematological parameters in broiler chicks. Assiut Veterinary Medical Journal, 60(140): 218-228.
- Manayi, A., Vazirian, M. and Saeidnia S., 2015. Echinacea purpurea: Pharmacology, phytochemistry and analysis methods. Pharmacognosy Reviews, 9(17): 63-72.
- Mao, C.F., Zhang, X.R., Johnson, A., He, J.L. and Kong, Z.L., 2018. Modulation of diabetes mellitus-induced male rat reproductive dysfunction with micro-nanoencapsulated Echinacea purpurea ethanol extract. BioMed Research International, 1: 1-17.
- Minias, P., 2019. Evolution of heterophil/lymphocyte ratios in response to ecological and life-history traits: A comparative analysis across the avian tree of life. Journal of Animal Ecology, 88(4): 554-565.
- Nosrati, M., Javandel, F. and Seidavi, L., 2017. The effects of antibiotic, probiotic, organic acid, vitamin C, and Echinacea purpurea extract on performance, carcass characteristics, blood chemistry, microbiota, and immunity of broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research, 26(2): 295-306.
- Rahimi, S., Teymori-Zadeh, Z., Karimi-Torshizi, M.A., Omidbaigi, R. and Rokni, H., 2011. Effect of the three herbal extracts on growth performance, immune system, blood factors and intestinal selected bacterial population in broiler chickens. Journal of Agricultural Science and Technology, 13: 527-539.
- Roustaei-Alimehr, M., Mirbazel, M. and Haghighian, M., 2014. Effect of purple coneflower (Echinacea purpurea) extract on the performance and cellular and humoral immune responses of broilers under immunosuppressive condition. Iranian Journal of Veterinary Research, 10(1): 48-58.
- Roustaei-Alimehr, M., Ghahremani-Zahraei, B. and Haghighian-Roudsari, M., 2013. Effect of purple coneflower (Echinacea purpurea) extract on the performance and cellular and humoral immune responses of broilers. Iranian Journal of Veterinary Research, 9(2): 60-70.
- Saki, A.A., Hosseini-Siar, S.A. and Zamani, A., 2014. Effect of Echinacea purpurea root and antibiotic on performance, organs weight, blood biochemical parameters and meat quality of broiler chickens. Animal Science, 27(105): 153-166.
- SAS Institute, 2003. SAS user’s guide. Version 9, 1 ed, SAS Institute Inc., Cary, NC, USA.
- Shahsavani, F., Afzali, N. and Hosseini-Vashan, S.J., 2018. Evaluation of performance, biochemical parameters of blood, immune response and jejunal morphology of broiler chickens fed with whey and probiotic. Veterinary Researches & Biological Products, 122: 31-40.
- Zakizadeh, S., Torabi, M., Javadmanesh, A., Zanganeh, A. and Nazem-Shirazi, M.H., 2017. Effect of whey powder and physical form of feed on humoral immune response and expression of interleukin-4 and interferon-gamma transcripts in jejunum of broiler chickens. Journal of Agricultural Biotechnology, 2: 19-42.