سیما اطمینان؛ زهرا شیبانی تذرجی؛ محمدرضا حسنی
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.846.97.5.1575.1610 با توجه به اهمیت اقتصادی آفات انباری و معایب حشرهکشهای شیمیایی، در این تحقیق اثر دورکنندگی عصاره سیر و فلفل (تنداکسیر®) و پودر سیر و فلفل روی شبپره هندی Plodia interpunctella Hubner (Lep.: Pyralidae) بررسی شد. اثر دورکنندگی غلظتهای مختلف تنداکسیر (1، 5، 10، 15 و 20 درصد) و پودر سیر و فلفل روی حشره کامل و لارو ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.846.97.5.1575.1610 با توجه به اهمیت اقتصادی آفات انباری و معایب حشرهکشهای شیمیایی، در این تحقیق اثر دورکنندگی عصاره سیر و فلفل (تنداکسیر®) و پودر سیر و فلفل روی شبپره هندی Plodia interpunctella Hubner (Lep.: Pyralidae) بررسی شد. اثر دورکنندگی غلظتهای مختلف تنداکسیر (1، 5، 10، 15 و 20 درصد) و پودر سیر و فلفل روی حشره کامل و لارو سن چهارم با استفاده از لوله شیشهای Y شکل و روی لارو سن اول با استفاده از دو روش لیوان منفذدار و پتریدیش و همچنین اثر بازدارندگی این ترکیبها روی تخمریزی حشره کامل ارزیابی شد. نتایج نشان داد که غلظت 20% تنداکسیر و پودر سیر بهترتیب با 97/63% و 90/58% بیشترین اثر دورکنندگی را روی حشرات کامل دارند. اثر دورکنندگی تیمارها روی لارو سن چهارم نسبت به حشره کامل کمتر بود و پودر سیر و غلظت 20% تنداکسیر بهترتیب به میزان 57.5% و 40% بیشترین دورکنندگی را روی لارو سن چهارم داشتند. پودر فلفل (82.5%) بیشترین دورکنندگی را روی لارو سن اول در روش لیوان منفذدار نشان داد. میزان دورکنندگی روش پتریدیش کمتر بود و بیشترین میزان آن (67.5%) در غلظت 20% تنداکسیر ثبت شد. بیشترین اثر بازدارندگی روی تخمریزی حشره کامل مربوط به پودر سیر و غلظت 20% تنداکسیر بهترتیب با47.89% و 47.65% بود. نتایج این تحقیق کارایی عصاره و پودر سیر و فلفل را در دور کردن و ممانعت از تخمریزی شبپره هندی نشان داد.
فاطمه حمزه وی؛ سعید محرمی پور؛ علی اصغر طالبی
چکیده
شپشه آرد (Tribolium confusum Jacquelin du Val)، شپشه گندم (Sitophilus granarius L.) و شپشه دندانهدار (Oryzaephilus surinamensis L.) از مهمترین آفات انباری محسوب میشوند، به همین منظور اثر دورکنندگی اسانس اکالیپتوس (Eucalyptus camaldulensis Dehnh) و شیشهشورCallistemon viminalis (Gaertn) روی حشرات فوق مورد بررسی قرار گرفت. استخراج اسانس از برگهای خشک اکالیپتوسو شیشهشور با استفاده از دستگاه کلونجر ...
بیشتر
شپشه آرد (Tribolium confusum Jacquelin du Val)، شپشه گندم (Sitophilus granarius L.) و شپشه دندانهدار (Oryzaephilus surinamensis L.) از مهمترین آفات انباری محسوب میشوند، به همین منظور اثر دورکنندگی اسانس اکالیپتوس (Eucalyptus camaldulensis Dehnh) و شیشهشورCallistemon viminalis (Gaertn) روی حشرات فوق مورد بررسی قرار گرفت. استخراج اسانس از برگهای خشک اکالیپتوسو شیشهشور با استفاده از دستگاه کلونجر به روش تقطیر با آب انجام شد. برای بررسی قدرت دورکنندگی اسانسها از بویاییسنج Y شکل استفاده شد. غلظتهای 4 تا 10 میکرولیتر از هر اسانس در 50 میکرولیتر از استون روی 2 گرم گندم در بازوی تیمار بویاییسنج بکار برده شد. بالاترین میزان دورکنندگی اسانس اکالیپتوس و شیشهشور در غلظتهای مورد استفاده بهترتیب 90% و 70% برای شپشه آرد، 60% و 35% برای شپشه گندم و برای شپشه دندانهدار 60% و 53% مشاهده شد. اسانسها روی شپشه آرد اثر دورکنندگی بیشتری نسبت به شپشه گندم و شپشه دندانهدار داشتند. در غلظت 71/35 میکرولیتر بر لیتر هوا دوام یا نیمه عمر اسانس اکالیپتوس (79/3 روز) و شیشهشور (34/4 روز) روی شپشه آرد بدست آمد که اختلاف معنیداری با هم نداشتند، اما روی شپشه گندم دوام اسانس اکالیپتوس (40/4 روز) بهطور معنیداری بیشتر از اسانس شیشهشور (15/2 روز) بود. این نتایج نشان میدهد که اسانسهای فوق در محیطهای سربسته با وجودی که در غلظتهای پایین اثر دورکنندگی قابل توجهی دارند اما این ترکیبها بسیار کم دوام بوده و با سرعت بیشتری تجزیه میشوند.
مریم نگهبان؛ سعید محرمیپور؛ مژگان زندی؛ سیدعلی هاشمی
چکیده
امروزه در مدیریت تلفیقی آفات استفاده از روشهای نوین فرمولاسیون مانند نانوکپسول کردن سموم بهدلیل کارایی بیشتر و مطلوبتر و همچنین کاهش مضرات و عوارض سوء ناشی از کاربرد مستقیم آنها مورد توجه قرار گرفتهاست. در این پژوهش اثر دورکنندگی ناشی از نانوکپسول حاوی اسانس گیاه درمنه (Artemisia sieberi Besser) در مقایسه با اسانس طبیعی درمنه روی شبپره ...
بیشتر
امروزه در مدیریت تلفیقی آفات استفاده از روشهای نوین فرمولاسیون مانند نانوکپسول کردن سموم بهدلیل کارایی بیشتر و مطلوبتر و همچنین کاهش مضرات و عوارض سوء ناشی از کاربرد مستقیم آنها مورد توجه قرار گرفتهاست. در این پژوهش اثر دورکنندگی ناشی از نانوکپسول حاوی اسانس گیاه درمنه (Artemisia sieberi Besser) در مقایسه با اسانس طبیعی درمنه روی شبپره پشتالماسی (Plutella xylostella L.) (Lepidoptera: Yponomeutidae) مورد مقایسه و ارزیابی قرار گرفت. کلیه آزمایشها در شرایط کنترل شده دمای 1 ± 27 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ± 65 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی انجام شد. در این پژوهش اثر دورکنندگی اسانس نانوکپسوله شده و اسانس طبیعی در غلظتهای 9/0 تا 3/2 پیپیام مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر دورکنندگی اسانس نانوکپسوله در آغشته شدن به غذای حشره بهطور معنیداری بسیار بالاتر از اثر تدخینی آن بود. بهعلاوه اینکه درصد دورکنندگی اسانس طبیعی در غلظت 9/1 پیپیام در مدت 6 ساعت به بالاترین حد خود (80%) رسید، اما پس از 24 ساعت به 62% کاهش یافت. درحالیکه درصد دورکنندگی اسانس نانوکپسوله با گذشت زمان افزایش یافت و پس از 24 ساعت به 100% رسید. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که اسانس نانوکپسوله با رهایش کنترل شده ترکیبهای مؤثره اثرات دورکنندگی طولانی مدت را بر جای میگذارد. بهطوری که فناوری نانوکپسوله کردن اسانسها میتواند نقش عمده و بسزایی در دورکنندگی آفات داشته باشد.
فرامرز حریریمقدم؛ سعید محرمیپور؛ فاطمه سفیدکن
چکیده
کنه تارتن دولکهای (Tetranychus urticae Koch) یکی از پلیفاژترین آفات شناخته شده محصولات کشاورزی دنیا به حساب میآید. با توجه به اثرهای نامطلوب استفاده از سموم شیمیایی نظیر بروز مقاومت در کنههای گیاهی، این تحقیق به منظور معرفی ترکیبهای جایگزین کمخطر برای محیط زیست انجام شد. به همین منظور در پژوهش حاضر اثر دورکنندگی و دوام اسانس گیاهان ...
بیشتر
کنه تارتن دولکهای (Tetranychus urticae Koch) یکی از پلیفاژترین آفات شناخته شده محصولات کشاورزی دنیا به حساب میآید. با توجه به اثرهای نامطلوب استفاده از سموم شیمیایی نظیر بروز مقاومت در کنههای گیاهی، این تحقیق به منظور معرفی ترکیبهای جایگزین کمخطر برای محیط زیست انجام شد. به همین منظور در پژوهش حاضر اثر دورکنندگی و دوام اسانس گیاهان Eucalyptus salmonophloia F. Muell و Eucalyptus kingsmillii (Mauden) Maiden & Blakely روی کنههای ماده بالغ تارتن دولکهای در شرایط دمایی 5/0±27 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±50 درصد و طول دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی مورد بررسی قرار گرفت. اسانسها به روش تقطیر با آب، توسط دستگاه کلونجر استخراج شدند. با توجه به فرمول شاخص دورکنندگی، مشخص شد که هر دو اسانس گیاهی E. salmonophloia و E. kingsmillii از 4 غلظت استفاده شده تنها در 2 غلظت دورکننده بوده و در 2 غلظت دیگر بیاثر میباشند، بهطورکلی میتوان نتیجه گرفت که اسانس دو گیاه E. salmonophloia و E. kingsmillii در غلظتهای مختلف از نظر دورکنندگی با یکدیگر اختلاف معنیداری ندارند. به هر حال، در آزمایش بررسی دوام سمیت تنفسی اسانسها روی ماده بالغ کنه تارتن دولکهای مشخص شد که اسانس حاصل از دو گیاه E. salmonophloia و E. kingsmillii با توجه به حدود اطمینان 95% LT50، با یکدیگر اختلاف معنیداری ندارند. بنابراین نتایج این پژوهش نشان داد که گونههای اکالیپتوس اثر دورکنندگی و دوام خوبی روی کنه تارتن دولکهای دارند، اما تحقیقات بیشتری برای کاربردی کردن این ترکیبها احساس میشود.
هدی اکرمی؛ سعید محرمیپور؛ سهراب ایمانی
چکیده
سوسک چهار نقطهای حبوبات (Callosobruchus maculates F.) یکی از آفات مهم محصولات انباری پس از برداشت محصول میباشد. بهطوری که بذرهای آسیبدیده برای تغذیه انسان و دام و حتی برای کشت در مزرعه نامناسب خواهند بود. در نتیجه برای کنترل این آفت در انبارها، اسانسهای گیاهی بهعنوان جایگزین مناسبی برای سموم شیمیایی مورد توجه هستند. بنابراین در این تحقیق ...
بیشتر
سوسک چهار نقطهای حبوبات (Callosobruchus maculates F.) یکی از آفات مهم محصولات انباری پس از برداشت محصول میباشد. بهطوری که بذرهای آسیبدیده برای تغذیه انسان و دام و حتی برای کشت در مزرعه نامناسب خواهند بود. در نتیجه برای کنترل این آفت در انبارها، اسانسهای گیاهی بهعنوان جایگزین مناسبی برای سموم شیمیایی مورد توجه هستند. بنابراین در این تحقیق اثر بازدارندگی تخمریزی و دورکنندگی اسانس گیاه آویشن کوهی (Thymus kotschyanus Boiss. & Hohen.) و پونه (Mentha longifolia L.) روی سوسک چهار نقطهای حبوبات مورد بررسی قرار گرفت. این گیاهان از اطراف تهران جمعآوری شدند. اسانسهای گیاهی با استفاده از روش تقطیر با آب به مدت 3 ساعت اسانسگیری شدند. آزمایش در شرایط دمایی 1±27 درجه سانتیگراد و رطوبت 5±65% در تاریکی انجام شد. اسانسهای مورد مطالعه بهطور معنیداری موجب کاهش تخمریزی آفت شدند. بهطوری که 500 میکرولیتر از محلول ppm1800 اسانس آویشن کوهی و پونه بهترتیب موجب 36/86% و 64/87% بازدارندگی تخمریزی در حشرات کامل سوسک چهار نقطهای شدند. همچنین اسانسهای مذکور دارای اثر دورکنندگی روی حشره کامل بوده و در غلظت ppm800 برای آویشن کوهی 33/73% و برای پونه 90% بدست آمد.
مریم نگهبان؛ سعید محرمی پور
دوره 22، شماره 4 ، بهمن 1385، ، صفحه 293-302
چکیده
در این تحقیق اثرات دورکنندگی و دوام اسانس گیاه درمنه Artemisia sieberi Besser روی حشرات کامل سه گونه آفت انباری شامل سوسک چهار نقطهای حبوبات، Callosobrachus maculatus F.، شپشه برنج Sitophilus oryzae L. و شپشه آرد Tribolium castaneum (Herbst) در شرایط دمایی 1± 27 درجه سانتیگراد، رطوبت نسبی 5 ± 65 درصد و در تاریکی مورد بررسی قرار گرفت. اسانسها به روش تقطیر با آب استخراج شدند. ...
بیشتر
در این تحقیق اثرات دورکنندگی و دوام اسانس گیاه درمنه Artemisia sieberi Besser روی حشرات کامل سه گونه آفت انباری شامل سوسک چهار نقطهای حبوبات، Callosobrachus maculatus F.، شپشه برنج Sitophilus oryzae L. و شپشه آرد Tribolium castaneum (Herbst) در شرایط دمایی 1± 27 درجه سانتیگراد، رطوبت نسبی 5 ± 65 درصد و در تاریکی مورد بررسی قرار گرفت. اسانسها به روش تقطیر با آب استخراج شدند. با توجه به LT50 محاسبه شده، سوسک چهار نقطهای حبوبات در مقایسه با شپشه برنج و شپشه آرد حساسیت بیشتری از خود نشان داده و سریعتر تلف شدند. همچنین دوام سمیت تنفسی یا نیمه عمر اسانس در سوسک چهار نقطهای حبوبات به طور معنیداری نسبت به شپشه برنج و شپشه آرد بیشتر بود. اما اثرات دورکنندگی اسانس درمنه به طور معنیداری روی حشرات کامل شپشه آرد بیشتر از شپشه برنج و سوسک چهار نقطهای حبوبات بود. نتایج بدست آمده کارایی اسانس A. sieberi را برای کنترل آفات انباری به اثبات رساند.