ایوب مزارعی؛ سید محسن موسوینیک؛ احمد قنبری؛ لیلا فهمیده
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.80.93.1.1575.1610 کمبود آب یکی از مهمترین عوامل محیطی محدودکننده رشد گیاهان و محصولات آنهاست. در این مطالعه، بهمنظور بررسی اثر اسید جاسمونیک بر کاهش صدمات ناشی از تنش خشکی روی شاخصهای رشدی و برخی از پاسخهای فیزیولوژیکی و آنتیاکسیدانی گیاه دارویی مریمگلی (Salvia officinalis L.)، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.80.93.1.1575.1610 کمبود آب یکی از مهمترین عوامل محیطی محدودکننده رشد گیاهان و محصولات آنهاست. در این مطالعه، بهمنظور بررسی اثر اسید جاسمونیک بر کاهش صدمات ناشی از تنش خشکی روی شاخصهای رشدی و برخی از پاسخهای فیزیولوژیکی و آنتیاکسیدانی گیاه دارویی مریمگلی (Salvia officinalis L.)، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با ۳ تکرار در دانشگاه زابل اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل تنش خشکی (آبیاری در حد ظرفیت زراعی، تخلیه 5۰% و ۷5% رطوبت ظرفیت زراعی) و محلولپاشی اسید جاسمونیک (صفر (شاهد)، 75 و 150 میلیگرم در لیتر) بودند. نتایج نشان داد که محلولپاشی با غلظت ۱5۰ مولار اسید جاسمونیک در شرایط تنش خشکی ارتفاع (10.02%)، وزن تر (27.88%) و خشک گیاه (12.81%)، محتوای نسبی آب برگ (21.04%)، کلروفیل a و b (12.15% و 10.34%) را افزایش داد. بیشترین مقدار فنول کل (34.13 میلیگرم بر وزن تر)، عملکرد اسانس (2.12 میلیگرم بر وزن تر)، غلظت پرولین (2.52 میلیگرم بر وزن تر) و فعالیت آنزیمهای پراکسیداز (3.15 میلیگرم بر وزن تر) و گایاکول پراکسیداز (0.76 میلیگرم بر وزن تر) در گیاهان محلولپاشی شده با غلظت 150 میلیگرم در لیتر اسید جاسمونیک و تخلیه 75% رطوبت ظرفیت زراعی حاصل شد و از سویی بیشترین مقدار کاتالاز (5.12 میلیگرم بر وزن تر)، آسکوربات پراکسیداز (0.76 میلیگرم بر وزن تر) و سوپراکسید دیسموتاز (5.64 میلیگرم بر وزن تر) در گیاهان محلولپاشی شده با غلظت ۱۵۰ میلیگرم در لیتر اسید جاسمونیک در تنش خشکی (تخلیه 50% و 75% رطوبت ظرفیت زراعی) بدست آمد. بنابراین براساس نتایج بدست آمده به نظر میرسد که اسید جاسمونیک با افزایش توان دفاع آنتیاکسیدانی و تجمع تنظیمکنندههای اسمزی (نظیر پرولین) سبب کاهش تنش اکسیداتیو در گیاهچههای تحت تنش خشکی شده، همچنین با حفظ محتوای نسبی آب برگ و رنگیزههای فتوسنتزی موجب بهبود شرایط رشدی بوتههای مریمگلی در شرایط تنش شده است.
سمیه رضایی ارمی؛ سید مهدی جعفری؛ مرتضی خمیری؛ هومان بیات
چکیده
امروزه بهدلیل اثرات نامطلوب آنتیاکسیدانهای سنتزی، تمایل روزافزونی به استفاده از آنتیاکسیدانهای طبیعی وجود دارد. در این پژوهش ترکیبهای فنولی برگ گردوی رقم شهمیرزادی به دو روش سنتی و مایکروویو استخراج گردید. در روش سنتی، استخراج با حلالهای متانول80%، اتانول 50%، آب داغ و آب با دمای محیط (6، 12، 18 و 24 ساعت) و در روش مایکروویو با ...
بیشتر
امروزه بهدلیل اثرات نامطلوب آنتیاکسیدانهای سنتزی، تمایل روزافزونی به استفاده از آنتیاکسیدانهای طبیعی وجود دارد. در این پژوهش ترکیبهای فنولی برگ گردوی رقم شهمیرزادی به دو روش سنتی و مایکروویو استخراج گردید. در روش سنتی، استخراج با حلالهای متانول80%، اتانول 50%، آب داغ و آب با دمای محیط (6، 12، 18 و 24 ساعت) و در روش مایکروویو با حلالهای متانول 80%، اتانول 50% (2، 4، 6 و 8 دقیقه) و آب داغ (زمانهای 3، 6 و 9 دقیقه) انجام شد. مقدار فنول کل با روش فولین سیوکالتو ارزیابی شد. بیشترین مقدار فنول کل در استخراج با امواج مایکروویو مربوط به عصاره متانولی (91/0 ± 16/130 میلیگرم معادل گالیکاسید بر گرم عصاره خشک) بود. فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها با روشهای مهار رادیکال آزاد 2 و 2 دیفنیل 1- پیکریل هیدرازیل (DPPH)، قدرت احیاکنندگی و فعالیت آنتیاکسیدانی کل ارزیابی شد. فعالیت آنتیاکسیدانی در همه روشها وابسته به غلظت بود. بالاترین فعالیت آنتیاکسیدانی در آزمون مهار رادیکال DPPH و نیروی احیاکنندگی مربوط به عصاره اتانولی و در آزمون ظرفیت آنتیاکسیدانی کل مربوط به عصاره متانولی بود. در نهایت تأثیر عصاره متانولی در ممانعت از اکسیداسیون روغن سویا بررسی شد. نتایج نشان داد که عصارهها توانایی جلوگیری از تولید محصولات اولیه و ثانویه اکسیداسیون را داشتند و غلظت ppm1000 عصاره به خوبی اکسیداسیون روغن را کنترل کرد. با توجه به نتایج این تحقیق میتوان برگ گردوی شهمیرزادی را بهعنوان منبع قابلتوجهی از ترکیبهای آنتیاکسیدانی مطرح نمود.