امید حیدرپور؛ محمدکاظم سوری؛ احمد استاجی؛ محمّدتقی عبادی
چکیده
انجدان رومی (Levisticum officinale Koch.) گیاهی چند ساله از تیره چتریان (Apiaceae) بوده که در بسیاری از کشورهای دنیا به منظور استفاده از مواد مؤثره آن جهت معالجه بیماری سنگ کلیه و مجاری ادرار بهطور وسیع کشت میشود. به منظور بررسی اسانس موجود در گلها و میوههای انجدان رومی، این آزمایش در سال 1389 با گیاهان کشت شده در منطقه زردبند واقع در شمال تهران انجام ...
بیشتر
انجدان رومی (Levisticum officinale Koch.) گیاهی چند ساله از تیره چتریان (Apiaceae) بوده که در بسیاری از کشورهای دنیا به منظور استفاده از مواد مؤثره آن جهت معالجه بیماری سنگ کلیه و مجاری ادرار بهطور وسیع کشت میشود. به منظور بررسی اسانس موجود در گلها و میوههای انجدان رومی، این آزمایش در سال 1389 با گیاهان کشت شده در منطقه زردبند واقع در شمال تهران انجام شد. نمونه گل در مرحله گلدهی کامل و نمونه میوه در دو مرحله نارس و رسیدگی کامل جمعآوری شدند و پس از خشک شدن در سایه و در دمای 25 درجه سانتیگراد، استخراج اسانس به روش تقطیر با آب (دستگاه کلونجر) به مدت سه ساعت انجام گردید. بازده متوسط تولید اسانس (w/w نسبت به وزن خشک) در گل، میوه نارس و میوه رسیده انجدان رومی بهترتیب 6/0%، 8/1% و 8/2% تعیین گردید. جهت شناسایی اجزای اسانس از دستگاههای گاز کروماتوگراف (GC) و گاز کروماتوگراف متصل شده به طیفسنج جرمی (GC/MS) استفاده گردید. همچنین نتایج آنالیز اسانسها نشان داد که در اسانس گل 18 ترکیب و در اسانس میوه نارس و میوه رسیده 19 ترکیب وجود دارد که از بین آنها، سه ترکیب لیگوستیلید Z (4/52%)، بتا-فلاندرن (6/26%) و آلفا-ترپینیل استات (4/10%) در گل، بتا-فلاندرن (8/47%)، لیگوستیلید Z (5/38%) و آلفا-ترپینیل استات (6/3%) در میوه نارس و لیگوستیلید Z (1/35%)، بتا-فلاندرن (4/34%) و آلفا-ترپینیل استات (2/4 %) در میوه رسیده بیشترین مقدار را به خود اختصاص داده بودند. بهطور کلی میتوان بیان داشت که درصد و اجزای اسانس در اندامهای مختلف این گیاه با یکدیگر متفاوت است و بالاترین عملکرد مربوط به اسانس میوه رسیده میباشد.
محمدرضا اخگر؛ مهران مرادعلیزاده؛ میثم شریعتیفر؛ مریم سلاجقه
چکیده
جنس Hertia، متعلق به تیره کاسنی (Compositae)، شامل 12 گونه است که در سرتاسر شمال و جنوب آفریقا و جنوبغربی آسیا پراکندهاند. این جنس در ایران تنها دارای 2 گونه گیاه بوتهای است که پراکنش قابلتوجهی در مناطق بیابانی دارند. هدف از این مطالعه، شناسایی ترکیبهای موجود در اسانس برگ، ساقه و ریشه گونه Hertia intermedia (Boiss.) O. Kuntze بود. بدین منظور، ...
بیشتر
جنس Hertia، متعلق به تیره کاسنی (Compositae)، شامل 12 گونه است که در سرتاسر شمال و جنوب آفریقا و جنوبغربی آسیا پراکندهاند. این جنس در ایران تنها دارای 2 گونه گیاه بوتهای است که پراکنش قابلتوجهی در مناطق بیابانی دارند. هدف از این مطالعه، شناسایی ترکیبهای موجود در اسانس برگ، ساقه و ریشه گونه Hertia intermedia (Boiss.) O. Kuntze بود. بدین منظور، این گیاه در خرداد ماه 1389 از کوه هزار، ارتفاع 2900 متری، واقع در منطقه راین، استان کرمان جمعآوری و از برگ، ساقه و ریشه آن بهطورجداگانه به روش تقطیر با آب، اسانسگیری شد. ترکیبهای تشکیلدهنده روغنهای اسانسی، با استفاده از دستگاههای کروماتوگرافگازی (GC) و کروماتوگرافگازی متصل به طیفسنج جرمی (GC/MS) جداسازی و شناسایی شدند. در اسانس برگ، 17 ترکیب شناسایی شد که 6/97% کل اسانس را تشکیل میدادند. بتا-پینن (1/32%)، آلفا-پینن (6/14%)، بتا-فلاندرن (2/14%) و آلفا-توجن (5/13%) ترکیبهای اصلی اسانس بودند. همچنین 21 ترکیب در اسانس ساقه شناسایی شد که 2/94% کل اسانس را شامل میشدند. آلفا-پینن (4/38%)، بتا-پینن (8/14%) و ترانس-وربنول (3/12%) ترکیبهای عمده اسانس بودند. از طرف دیگر، از بین 8 ترکیب شناسایی شده در اسانس ریشه که 3/95% کل اسانس را تشکیل میدادند، آلفا-پینن (2/51%)، جرماکرن D (2/11%) و میرسن (4/10%) اجزاء اصلی اسانس بودند. در روغنهای اسانسی هر سه اندام گیاه مورد بررسی، درصد منوترپنها بهمراتب بیشتر از سزکوئیترپنها بود.
محمدرضا اخگر؛ مهران مرادعلیزاده؛ علی فقیهی زرندی؛ مجید خراسانیپور
چکیده
روغن اسانسی اندامهای هوایی گیاه Salvia bazmanica Rech. f. & Esfand. با نام فارسی مریمگلی بزمانی، که گیاهی علفی از خانواده Lamiaceae میباشد و از گونههای انحصاری ایران است، به روش تقطیر با آب استخراج شد. ترکیبهای تشکیلدهنده اسانس با استفاده از دستگاههای کروماتوگراف گازی (GC) و کروماتوگراف گازی متصل به طیفسنج جرمی (GC/MS) جداسازی و شناسایی شدند. ...
بیشتر
روغن اسانسی اندامهای هوایی گیاه Salvia bazmanica Rech. f. & Esfand. با نام فارسی مریمگلی بزمانی، که گیاهی علفی از خانواده Lamiaceae میباشد و از گونههای انحصاری ایران است، به روش تقطیر با آب استخراج شد. ترکیبهای تشکیلدهنده اسانس با استفاده از دستگاههای کروماتوگراف گازی (GC) و کروماتوگراف گازی متصل به طیفسنج جرمی (GC/MS) جداسازی و شناسایی شدند. با مقایسه اندیس بازداری و طیف جرمی هر ترکیب با اندیسهای بازداری و طیفهای جرمی ترکیبهای استاندارد، 21 ترکیب در روغن اسانسی این گیاه شناسایی شد که در مجموع 1/86% اسانس را تشکیل میدادند. ترکیبهای اصلی تشکیلدهنده اسانس، بتا-پینن (5/37%)، بتا-فلاندرن (3/15%) ، آلفا-توجن (5/9%) و آلفا-پینن (9/8%) بوده و بیشترین درصد اسانس (89/78%) مربوط به منوترپنها بود.