همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

2 استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

3 دانشجوی دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

انجدان رومی (Levisticum officinale Koch.) گیاهی چند ساله از تیره چتریان (Apiaceae) بوده که در بسیاری از کشورهای دنیا به منظور استفاده از مواد مؤثره آن جهت معالجه بیماری سنگ کلیه و مجاری ادرار به‌طور وسیع کشت می‌شود. به منظور بررسی اسانس موجود در گلها و میوه‌های انجدان رومی، این آزمایش در سال 1389 با گیاهان کشت شده در منطقه زردبند واقع در شمال تهران انجام شد. نمونه گل در مرحله گلدهی کامل و نمونه میوه در دو مرحله نارس و رسیدگی کامل جمع‌آوری شدند و پس از خشک شدن در سایه و در دمای 25 درجه سانتی‌گراد، استخراج اسانس به روش تقطیر با آب (دستگاه کلونجر) به مدت سه ساعت انجام گردید. بازده متوسط تولید اسانس (w/w نسبت به وزن خشک) در گل، میوه نارس و میوه رسیده انجدان رومی به‌ترتیب 6/0%، 8/1% و 8/2% تعیین گردید. جهت شناسایی اجزای اسانس از دستگاه‌های گاز کروماتوگراف (GC) و گاز کروماتوگراف متصل شده به طیف‌سنج جرمی (GC/MS) استفاده گردید. همچنین نتایج آنالیز اسانس‌ها نشان داد که در اسانس گل 18 ترکیب و در اسانس میوه نارس و میوه رسیده 19 ترکیب وجود دارد که از بین آنها، سه ترکیب لیگوستیلید Z (4/52%)، بتا-فلاندرن (6/26%) و آلفا-ترپینیل استات (4/10%) در گل، بتا-فلاندرن (8/47%)، لیگوستیلید Z (5/38%) و آلفا-ترپینیل استات (6/3%) در میوه نارس و لیگوستیلید Z (1/35%)، بتا-فلاندرن (4/34%) و آلفا-ترپینیل استات (2/4 %) در میوه رسیده بیشترین مقدار را به خود اختصاص داده بودند. به‌طور کلی می‌توان بیان داشت که درصد و اجزای اسانس در اندامهای مختلف این گیاه با یکدیگر متفاوت است و بالاترین عملکرد مربوط به اسانس میوه رسیده می‌باشد.

کلیدواژه‌ها