همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران
دوره 40 (1403)
دوره 39 (1402)
دوره 38 (1401)
دوره 37 (1400)
دوره 36 (1399)
دوره 35 (1398)
دوره 34 (1397)
دوره 33 (1396)
دوره 32 (1395)
دوره 31 (1394)
دوره 30 (1393)
دوره 29 (1392)
دوره 28 (1391)
دوره 27 (1390)
دوره 26 (1389)
دوره 25 (1388)
دوره 24 (1387)
دوره 23 (1386)
دوره 22 (1385)
دوره 21 (1384)
دوره 20 (1383)
دوره 19 (1382)
دوره 18 (1381-7)
دوره 17 (1381-6)
دوره 16 (1381-5)
دوره 15 (1381-4)
دوره 14 (1381-3)
دوره 13 (1381-2)
دوره 12 (1381-1)
دوره 11 (1380-5)
دوره 10 (1380-4)
دوره 9 (1380-3)
دوره 8 (1380-2)
دوره 7 (1380-1)
دوره 6 (1379)
دوره 5 (1379)
دوره 4 (1378)
دوره 3 (1378)
دوره 2 (1377)
دوره 1 (1377)
مقایسه عملکرد کمّی و کیفی روغن اسانسی گونه‌های مختلف آویشن (Thymus) در رویشگاه‌های طبیعی استان کردستان

جمال حسنی؛ مهدی میرزا

دوره 34، شماره 5 ، آذر و دی 1397، ، صفحه 748-756

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2018.121747.2312

چکیده
  این تحقیق به‌منظور بررسی کمّیت و کیفیت روغن اسانسی گونه‌های آویشن (Thymus) در رویشگاه‌های طبیعی استان کردستان در سال 1389 انجام شد. برای انجام این تحقیق 6 گونه آویشن (T. daenensis، T. fedtschenkoi، T. pubescens، T. fallax، T. kotschyanus، T. transcaucasicus) در رویشگاه‌های مختلف شناسایی و برای اسانس‌گیری استفاده شد. استخراج روغن اسانسی به روش تقطیر با آب (سیستم کلونجر) و ترکیب‌های ...  بیشتر

بررسی ترکیب شیمیایی اسانس‌های Centaurea urvillei DC. subsp. deinacantha و Centaurea pterocaula Trautv.

فاطمه عسکری؛ مهدی میرزا؛ مهردخت نجف پور نوایی؛ شهلا احمدی

دوره 33، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1396، ، صفحه 1003-1016

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2018.115051.2105

چکیده
  هر دو گونه Centaurea pterocaula Trautv. و C. urvillei DC. subsp. deinacantha نوعی گل‌گندم هستند. هدف از این مطالعه تعیین ترکیب‌های شیمیایی در روغن‌های اسانسی گونه‌های مذکور برای استفاده در مواد غذایی، لوازم آرایشی- بهداشتی و دارویی بود. گیاهان C. urvillei و C. pterocaula در مرحله گلدهی از ارومیه (دره قاسملو) و زنجان در سال‌های 1389 و 1390 جمع‌آوری شدند. اندام‌های گیاه شامل ...  بیشتر

بررسی ترکیب‌های شیمیایی اسانس برگ، گل، ساقه و ریشه Salvia macilenta Boiss.

محمدرضا اخگر؛ پیمان رجایی؛ سمیه اماندادی

دوره 30، شماره 4 ، مهر 1393، ، صفحه 656-664

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2014.9847

چکیده
  جنس Salvia، متعلق به تیره نعناع، در ایران 58 گونه دارد که 17 گونه آن انحصاری ایران است. هدف از این مطالعه، مقایسه ترکیب‌های شیمیایی اسانس برگ، گل، ساقه و ریشه Salvia macilenta Boiss. بود. این گیاه در اردیبهشت ماه 1391 از مسیر جاده بم- جیرفت، منطقه جبالبارز واقع در استان کرمان جمع‌آوری شد و از اندام‌های مختلف آن به‌طور جداگانه به روش تقطیر با آب، اسانس‌گیری ...  بیشتر

مقایسه ترکیب‌های شیمیایی اسانس برگ، گل، ساقه و ریشه Nepeta bornmuelleri Hausskn. ex Bornm.

محمدرضا اخگر؛ دادخدا غضنفری؛ هادی رهبری

دوره 30، شماره 2 ، خرداد 1393، ، صفحه 223-230

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2014.6126

چکیده
  جنس Nepeta، متعلق به تیره نعناع (Lamiaceae)، در ایران 67 گونه دارد که اغلب آنها انحصاری ایران هستند. هدف از این مطالعه، مقایسه کمّی و کیفی اسانس برگ، گل، ساقه و ریشه Nepeta bornmuelleri Hausskn. ex Bornm.، از گونه‌های انحصاری و معطر بود. این گیاه در اردیبهشت ماه 1390 از کوه هزار واقع در استان کرمان جمع‌آوری شد و از برگ، گل، ساقه و ریشه آن به‌طور جداگانه، به روش ...  بیشتر

شناسایی ترکیب‌های شیمیایی موجود در اسانس اندام‌های هوایی Neogaillonia eriantha (Jaub. & Spach) Lincz.

محمدرضا اخگر؛ احمد پورمیرزایی؛ مهران مرادعلیزاده؛ طاهره سالارکریمی

دوره 29، شماره 3 ، آبان 1392، ، صفحه 561-567

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2013.4040

چکیده
  جنس Neogaillonia، متعلق به تیره روناس (Rubiaceae)، در ایران شامل 4 گونه می‌باشد. هدف از این مطالعه، شناسایی ترکیب‌های شیمیایی موجود در اسانس اندام‌های هوایی گونه Neogaillonia eriantha (Jaub. & Spach) Lincz.، از گونه‌های انحصاری ایران بود. بدین منظور، این گیاه در اردیبهشت‌ماه 1389 از منطقه‌ای بین سیرجان و حاجی‌آباد، ارتفاع 2900 متری، واقع در استان ...  بیشتر

بررسی ترکیب‌های شیمیایی اسانس برگ، ساقه و ریشه گیاه Hertia intermedia (Boiss.) O. Kuntze

محمدرضا اخگر؛ مهران مرادعلیزاده؛ میثم شریعتی‌فر؛ مریم سلاجقه

دوره 28، شماره 2 ، مرداد 1391، ، صفحه 260-266

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2012.3039

چکیده
  جنس Hertia، متعلق به تیره کاسنی (Compositae)، شامل 12 گونه است که در سرتاسر شمال و جنوب آفریقا و جنوب‌غربی آسیا پراکنده‌اند. این جنس در ایران تنها دارای 2 گونه گیاه بوته‌ای است که پراکنش قابل‌توجهی در مناطق بیابانی دارند. هدف از این مطالعه، شناسایی ترکیب‌های موجود در اسانس برگ، ساقه و ریشه گونه Hertia intermedia (Boiss.) O. Kuntze بود. بدین منظور، ...  بیشتر

بررسی ترکیب‌های شیمیایی اسانس ساقه، گل و برگ گیاه پونه‌سای شیرازی (Nepeta schiraziana Boiss.)

محمدرضا اخگر؛ مهران مرادعلیزاده

دوره 28، شماره 1 ، اردیبهشت 1391، ، صفحه 28-34

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2012.3064

چکیده
  جنس Nepeta (تیره نعناع) با نام فارسی "پونه‌سا" در ایران شامل 67 گونه است که پونه‌سای شیرازی با نام علمیNepeta schiraziana Boiss. از گونه‌های انحصاری آن می‌باشد. هدف از این مطالعه، شناسایی ترکیب‌های شیمیایی موجود در اسانس ساقه، گل و برگ گونه Nepeta schiraziana بود. بدین منظور، این گیاه از منطقه سپیدان واقع در شمال غرب استان فارس جمع‌آوری گردید و ...  بیشتر

شناسایی ترکیب‌های شیمیایی موجود در اسانس اندامهای هوایی Salvia bazmanica Rech. f. & Esfand.

محمدرضا اخگر؛ مهران مرادعلیزاده؛ علی فقیهی زرندی؛ مجید خراسانی‌پور

دوره 26، شماره 4 ، بهمن 1389، ، صفحه 555-560

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2011.6671

چکیده
  روغن اسانسی اندامهای هوایی گیاه Salvia bazmanica Rech. f. & Esfand. با نام فارسی مریم‌گلی بزمانی، که گیاهی علفی از خانواده Lamiaceae می‌باشد و از گونه‌های انحصاری ایران است، به روش تقطیر با آب استخراج شد. ترکیب‌های تشکیل‌دهنده اسانس با استفاده از دستگاههای کروماتوگراف گازی (GC) و کروماتوگراف گازی متصل به طیف‌سنج جرمی (GC/MS) جداسازی و شناسایی شدند. ...  بیشتر

شناسایی ترکیبهای اسانس گیاه Salvia reuterana Boiss.

حمزه امیری؛ محمد هادی مشکات السادات؛ حسین لاری یزدی؛ اردشیر گودرزی

دوره 22، شماره 3 ، آبان 1385، ، صفحه 270-275

چکیده
  Salvia reuteranaگیاهی علفی و پایا متعلق به تیره نعناع است که در بعضی از مناطق ایران از جمله استان لرستان به صورت وحشی می روید. بخش های هوایی این گیاه در مرحله پس از گلدهی از ارتفاعات شمال شهرستان الشتر واقع در استان لرستان در اوایل خرداد ماه 1384 جمع آوری گردید و پس از خشک شدن در سایه، با روش تقطیر با آب (Hydro-distillation) مورد اسانس گیری قرار گرفت (بازده ...  بیشتر

تأثیر روش تقطیر و مدت زمان اسانس‌گیری بر بازده و ترکیب شیمیایی اسانس Eucalyptus globulus

محمد مهدی برازنده

دوره 21، شماره 1 ، اردیبهشت 1384، ، صفحه 75-93

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2005.115209

چکیده
  به‌منظور افزایش بازده اسانس‌گیری و نیز کیفیت اسانس یک گونه اوکالیپتوس با نام علمیEucalyptus globulus برگهای این گونه در زمان گلدهی (تابستان 1383) از ایستگاه تحقیقاتی زاغمرز واقع در پاسند بهشهر جمع‌آوری گردید و در بخش گیاه‌شناسی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، مورد شناسایی قرار گرفت. برگهای خشک و آسیا شده این گیاه به دو روش تقطیر با بخار آب و ...  بیشتر

بررسی ترکیبهای روغن اسانسیEucalyptus porosa

محمدحسن عصاره؛ محمد مهدی برازنده؛ کامکار جایمند

دوره 20، شماره 4 ، بهمن 1383، ، صفحه 469-476

چکیده
  گونه‌ای اوکالیپتوس با نام علمی Eucalyptus porosa در اواسط اسفند ماه 1382 از شهرستان دزفول (باغ فدک)جمع آوری شد و از برگ خشک آن به روش تقطیر با آب در دستگاه مدل کلونجر و به مدت 20 دقیقه اسانسگیری به عمل آمد. بازده اسانسگیری بر اساس وزن برگ خشک معادل 0.57 %  (وزن اسانس در 100 گرم برگ خشک) محاسبه گردید.         به منظور شناسایی کمی وکیفی ترکیبهای ...  بیشتر

بررسی اثرات ضد میکروبی اسانس گیاه مورخوش ( Zhumeria majdae Rech. f. & Wendelbo )

محمدامین سلطانی پور؛ محمدباقر رضایی؛ علی مرادشاهی

دوره 20، شماره 3 ، آبان 1383، ، صفحه 277-289

چکیده
  مورخوش (Rech. f. & Wendelbo Zhumeria majdae ) یکی از گیاهان دارویی مهم، پرمصرف، اندمیک و انحصاری استان هرمزگان است که خواص درمانی آن از دیر باز مورد توجه مردم بوده است. به همین منظور  اثرات ضد میکروبی اسانس برگ گیاه بر رشد باکتریهای  Escherichia coliو Staphylococcos aureus با روشهای چاهک و دیسک کاغذی و تعیین MIC  مطالعه شد. اسانس گیری با دستگاه تقطیر و حلال آب ...  بیشتر

شناسایی ترکیبهای اسانس گیاه Geranium rotundifolium L.

محمدمهدی برازنده

دوره 20، شماره 1 ، اردیبهشت 1383، ، صفحه 59-67

چکیده
  گونه گیاهی Geranium rotundifolium L. از گیاهان تیره (Geraniaceae) به عنوان گونه ای معطر در اوایل خرداد ماه 1380 از باغ گیاه شناسی ملی ایران جمع آوری گردیده و جهت استخراج اسانس آن از 46 گرم برگ خشک آن به روش تقطیر با آب1 استفاده گردید.  به دلیل پایین بودن بازده اسانس، جداکردن آن از فاز آبی به وسیله دی اتیل اترصورت گرفت. سپس ترکیبهای موجود در نمونه استخراجی ...  بیشتر

تأثیر رویشگاه بر بازده و ترکیبهای شیمیایی اسانس Eucalyptus camaldulensis Dehn

حسین شاکر؛ محمدمهدی برازنده؛ محمدباقر رضایی

دوره 15، شماره 1 ، دی 1381، ، صفحه 33-48

چکیده
  به منظور مقایسه ترکیبهای شیمایی اسانس اوکالیپتوس کامالدولنسیس از سه منطقه مختلف آب هوایی، این گونه گیاهی در بهمن ماه 1378 از سه منطقه نورآبادممسنی (استان فارس)، بهشهر (استان مازندران) و تهران (استان تهران) جمع‌آوری و پس از انتقال به آزمایشگاه شیمی گیاهی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، از برگ تازه آنها به طور مجزا و به روش تقطیر با آب اسانس‌گیری ...  بیشتر

شناسایی ترکیبهای متشکله اسانس مرزنجوش اروپایی (.Origanum majorana L)

محمدمهدی برازنده

دوره 10، شماره 1 ، آبان 1380، ، صفحه 65-74

چکیده
  سرشاخه گلدارگیاه مرزنجوش اروپایی (.Origanum majorana L) دراوایل مردادماه سال 1378 از باغ گیاه شناسی ملی ایران واقع در محل موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع (تهران) جمع آوری و پس از تایید آن توسط بخش گیاه شناسی موسسه، از گل خشک آن به روش تقطیر با بخار آب و در مدت زمان 45 دقیقه اسانس گیری شد. راندمان اسانس گیری براساس وزن گل خشک 0.3% بدست آمد. سپس جهت ...  بیشتر

بررسی کمی و کیفی اسانس رازیانه .Foeniculum vulgare Mill در مراحل مختلف رشد

فاطمه سفیدکن

دوره 10، شماره 1 ، آبان 1380، ، صفحه 85-104

چکیده
  گیاه رازیانه در سه مرحله به شرح زیر از مزرعه گیاهان دارویی واقع در ایستگاه تحقیقاتی البرز جمع آوری گردید: سرشاخه گلدار (اواخر خرداد)، گل آذین همراه میوه نارس (اواسط تیرماه)، میوه رسیده یا دانه (اواسط شهریور). اندامهای جمع آوری شده پس از 24 ساعت خشک شدن در دمای محیط و در سایه، به روش تقطیر با آب و بخار آب اسانس گیری شد و اسانس به صورت یک لایه ...  بیشتر

شناسایی ترکیب های روغن اسانسی گل مرزنگوش (مرزنجوش) Origanum vulgare L.
دوره 9، شماره 1 ، شهریور 1380، ، صفحه 179-187

چکیده
  به منظور بررسی کمی و کیفی روغن اسانسی مرزنجوش (O. vulgare) ، در اوایل مرداد ماله سال 1387، گیاه فوق از باغ گیاهشناسی ملی ایران جمع آوری شده و پس از تایید آن توسط بخش گیاهشناسی موسسه، از گل خشک آن به روش تقطیر با بخار آب و در مدت زمان 45 دقیقه اسانسگیری شد.بازده اسانس بر اساس وزن گل خشک 0.3%  بدست آمد. بعد جهت شناسایی کمی و کیفی ترکیبها، روغن ...  بیشتر

تاثیر روش اسانس گیری بر کمیت و ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس اوکالیپتوس کامالدولنسیس از ایران

محمدباقر رضایی؛ محمدمهدی برازنده؛ حسین شاکر؛ کیوان آقایی

دوره 8، شماره 1 ، تیر 1380، ، صفحه 103-119

https://doi.org/10.22092/ijmapr.2001.118419

چکیده
  با توجه به تاثیر روشهای مختلف اسانس گیری بر بازده و نیز ترکیبهای تشکیل دهنده اسانسها، در این مقاله روشهای متداول اسانس گیری برای گیاه Eucalyptus camaldulensis Dehn.  مورد مطالعه قرار گرفته اند. برای تهیه اسانس از این گیاه، سه روش مختلف تقطیر با آب و بخار، تقطیر با آب و تقطیر با بخار آب، به کار رفته است. بازده اسانس گیری برای سه روش مذکور به ترتیب ...  بیشتر

بررسی اسانس اندامهای هوایی و میوه گشنیز .Coriandrum sativum L

فاطمه سفیدکن

دوره 7، شماره 1 ، اردیبهشت 1380، ، صفحه 71-87

چکیده
  اندامهای هوایی گیاه گشنیز Coriandrum sativum در دو مرحله (اوایل گلدهی و گلدهی کامل) و میوه آن از مزرعه گیاهان دارویی واقع در ایستگاه تحقیقاتی البرز (کرج) جمع آوری گردید. از اندامهای هوایی به روش تقطیر با بخار آب و از میوه به روش تقطیر با آب اسانس گیری به عمل آمد. بازده اسانس برای سرشاخه گلدار در اوایل گلدهی 0.43% و در زمان گلدهی کامل 0.18% بود ...  بیشتر

بررسی تاثیر زمان کشت دیم بر روی ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس زیره سبز Cuminium cyminium

لطیفه احمدی؛ مهدی میرزا؛ عهدیه کالیراد

دوره 7، شماره 1 ، اردیبهشت 1380، ، صفحه 89-100

چکیده
  بذر زیره سبز Cuminium Cyminium در چهار تاریخ جداگانه - اواخر دی تا اواخر اسفند با فواصل ده روزه - در منطقه سیرچ کرمان به روش دیم کاشته شد و در اوایل تیرماه برداشت گردید. بذرهای برداشت شده در اوایل شهریورماه به روش تقطیر با آب (براساس فارماکوپه) اسانس گیری شد و اسانس با بازده 1.5، 3.4،3.4 و 3.1 درصد در چهار نمونه به ترتیب تاریخ کشت ...  بیشتر

شناسایی ترکیبات متشکله روغن اسانسی گونه برگ بو (.Laurus nobilis L) از دو منطقه مختلف

محمدمهدی برازنده

دوره 7، شماره 1 ، اردیبهشت 1380، ، صفحه 113-127

چکیده
  گونه برگ بو در اواخر اردیبهشت ماه 1377 از باغ ایستگاه تحقیقاتی نوشهر (استان مازندران) جمع آوری گردید و پس از خشک شدن در آزمایشگاه، از برگ آن به روش تقطیر با بخار آب، اسانس گیری به عمل آمد. راندمان اسانس گیری برابر 0.93% (براساس وزن برگ خشک) بود. همچنین به منظور مقایسه ترکیبات متشکله این گونه گیاهی که از منطقه رویشی دیگری جمع آوری شده باشد، ...  بیشتر

شناسایی ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس مورت (مورد) .Myrtus communis L

محمد مهدی برازنده

دوره 6، شماره 1 ، شهریور 1379، ، صفحه 115-127

چکیده
  گیاه مورت (Myrtus communis L.) در مهرماه 1377 از باغ گیاه شناسی ملی ایران (موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع) جمع آوری گردید و پس از خشک شدن در آزمایشگاه، از برگ آن به روش تقطیر با بخار آب اسانس گیری به عمل آمد. مقداراسانس بدست آمده از 85 گرم برگ خشک این گیاه ناچیز بود، به طوری که مجبور شدیم آن را از فاز آبی به وسیله نرمال هگزان جدا کنیم. همچنین ...  بیشتر