همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 مربی پژوهشی، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

2 مربی پژوهشی، بخش تحقیقات جنگل، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

3 دانشیار، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

چکیده

در این تحقیق تأثیر تیمارهای مختلف آبیاری بر ترکیب شیمیایی و خواص ضد باکتریایی اسانس گل گیاه وایول (Parthenium argentatum A. Gray) مطالعه شده است. اجرای مطالعات تیمار آبیاری گیاهان در قالب طرح آماری اسپلیت پلات در چهار سطح آبیاری کامل (در حد ظرفیت زراعی)، تنشهای ملایم (75% و 50% ظرفیت زراعی) و شدید (25% ظرفیت زراعی) و در سه تکرار انجام شد. بعد اسانس گیاهان تحت تیمار استخراج شده و مورد بررسی کمی و کیفی قرار گرفت. همچنین اثر ضد باکتریایی اسانسهای بدست آمده از گیاهان تحت تیمار بر روی 4 باکتری گرم مثبت و 4 باکتری گرم منفی به روش انتشار روی دیسک بررسی شد. نتایج حاصل نشان داد که نه تنها کمیت اسانس بلکه کیفیت آن نیز تحت تأثیر قرار گرفته و میزان ترکیبهای آلفا-پینن، بتا-پینن و نیز گاما-اودسمول و بتا-اودسمول نیز تغییر یافته است. همچنین نتایج نشان داد که اثر ضد باکتریایی اسانس حاصل از تیمار تنش متوسط (50% ظرفیت زراعی) بر باکتریهای گرم مثبت و منفی بیش از سایر اسانسها بوده که می‌تواند ناشی از میزان بالای آلفا-پینن و بتا-پینن در ترکیبهای تشکیل‌دهنده آن در مقایسه با سایرین باشد. بعلاوه حساسیت باکتریهای گرم مثبت بیش از باکتریهای گرم منفی بوده است.

کلیدواژه‌ها

- باهر نیک، ز.، میرزا، م.، غفاری, م.، 1386. استخراج و بررسی ترکیبهای شیمیایی اسانس ارقامی از گیاه Parthenium argentatum. فصلنامه تحقیقات گیاهان دارویی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، 23 (1):141-145.
- Agaogolu, S., Dostbil, N. and Almedar, S., 2007. Antimicrobial activity of some spices used in meat industry. Bulletin of Veterinary Institute in Pulawy, 51: 53-57.
- Baher, Z.F., Mirza, M., Ghorbanli, M. and Rezaii, M.B., 2002. Influence of water stress on plant height, herbal and essential oil yield and composition in Satureja hortensis L. Flavour and Fragrance Journal, 17: 275-277.
- Basra, A.S. and Basra, R.K., 1997. Mechanism of environmental stress resistance in plants. Harward academic publishers, 407p.
- Charles, D.J., Joly, R.J. and Simon, J.E., 1990. Effect of osmotic stress on the essential oil content and composition of peppermint. Phytochemistry, 29: 2837-2840.
- Dorman, H.J.D. and Deans, S.G., 2000. Antimicrobial agents from plants: Antibacterial activity of plant volatile oils. Journal of Applied Microbiology, 88: 308-316.
- Dragland, S. and Aslaksen, T.H., 1997. Effect of fertilization on yield and quality of the essential oil of peppermint (Mentha piperita L.). Norwegian Crop Research Institute, Report 20, 17p.
- Fahlen, A., Welander, M. and Wennersten, R., 1997. Effects of light–temperature regimes on plant growth and essential oil yield of selected aromatic plants. JournaloftheScienceofFoodandAgriculture, 73: 111-119.
- Gilsic, S., Milojeij, S., Dimitrjvi, j., Orlovij, A. and Skala, D., 2007. Antimicrobial activity of the essential oil and different fractions of Juniperus communis L. and a comparison with some commercial antibiotics. Journal of the Serbian Chemical Society, 72(4): 311-320.
- Holtzer, T.O., Bryant, J.A. and Smirnoff, N., 1988. Molecular biology, Application to studies of stress tolerance. 131-135, In: Hamlyn G.J., Flowers T.J. and Jones M.B., (Eds.), Plants under Stress, Cambrige University Press, New York, 457p.
- Karaman, L., Sahin, F., Gulluce, M. and Adigguzel, A., 2003. Antimicrobial activity of aqueous and methanol extracts of Juniperus oxycedrus L. Journal of Ethnopharmacology, 85: 231-235.
- Leite, A.M., Lima, E.O., Souza, E.L., Diniz, M.F.M., Trajano, V.N. and Medeiros, I.A., 2007. Inhibitory effect of β-pinene, α-pinene and eugenol on the growth of potential infectious endocarditis causing Gram-positive bacteria. Revista Brasileira de Ciências Farmacêuticas, 43: 121-126
- Lima, I.O., Olivera, R.A.G., Lima, E.O., Souza, E.L., Farias, N.P. and Navaro, D.F., 2005. Inhibitory action of some phytochemicals on yeasts potentially causing of opportunistic infections. Revista Brasileira de Ciências Farmacêuticas, 41: 199-203.
- Maatooq, G.T. and Hoffmann, J.J., 1996. Fungistatic sesquiterpenoids from Parthenium. Phytochemistry, 43(1): 67-69.
- Marotti, M., Piccaglia, R., Giovanelli, E., Deans, S.G. and Eaglesham, E., 1994. Effects of planting time and mineral fertilization on peppermint (Mentha piperita L.) essential oil composition and its biological activity. Flavour and Fragrance Journal, 9: 125-129.
- Ouattara, B., Simard, R.E., Holley, R.A., Piette, G.J.P. and Begin, A., 1997. Antibacterial activity of selected fatty acids and essential oils against six meat spoilage organisms. International Journal of Food Microbiology, 37: 155-162.
- Rollins, R.C., 1950. The guayule rubber plant and its relatives. The Gray Herbarium of Harvards University, Cambridge, 172p.
- Sandra, P. and Bicchi, C., 1987. Capilary Gas Chromatography in Essential Oil Analysis. Alford Huethig Verlag: New York, 435p.
-Simon, J.E., Reiss-Bubenheim, D., Joly R. and Charles, D., 1992. Water stress-induced alterations in essential oil content and composition of sweet basil. Journal of Essential Oil Research, 4(1): 71-75.
- Shelef, L.A., Naglik, O.A., Bogen, D.W., 1980. Sensitivity of some common food-borne bacteria to the spices sage, rosemary and all spice. Journal of Food Science, 45: 1042-1044.
- Shu, C.K. and Lawrence, B.M. 1997. Reasons for the variation in composition of some commercial essential oils. 138-159, In: Risch, S.J. and Ho, C.T., (Eds.), Spices-Flavor Chemistry and Antioxidant Properties. ACS Symposium Series 660, 254p.
- Singh-Sangwan, N., Sangwan, R.S., Thakur, R.S., 1993. Geraniol dehydrogenase: A determinant of essential oil quality in lemongrass. Planta Medica, 59: 168-170.
- Voirin, B., Brun, N. and Bayet, C., 1990. Effects of daylength on the monoterpene composition of leaves of Mentha piperita. Phytochemistry, 29: 749-755.