نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 مربی گروه فیزیولوژی، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشکده پزشکی شهید صدوقی، دانشگاه علوم پزشکی یزد
2 استادیار گروه فیزیولوژی، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشکده پزشکی شهید صدوقی، دانشگاه علوم پزشکی یزد
3 کارشناس آزمایشگاه گروه فیزیولوژی، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشکده پزشکی شهید صدوقی، دانشگاه علوم پزشکی یزد
چکیده
یکی از اهداف تحقیقات بیولوژیکی یافتن موادی جهت کاهش و تسکین درد میباشد که بهوسیله بیماریهای مختلف بروز میکند. در این راستا، استفاده از گیاهان دارویی اهمیت دارد. گیاه زنیان (Carum copticum (L.) C. B. Clarke) در طب سنتی ایران به عنوان یک ماده تسکین دهنده معرفی شده و در دردهای نروپاتیک و سردرد استفاده میشود. مطالعه حاضر تحقیقی است که بر روی اثر ضد دردی میوه این گیاه بهوسیله تست فرمالین صورت گرفته و با مرفین مقایسه شده است. در این مطالعه، آزمون فرمالین به عنوان یک آزمون استاندارد ایجاد کننده درد مورد استفاده قرار گرفت و اثر ضد دردی با تزریق داخل صفاقی عصاره زنیان با غلظت 400 میلیگرم/کیلوگرم با غلظتهای مختلف مرفین سولفات (1 و 2 میلیگرم بر کیلوگرم) مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان میدهد که زنیان در مرحله اول درد ناشی از فرمالین که نوعی درد حاد محسوب میشود اثری نداشته، اما اثر آن بر مرحله دوم درد فرمالین که نوعی درد مزمن است معنیدار میباشد (P<0.01) و این اثر با اثر مرفین به میزان 1 میلیگرم/کیلوگرم همخوانی دارد. بنابراین، عصاره زنیان به صورت معنیداری احساس درد را در فاز التهابی ناشی از فرمالین کاهش داده که این اثر ممکن است به علت وجود روغنهای اسانسی موجود در زنیان باشد که دارای اثر ضد دردی و ضد التهابی میباشد.
کلیدواژهها