زراعت و باغبانی
معصومه لایق حقیقی؛ بهلول عباسزاده
چکیده
زیتون (Olea europaea L.) علاوهبر مصرف بهعنوان یک ماده غذایی، یک درخت دارویی با ارزش نیز به حساب میآید. برگ زیتون، بهعنوان یک اندام حاوی ماده مؤثره، در صنایع مختلف دارای ارزش فراوان میباشد. استفاده از عصاره برگ زیتون بهعنوان یک آنتیاکسیدان طبیعی، از رایجترین کاربردهای این گیاه میباشد. اولئوروپین مهمترین ترکیب فنلی در گونههای ...
بیشتر
زیتون (Olea europaea L.) علاوهبر مصرف بهعنوان یک ماده غذایی، یک درخت دارویی با ارزش نیز به حساب میآید. برگ زیتون، بهعنوان یک اندام حاوی ماده مؤثره، در صنایع مختلف دارای ارزش فراوان میباشد. استفاده از عصاره برگ زیتون بهعنوان یک آنتیاکسیدان طبیعی، از رایجترین کاربردهای این گیاه میباشد. اولئوروپین مهمترین ترکیب فنلی در گونههای زیتون است که نقش مهمی در سلامت دارد. اولئوروپین و کوئرستین بهعنوان ترکیبهای مؤثر در داروهای ضدسرطان، ضدویروس و ضدالتهاب بکار میروند. این تحقیق بهمنظور بررسی اثر کاربرد ورمیکمپوست (0، 1، 2، 3 و 4 تن در هکتار) بر صفات مورفولوژیک، عملکرد برگ و اولئوروپین، کوئرستین و عناصر ماکرو و میکرو عصاره برگ زیتون در شرایط مزرعه، در ایستگاه تحقیقات البرز، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، در دو سال و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار (9 درختچه در هر تکرار) انجام گرفت. درختچهها (سه ساله) با فاصله 5 متر روی ردیف و 5 متر بین ردیفها با عمق 50 سانتیمترکشت شدند. اثر ورمیکمپوست بر عملکرد برگ تر و خشک در هکتار ومیزان کوئرستین و الئوروپین برگ در هر دو سال معنیدار (در سطح احتمال 1%) بود. بالاترین عملکرد برگ خشک در هکتار در تیمار 4 تن ورمیکمپوست (سال اول 55.573 کیلوگرم و سال دوم 63.047 کیلوگرم) بدست آمد. میزان کوئرستین از 18.48 و 18.7 میکروگرم بر میلیگرم ماده خشک در تیمار شاهد (بهترتیب در سالهای اول و دوم) به 34.67 و 37.7 میکروگرم بر میلیگرم ماده خشک در تیمار 4 تن ورمیکمپوست در هکتار (بهترتیب در سالهای اول و دوم) رسید. همچنین استفاده از مقدار 2 تن ورمیکمپوست در هکتار منجر به افزایش الئوروپین برگ در هر دو سال شد. تیمارهای مختلف کود ورمیکمپوست موجب افزایش جذب اکثر عناصر ماکرو و میکرو ازجمله فسفر، کلسیم، منیزیم، آهن، منگنز، روی و مس در هر دو سال گردید. نتایج نشان داد که با استفاده از مقادیر مناسب ورمیکمپوست میتوان نسبت به تولید گیاه با کوئرستین و الئوروپین بالا اقدام کرد.
زینب اصل محمدی؛ نیر محمدخانی؛ مسلم ثروتی
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):
98.1000/1735-0905.1398.36.155.99.1.1578.1606
کمبود عناصر غذایی ازجمله نیتروژن سبب اختلال در رشد و تغییر کمّیت و کیفیت اسانس میشود. محلولپاشی با ریزمغذیها رشد گیاهان را بهبود میبخشد. ازاینرو با توجه به این مسئله و اهمیت آن، در این مطالعه به بررسی تأثیرات محلولپاشی با دو عنصر آهن و روی بر فاکتورهای رشدی، درصد و اجزاء ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):
98.1000/1735-0905.1398.36.155.99.1.1578.1606
کمبود عناصر غذایی ازجمله نیتروژن سبب اختلال در رشد و تغییر کمّیت و کیفیت اسانس میشود. محلولپاشی با ریزمغذیها رشد گیاهان را بهبود میبخشد. ازاینرو با توجه به این مسئله و اهمیت آن، در این مطالعه به بررسی تأثیرات محلولپاشی با دو عنصر آهن و روی بر فاکتورهای رشدی، درصد و اجزاء تشکیلدهنده اسانس گیاه آویشن باغی (Thymus vulgaris L.) در شرایط کمبود نیتروژن در خاک پرداخته شده است. این پژوهش بهصورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سطوح نیتروژن (شاهد و کمبود) و محلولپاشی آهن و روی (1% و 2%) بود. نتایج نشان داد که بازده اسانس آویشن تحت کمبود نیتروژن کاهش یافت، اما محلولپاشی عناصر ریزمغذی بهویژه روی بهطور معنیداری بازده اسانس را افزایش داد. همچنین بیشترین اجزاء تشکیلدهنده اسانس سه ترکیب تیمول، گاما-ترپینن و پارا-سیمن بود. محتوای تیمول در گیاهان شاهد (هوگلند کامل) با محلولپاشی افزایش یافت و بیشترین مقدار با محلولپاشی روی 2% به میزان 54.4% حاصل شد. محتوای پارا-سیمن از 17% در سطح شاهد نیتروژن به 24.6% در تیمار کمبود نیتروژن افزایش یافت. در گیاهان شاهد (هوگلند کامل) محلولپاشی باعث افزایش طول اندام هوایی و آهن 2% موجب افزایش وزن خشک اندام هوایی شد. محلولپاشی عناصر ریزمغذی سبب تغییراتی در مقدار ترکیبهای اسانس و نیز تغییراتی در اجزاء تشکیلدهنده آن و حضور برخی ترکیبهای جدید مانند 8،1-سینئول در اسانس گردید. همچنین محلولپاشی باعث بهبود برخی فاکتورهای رشدی مانند طول اندام هوایی و وزن خشک اندام هوایی در گیاه شاهد شد.