صدیقه عسگری؛ احمد امامی؛ محمد رضا شمس اردکانی؛ غلامعلی نادری؛ ساناز اصلانی؛ تقی کشر؛ آتوسا آیرین
دوره 23، شماره 1 ، اردیبهشت 1386، ، صفحه 59-72
چکیده
امروزه عدم تعادل سیستم آنتی اکسیدان و اکسیدان به عنوان عامل ایجاد بسیاری از بیماریها از جمله آترواسکلروز، سرطانها و پیری شناخته شدهاست. در این مطالعه اثرات آنتی اکسیدان سه غلظت متفاوت از هر یک از اسانسهای بدست آمده از میوه و سرشاخه Juniperus excelsa subsp excelsa بر روی چند سیستم اکسیداتیو (همولیز گلبولهای قرمز، اکسیداسیون LDL، گلیکوزیلاسیون ...
بیشتر
امروزه عدم تعادل سیستم آنتی اکسیدان و اکسیدان به عنوان عامل ایجاد بسیاری از بیماریها از جمله آترواسکلروز، سرطانها و پیری شناخته شدهاست. در این مطالعه اثرات آنتی اکسیدان سه غلظت متفاوت از هر یک از اسانسهای بدست آمده از میوه و سرشاخه Juniperus excelsa subsp excelsa بر روی چند سیستم اکسیداتیو (همولیز گلبولهای قرمز، اکسیداسیون LDL، گلیکوزیلاسیون انسولین و هموگلوبین و نیز پراکسیداسیون لینولئیک اسید) مورد بررسی قرار گرفتهاست. نتایج نشان میدهد که: 1) اسانسهای مورد بررسی به خوبی گلیکوزیلاسیون انسولین و هموگلوبین را مهار نمودهاست. 2) اکسیداسیون LDL در حضور غلظتهای مختلف اسانس سرشاخه گیاه به خوبی مهار شدهاست، در صورتیکه اسانس میوه در غلظتهای مورد مطالعه تأثیری بر اکسیداسیون LDL نداشتهاست. 3) اکسیداسیون لینولئیک اسید در حضور اسانسهای بدست آمده از میوه و سرشاخه به خوبی مهار گردیده و میزان مهار با افزایش زمان انکوباسیون رابطه مستقیم نشان داد. 4) اسانسهای مورد مطالعه، در غلظت کم، همولیز گلبولهای قرمز را مهار و در غلظتهای بیشتر تسریع نموده و در مورد این سیستم بیشتر خاصیت پراکسیدان داشتهاند. به طور خلاصه نتایج نشان میدهد که اسانسهای بدست آمده از میوه و سرشاخه گیاه در غلظتهای اندک به خوبی توانستهاست بر چند سیستم اکسیداتیو مؤثر و خاصیت آنتی اکسیدان بروز دهد، هرچند موجب همولیز برونتن (in vitro) گلبولهای قرمز شدهاست. بنابراین مطالعه بر روی تأثیر این گیاه بر برخی از بیماریها از جمله آترواسکلروز و دیابت میتواند حائز اهمیت باشد.
صدیقه عسگری؛ غلامعلی نادری؛ نازیلا عسکری
چکیده
فلاونوئیدها ترکیبهایی پلیفنولیکی هستند که در همه غذاها با سرچشمه گیاهی وجود دارند. آثار آنتیاکسیدانی آنها به اثبات رسیده است، بهطوری که مصرف سبزیجات و گیاهان از بروز سرطان و بیماریهای قلبی و عروقی نظیر آترواسکلروز جلوگیری میکند. از طرفی امروزه مصرف آنتی اکسیدانهای سنتتیک به دلیل سمیت آنها محدود گشته است و توجه جوامع پزشکی ...
بیشتر
فلاونوئیدها ترکیبهایی پلیفنولیکی هستند که در همه غذاها با سرچشمه گیاهی وجود دارند. آثار آنتیاکسیدانی آنها به اثبات رسیده است، بهطوری که مصرف سبزیجات و گیاهان از بروز سرطان و بیماریهای قلبی و عروقی نظیر آترواسکلروز جلوگیری میکند. از طرفی امروزه مصرف آنتی اکسیدانهای سنتتیک به دلیل سمیت آنها محدود گشته است و توجه جوامع پزشکی به استفاده و یافتن آنتی اکسیدانهای طبیعی معطوف گشته است. اثرات آنتی اکسیدانی یک ترکیب توسط روشهای مختلف مورد مطالعه قرار میگیرد یکی از آنها بررسی اثرات یک ترکیب بر حفاظت گلبول قرمز از همولیز میباشد.در این مطالعه اثرات فلاونوئیدهای کامفرول،کوئرستین، مورین، روتین بر همولیز گلبولهای قرمز و تأثیر آنها بر ظرفیت -SH غشاء گلبولهای قرمز به عنوان شاخص محافظت از غشاء مورد بررسی قرار گرفته است. در ابتدا محلولهای فلاونوئیدی تهیه گردید. میزان همولیز گلبولهای قرمز و نیزظرفیت -SH غشاء گلبولها با استفاده از روش اسپکتروفتومتری تعیین گردید جهت القاء پراکسیداسیون گلبولهای قرمز از2 و'2 آزوبیس (2 آمیدینو پروپان) دیهیدروکلرید (AAPH) استفاده شد. اثرهر فلاونوئید بر همولیز گلبولهای قرمز خون درسه غلظت (10 ، 5 و 0.5) میکروگرم بر میلیلیتر مورد بررسی قرار گرفت. در مورد تأثیر بر میزان گروههای -SH تنها بالاترین غلظت یعنی 10 میکروگرم بر میلیلیتر از هر فلاونوئید استفاده گردید. در تمامی موارد خاصیت آنتیاکسیدانی با افزایش غلظت، افزایش یافته است بیشترین تأثیر بر مهار همولیز گلبول قرمز را روتین به میزان 5/42 درصد داشته است همچنین کامفرول، روتین و مورین باعث حفاظتگروههای -SH به ترتیب به میزان 6 درصد و 233 درصد و 26.4 درصد گردیدهاند. نتایج حاصل نشان میدهد که میتوان از فلاونوئیدهای مزبور و گیاهان حاوی آن به عنوان مواد آنتیاکسیدان طبیعی در پیشگیری و یا درمان بسیاری از بیماریهاییکه پاتوژنز آن پراکسیداسیون لیپید باشد استفاده نمود.