نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشیار دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، مرکز تحقیقات قلب و عروق
2 Ms میکروبیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، مرکز تحقیقات قلب و عروق
چکیده
فلاونوئیدها ترکیبهایی پلیفنولیکی هستند که در همه غذاها با سرچشمه گیاهی وجود دارند. آثار آنتیاکسیدانی آنها به اثبات رسیده است، بهطوری که مصرف سبزیجات و گیاهان از بروز سرطان و بیماریهای قلبی و عروقی نظیر آترواسکلروز جلوگیری میکند. از طرفی امروزه مصرف آنتی اکسیدانهای سنتتیک به دلیل سمیت آنها محدود گشته است و توجه جوامع پزشکی به استفاده و یافتن آنتی اکسیدانهای طبیعی معطوف گشته است. اثرات آنتی اکسیدانی یک ترکیب توسط روشهای مختلف مورد مطالعه قرار میگیرد یکی از آنها بررسی اثرات یک ترکیب بر حفاظت گلبول قرمز از همولیز میباشد.در این مطالعه اثرات فلاونوئیدهای کامفرول،کوئرستین، مورین، روتین بر همولیز گلبولهای قرمز و تأثیر آنها بر ظرفیت -SH غشاء گلبولهای قرمز به عنوان شاخص محافظت از غشاء مورد بررسی قرار گرفته است. در ابتدا محلولهای فلاونوئیدی تهیه گردید. میزان همولیز گلبولهای قرمز و نیزظرفیت -SH غشاء گلبولها با استفاده از روش اسپکتروفتومتری تعیین گردید جهت القاء پراکسیداسیون گلبولهای قرمز از2 و'2 آزوبیس (2 آمیدینو پروپان) دیهیدروکلرید (AAPH) استفاده شد. اثرهر فلاونوئید بر همولیز گلبولهای قرمز خون درسه غلظت (10 ، 5 و 0.5) میکروگرم بر میلیلیتر مورد بررسی قرار گرفت. در مورد تأثیر بر میزان گروههای -SH تنها بالاترین غلظت یعنی 10 میکروگرم بر میلیلیتر از هر فلاونوئید استفاده گردید. در تمامی موارد خاصیت آنتیاکسیدانی با افزایش غلظت، افزایش یافته است بیشترین تأثیر بر مهار همولیز گلبول قرمز را روتین به میزان 5/42 درصد داشته است همچنین کامفرول، روتین و مورین باعث حفاظتگروههای -SH به ترتیب به میزان 6 درصد و 233 درصد و 26.4 درصد گردیدهاند. نتایج حاصل نشان میدهد که میتوان از فلاونوئیدهای مزبور و گیاهان حاوی آن به عنوان مواد آنتیاکسیدان طبیعی در پیشگیری و یا درمان بسیاری از بیماریهاییکه پاتوژنز آن پراکسیداسیون لیپید باشد استفاده نمود.
کلیدواژهها