همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، مرکز تحقیقات قلب و عروق

2 Ms میکروبیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، مرکز تحقیقات قلب و عروق

چکیده

فلاونوئیدها ترکیبهایی پلی‌فنولیکی هستند که در همه غذاها با سرچشمه گیاهی وجود دارند. آثار آنتی‌اکسیدانی آنها به اثبات رسیده است، به‌طوری که مصرف سبزیجات و گیاهان از بروز سرطان و بیماری‌های قلبی و عروقی نظیر آترواسکلروز جلوگیری می‌کند. از طرفی امروزه مصرف آنتی اکسیدان‌های سنتتیک به دلیل سمیت آنها محدود گشته است و توجه جوامع پزشکی به استفاده و یافتن آنتی اکسیدان‌های طبیعی معطوف گشته است. اثرات آنتی اکسیدانی یک ترکیب توسط روشهای مختلف مورد مطالعه قرار می‌گیرد یکی از آنها بررسی اثرات یک ترکیب بر حفاظت گلبول قرمز از همولیز می‌باشد.در این مطالعه اثرات فلاونوئیدهای کامفرول،کوئرستین، مورین، روتین بر همولیز گلبول‌های قرمز و تأثیر آنها بر ظرفیت -SH غشاء گلبول‌های قرمز به عنوان شاخص محافظت از غشاء مورد بررسی قرار گرفته است. در ابتدا محلول‌های فلاونوئیدی تهیه گردید. میزان همولیز گلبول‌های قرمز و نیزظرفیت -SH غشاء گلبول‌ها با استفاده از روش اسپکتروفتومتری تعیین گردید جهت القاء پراکسیداسیون گلبول‌های قرمز از2 و'2 آزوبیس (2 آمیدینو پروپان) دی‌هیدروکلرید (AAPH) استفاده شد. اثرهر فلاونوئید بر همولیز گلبول‌های قرمز خون درسه غلظت (10 ، 5 و 0.5) میکروگرم بر میلی‌لیتر مورد بررسی قرار گرفت. در مورد تأثیر بر میزان گروه‌های -SH تنها بالاترین غلظت یعنی 10 میکروگرم بر میلی‌لیتر از هر فلاونوئید استفاده گردید. در تمامی موارد خاصیت آنتی‌اکسیدانی با افزایش غلظت، افزایش یافته است بیشترین تأثیر بر مهار همولیز گلبول قرمز را روتین به میزان 5/42 درصد داشته است همچنین کامفرول، روتین و مورین باعث حفاظت‌گروه‌های -SH به ترتیب به میزان 6 درصد و 233 درصد و 26.4 درصد گردیده‌اند. نتایج حاصل نشان می‌دهد که می‌توان از فلاونوئیدهای مزبور و گیاهان حاوی آن به عنوان مواد آنتی‌اکسیدان طبیعی در پیشگیری و یا درمان بسیاری از بیماری‌هایی‌که پاتوژنز آن پراکسیداسیون لیپید باشد استفاده نمود.

کلیدواژه‌ها

- عسگری، ص., 1382. تأثیرگیاهان بابونه، بومادران و زالزالک بر افزایش مقاومت گلبول‌های قرمز و میزان SH  در مقابل مواد اکسید کننده. فصلنامه گیاهان دارویی.
 Genj-Tao, L., Tie-Mei, Z., Bao-en, W. and Ya-Wen W., 1992. Protective action of seven natural phenolic compounds against peroxidative damage to biomembranes, Biochemical Pharmacology, 43(2): 147-152.
- Grinberg, L.N., et al. 1994. Protective effects of rutin against hemoglobin oxidation, Biochem Pharma, 48(4): 643-9.
- Haest, C.W.M., Plasa, G., Kamp, D. and Deuticke, B., 1978. Spectrin as a stabilizer of the phospholipid asymmetry in the human erythrocyte membrane, Biochim Biophys Acta, 509: 21-23.
- Harinder, S.G., 1997.  Antioxidant and disease prevention. CRC Press, Boca RatonNew York., 1-4, 12-22, 26, 32, 38, 45, 54, 67-68, 115-117, 172.
- Herbert, J.M., et al. 1996. Ability of different flavonoids to inhibit the procoagulant activity of adherent human monocytes, J. Natur. Prod., 59(3): 273-276.
- Hertog, M GI, et al. 1997. Antioxidant flavonoids and ischemic heart disease in a Welsh population of men: the Caerphilly study. Am J Clin Nutr 65: 1489-1494.
- Hiroyukr, H., Takashi, S., Harumi, I., Hideyuki, D., Shizuko, K. and Yukiyoshi, T., 1996. Antiperoxidative components in Thymus vulgaris, Planta Medica, 62: 217-220.
- Horaguchi, H., et al. 1996. Antioxidative components in Thymus vulgaris, Planta Medica, 62: 217-221.
- Ishikawa T, et al. 1997. Effect of tea flavonoid supplementation on the susceptibility of low-density lipoprotein to oxidative modification, Am. J. Clin. Nutr., 66: 261-266.
- Katan, M.B., Hollman, P.C.H., 1998. Dietary flavonoids and cardiovascular disease, Nutr. Metab. Cardiovase Dis., 8: 1-4.
- Kitagawa, S., 1996. Inhibitory effects of catechol derivative on hydrophilic free radical initiator induced hemolysis on hemoglobin, Chem. Pharm. Bull., 44(5): 518-519.
- Koga, T., Moro, K. and Terao, Y., 1998. Protective effect of a vitamin E analog phosphatidylchromanol, against oxidative hemolysis of human erythrocytes, Lipid, 3(6): 589-595.
- Lowry, O.H., Rosebrough, N.J., Farr Al Randall, R.J., 1951. Protein measurement with the folin phenol reagent, Biol. Chem., 193: 265-275.
- Melzig, M.E., 1996. Inhibition of adenosine deaminase activity of aortic endothelial cells by selected flavonoids, Planta Medica, 62: 20-21.
- Sanchez de Rojas VR, et al. 1996. Isolation of vasodilatory active flavonoids from the traditional remedy Satureja obovata. Planta Med 62: 282-294.
- Visioli, F., et al. 1997. Evaluating oxidation processes in relation to cardiovascular disease: a current review of oxidant/antioxidant methodology, Nutr Metab Cardiovasc, 7: 459-66.
- Fiorani, M., Accorsi, A. and Cantoni, O., 2003. Human red blood cells as a natural flavonoid reservoir, Free Radic. Res., 37(12): 1331-8.
- Allison, R.W., Lassen, E.D., Burkhard, M.J. and Lappin, M.R., 2000,.Effect of a bioflavonoid dietary supplement on acetaminophen induced oxidative injury to feline erythrcyto, J. Am .Vet. Med. Assoc., 217 (8): 1157-61.
- Zon, C.G., Agar, N.S., Jones, G.L., 2001. Oxidative insult to human red blood cells induced by free radical AAPH and its inhibition by a commercial antioxidant mixture, Life Sci., 69(1): 75-86.