همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، مرکز تحقیقات قلب و عروق

2 ‌استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دانشکده داروسازی

3 دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشکده داروسازی

4 دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، دانشکده داروسازی

چکیده

امروزه عدم تعادل سیستم آنتی اکسیدان و اکسیدان به عنوان عامل ایجاد بسیاری از بیماریها از جمله آترواسکلروز، سرطانها و پیری شناخته شده‌است. در این مطالعه اثرات آنتی اکسیدان سه غلظت متفاوت از هر یک از اسانس‌های بدست آمده از میوه و سرشاخه Juniperus excelsa subsp excelsa بر روی چند سیستم اکسیداتیو (همولیز گلبولهای قرمز، اکسیداسیون LDL، گلیکوزیلاسیون انسولین و هموگلوبین و نیز پراکسیداسیون لینولئیک اسید) مورد بررسی قرار گرفته‌است. نتایج نشان می‌دهد که: 1) اسانس‌های مورد بررسی به خوبی گلیکوزیلاسیون انسولین و هموگلوبین را مهار نموده‌است. 2) اکسیداسیون LDL در حضور غلظتهای مختلف اسانس سرشاخه گیاه به خوبی مهار شده‌است، در صورتیکه اسانس میوه در غلظتهای مورد مطالعه تأثیری بر اکسیداسیون LDL نداشته‌است. 3) اکسیداسیون لینولئیک اسید در حضور اسانس‌های بدست آمده از میوه و سرشاخه به خوبی مهار گردیده و میزان مهار با افزایش زمان انکوباسیون رابطه مستقیم نشان داد. 4) اسانس‌های مورد مطالعه، در غلظت کم، همولیز گلبولهای قرمز را مهار و در غلظت‌های بیشتر تسریع نموده و در مورد این سیستم بیشتر خاصیت پراکسیدان داشته‌اند. به طور خلاصه نتایج نشان می‌دهد که اسانس‌های بدست آمده از میوه و سرشاخه گیاه در غلظتهای اندک به خوبی توانسته‌است بر چند سیستم اکسیداتیو مؤثر و خاصیت آنتی اکسیدان بروز دهد، هرچند موجب همولیز برون‌تن (in vitro) گلبولهای قرمز شده‌است. بنابراین مطالعه بر روی تأثیر این گیاه بر برخی از بیماریها از جمله آترواسکلروز و دیابت می‌تواند حائز اهمیت باشد.

کلیدواژه‌ها

- ثابتی، ح.، 1355. جنگلها، درختان و درختچه‌های ایران. انتشارات وزارت کشاورزی و منابع طبیعی، تهران، 810 صفحه.
- اسدی، م.، 1376. فلورایران، شماره 21، انتشارات مؤسسه جنگلها و مراتع کشور، تهران، 58 صفحه.
- Acuna, U.M., Atha, D.E., Ma, J., Nee, M.H. and Kennellyl, E.J., 2002. Antioxidant capacities of ten edible North American plants. Phytother Res, 16(1): 63-5.
- Adams, R.P., 1990. The Chemical Composition of Leaf Oils of Juniperus excelsa M. Bieb., Journal of Essential Oil Research,2:45-48.
- Adams, R.P., 1995. Identification of Essential Oil Components by Gas Chromatography-Mass Spectrometry. Allured, Carol Stream, USA, 456.
- Adams, R.P., Zanoni, T.A and Hogge, L., 1984. Oil of Juniperus flaccida var. flaccida. Journal of Natural Products,  47: 1064-1065.
- Agric, J. and Bucar, F., 2000. Antioxidant effect of some essential oils. Food Chemistry, 4: 156-161.
- Asgary, S., Naderi, G.A., Sarrafzadegan, N. and Vakili, R., 2002. The inhibitory effects of pure flavonoids on in vitro protein glycosylation. Journal of Herbal Pharmacotherapy, 2(2): 47-55.
- Burtis, M., and Bucar, F., 2000 Antioxidant activity of Nigella sativa essential oil phytotherapy Research, 14: 323-328.
 - Burtis, M., Asres, K. and Bucar, F., 2001 The antioxidant activity of the essential oils of Artemisia afra, Artemisia abyssininca and Juniperus procera. Phytother Research, 15: 103-108.
- Cross, A.R. and Jones, O.T.G. 1991. Enzymatic mechanism of super oxide production. Biochemical et Biophysica Acta, 1057: 281-298.
- Farag, R.S., Badei, A.Z. Hewedi, F.M. and El-Baroty, G.S., 1989. Antioxidant activity of some essential oils on linoleic acid oxidation in aqueous media. Journal of American Oil Chemist Society, 66: 792-99.
- Farjon, A., 1992. The Taxonomy of Multiseed Junipers (Juniperus Sect. Sabina) in Southwest Asia and East Africa (Taxonomic Notes on Cupressaceae), Edinbourg Botany journal, 49: 251-283.
- Hooper, D. and Field, H., 1937. Useful Plants and Drugs of Iran and Iraq. FieldMuseum of Natural History Publication Botany Serial, 9(3): 73-241.
- Jochile, W., 1979. Mense-Inducing Drugs: Their role in antique, medival and renaissance gynecology and birth control. Contraception,10:425-439.
- Koga, T., Moro, K. and Terao, J.,  1998. Protective effect of a vitamin E analog, phosphatidy lchromanol , against oxidative hemolysis of human erythrocytes. Lipids, 33: 589-95.
- Leuke, D.S. and Rankin, S.M., 1990. The oxidative odification. Biochemistry Journal, 270: 741-748.
- Lim, J.P., Song, Y.C., Kim, J.W., Ku, H., Eun, J.S., Leem, K.H. and Kim, D.K., 2002. Free radical scavengers from the heartwood of Juniperus chinensis. Archives Pharmacutical Research, 25(4): 44-52.
- Machlin, L.J. and Bendich, A., 1987. Free radical tissue damage: protetive role of antioxidant nutrients. FASEB Journal, 1: 441-446.
- Mahfuz, E., Ilhami, G., Sukru, B., Kufrevioglu, I. and Enein, A., 2005. A study on the in vitro antioxidant activity of Juniper (Juniperus Communis L.) fruit extracts. Analytical letters, 39(1): 47-65.
- Mohr, D., Bowry, V.W. and stocker, R., 1992. Dietary supplementation with COQ10 results in increased levels of ubiquinol-10 within circulating lipoproteins and increased resistance of human LDL. Biochemistry and Biophysics Acta, 1126: 247-254.
- Muhammad, I., Mossa, J.S. and El-Feraly, F.S., 1992. Antibactrial Diterpenes from the Leaves and Seeds of Juniperus excelsa. M. Bieb., Phytotherapy Research, 6: 261-264.
- Parsa, A., 1949. Flora de l’Iran, Tome 5 Coniferea, Publication du Minstére de l’Education, Museum d’Histoire Naturelle de Téhéran, 1024 p.
- Parthasarathy, S., Santhnam, N. and Ramachandran, S., 1999. Oxidant and antioxidant in athergenisis: An appraisal. Journal of Lipid Research, 40:2143-2157.
- Regnstrom, J., Nilsson, J., Tornvall, P., Landon, C. and Hamsten, A., 1992. Susceptibility to low-density lipoprotein oxidation and coronary atherosclerosis in man. Lancet, 339: 1183-1186.
- Ruberto, G. and Baratta, M.T., 2000. Antioxidant activity of selected essential oil components in two lipid model systems. Food Chemistry, 69: 167-174.
- Stait, S.E. and Leake, D.S., 1994. Ascorbic acid can either increase or decrease LDL- modification. FEBS Letter, 341: 263-269.
- Topcu, G., Goren, A.C., Bilsel, G., Bilsel, M., Cakmak, O., Schilling, G. and Kingston, G.I., 2005. Cytotoxic activity and essential oil composition of leaves and berrries of Juniperus excelsa. Pharmaceutical Biology, 43: 125-128.
- Valenzual, A., Guerra, R. and Videla, L.A., 1986. Antioxidant properties of the flavonoids silybin and (+)-cyanidanol-3: comparison with butylated hydroxyanisole and butylated hydroxy toloen. Planta Medica, 8: 438-440.
- Vankampen, E.J., Zijlstra, W.G., 1965. Determination of hemoglobin and its derivatives. Advance Clinical Chemistry, 8: 141-187.
- Yesilada, E., Honda, G., Sezik, E., Tabata, M., Fujita, T., Tanaka, T., Takeda, Y. and Takaishi, Y., 1995. Traditional Medicine in Turkey, V. Folk medicine in the inner Taurus Mountains. Journal of Ethnopharmacology,46: 133-152.