اثرات بیولوژیک اسانسها و عصارهها
فریبا ظفرمند کاشانی؛ داریوش خادمی شورمستی
چکیده
مخاطرات زیست محیطی بستهبندیهای بسپاری موجب افزایش تمایل به استفاده از پوششهای زیستتخریبپذیر چندسازهای شده است. با توجه به محدودیتهای استفاده از پاداکسندهها و زیستپادهای مصنوعی، استفاده از فرآوردههای طبیعی جایگزین توسعه یافته است. در این مطالعه اثرهای پاداکسندگی و ضدمیکروبی عصارههای الکلی آویشن شیرازی (Zataria multiflora ...
بیشتر
مخاطرات زیست محیطی بستهبندیهای بسپاری موجب افزایش تمایل به استفاده از پوششهای زیستتخریبپذیر چندسازهای شده است. با توجه به محدودیتهای استفاده از پاداکسندهها و زیستپادهای مصنوعی، استفاده از فرآوردههای طبیعی جایگزین توسعه یافته است. در این مطالعه اثرهای پاداکسندگی و ضدمیکروبی عصارههای الکلی آویشن شیرازی (Zataria multiflora Boiss.) و زیره سبز (Cuminum cyminum L.) در مقایسه با پروپیل گالات در پوشش زیستفعال بر ماندگاری گوشت مرغ ارزیابی شد. برای این منظور آزمایشی با 5 تیمار شامل فیلههای مرغ فاقد پوشش (شاهد)، دارای پوشش کازئیناتسدیم 8%، دارای پوشش کازئیناتسدیم غنی شده با عصاره آویشن شیرازی (1.5%)، عصاره زیرهسبز (1.5%) و پروپیل گالات (ppm100) در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار بهمدت 10 روز نگهداری در دمای یخچال اجرا شد. نتایج نشان داد که استفاده از پوشش کازئیناتسدیم موجب کاهش شمار باکتریهای هوازی مزوفیل و باکتریهای سرماگرا، شاخص اسید تیوباربیتوریک، عدد پراکسید و مجموع ترکیبهای ازته فرّار فیلهها طی این مدت نگهداری شد. بکارگیری عصارههای گیاهی و پروپیل گالات موجب افزایش کارایی پاداکسندگی و ضدمیکروبی پوشش زیستفعال شد. در پایان دوره نگهداری، کمترین میزان باکتریهای هوازی مزوفیل و باکتریهای سرماگرا و مجموع ترکیبهای ازته فرّار در فیلههای حاوی پوشش زیستفعال حاوی عصاره زیره (p <0.05) و کمترین میزان شاخص اسید تیوباربیتوریک و عدد پراکسید در فیلههای حاوی پوشش زیستفعال حاوی عصاره آویشن شیرازی (p <0.05)دیده شد که تفاوت آماری معنیداری با پوشش فعال حاوی پروپیل گالات نداشت. بنابراین میتوان از پوشش زیستفعال کازئیناتسدیم حاوی عصارههای زیره سبز و آویشن شیرازی جهت افزایش زمان ماندگاری فیله مرغ در دمای یخچال حداقل بهمدت 10 روز استفاده کرد.
نگین فرومند؛ سپیده کلاته جاری؛ وحید زرین نیا
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.291.94.2.1575.1575 رز یکی از مهمترین گلهای شاخه بریده دنیاست که نگهداری بعد از برداشت آن چالشی مهم محسوب میشود. در این تحقیق اثر رقتهای 200، 400 و 600 قسمت در میلیون کیتوزان و اسانسهای زیره (Cuminum cyminum L.) و دارچین (Cinnamomum verum L.) بر کیفیت پس از برداشت و مهار قارچ Botrytis cinerea، عامل بیماری پوسیدگی خاکستریگل شاخه بریده ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.291.94.2.1575.1575 رز یکی از مهمترین گلهای شاخه بریده دنیاست که نگهداری بعد از برداشت آن چالشی مهم محسوب میشود. در این تحقیق اثر رقتهای 200، 400 و 600 قسمت در میلیون کیتوزان و اسانسهای زیره (Cuminum cyminum L.) و دارچین (Cinnamomum verum L.) بر کیفیت پس از برداشت و مهار قارچ Botrytis cinerea، عامل بیماری پوسیدگی خاکستریگل شاخه بریده رز رقم دلسویتا در شرایط آزمایشگاهی ارزیابی شد. برای این منظور گلها به مدت 1 ساعت در رقتهای مختلف تیمار و بعد تا پایان عمر گلجایی در آب مقطر قرار گرفتند. صفاتی مانند عمر گلجایی، شاخص ثبات غشاء گلبرگ، محتوای کلروفیل برگ، محتوای آبی برگ، گلبرگ و ساقه و محتوای کربوهیدرات محلول گلبرگ تا 9 روز پس از برداشت و با دورههای زمانی 9 روزه، بررسی و ثبت شدند. کاربرد اسانسهای گیاهی و کیتوزان در زمانهای مختلف پس از برداشت، منجر به بهبود بیشتر صفات مورد بررسی گردید. اثر اسانسهای دارچین و زیره و همچنین کیتوزان با رقت 200 قسمت در میلیون، در بهبود بیشتر صفات مربوط به ماندگاری بهتر از سایر غلظتها بود. رقتهای 400 و 600 قسمت در میلیون کیتوزان، اسانسهای دارچین و زیره نیز بهطور کامل مانع از رشد قارچ B. cinerea شد. در نهایت، نتایج این پژوهش بیانگر آن بود که کاربرد کیتوزان و اسانسهای گیاهیزیره و دارچین منجر به بهبود ویژگیهای کیفی پس از برداشت و مهار قارچ B. cinerea و در نتیجه افزایش عمر گلجایی گل رز رقم دلسویتا شد. بنابراین، کاربرد این ترکیبهای زیستی در قالب یک فرمولاسیون پایدار بهمنظور افزایش مدت زمان ماندگاری و ارتقاء سطح کمّی و کیفی گل شاخه بریده رز توصیه میشود.
حیدر سیفی نبیآباد؛ مرضیه نیری فرد؛ مهدی شریفانی؛ خسرو پیری
چکیده
گل مریم از گلهای زینتی میباشد که در سطح وسیعی از جهان کشت میگردد. هدف اصلی این تحقیق بررسی تأثیر عصاره آویشن (Thymus vulgaris L.) و رزماری (Rosmarinus officinalis L.) با بنزیل آدنین روی افزایش عمر و ماندگاری گلهای شاخه بریده مریم (Polianthes tuberosa L.) بود. پس از استخراج عصاره گیاهی و آنالیز آنها توسط GC/MS، گلهای شاخه بریده به ظروف حاوی محلولهای نگهدارنده ...
بیشتر
گل مریم از گلهای زینتی میباشد که در سطح وسیعی از جهان کشت میگردد. هدف اصلی این تحقیق بررسی تأثیر عصاره آویشن (Thymus vulgaris L.) و رزماری (Rosmarinus officinalis L.) با بنزیل آدنین روی افزایش عمر و ماندگاری گلهای شاخه بریده مریم (Polianthes tuberosa L.) بود. پس از استخراج عصاره گیاهی و آنالیز آنها توسط GC/MS، گلهای شاخه بریده به ظروف حاوی محلولهای نگهدارنده در اتاق تقریباً کنترل شدهای منتقل شدند. این تحقیق بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. تأثیر تیمارهای اعمال شده بر روی کیفیت گلها، درصد مواد جامد محلول، میزان جذب آب، اندازهگیری خمیدگی ساقه، قطر گل، وزن تر و وزن خشک بررسی گردید. نتایج حاصل از این بررسی بر روی ماندگاری گلهای شاخه بریده مریم نشان داد که بیشترین طول عمر (13.5 روز) مربوط به تیمارهای عصاره آویشن با غلظت 10 میلیگرم در میلیلیتر و بنزیل آدنین غلظت 50 میلیگرم در لیتر بود. تیمارهای بنزیل آدنین و عصاره آویشن با جلوگیری از رشد میکروارگانیزمها در محلولهای نگهدارنده با حفظ شادابی گلها موجب افزایش عمر پس از برداشت آن شد.