همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد، گروه کشاورزی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران

2 استادیار، گروه کشاورزی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران

چکیده

مخاطرات زیست محیطی بسته‌بندی‌های بسپاری موجب افزایش تمایل به استفاده از پوشش‌های زیست‌تخریب‌پذیر چندسازه‌ای شده است. با توجه به محدودیت‌های استفاده از پاداکسنده‌ها و زیست‌پادهای مصنوعی، استفاده از فرآورده‌های طبیعی جایگزین توسعه یافته است. در این مطالعه اثرهای پاداکسندگی و ضدمیکروبی عصاره‌های الکلی آویشن شیرازی (Zataria multiflora Boiss.) و زیره سبز (Cuminum cyminum L.) در مقایسه با پروپیل گالات در پوشش زیست‌فعال بر ماندگاری گوشت مرغ ارزیابی شد. برای این منظور آزمایشی با 5 تیمار شامل فیله‌های مرغ فاقد پوشش (شاهد)، دارای پوشش کازئینات‌سدیم 8%، دارای پوشش کازئینات‌سدیم غنی شده با عصاره آویشن شیرازی (1.5%)، عصاره زیره‌سبز (1.5%) و پروپیل گالات (ppm100) در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار به‌مدت 10 روز نگهداری در دمای یخچال اجرا شد. نتایج نشان داد که استفاده از پوشش کازئینات‌سدیم موجب کاهش شمار باکتری‌های هوازی مزوفیل و باکتری‌های سرماگرا، شاخص اسید تیوباربیتوریک، عدد پراکسید و مجموع ترکیب‌های ازته فرّار فیله‌ها طی این مدت نگهداری شد. بکارگیری عصاره‌های گیاهی و پروپیل گالات موجب افزایش کارایی پاداکسندگی و ضدمیکروبی پوشش زیست‌فعال شد. در پایان دوره نگهداری، کمترین میزان باکتری‌های هوازی مزوفیل و باکتری‌های سرماگرا و مجموع ترکیب‌های ازته فرّار در فیله‌های حاوی پوشش زیست‌فعال حاوی عصاره زیره (p <0.05) و کمترین میزان شاخص اسید تیوباربیتوریک و عدد پراکسید در فیله‌های حاوی پوشش زیست‌فعال حاوی عصاره آویشن شیرازی (p <0.05)دیده شد که تفاوت آماری معنی‌داری با پوشش فعال حاوی پروپیل گالات نداشت. بنابراین می‌توان از پوشش زیست‌فعال کازئینات‌سدیم حاوی عصاره‌های زیره‌ سبز و آویشن شیرازی جهت افزایش زمان ماندگاری فیله مرغ در دمای یخچال حداقل به‌مدت 10 روز استفاده کرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

- Almasi, H., Ghanbarzadeh, B., Dehghannya, J., Entezami, A.A. and Khosrowshahi Asl, A., 2014. Development of a novel controlled-release nanocomposite based on poly (lactic acid) to increase the oxidative stability of soybean oil. Food Additives and Contaminants, Part A, 31(9):1586-1597.
- Atares, L., Bonilla, J. and Chiralt, A., 2010. Characterization of sodium caseinate-based edible films incorporated with cinnamon or ginger essential oils. Journal of Food Engineering, 100: 678-687.
- Balamatsia, C.C., Rogga, K., Badeka, A., Kontaminas, M.G. and Savvaidis, I.N., 2006. Effect of low-dose radiation on microbiological, chemical, and sensory characteristics of chicken meat stored aerobically at 4oC. Journal of Food Protection, 69(5): 1126-1133.
- Bonilla, J., Atares, L., Vargas, M. and Chiralt, A., 2012. Edible films and coatings to prevent the detrimental effect of oxygen on food quality: Possibilities and limitations. Journal of Food Engineering, 110: 208-213.
- Burt, S., 2004. Essential oils: Their antibacterial properties and potential applications in foods- a review. International Journal of Food Microbiology, 94: 223-253.
- Chobkar, N., Akhondzadeh Basti, A., Sari, A.A., Gandomi, H. and Emamirad, A.M., 2012. Evaluation of the effect of Zataria multiflora Boiss. essential oil and nisin on quality control of light salted carp fillets (Hypophthalmichthys molitrix). Journal of Medicinal Plants, 11(2): 205-215.
- Egan, H., Kirk, R.S. and Sawyer, R., 1997. Pearson’s Chemical Analysis of Food. Longman Scientific and Technica, 708p.
- Eshghinezhad, F., Basti, A.A., Khanjari, A., Khosravi, P., Shavisi, N. and Tayyar Hashtjin, N., 2018. Effect of PLA films containing cumin essential oil on some microbial and chemical properties of minced beef meat. Iranian Journal of Nutrition Sciences and Food Technology, 13(1): 75-84.
- Fattahian, A., Fazlara, A., Maktabi, S., PourMahdi, M. and Bavarsad, N., 2020. The effects of edible chitosan coating containing Cuminum cyminum essential oil on the shelf-life of meat in modified atmosphere packaging. Iranian Journal of Food Science and Technology, 17(104): 79-91.
- Fazlara, A., Pourmahdi Brojeni, M. and Molaei, F., 2017. The effect of gelatin-Avishan Shirazi (Zataria multiflora Bioss.) coatingon microbial, chemical and sensorial characteristics of ostrich fillets in refrigerated condition. Journal of Food Science and Technology, 67(14): 141-155.
- Gomez-E, J., Montero, P., Gomez G.B. and Guillen, M.C., 2007. Effect of functional edible films and high pressure processing on microbial and oxidative spoilage in cold-smoked sardine (Sardina pilchardus). Journal of Food Chemistry, 105: 511-520.
- Guder, A. and Korkmaz, H., 2012. Evaluation of in-vitro antioxidant properties of hydroalcoholic solution extracts of Urtica dioica L. and Malva neglecta Wallr and their mixture. Iranian Journal of Pharmacology Research, 11: 913-923.
- Holley, R.A and Patel, D., 2005. Improvement in shelf-life and safety of perishable foods by plant essential oils and smoke antimicrobials. Food Microbiology, 22(4): 273-292.
- Jouki, M., Yazdi, F.T., Mortazavi, S.A., Koocheki, A. and Khazaei, N., 2014. Effect of quince seed mucilage edible films incorporated with oregano or thyme essential oil on shelf life extension of refrigerated rainbow trout fillets. International Journal of Food Microbiology, 174: 88-97.
- Khwaldia, K., Banon, S., Perez, C. and Desobry, S., 2004. Properties of sodium caseinate film forming dispersions and films. Dairy Science, 87: 2011-2016.
- Lashkari, H., Halabinejad, M., Rafati, A. and Namdar, A., 2020. Shelf life extension of veal meat by edible coating incorporated with Zataria multiflora essential oil. Journal of Food Quality, 2020 (Article ID: 8871857): 8p.
- Ojagh, S.M., Rezaei, M., Razavi, S.H. and Hosseini, S.M.H., 2010. Effect of chitosan coatings enriched with cinnamon oil on the quality of refrigerated rainbow trout. Food Chemistry, 120: 193-198.
- Piruz, S. and Khani, M.R., 2018. The effect of thyme essential oil and vacuum packaging on shelf life of chicken breast meat. Iranian Journal of Food Sciences and Technology, 74(15): 85-98.
- Rafieepour, A., Nejad Sajadi, S.H., Shahdadi, F., Mahdavinia, A., Dezyani, M. and Ezzati, R., 2020. The effect of caraway and thyme essential oils on quality characteristics and shelf life of fresh and frozen fish. Iranian Journal of Food Science and Technology, 95(16): 63-75.
- Sefidkon, F., Sadeghzadeh, L., Teimouri, M., Asgari, F. and Ahmadi, Sh., 2007. Antimicrobial effects of the essential oils of two Satureja species (S. Khuzistanica Jamzad and S. bachtiarica Bunge) in two harvesting time. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research, 23(2): 174-182.
- Shahbazi, Y., Shavisi, N. and Mohebi, E., 2016. Potential application of Ziziphora clinopodioides essential oil and nisin as natural preservatives against Bacillus cereus and Escherichia coliO157:H7 in commercial barley soup. Journal of Food Safety, 36(4): 435-441.
- Tabatabaee, H., Mostaghim, T. and Rahman, A., 2019. Shelf-life increase of trout fish fillets wrapped with sodium caseinate film incorporated with tea seed extract. Journal of Innovation in Food Science and Technology, 11(2): 15-28.
- Tavakolipour, H., Zebrjani, L. and Javanmard Dakheli, M., 2018. Comparison of the effect of sage and cumin extract in preventing toxogenicity of Aspergillus flavus in pistachio kernels. Journal of Innovation in Food Science and Technology, 10(2): 37-45.
- Zargar, M., Yeganeh, S., Razavi, S.H. and Ojagh, S.M., 2014. Effects of sodium caseinate edible coating on quality of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) during storage in refrigerator temperature. Iranian Journal of Food Sciences and Technology, 44(11): 71-81.