نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار، گروه تولیدات گیاهان دارویی، دانشگاه نهاوند، نهاوند، ایران،
2 دانشجوی دکترای گیاهان زینتی، واحد علوم تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشگاه گرگان، گرگان، ایران
4 استاد، گروه بیوتکنولوژی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
چکیده
گل مریم از گلهای زینتی میباشد که در سطح وسیعی از جهان کشت میگردد. هدف اصلی این تحقیق بررسی تأثیر عصاره آویشن (Thymus vulgaris L.) و رزماری (Rosmarinus officinalis L.) با بنزیل آدنین روی افزایش عمر و ماندگاری گلهای شاخه بریده مریم (Polianthes tuberosa L.) بود. پس از استخراج عصاره گیاهی و آنالیز آنها توسط GC/MS، گلهای شاخه بریده به ظروف حاوی محلولهای نگهدارنده در اتاق تقریباً کنترل شدهای منتقل شدند. این تحقیق بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. تأثیر تیمارهای اعمال شده بر روی کیفیت گلها، درصد مواد جامد محلول، میزان جذب آب، اندازهگیری خمیدگی ساقه، قطر گل، وزن تر و وزن خشک بررسی گردید. نتایج حاصل از این بررسی بر روی ماندگاری گلهای شاخه بریده مریم نشان داد که بیشترین طول عمر (13.5 روز) مربوط به تیمارهای عصاره آویشن با غلظت 10 میلیگرم در میلیلیتر و بنزیل آدنین غلظت 50 میلیگرم در لیتر بود. تیمارهای بنزیل آدنین و عصاره آویشن با جلوگیری از رشد میکروارگانیزمها در محلولهای نگهدارنده با حفظ شادابی گلها موجب افزایش عمر پس از برداشت آن شد.
کلیدواژهها
The tuberose (Polianthes tuberosa L.) is an ornamental plant related to the agaves, planted around the word. The main purpose of this study was to investigation of various concentrations of Thymus vulgaris L., Rosmarinus officinalis L., and benzyl adenine on longevity and durability of tuberose cut flowers. After extracting herbal extract and GC analysis, cut flowers were transferred to vessels containing preservative solutions. Then flowers were located in the controlled room. A factorial experiment in randomized complete block design with three replications was carried out in this research. Design include effects of treatments on quality of flowers, percent of total dissolved solids, water absorbance, stem bending, flower diameter, fresh weight and dry weight. GC analysis indicated that there were some compounds in the extracts increasing the shelf life of cut flowers. The most longevity (13.75 days) was related to treatment of interaction of thymus extract (10%) and 50mg/l benzyl adenine. In conclusion, treatments of benzyl adenine and thymus extract inhibited the growth of microorganisms in preservative solutions that resulted in increased post-harvest longevity.