اثر عصاره‌های طبیعی رزماری (Rosmarinus officinalis L.)، آویشن (Thymus vulgaris L.) و هورمون بنزیل آدنین بر روی برخی صفات کیفی و عمر ماندگاری گل‌های شاخه بریده مریم (Polianthes tuberosa L.)

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، گروه تولیدات گیاهان دارویی، دانشگاه نهاوند، نهاوند، ایران،

2 دانشجوی دکترای گیاهان زینتی، واحد علوم تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

3 استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشگاه گرگان، گرگان، ایران

4 استاد، گروه بیوتکنولوژی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

چکیده

گل مریم از گل‌های زینتی می‌باشد که در سطح وسیعی از جهان کشت می‌گردد. هدف اصلی این تحقیق بررسی تأثیر عصاره آویشن (Thymus vulgaris L.) و رزماری (Rosmarinus officinalis L.) با بنزیل آدنین روی افزایش عمر و ماندگاری گل‌های شاخه بریده مریم (Polianthes tuberosa L.) بود. پس از استخراج عصاره‌ گیاهی و آنالیز آنها توسط GC/MS، گل‌های شاخه بریده به ظروف حاوی محلول‌های نگهدارنده در اتاق تقریباً کنترل شده‌ای منتقل شدند. این تحقیق به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. تأثیر تیمارهای اعمال شده بر روی کیفیت گلها، درصد مواد جامد محلول، میزان جذب آب، اندازه‌گیری خمیدگی ساقه، قطر گل، وزن تر و وزن خشک بررسی گردید. نتایج حاصل از این بررسی بر روی ماندگاری گل‌های شاخه بریده مریم نشان داد که بیشترین طول عمر (13.5 روز) مربوط به تیمارهای عصاره آویشن با غلظت 10 میلی‌گرم در میلی‌لیتر و بنزیل آدنین غلظت 50 میلی‌گرم در لیتر بود. تیمارهای بنزیل آدنین و عصاره آویشن با جلوگیری از رشد میکروارگانیزم‌ها در محلول‌های نگهدارنده با حفظ شادابی گلها موجب افزایش عمر پس از برداشت آن شد.

کلیدواژه‌ها


 

The tuberose (Polianthes tuberosa L.) is an ornamental plant related to the agaves, planted around the word. The main purpose of this study was to investigation of various concentrations of Thymus vulgaris L., Rosmarinus officinalis L., and benzyl adenine on longevity and durability of tuberose cut flowers. After extracting herbal extract and GC analysis, cut flowers were transferred to vessels containing preservative solutions. Then flowers were located in the controlled room. A factorial experiment in randomized complete block design with three replications was carried out in this research. Design include effects of treatments on quality of flowers, percent of total dissolved solids, water absorbance, stem bending, flower diameter, fresh weight and dry weight. GC analysis indicated that there were some compounds in the extracts increasing the shelf life of cut flowers. The most longevity (13.75 days) was related to treatment of interaction of thymus extract (10%) and 50mg/l benzyl adenine. In conclusion, treatments of benzyl adenine and thymus extract inhibited the growth of microorganisms in preservative solutions that resulted in increased post-harvest longevity.

 

 

- Alzoreky, N.S. and Nakahara, K., 2003. Antibacterial activity of extracts from some eedible plants commonly consumed in Asia. International Journal of Food Microbialogy, 80(3): 200-208.

- Amerin, M.A., Pangborn, R. and Rossler, E., 1965. Principles of Sensory Evaluation of Food. Academic Press, New York, 602p.

- Arnon, D.I., 1956. Photosynthesis by isolated chloroplast. Journal of Biochemistry and Biophysic, 20: 440-461.

- Asil, M. and Karimi, M., 2010. Efficiency of Benzyladenine reduced ethylene production and extended vase life of cut Eustoma flowers. Plant Omix Journal, 3(6): 199-203.

- Bakkali, F.S., Averbeck, D. and Idaomar, M., 2008. Biological effects of essential oils. Food and Chemical Toxicology, 46(2): 446-475.

- Chandrashekar, S.Y. and Gopinath, G., 2001. Influence of chemicals on the postharvest quality of carnation cut flowers. Karnataka Journal of Agricultural Sciences, 14: 731-735.

- Da Silva, J., 2003. The cut flower: postharvest considerations. Journal of Biology Science, 3: 406-442.

- Del Compo, J., Amiot, M.J. and Nguyen, C., 2000. Antibacterial effect of rosemary extracts. Journal of Food Portection, 63(10): 1359-1368.

- Edrisi, B., 2009. Post Harvesting Physiology of Cutt Flowers. Arak Paiam Press, 160p.

- Fujita, M., Shiota, S., Kuroda, T., Hatano, T., Yoshida, T. and Mizushima, T., 2005. Remarkable synergies beyween baicalein and tetracycline and baicalein and beta-lactama against methicillin-resistant staphylococcus aureus. Journal of Microbialogy and Immunology, 49(4): 391-396.

- Hashemi, M., Mirdehghan, H. and Farahmand, H., 2014. The effects of thymol, menthol and eugenol on quality and vase-life of chrysanthemum cut flowers. Iran Agricultural Research, 32(2): 55-70.

- Karimi, M., Hassanpoor Asil, M., Samizade Lahiji, H. and Talesh Sasani, S., 2008. Effects of temperature and different chemical treatments on vase life of cut flowers of Lilium cv. Pisa. Journal of Science and Technology of Agriculture and Natural Resources, 12(43): 1-9.

- Karimi, L., Aboutalebi, A. and Jaffarpoor, M., 2012. The effect herbal essences on vase life cut rose. The Sixth Congress of New Ideas in Agriculture, Iran, 29 February: 323-324.

- Ketsa, S. and Kosonmethakul, N., 2001. Prolonging vase life of dendrobium flowers. Journal of Acta Horticulture, 543: 41-46.

- Khongwir, L., 2015. Postharvest studies in Tuberose (Polianthes tuberosa Linn.) cultivars. Thesis of degree of master of science in horticulture, Indian Agricultural Research Institute, New Delhi, India.

- Loliger, J., 1983. Natural antioxidants: 89-107. In: Allen, J.C. and Hamilton, R.J., (Eds.). Rancidityin Foods. Applied Science Publishers, London, 290p.

- Madadzadeh, N., Hasanpoor Asil, M. and Rueen, Z., 2013. Physiological response of Alstroemeria cut flowers to carvacrol, thymol and Zataria multiflora essence and nanosilver. Horticultural Sciences and Technology, 14: 303-316.

- Moreno, S., Scheyer, T., Romano, C.S. and Vojnov, A.A., 2006. Antioxidant and antimicrobial activities of rosmary extracts linked to their polyphenol composition. Journal of Free Radical Research, 40(2): 223-231.

- Kanlayanarat, S. and Wangs-Aree, C., 2008. Europe-Asia Symposium on Quality Management in Postharvest Systems, ISHS Acta Horticulturae 804, Bangkok, Thailand, https://www.actahort.org/books/804/.

- Putal, R.E. and Chantrachit, T., 2000. Benzyladenine and the vase life tropical aminooxyacetic acid and sugar on the vase life Dendrobium flowers. Journal Post harvest Biology and Technology, 29: 93-100.

- Sankla, N., Mackay, E.A. and Davis, T.D., 2005. Corolla abscission and petal color in cut phlox flower heads, effects of sucrose and thidiazuron. Acta Horticulture, 669: 389-409.

- Sobhani, M., 2000. Investigation of different chemical treatment to increase shelf life of cutt flower. M.Sc. Thesis. University of Gilan.

- Solgi, M., Kafi, M., Taghavi, T.S. and Naderi, R., 2009. Essential oils and silver nanoparticles (SNP) as novel agents to extend vase-life of gerbera (Gerbera jamesonii cv. Dune) flowers. Postharvest Biology and Technology, 53: 155-158.

- Yamane, K., Yamaki, Y. and Fujishige, N., 2004. Effects of exogenous ethylene and 1-MCP on ACC oxidase activity, ethylene production and vase life in Cattleya alliances. Journal of the Japanese Society for Horticultural Science, 73(2): 128-133.