فیتوشیمی (استخراج، شناسایی و اندازه گیری مواد موثره)
پوراندخت گلکار؛ گلناز عرب؛ محمد رضا وهابی؛ حمیدرضا عشقی زاده
چکیده
سابقه و هدف: گیاه خلال دندان (Ammi visnaga L.) از گیاهان دارویی و معطر و متعلق به خانواده چتریان است. اسانس این گیاه دارای ترکیبهای معطر مهم با خواص ارزشمند درمانی و تغذیهای میباشد. تنشهای محیطی تأثیر معنیداری بر روی کمّیت و کیفیت اسانس در گیاهان دارویی دارند. این مطالعه به منظور بررسی اثرهای مستقل و توأم تنشهای شوری بر بازده اسانس ...
بیشتر
سابقه و هدف: گیاه خلال دندان (Ammi visnaga L.) از گیاهان دارویی و معطر و متعلق به خانواده چتریان است. اسانس این گیاه دارای ترکیبهای معطر مهم با خواص ارزشمند درمانی و تغذیهای میباشد. تنشهای محیطی تأثیر معنیداری بر روی کمّیت و کیفیت اسانس در گیاهان دارویی دارند. این مطالعه به منظور بررسی اثرهای مستقل و توأم تنشهای شوری بر بازده اسانس و اجزای اسانس در اندامهای مختلف خلال دندان (بذر و سرشاخه) در شرایط مزرعهای انجام شد.مواد و روشها: این آزمایش بهصورت اسپلیت پلات و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان واقع در لورک نجفآباد انجام شد. در هر تکرار 2 ردیف کاشت به طول 3 متر از بذرهای گیاه خلال دندان کاشته شد. سطوح مختلف تنش شوری بهعنوان پلاتهای اصلی و سطوح مختلف تنش خشکی بهعنوان پلاتهای فرعی در نظر گرفته شدند. سطوح شوری بهترتیب شامل S1 (صفر میلیمولار)، S2 (80 میلیمولار) و S3 (100 میلیمولار) از نمک کلرید سدیم و سطوح خشکی بهترتیب براساس 50% (D1)، 70% (D2) و 85% (D3) تخلیه آب از ظرفیت زراعی خاک در نظر گرفته شدند. اعمال تنشهای شوری و خشکی بهصورت همزمان از مرحله 10% گلدهی بوتهها شروع و تا آخرین مرحله رسیدگی ادامه یافت. پس از رسیدگی کامل بوتهها، عملکرد بوتهها اندازهگیری شد. سپس اسانس نمونهها از اندامهای سرشاخه و بذر با استفاده از روش کلونجر و در طی زمان حدود 4 ساعت استخراج شد. آنگاه ترکیبات شیمیایی اسانس با دستگاه گاز کروماتوگرافی گازی و گاز کروماتوگرافی متصل به طیفسنج جرمی شناسایی گردید.نتایج: تنشهای مستقل و توأم خشکی و شوری باعث افزایش معنیدار درصد اسانس در گیاه خلال دندان شد. بیشترین درصد اسانس سرشاخه (1.26%) در شرایط عدم وقوع تنش خشکی و تنش متوسط شوری (D1S2) و کمترین درصد اسانس در سرشاخه (0.25%) در شرایط شاهد (D1S1) مشاهده شد. بیشترین درصد اسانس بذر (0.25%) در شرایط D2S2 (تنش متوسط خشکی و شوری) و کمترین مقدار (0.12%) در شرایط D1S2 (عدم وقوع تنش خشکی و شوری متوسط) مشاهده گردید. نتایج تجزیه ترکیبهای اسانس در مجموع 25 ترکیب در اسانس بذر و سرشاخه شناسایی کرد که بیشترین و کمترین ترکیبها بهترتیب متعلق به گروههای مونوترپنهای هیدروکربنه و دیترپنهای اکسیژنه در هر دو اندام سرشاخه و بذر بود. نتایج تجزیه اسانس، سمبرن (cembrene) را بهعنوان ترکیب اصلی در بذر و سرشاخه شناسایی کرد که کمترین مقدار سمبرن در اسانس بذر (23.3%) و اسانس سرشاخه (26.2%) و بیشترین مقدار سمبرن در تنش ترکیبی شدید خشکی و شوری (D3S3) بهترتیب با مقدار33.3% (بذر) و 36.6% ( سرشاخه) گزارش شد. ترکیب 2-متیل-2-متیل بوتیل استر، بهعنوان دومین ترکیب مهم شناسایی شده در اندامهای سرشاخه و بذر خلال دندان مشاهده شد. بیشترین مقدار آن در اسانس بذر (9.4%) تحت شرایط تنش توأم خشکی ملایم و شوری ملایم (D2S2) و بیشترین مقدار این ترکیب در اسانس سرشاخه (18.5%) تحت شرایط تنش ملایم خشکی (D2S1) مشاهده گردید.نتیجهگیری: با توجه به نتایج بدست آمده از کروماتوگرافی، تنشهای خشکی و شوری باعث افزایش درصد اسانس و ترکیبهای شیمیایی اجزای اسانس در خلال دندان شد. با توجه به شرایط اقلیمی نواحی خشک و نیمهخشک کشور و بهتبع آن شور شدن تدریجی خاکها، این گیاه میتواند بهعنوان گیاهی انتخابی در برنامههای اصلاحی گیاهان دارویی و اهداف مرتبط با صنایع غذایی و دارویی مورد توجه قرار گیرد.
شناسایی، معرفی، اکولوژی و دانش بومی
معصومه قدیمی جوبنی؛ منصوره قوام
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1400.37.127.105.1.1711.1610گیاه مردمنگاری ثبت اطلاعات غیرمکتوب سنتی برای بهرهبرداری منطقی از منابع و حفاظت مؤثر از تنوع زیستی و اطلاعات فرهنگی در هر جامعه است. پژوهش پیشرو با هدف ثبت دانش بومی مردم محلی روستای جوبن در شهرستان رودبار استان گیلان در زمینه استفاده از گیاهان دارویی و خوراکی انجام شد. اطلاعات پژوهش ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1400.37.127.105.1.1711.1610گیاه مردمنگاری ثبت اطلاعات غیرمکتوب سنتی برای بهرهبرداری منطقی از منابع و حفاظت مؤثر از تنوع زیستی و اطلاعات فرهنگی در هر جامعه است. پژوهش پیشرو با هدف ثبت دانش بومی مردم محلی روستای جوبن در شهرستان رودبار استان گیلان در زمینه استفاده از گیاهان دارویی و خوراکی انجام شد. اطلاعات پژوهش با استفاده از مصاحبههای نیمه ساختارمند با 35 خبره محلی بهدست آمد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از الگوهای آمار توصیفی مانند شاخص فراوانی نسبی نقلقول، شاخص ارزش استفاده و شاخص اهمیت فرهنگی استفاده شد. نتایج نشان داد که در منطقه مورد مطالعه، 34 گونه گیاهی از 19 خانواده برای مصارف درمانی و خوراکی استفاده میشوند. گیاهان خانوادههای چتریان (Apiaceae)، نعناعیان (Lamiaceae) و کاسنیان (Asteraceae) بهترتیب با فراوانیهای 19، 16 و 9 درصد، بیشترین کاربرد را در منطقه داشتند. مهمترین گیاهان دارویی در منطقه بهترتیب پنیرک، گل گاوزبان ایرانی، گزنه، زولنگ (چوچاق) و رازیانه بودند که بیشترین مقدار شاخصهای اهمیت فرهنگی و فراوانی نسبی نقلقول را در بین گیاهان دارویی منطقه داشتند. همچنین یافتهها حاکی از آن بود که بیشترین هدف استفاده درمانی مردم از گیاهان، در مورد بیماریهای گوارشی بود که عمدتا به شیوه خوراکی در طبخ غذاها استفاده میشدند. بهطور کل، مردم روستای جوبن دانش غنی در ارتباط با استفاده از گیاهان دارویی و خوراکی دارند و این آگاهی از نسلها پیش در منطقه وجود داشته است.
الیاس آریاکیا
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1399.36.560.102.4.1575.41 گیاهان تیره چتریان (Apiaceae) دربرگیرنده گونههای تجاری ارزشمند مشتمل بر گونههای دارویی، ادویهای، سبزی و زینتی میباشند. با وجود اینکه گزارشهای زیادی در مورد محتوای دارویی و فیتوشیمیایی گونههای تجاری تیره چتریان وجود دارد، ولی در مورد سایر خویشاوندان این تیره اطلاعات کمی در دسترس است. ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1399.36.560.102.4.1575.41 گیاهان تیره چتریان (Apiaceae) دربرگیرنده گونههای تجاری ارزشمند مشتمل بر گونههای دارویی، ادویهای، سبزی و زینتی میباشند. با وجود اینکه گزارشهای زیادی در مورد محتوای دارویی و فیتوشیمیایی گونههای تجاری تیره چتریان وجود دارد، ولی در مورد سایر خویشاوندان این تیره اطلاعات کمی در دسترس است. در این پژوهش خواص دارویی مشتمل بر فعالیت آنتیاستیل کولین استرازی، آنتیتیروزینازی و آنتیاکسیدانی و محتوای فنل کل 9 گونه از تیره چتریان ارزیابی شد. نتایج ما تنوع وسیعی از خواص دارویی و محتوای فیتوشیمیایی بین گونههای مختلف را نشان داد. گیاهان مورد بررسی، بهعنوان منبع بالقوه خواص آنتیاستیل کولین استرازی، آنتیتیروزینازی و آنتیاکسیدانی آشکار شدند. بیشترین محتوای آنتیاکسیدانی، آنتیاستیل کولین استرازی و آنتیتیروزینازی بهترتیب در گونههای Conium maculatum، Prangos ulopteraو Malabaila secacul مشاهده شد. علاوهبر این نتایج نشان داد که محتوای فنل کل و متعاقباً خواص آنتیاکسیدانی عصاره متانولی، چند برابر عصاره اتیلاستاتی در هر گونه بود. در مجموع، گونههای مورد بررسی در این پژوهش، حاوی مقادیر قابل توجه تا بسیار زیادی از خواص دارویی و محتوای فیتوشیمیایی بودند که برای اولین بار در اینجا گزارش شدند و میتوانند در صنایع دارویی، غذایی و کشاورزی مورد استفاده قرار گیرند.
حسین بتولی؛ عبدالرسول حقیر ابراهیمآبادی؛ بهرام محمودی؛ اسماء مازوچی
چکیده
جنس وشا (Dorema D. Don.) متعلق به خانواده چتریان (Umbelliferea)، دارای گونههای دارویی بسیار ارزشمندی است که تاکنون در حدود 16 گونه از این جنس در جهان و 6 گونه از ایران گزارش شدهاست. در این تحقیق ترکیبهای شیمیایی اسانس اندامهای رویشی و زایشی گیاه وشا (Dorema ammomiacum D. Don.) منطقه شهسواران کاشان مورد بررسی قرار گرفتهاست. این گونه انحصاری نواحی ...
بیشتر
جنس وشا (Dorema D. Don.) متعلق به خانواده چتریان (Umbelliferea)، دارای گونههای دارویی بسیار ارزشمندی است که تاکنون در حدود 16 گونه از این جنس در جهان و 6 گونه از ایران گزارش شدهاست. در این تحقیق ترکیبهای شیمیایی اسانس اندامهای رویشی و زایشی گیاه وشا (Dorema ammomiacum D. Don.) منطقه شهسواران کاشان مورد بررسی قرار گرفتهاست. این گونه انحصاری نواحی نیمهخشک ایران و افغانستان بوده و در اراضی قلوهسنگی و صخرهای دارای رویشگاههای طبیعی میباشد. ساقه، برگ، میوه و ریشه گونه یادشده در بهار سال 1390 جمعآوری و در شرایط آزمایشگاه خشک شد و به روش تقطیر و استخراج با بخار همزمان با حلال آلی (SDE) اسانسگیری شدند. برای شناسایی ترکیبهای تشکیلدهنده اسانس، از دستگاههای گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصلشده به طیفسنج جرمی (GC/MS) استفاده شد. ١8 ترکیب در اسانس ساقه و برگ خشک گیاه شناسایی شد که اجزای اصلی آن، شامل: ترانس- نرولیدول (7/١١%)، ترانس، ترانس- فارنزیلاستون (۹/٨%)، فیتول (۹/٨%)، دی-ان-بوتیل فتالات (9/٦%)، ۲-ترانس-تریدکن-١-ال (1/٦%) و آلفا-فارنزول (5/٥%) بودند. ١٣ ترکیب در اسانس ساقه و برگ تازه گیاه شناسایی شد که اجزای اصلی آن، شامل: فیتول (2/١٥%)، ترانس- نرولیدول (6/١٤%)، آلفا-فارنزول (١٤%)، ۲-ترانس-تریدکنول (8/١۲%) و تترادکانال (٦/٥%) بودند. ١2 ترکیب در اسانس میوه گیاه شناسایی شد که اجزای اصلی آن، شامل: آلفا-فارنزول (2/41%)، بتا-بیزابولن (13%)، آلفا-بیزابولول (4/٦%) و سیس- فارنزال (٥/٥%) بودند. تعداد ١2 ترکیب شیمیایی در اسانس ریشه گیاه شناسایی شد که اجزای اصلی آن، شامل: بتا-بیزابولن (1/٥٦%)، الیمایسن (٢/١٢%) و تریدکانال (١/٦%) بودند. بیشترین درصد اسانس اندامهای ریشه و میوه گیاه وشا منطقه شهسواران کاشان، مربوط به سزکوئیترپنها بودند.
مهردخت نجفپور نوایی؛ مهدی میرزا
چکیده
جنس Scaligeria از تیره چتریان است و در ایران 7 گونه دارد که یکی از گونههای معطر آن، گیاه Scaligeria assyriaca Freyn & Bornm. است. این گیاه در رویشگاههای طبیعی کشور یافت میشود. هدف از این تحقیق مقایسه کمی و کیفی اسانس برگ و میوه این گونه بود. این گیاه از منطقهای بین اسفراین و بجنورد در استان خراسان جمعآوری شد و با روش تقطیر با آب اسانسگیری شد. برای ...
بیشتر
جنس Scaligeria از تیره چتریان است و در ایران 7 گونه دارد که یکی از گونههای معطر آن، گیاه Scaligeria assyriaca Freyn & Bornm. است. این گیاه در رویشگاههای طبیعی کشور یافت میشود. هدف از این تحقیق مقایسه کمی و کیفی اسانس برگ و میوه این گونه بود. این گیاه از منطقهای بین اسفراین و بجنورد در استان خراسان جمعآوری شد و با روش تقطیر با آب اسانسگیری شد. برای شناسایی ترکیبهای اسانس از دستگاههایگاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگراف متصل شده به طیفسنججرمی(GC/MS)استفاده شد.بررسی و مقایسه نتایج نشان میدهد که در برگ؛ جرماکرن D (1/21%)، بتا-کاریوفیلن (4/13%)، آلفا-کوپائن (2/10%)، بتا-سزکویی فلاندرن (10%) و در میوه؛ میریستیسین (3/24%)، جرماکرن D (7/13%)، المیسین (11%)، کسان (5/9%) و بتا-سزکویی فلاندرن (7/8%) ترکیبهای اصلی اسانس گیاه را تشکیل میدادند.