همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع

چکیده

گیاه رازیانه در سه مرحله به شرح زیر از مزرعه گیاهان دارویی واقع در ایستگاه تحقیقاتی البرز جمع آوری گردید: سرشاخه گلدار (اواخر خرداد)، گل آذین همراه میوه نارس (اواسط تیرماه)، میوه رسیده یا دانه (اواسط شهریور). اندامهای جمع آوری شده پس از 24 ساعت خشک شدن در دمای محیط و در سایه، به روش تقطیر با آب و بخار آب اسانس گیری شد و اسانس به صورت یک لایه روغنی شفاف و بیرنگ با بازده های مختلف بدست آمد. قابل توجه است که بیشترین بازده اسانس به میزان 5% (وزنی-وزنی) نسبت به وزن خشک، از گل آذین همراه میوه نارس بدست آمد. ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس در هر مرحله، با دستگاه های گاز کروماتوگراف (GC) و گاز کروماتوگراف متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) از نظر کمی و کیفی مورد شناسایی قرار گرفتند. 
در مجموع 22 ترکیب در اسانس رازیانه در زمان گلدهی شناسایی گردیدند که غلظت آنها در مراحل رشد بعدی تغییر یافته به این صورت که برخی افزایش یافته و برخی دیگر کاهش پیدا کردند. ترکیب اصلی تشکیل دهنده اسانس رازیانه یعنی ترانس آنتول از 48.7% در اسانس حاصل از مرحله گلدهی به 75% در اسانس حاصل از میوه رسید، در حالی که برخی ترکیبهای دیگر در اسانس میوه کاهش پیدا کرده و یا حذف شدند. به طور کلی می توان گفت که ترکیبهای عمده تشکیل دهنده اسانس رازیانه عبارتند از: ترانس آنتول (48.7-75.2%)، لیمونن (8.8-25.6%) و فنکون (7.9-10.9%) که درصد هر کدام از این اجزا با توجه به زمان برداشت گیاه متفاوت است.

کلیدواژه‌ها

1- مظفریان، ولی الله.(1375) فرهنگ نامهای گیاهان ایران ، صفحه 233
2- زرگری، دکتر علی، گیاهان دارویی، جلد، صفحه
3- Bernath, J.; Katta, A. ; Nemeth, E. and Franke, R., 1994-1996. Atti del convegno internazionale, Trento, Italy, 2-3 giugno, 287-292. 
4- Guilleen, MD. And Manzanos, MJ., 1996. Food Research International, 29:1,.8.
5- Bernath, J.; Nemeth, E.; Katta, A. and Hethelyi, E., 1996. J. essent. Oil Res., 8:3, 247-253.
6- Venskutonis, PR.; Dapkevicius, A. and Beek, TA-Van, 1996. J. Essent. Oil Res., 8:2, 211.
7- Charles, DJ., Morales, MR.; Simon, JE. And Janick, J, 1991-1993. New crop proceedings of the second national symposium Indiana, october 6-9, 579.
8- Marotti, M.; dellacecca, V.; Ccaglia, R. and Giovanelli, G., 1993. Acta horticalturae, No. 331, 63-69.
9- Cavalerico, C.; Roque, O.; Proenca, D. and Cunha, A., 1993. J. Essent. Oil Res.,2, 223.
10- Marotti, M. and Ccaglia, R., 1992. J. Essent. Oil Res., 4:6, 569-576.
11- Piccaglia, R.; Marotti, M.; Giovanelli, E.; 1993. Deans, S. and Eagleshan, E., Industrial crops and products, 2:1, 47-50.
12- Essway, G.; Sobbhy, H. and Bnna, H., 1995. Veterinary Madical Journal, 43:2, 167-172.
13- Marotti, M.; Piccaglia, R.; Giovanelli, E.; Deans, S. and Eaglesham, E., 1994. J. Essent. Oil Res., 6:1, 57-62.
14- 14- Ravid. U.; Putievsky, E., Katzir, I. And Ikan, R., 1992. Flavour and Fragrance Journal, 7: 3, 169-172.