حسین مستعان زاده؛ ابراهیم هنرمند؛ صدیقه رییس میرزایی؛ علیرضا مرادزاده؛ مطهر حسین زاده
چکیده
سنگهای ادراری یک بیماری شایع دستگاه ادراری است که بسیاری از افراد جامعه به آن مبتلا میشوند. اگرچه در سالهای اخیر داروهای گیاهی و شیمیایی بسیاری بهمنظور پیشگیری و درمان سنگهای کلیوی عرضه شده است، ولی تاکنون درمان دارویی مؤثر و بیخطر که با روشهای غیرتهاجمی منجر به درمان کامل و یا پیشگیری از تشکیل سنگ شود بوجود نیامده است. ...
بیشتر
سنگهای ادراری یک بیماری شایع دستگاه ادراری است که بسیاری از افراد جامعه به آن مبتلا میشوند. اگرچه در سالهای اخیر داروهای گیاهی و شیمیایی بسیاری بهمنظور پیشگیری و درمان سنگهای کلیوی عرضه شده است، ولی تاکنون درمان دارویی مؤثر و بیخطر که با روشهای غیرتهاجمی منجر به درمان کامل و یا پیشگیری از تشکیل سنگ شود بوجود نیامده است. امروزه بهدلیل عوارض جانبی و آثار زیانبخش داروهای شیمیایی، استفاده از فرآوردههای گیاهی مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. هدف از انجام این تحقیق، تعیین اثرگذاری عصاره آبی برگهای کرفس کوهی (Kelussia odoratissima Mozaff.) و کرفس معمولی (Apium graveolens L.) و همچنین آب ساقه کرفس معمولی بر تشکیل و یا انحلال کلسیم اگزالات میباشد. بهمنظور مطالعه میزان انحلال و رسوبگذاری نمک کلسیم اگزالات روشهای تجزیهای الکتروشیمیایی و کلاسیک مورد استفاده قرار گرفت. بررسی دادههای بدستآمده از آزمایشهای تیتراسیون کمپلکسسنجی و هدایتسنجی نشان داد که این عصارهها علاوهبر تأثیر بر انحلال سنگ کلسیم اگزالات، به میزان قابل توجهی از تشکیل این نوع سنگ نیز ممانعت بعمل میآورند (P<0.05). نتایج حاصل از مطالعات انجام شده در این پژوهش نشان میدهد که عصارههای آبی برگهای کرفس کوهی و معمولی و همچنین آب ساقه کرفس معمولی میتوانند گزینه مناسبی برای پیشگیری از تشکیل سنگ در افراد مستعد و همچنین درمان مبتلایان به سنگ کلیه باشند.
لیلا رازقی؛ مجید عزیزی؛ سید مهدی زیارتنیا؛ عبدالرضا باقری؛ سیدحسین نعمتی
چکیده
کرفس کوهی (Kelussia odoratissima Mozaff.) از تیره چتریان از گونههای شناخته شده دارویی بومی مراتع ایران بوده که تاکنون وجود آن در سایر مناطق جهان گزارش نشدهاست. بهدلیل برداشت بیرویه آن در اوایل دوره رویشی و زمان نسبتاً زیاد مورد نیاز برای استقرار و تولید بذر، این گیاه فرصت تجدید حیات و تولید بذر را نداشته و به همین دلیل از گیاهان در ...
بیشتر
کرفس کوهی (Kelussia odoratissima Mozaff.) از تیره چتریان از گونههای شناخته شده دارویی بومی مراتع ایران بوده که تاکنون وجود آن در سایر مناطق جهان گزارش نشدهاست. بهدلیل برداشت بیرویه آن در اوایل دوره رویشی و زمان نسبتاً زیاد مورد نیاز برای استقرار و تولید بذر، این گیاه فرصت تجدید حیات و تولید بذر را نداشته و به همین دلیل از گیاهان در معرض انقراض ایران محسوب میشود. پیشرفتهای صورت گرفته در زمینه کشت بافت میتوانند کارآیی بسیاری در تکثیر گیاهان در معرض خطر انقراض و همچنین افزایش توان ژنتیکی گیاهان دارویی داشته باشند. بهمنظور بررسی تأثیر تیمارهای هورمونی بر القای کالوس از گیاهچههای استریل ریزنمونه تهیه گردید. تیمارها شامل محیط کشت پایه MS به همراه سطوح مختلف هورمون [2-4-D (5/0، 1 و 2 یا a1، a2، a3) + Kin (0، 5/0 و 1 یا b1، b2، b3)] و محیط کشت پایه MS به همراه [NAA (5/0، 1 و 2 یا a4، a5، a6) + BA (0، 5/0 و 1 یا b4، b5، b6)] بود. پس از یک ماه میزان رشد، وزن و درصد کالزایی اندازهگیری و مقایسه شد. با در نظر گرفتن صفات فوق بیشترین اندازه کالوس (41/6 میلیمتر) و بیشترین درصد کالزایی (93%) در غلظت [(mgl-15/0) Kin + (mgl-12) 2,4-D] و بیشترین وزن کالوس (1408/0 گرم) در غلظت [(mgl-11) NAA + (mgl-15/0) BA] بدست آمد. سپس بهمنظور بررسی کالوسها در شرایط محیط مایع و ایجاد سوسپانسیون سلولی، ترکیبهای هورمونی برگزیده [(2)2-4-D + (5/0) Kin] و [(2) NAA + (5/0) BA] در دو محیط MS و B5 با سه سطح آنتیاکسیدان (PVP، PVPP و PVP + PVPP) جمعاً 12 تیمار در 4 هفته متوالی ارزیابی شدند. نتایج تفاوت معنیداری را در سطح 5% بین عوامل مؤثر بر وزن خشک سلول نشان داد، در حالیکه این عوامل بر روی وزن تر تأثیر معنیداری نداشتند. بیشترین وزن تر و خشک مربوط به محیط B5 با PVP (1/0) به میزان 6940/1 گرم بود. وزن تر و خشک سلول در طی هفتههای متوالی روند افزایشی را نشان داد.
ماندانا سلیمی؛ عطاالله ابراهیمی؛ زهرا شجاعی اسعدیه؛ سید سیاوش ساعی دهکردی
چکیده
به دلیل اثرهای جانبی داروهای شیمیایی امروزه توجه به گیاهان دارویی رو به افزایش است. یکی از گیاهان دارویی با ارزشی که بهشدت در ایران مورد استفاده قرار میگیرد و به همین دلیل در معرض خطر انقراض میباشد، گیاه کرفس کوهی با نام علمی Kelussia odoratissima Mozaff. است که بومی کوههای زاگرس مرکزی (بهویژه استان چهار محال و بختیاری) بوده و تنها در ایران ...
بیشتر
به دلیل اثرهای جانبی داروهای شیمیایی امروزه توجه به گیاهان دارویی رو به افزایش است. یکی از گیاهان دارویی با ارزشی که بهشدت در ایران مورد استفاده قرار میگیرد و به همین دلیل در معرض خطر انقراض میباشد، گیاه کرفس کوهی با نام علمی Kelussia odoratissima Mozaff. است که بومی کوههای زاگرس مرکزی (بهویژه استان چهار محال و بختیاری) بوده و تنها در ایران مشاهده شده است. به منظور بررسی میزان مواد مؤثره این گیاه برای پیبردن به خصوصیات دارویی آن ابتدا از سه اکوتیپ مورد مطالعه شامل اکوتیپ کوهرنگ، بازفت و دوآب صمصامی، نمونهها در طول یک ترانسکت 200 متری برداشت شد. از هر اکوتیپ در مرحله رویشی نمونهها تهیه و اسانسگیری با روش تقطیر با آب انجام شد. اسانسهای هر یک از اکوتیپهای مورد بررسی مورد تجزیه قرار گرفت. برای شناسایی و تجزیه اسانس از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیفسنج جرمی استفاده شد. پس از بررسی طیفهای بدست آمده و مراجعه به کتب مرجع، ترکیبهای عمده شیمیایی اسانس سه اکوتیپ گیاه کرفس کوهی شناسایی گردید. بهترتیب تعداد 24، 21 و 24 ترکیب که نشاندهنده 4/90، 6/95 و 6/93 درصد کل ترکیبهای اسانس نمونههای کوهرنگ، بازفت و دوآب صمصامی بودند، شناسایی شد. مقایسه ترکیبهای اصلی اسانس در اکوتیپهای مطالعه شده نشان داد که عمدهترین ترکیبهای موجود در اسانس این گیاه شامل ترکیبهای سیس- لیگوستیلید (Z-ligustilide)، 3-ترانس- بوتیلیدن فتالید، ترانس- لیگوستیلید (E-ligustilide)، کسان، اسپاتولنول، 2–اکتن-1-ال استات، گلوبولول، بوتیل فتالید، بتا-سلینن و پنتیل بنزن بوده که حدود 6/88 درصد از ترکیبهای اسانس اکوتیپهای مورد مطالعه را تشکیل میدادند. دو ترکیب سیس- لیگوستیلید و بوتیلیدن فتالید بهترتیب بهطور متوسط در سه اکوتیپ مورد بررسی با 5/39 و 1/19 درصد مجموعاً 7/58 درصد از ترکیبهای اسانس گیاه کرفس کوهی را تشکیل میدهند. مشتقات فتالیدهای موجود در گیاه در مجموع 6/68 درصد از ترکیبهای گیاه کرفس کوهی را تشکیل میدهند. تغییرات اندک ترکیبهای شیمیایی این گیاه در رویشگاههای مختلف را میتوان تا حدودی ناشی از تأثیر عوامل مختلف اکولوژیکی، جغرافیایی، اقلیمی، خاکی و ارتفاعی بر روی ترکیب اسانس اکوتیپهای مختلف این گونه تلقی کرد.
کرامتالله سعیدی؛ رضا امیدبیگی
دوره 25، شماره 1 ، اردیبهشت 1388، ، صفحه 113-119
چکیده
گیاه Kelussia odoratissima Mozaff. از خانواده چتریان میباشد که ارزش دارویی و غذایی بالایی دارد و برای درمان بیماریهای مختلف از آن استفاده میشود. این آزمایش به منظور تعیین میزان و ترکیب اسیدهای چرب، میزان کل مواد فنولیکی و میزان اسانس بذر گیاه دارویی کلوس انجام شد. استخراج ترکیبهای فنولیکی با استفاده از روش Folin-Ciocalteu انجام شد و جذب در طول موج 750 ...
بیشتر
گیاه Kelussia odoratissima Mozaff. از خانواده چتریان میباشد که ارزش دارویی و غذایی بالایی دارد و برای درمان بیماریهای مختلف از آن استفاده میشود. این آزمایش به منظور تعیین میزان و ترکیب اسیدهای چرب، میزان کل مواد فنولیکی و میزان اسانس بذر گیاه دارویی کلوس انجام شد. استخراج ترکیبهای فنولیکی با استفاده از روش Folin-Ciocalteu انجام شد و جذب در طول موج 750 نانومتر بوسیله دستگاه اسپکتروفتومتر قرائت شد. براساس نتایج بدستآمده میزان ترکیبهای فنولیکی در بذر کلوس mg GAE/g DW 15/288 بود. برای اسانسگیری از روش تقطیر با آب و دستگاه کلونجر استفاده شد. میزان اسانس بدست آمده 1/2 درصد بود. به منظور تعیین میزان روغن بذر گیاه، روغنگیری به روش سوکسله انجام شد و ترکیب اسیدهای چرب آن با استفاده از دستگاه GC تعیین شد. بذر حاوی 25 درصد روغن بود و مهمترین اسید چرب بذر، C18:1 شامل: C18:1(n-12) (اسید پتروسلینیک) و C18:1(n-9) (اسید اولئیک) به میزان 35/75 درصد بود. سایر اسیدهای چرب بذر اسید لینولئیک 14/19 درصد، اسید پالمتیک 65/6 درصد، اسید استئاریک 9/1 درصد و اسید لینولنیک 95/ درصد بودند.