همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج

2 استادیار، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه شهرکرد

3 استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه شهرکرد

4 استادیار، گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد

چکیده

به دلیل اثرهای جانبی داروهای شیمیایی امروزه توجه به گیاهان دارویی رو به افزایش است. یکی از گیاهان دارویی با ارزشی که به‌شدت در ایران مورد استفاده قرار می‌گیرد و به همین دلیل در معرض خطر انقراض می‌باشد، گیاه کرفس کوهی با نام علمی Kelussia odoratissima Mozaff. است که بومی کوههای زاگرس مرکزی (به‌ویژه استان چهار محال و بختیاری) بوده و تنها در ایران مشاهده شده است. به منظور بررسی میزان مواد مؤثره این گیاه برای پی‌بردن به خصوصیات دارویی آن ابتدا از سه اکوتیپ مورد مطالعه شامل اکوتیپ کوهرنگ، بازفت و دوآب صمصامی، نمونه‌ها در طول یک ترانسکت 200 متری برداشت شد. از هر اکوتیپ در مرحله رویشی نمونه‌ها تهیه و اسانس‌گیری با روش تقطیر با آب انجام شد. اسانس‌های هر یک از اکوتیپ‌های مورد بررسی مورد تجزیه قرار گرفت. برای شناسایی و تجزیه اسانس از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف‌سنج جرمی استفاده شد. پس از بررسی طیف‌های بدست آمده و مراجعه به کتب مرجع، ترکیب‌های عمده شیمیایی اسانس سه اکوتیپ گیاه کرفس کوهی شناسایی گردید. به‌ترتیب تعداد 24، 21 و 24 ترکیب که نشان‌دهنده 4/90، 6/95 و 6/93 درصد کل ترکیب‌های اسانس نمونه‌های کوهرنگ، بازفت و دوآب صمصامی بودند، شناسایی شد. مقایسه ترکیب‌های اصلی اسانس در اکوتیپ‌های مطالعه شده نشان داد که عمده‌ترین ترکیب‌های موجود در اسانس این گیاه شامل ترکیب‌های سیس- لیگوستیلید (Z-ligustilide)، 3-ترانس- بوتیلیدن فتالید، ترانس- لیگوستیلید (E-ligustilide)، کسان، اسپاتولنول، 2–اکتن-1-ال استات، گلوبولول، بوتیل فتالید، بتا-سلینن و پنتیل بنزن بوده که حدود 6/88 درصد از ترکیب‌های اسانس اکوتیپ‌های مورد مطالعه را تشکیل می‌دادند. دو ترکیب سیس- لیگوستیلید و بوتیلیدن فتالید به‌ترتیب به‌طور متوسط در سه اکوتیپ مورد بررسی با 5/39 و 1/19 درصد مجموعاً 7/58 درصد از ترکیب‌های اسانس گیاه کرفس کوهی را تشکیل می‌دهند. مشتقات فتالیدهای موجود در گیاه در مجموع 6/68 درصد از ترکیب‌های گیاه کرفس کوهی را تشکیل می‌دهند. تغییرات اندک ترکیب‌های شیمیایی این گیاه در رویشگاههای مختلف را می‌توان تا حدودی ناشی از تأثیر عوامل مختلف اکولوژیکی، جغرافیایی، اقلیمی، خاکی و ارتفاعی بر روی ترکیب اسانس اکوتیپ‌های مختلف این گونه تلقی کرد.

کلیدواژه‌ها

- بحق، ع.، 1382. اثرات فیبرینولیتیک منتخبی از گیاهان دارویی. دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، 31 صفحه.
- پیام سبز، ج.، 1384. کرفس کوهی. انتشارات جمعیت حمایت از منابع طبیعی و محیط زیست، اصفهان،‌ 39 صفحه.
- روغنی، م.، 1387. اثر تجویز خوراکی و دراز مدت بخش هوایی کرفس کوهی بر یادگیری و حافظه موش صحرایی دیابتی شده. فصلنامه گیاهان دارویی، 27(3): 105-87.
- روغنی، م.، 1386. اثر مصرف مزمن خوراکی بخش هوایی کرفس کوهی (Apium graveolence) بر میزان گلوکز و چربیهای سرم خون در موش سفید بزرگ دیابتی شده توسط استرپتوزوتوسین. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 23(4): 467-458.
- سلطانی، ل.، 1378. بررسی آثار ضد درد و ضد التهاب گیاه Amikabiria odoratissima.. پایان‌نامه دکتری عمومی داروسازی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان.
- شهرانی، م.، 1385. اثر عصاره متانولی گیاه کرفس کوهی بر میزان ترشح اسید و پپسین معده در موش صحرایی. مجله علوم پزشکی دانشگاه شهرکرد، 8(4): 95-88.
- صادقی، م.، 1386. بررسی اثر ضد اضطراب و خواب‌آور عصاره تام و اسانس گیاه کرفس کوهی Kelosia odoratissima Mozaf. در موش سوری. پایان‌نامه دکتری عمومی داروسازی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان.
- عسگری، ص.، 1383. اثر گیاه کرفس کوهی بر پیدایش و پیشرفت آترواسکلروز در خرگوش تحت رژیم پرکلسترول. مجله دیابت و لیپید ایران، 13: 25-19.
- مظفریان، و.، 1386. چتریان (Umbelliferae) فلور ایران، شماره 54، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران، 347 صفحه.
- Adams, R.P., 2002. Identification of essential oil components by Gas Chromatography and Mass Spectrometry. Allured, USA, 750p.
- Jalili, A. and Jamzad, Z., 1999. Red data book of Iran: A preliminary survey of endemic, rare & endangered plant species in Iran. Research Institute of Forests and Rangelands, Tehran, 748p.