فاطمه سلیمی؛ محمد فتاحی؛ جواد حمزه ئی
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.644.96.4.1575.1578 در این تحقیق، اثر زمان (10، 15، 20، 25 و 30 دقیقه) و دمای امواج فراصوت (35، 45، 55، 65 و 75 درجه سانتیگراد)، نسبت اتانول به آب (20، 35، 50، 65 و 80 درصد) و نسبت ماده خشک به حلال (5:1، 10:1، 15:1، 20:1 و 25:1 میلیگرم بر میلیلیتر) بر ویژگیهای فنول و فلاونوئید کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی عصاره هیدروالکلی حاصل از گیاه کرفس ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.644.96.4.1575.1578 در این تحقیق، اثر زمان (10، 15، 20، 25 و 30 دقیقه) و دمای امواج فراصوت (35، 45، 55، 65 و 75 درجه سانتیگراد)، نسبت اتانول به آب (20، 35، 50، 65 و 80 درصد) و نسبت ماده خشک به حلال (5:1، 10:1، 15:1، 20:1 و 25:1 میلیگرم بر میلیلیتر) بر ویژگیهای فنول و فلاونوئید کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی عصاره هیدروالکلی حاصل از گیاه کرفس (Apium graveolens L.) بررسی شد. استخراج عصاره از بخش هوایی کرفس، با روش عصارهگیری هیدروالکلی به کمک امواج فراصوت با بهرهگیری از روش سطح پاسخ انجام گردید و صفات فنول کل، فلاونوئید کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی به دو روش DPPH و FRAP اندازهگیری و ارزیابی گردید. براساس نتایج، اعمال زمان 10 دقیقه امواج فراصوت، 55 درجه سانتیگراد دمای امواج فراصوت، نسبت اتانول به آب 80% و نسبت ماده خشک به حلال 5:1 بهترین تیمار بود. در شرایط بهینه، مقدار فنول و فلاونوئید کل بهترتیب 471.12 میلیگرم گالیک اسید در یک گرم ماده خشک و 187.70 میلیگرم کوئرستین در یک گرم ماده خشک و میزان فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره به روش DPPH و FRAP بهترتیب 68.48% و 4210.4 میکرومولار Fe+2 در 50 میکرولیتر عصاره بدست آمد. در کل، R2-Adjusted R2 و P-value بالا در برازش مدلها، بیانگر ایدهآل بودن مدلهای سطح پاسخ (RSM) ترسیم شده است. بهعبارت دیگر، بالا بودن این پارامترها نشانگر وجود همبستگی بالای بین مقادیر مشاهده شده و مقادیر پیشبینی شده میباشد.
شیما کریمی فرد؛ احمد غلامی؛ منوچهر قلی پور
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر قارچ میکوریزا و امواج فراصوت بر برخی صفات کمّی و کیفی گیاه دارویی سیاهدانه (Nigella sativa L.) این آزمایش در سال 1391 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهرود انجام شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در 3 تکرار بود. فاکتورهای آزمایش شامل قارچ میکوریزا در سه سطح عدم تلقیح، تلقیح به میزان ...
بیشتر
بهمنظور بررسی تأثیر قارچ میکوریزا و امواج فراصوت بر برخی صفات کمّی و کیفی گیاه دارویی سیاهدانه (Nigella sativa L.) این آزمایش در سال 1391 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهرود انجام شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در 3 تکرار بود. فاکتورهای آزمایش شامل قارچ میکوریزا در سه سطح عدم تلقیح، تلقیح به میزان توصیه شده، تلقیح به میزان دو برابر توصیه شده و پرتودهی در پنج سطح صفر، 3، 5، 7 و 9 دقیقه با امواج فراصوت با فرکانس 42 کیلوهرتز بود. نتایج این بررسی نشان داد که عملکرد دانه، وزن هزاردانه، درصد کلونیزاسیون ریشه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت تحت تأثیر اثر اصلی قارچ میکوریزا قرار گرفتند. درصد و عملکرد اسانس بهطور معنیداری تحت تأثیر سطوح مختلف میکوریزا قرار گرفت. بیشترین درصد اسانس از مصرف مضاعف ماده تلقیح به میزان 1/1% بدست آمد. بین دو تیمار تلقیح از نظر تأثیر بر عملکرد دانه و وزن هزاردانه تفاوت معنیدار مشاهده نشد. اثر امواج فراصوت باعث افزایش در ارتفاع ساقه، عملکرد دانه، وزن هزاردانه، عملکرد بیولوژیک، درصد و عملکرد اسانس گردید. بیشترین عملکرد دانه و وزن هزاردانه از تیمار 7 دقیقه پرتودهی و بهترتیب به میزان 696.3 کیلوگرم در هکتار و 2.7 گرم حاصل شد. براساس نتایج حاصل، اثر متقابل قارچ میکوریزا و امواج فراصوت بر ارتفاع ساقه، تعداد کپسول در بوته و درصد اسانس معنیدار شد. بالاترین درصد اسانس در ترکیبهای تیماری 9 دقیقه پرتودهی و عدم تلقیح با میکوریزا و همچنین 3 دقیقه پرتودهی و استفاده از میکوریزا بدست آمد.
رقیه حضرتی جهان؛ ناصر زارع؛ سارا دژستان؛ پریسا شیخ زاده مصدق
چکیده
کشف تولید تاکسانها در فندق (Corylus avellana L.) و کشتهای سلولی آن علایق و امیدهای زیادی را برای مطالعه و کاربرد کشت سوسپانسیون سلولی فندق بهعنوان یک راهکار زیستفناوری برای تولید تاکسول و سایر تاکسانها ایجاد کرده است. در این تحقیق، تأثیر تنظیمکنندههای رشد گیاهی (سطوح مختلف 2,4-D و NAA در ترکیب با Kin و BAP) بر رشد کشتهای سلولی فندق و تأثیر ...
بیشتر
کشف تولید تاکسانها در فندق (Corylus avellana L.) و کشتهای سلولی آن علایق و امیدهای زیادی را برای مطالعه و کاربرد کشت سوسپانسیون سلولی فندق بهعنوان یک راهکار زیستفناوری برای تولید تاکسول و سایر تاکسانها ایجاد کرده است. در این تحقیق، تأثیر تنظیمکنندههای رشد گیاهی (سطوح مختلف 2,4-D و NAA در ترکیب با Kin و BAP) بر رشد کشتهای سلولی فندق و تأثیر ترکیب محرک (متیل جاسمونات 100 و 150 میکرومولار، کیتوسان 30 و 60 میلیگرم در لیتر و امواج فراصوت 1 و 2 دقیقه) و پیشماده (آمینوبنزوئیک اسید 10 و 20 میلیگرم در لیتر و فنیلآلانین 1 و 2 میلیمولار) بر تولید تاکسول در کشت سوسپانسیون سلولی بررسی شد. نتایج نشان داد که تیمارهای تنظیمکننده رشدی، رشد سلول فندق را در کشت سوسپانسیون بهطور معنیداری تحت تأثیر قرار داد. رشد سلولها در محیط کشت MS حاوی یک میلیگرم در لیتر 2,4-D و 0.5 میلیگرم در لیتر بنزیل آمینوپورین (BAP) و 150 میلیگرم در لیتر آسکوربیک اسید در مقایسه با سایر تیمارها بهطور معنیداری بیشتر بود. بین تیمارهای محرک نیز از نظر رشد و زندهمانی سلولی، EC و pH محیط کشت و تولید تاکسول اختلاف معنیداری وجود داشت. بهطور کلی، اعمال تیمارهای محرک در مقایسه با تیمار شاهد (بدون محرک)، موجب کاهش تکثیر و رشد سلولی شده ولی میزان تاکسول را بهطور معنیداری افزایش داد. بیشترین مقدار تاکسول (15.27 میلیگرم در لیتر) در تیمار دو دقیقه امواج فراصوت و 20 میلیگرم در لیتر آمینوبنزوئیک اسید در ریزنمونه بذر بدست آمد که 132.78 برابر بیشتر از مقدار تاکسول در تیمار شاهد بود.