بیوتکنولوژی
نیما خالدی؛ فرشید حسنی
چکیده
گیاه دارویی آویشن باغی (Thymus vulgaris L.) سرشار از مونوترپنهای فنولی ازجمله ترکیبهای تیمول و کارواکرول است. قارچهای بذرزاد میتوانند با تأثیر روی سلامت بذر، منجر به کاهش کمّیت و کیفیت محصول و همچنین تغییر در میزان و نوع متابولیتهای ثانویه در گیاهان شوند. هدف از این پژوهش، جداسازی و شناسایی قارچهای بذرزاد از نمونههای بذری آویشن ...
بیشتر
گیاه دارویی آویشن باغی (Thymus vulgaris L.) سرشار از مونوترپنهای فنولی ازجمله ترکیبهای تیمول و کارواکرول است. قارچهای بذرزاد میتوانند با تأثیر روی سلامت بذر، منجر به کاهش کمّیت و کیفیت محصول و همچنین تغییر در میزان و نوع متابولیتهای ثانویه در گیاهان شوند. هدف از این پژوهش، جداسازی و شناسایی قارچهای بذرزاد از نمونههای بذری آویشن باغی و ارزیابی تأثیر آلودگی بذرها روی میزان تولید و بیان ژنهای دخیل در مسیر بیوسنتز ترکیبهای تیمول و کارواکرول است. برای شناسایی قارچهای بذرزاد از نمونههای بذری آویشن باغی جمعآوری شده از مزارع استان البرز، نمونهبرداری بر اساس ضوابط انجمن بینالمللی آزمون بذر صورت گرفت. میزان ترکیبهای تیمول و کارواکرول با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا اندازهگیری و بررسی بیان ژنهای TvTPS1، DXR، CYP178 و CYP180 با روش واکنش زنجیرهای پلیمراز با رونویسی معکوس انجام شد. براساس ویژگیهای ریختشناختی و مولکولی شش جدایه Alternaria brassicicola شناسایی شدند. تجزیهوتحلیل فعالیت آنزیمهای مخرب دیواره سلولی نشان داد که سلولاز و پکتیناز در مقایسه با زایلاناز و کیتیناز اهمیت بیشتری روی میزان بیماریزایی و قدرت تهاجم جدایهها دارند. آلودگی بذر به قارچ A. brassicicola بهطور قابل توجهی روی شاخصهای بنیه و جوانهزنی بذر تأثیرگذار بود. یافتههای این پژوهش نشان داد که میزان بیماریزایی و قدرت تهاجمی جدایههای قارچی A. brassicicola از طریق سازوکارهای مختلفی ازجمله تولید آنزیمهای خارج سلولی میتواند در گیاهچههای حاصل از پیشتیمارهای بذری با جدایههای مختلف باعث تغییر در سطح بیان ژنهای مختلف رمزکننده ترکیبهای تیمول و کارواکرول و در نتیجه موجب افزایش (جدایههای Ab4 و Ab5) و یا کاهش (جدایههای Ab1، Ab6، Ab2 و Ab3) میزان تولید و انباشت مونوترپنهای فنولی در گیاهچههای آویشن باغی شود. این اولین گزارش در مورد شناسایی قارچ بذرزاد A. brassicicola از نمونههای بذری آویشن باغی در ایران و نقش آلودگی بذرها روی میزان تولید و بیان ژنهای دخیل در مسیر بیوسنتز تیمول و کارواکرول است.
بهزراعی و بهنژادی
نیما خالدی؛ عباس ده شیری؛ فرشید حسنی
چکیده
این مطالعه بهمنظور بررسی تأثیر بیوپرایمینگ با تعدادی از جدایههای بومی قارچ Trichoderma harzianum روی شاخصهای جوانهزنی و بنیه بذر یک توده بومی زیره سبز (Cuminum cyminum L.) انجام شد. همچنین تأثیر آنزیمهای خارج سلولی تولیدشده توسط این جدایهها بهعنوان الیسیتور بر تولید و انباشت متابولیتهای ثانویه در گیاهچههای حاصل از بذرهای بیوپرایم شده ...
بیشتر
این مطالعه بهمنظور بررسی تأثیر بیوپرایمینگ با تعدادی از جدایههای بومی قارچ Trichoderma harzianum روی شاخصهای جوانهزنی و بنیه بذر یک توده بومی زیره سبز (Cuminum cyminum L.) انجام شد. همچنین تأثیر آنزیمهای خارج سلولی تولیدشده توسط این جدایهها بهعنوان الیسیتور بر تولید و انباشت متابولیتهای ثانویه در گیاهچههای حاصل از بذرهای بیوپرایم شده بررسی شد. براساس نتایج، تمام جدایههای T. harzianumقادر به تولید آنزیمهای آمیلاز، پروتئاز، سلولاز، زایلاناز، کیتیناز و لیپاز بودند. نتایج همچنین نشان داد که بیوپرایمینگ بذر زیره سبز بهطور قابلتوجهی روی شاخصهای بنیه و جوانهزنی بذر تأثیر گذاشته و موجب بهبود کیفیت و سلامت بذر و گیاهچه شد. در این مطالعه، اسانس گیاهچههای حاصل از بذرهای بیوپرایم شده به روش تقطیر با آب استخراج و ترکیبات شیمیایی آن با استفاده از روشهای کروماتوگرافی گازی و کروماتوگرافی گازی متصل به طیفسنج جرمی شناسایی شدند. نتایج نشان داد که ترکیبهای اصلی شناسایی شده شامل بتا-پینن، پارا-سیمن، لیمونن، گاما-ترپینن، ترپینن-4-اُل، آلفا-ترپینئول، کومین آلدهید و بتا-فارنزن بودند. همچنین قارچ T. harzianumو آنزیمهای ترشح شده توسط آن بهعنوان الیسیتور موجب افزایش بیان ژنهای مرتبط با تولید و انباشت متابولیتهای ثانویه در زیره سبز شدند. این اولین گزارش در مورد تأثیر بیوپرایمینگ بذر با جدایههای بومی قارچ T. harzianum روی ترکیبهای اسانس گیاهچههای زیره سبز میباشد. یافتههای این پژوهش نشان داد که مقدار آنزیمهای خارج سلولی ترشح شده توسط جدایههای T. harzianum متفاوت است و روی میزان تولید و انباشت متابولیتهای ثانویه در زیره سبز تأثیر میگذارد.