احمد اکبرینیا؛ پرویز باباخانلو
دوره 16، شماره 1 ، بهمن 1381، صفحه 1-39
چکیده
استان قزوین با وسعت حدود 1.58 میلیون هکتار به دلیل تنوع آب و هوایی و پستی و بلندی دارای رویشهای بسیار متنوع است به طوری که ارتفاع از سطح دریا از 300 متر در طارم سفلی تا 4140 متر در قله سیالان الموت متغیراست حدود 61 درصد وسعت استان کوهستانی و 39 درصد آن دشت میباشد طرح تحقیقاتی جمعآوری و شناسایی گیاهان دارویی استان به مدت 4 سال اجرا گردید و ...
بیشتر
استان قزوین با وسعت حدود 1.58 میلیون هکتار به دلیل تنوع آب و هوایی و پستی و بلندی دارای رویشهای بسیار متنوع است به طوری که ارتفاع از سطح دریا از 300 متر در طارم سفلی تا 4140 متر در قله سیالان الموت متغیراست حدود 61 درصد وسعت استان کوهستانی و 39 درصد آن دشت میباشد طرح تحقیقاتی جمعآوری و شناسایی گیاهان دارویی استان به مدت 4 سال اجرا گردید و با انجام مأموریتهای صحرایی و بررسی منابع موجود حدود 250 گونه گیاه دارویی جمعآوری وشناسایی گردید. بیشترین درصد گونههای دارویی از الموت و طارم سفلی جمعآوری گردید. برخی از گونههای دارویی رویشگاههای محدودی داشتند از جمله شاهپسند Verbena officinalis، نوعی خشخاشPapaver bracteatum ، عناب Ziziphus vulgaris، درحالی که برخی دیگر مثل بومادران Achillea millefolium، ریواسRheum ribes ، آویشن Thymus kotschyanus، و… در محدوده وسیعی از ارتفاعات استان پراکنش دارند. گل گاوزبان ایران Echium amoenum، که دربرخی از روستاهای الموت کشت میشود و گلپر Heracleum persicum، استان از شهرت خاصی در بازار دارویی سنتی ایران برخوردار هستند. بیش از 40 گونه گیاه دارویی توسط اهالی روستاهای استان جمعآوری و به بازار دارویی عرضه میشود.
محمد دینی؛ پرویز باباخانلو
دوره 16، شماره 1 ، بهمن 1381، صفحه 41-99
چکیده
فهرست اسامی حاضر با هدف دستیابی سریع به اطلاعاتی هرچند کلی، درمورد خواص وکاربردهای گیاهان تهیه شده است. دراین فهرست بیش از یکهزار و پانصد گیاه که دارای ارزش اقتصادی بوده، انتخاب, و خواص وکاربردهای آنها به شکل شمارههایی در مقابل اسامی گیاهان آورده شده است. بالغ بر صدگونه گیاهانی هستند که بعضی ازمنابع وجود آنها را در ایران ذکرنموده ...
بیشتر
فهرست اسامی حاضر با هدف دستیابی سریع به اطلاعاتی هرچند کلی، درمورد خواص وکاربردهای گیاهان تهیه شده است. دراین فهرست بیش از یکهزار و پانصد گیاه که دارای ارزش اقتصادی بوده، انتخاب, و خواص وکاربردهای آنها به شکل شمارههایی در مقابل اسامی گیاهان آورده شده است. بالغ بر صدگونه گیاهانی هستند که بعضی ازمنابع وجود آنها را در ایران ذکرنموده وبعضی دیگر وجود آنها را مشکوک میدانند. این گونهها با دوستاره درفهرست نشان داده شدهاند. تعدادی ازگیاهان وارداتی هستندکه بهنحوعمده در باغهای گیاه شناسی یا پارکها کشت شدهاند, این دسته نیز با یک ستاره معرفی شدهاند. تعداد کل گیاهان بالغ بر یکهزار و ششصد عدد میباشند که تعداد یکهزار و دویست گونه, گیاهانی هستند که در ایران میرویند, وتصاویر نزدیک به هفتصد گونه با استفاده از فلور رنگی ایران دردسترس میباشند که دراین صورت شماره جلد مورد استفاده در مقابل گونه آورده شده است.
در مقابل بعضی ازگونهها اعدادی ازیک تا سی و پنج دیده نمیشود که نشان دهنده معرفی گیاه تنها در منبع شماره 105میباشد و در سایر منابع استفاده شده ذکری ازآن گونه آورده نشده است. دراین مجموعه به کاربردهای کلی گیاهان اشاره گردیده که لازم است درفهرستهای بعدی شمارهها ریزتر وبهصورت زیرشماره ارائه شوند. برای مثال درشماره سیزده میتوان کاربردهای دارویی ودرمانی هر گیاه تحت زیر شماره ذکر گردد: همچنین تحت هر شماره ممکن است چند کاربرد ذکر شده باشد به عنوان مثال درشماره چهارده منظور از خاصیت تصفیه کنندگی آب تمام گیاهان با این شماره نیستند, ویا در شماره هفت صمغ, رزین, مآن وغیره تحت این شماره آورده شده و استفاده کنندگان مطلع هستند که هرگیاهی ممکن است یک یا چند مورد از این کاربردها را داشته باشد. تعدادی ازگیاهان دارویی معروف درایران که درمنابع مورد استفاده ذکر نشدهاند در فهرست حاضر آورده نشدهاند که سعی میشود در فهرست بعدی با دستیابی به منابع جدید به فهرست حاضر اضافه شوند.