همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 مربی پژوهشی، گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان

2 دانشیار، گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

به‌منظور مطالعه تأثیر غلظتهای مختلف عنصر روی بر گیاه نعناع سبز (Mentha spicata L.)، گیاه مورد نظر به مدت 12 هفته در اتاق رشد با شرایط کنترل شده کشت شد. سپس میزان پراکسیداسیون لیپیدها، ترکیبهای فنلی، پروتئین کل و غلظت یونهای آهن، روی و منیزیم در نمونه‌ها اندازه‌گیری شد. براساس نتایج بدست آمده محتوای ترکیبهای فنلی مانند فلاونوئیدها و آنتوسیانین‌های برگ، مقدار پروتئین کل و میزان مالون دآلدهید به‌عنوان شاخص پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی در برگها با افزایش غلظت روی در محلول غذایی نسبت به گیاه کنترل به‌طور معنی‌داری افزایش یافت. غلظتهای بالای روی در محلول غذایی موجب کاهش تمرکز عنصر آهن در اندام هوایی نسبت به ریشه، کاهش میزان جابجایی این عنصر و تجمع بالای فلز روی در اندام هوایی گیاه شد. به‌طور کلی نتایج حاصل از این پژوهش ظرفیت آنتی‌اکسیدانی بالا در گیاه نعناع را اثبات می‌کند.

کلیدواژه‌ها

- امیدبیگی، ر.، 1379. رهیافتهای تولید و فرآوری گیاهان دارویی. جلد اول، انتشارات طراحان نشر، تهران، 283 صفحه.
- کافی، م. و مهدوی دامغانی، ع.م.، 1379. مکانیسمهای مقاومت گیاهان به تنشهای محیطی. (ترجمه)، انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد، 467 صفحه.
- گروه مترجمین انجمن زیست‌شناسی ایران، 1386. فیزیولوژی گیاهی. (ترجمه)، انتشارات خانه زیست‌شناسی، چاپ اول 751 صفحه.
- نیاکان، م.، خاوری ن‍‍ژاد، ر. و رضایی، م.ب.، 1379. بررسی اثر کودهای ازت، فسفر و پتاس بر کمیت و کیفیت اسانس گیاه نعناع (Menthe piperata L.). رساله دکتری علوم گیاهی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران.
- Alia Prasad, K.V.S.K. and Pardha Saradhi, P., 1995. Effect of Zinc on free radical and proline in Brassica juncea and Cajanus cajan. Phytochemistry, 39: 45-47.
- Ambler, J.E., Brown, J.C. and Gauch, H.G., 1970. Effect of zinc on translocation of iron in soybean plants. Plant Physiology, 46: 320-323.
- Asada, K., 1984. Chloroplast: formation of active oxygen and its scavenging. Method in Enzymology, 105: 422-429.
- Baker, A.J.M., Reeves, R.D. and Hajar, A.S.M., 1994. Heavy metal accumulation and tolerance in british polulations of metallophyte Thlaspi caerulescens J and C presl. New phytology, 172: 83- 92.
- Bonnet, M., Camares, O. and Veisseire, P., 2000. Effect of Zinc and influence of Acremonium Lolli on growth parameters, chlorophyll a fluorescence and antioxidant enzyme activity of ryegrass. Experimental Botany. 51: 945-953.
- Candan, N. and Tarhan, L., 2003. Change in chlorophyll-carotenoid contents, antioxidant enzyme activities and lipid peroxidation levels in Zn-stressed Mentha pulegium. Turkish Journal of Chemistry, 27: 21-30.
- Chaoui, A., Mazhoudi, S., Ghorbal, M.H. and Elferjani, E., 1997. Cadmium and Zinc induction of lipid peroxidation and effect on antioxidant enzyme activities in bean (Phaseolus vulgaris L.). Plant Science, 127: 139-147.
- Choudhury, R.P., kumar, A. and Gary, A.N., 2006. Analysis of Indian mint (Mentha spicata) for essential, trace and toxic elements and its antioxidant behavior. Pharmaceutical and Biochemical Analysis, PBA: 5715.
- Diaz Marota, M.C., Perez Coello, M.S., Gonzalez Vinas, M.A. and Cabezudo, M.D., 2003. Influence of drying on the flavor quality of spearmint (Mentha spicata L.). Agricultural Food chemistry, 51: 1265-1269.
- Hall, J.L., 2002. Cellular mechanisms for heavy metal detoxification and tolerance. Experimental Botany, 53: 1-11.
- Heath, R.L. and Packer, L., 1968. Photoperoxidation in isolated chloroplast. Kinetic and stochiometry of fatty acid peroxidation. Archive of Biochemistry & Biophysics, 125: 189-190.
- Krizek, D.T., Britz, S.J. and Mirecki, R.M., 1998. Inhibitory effects of ambient levels of solar UV-A and UV-B radiation on growth of c.v. new red fire lettuce. Physiologia Plantarum, 103: 1-7.
- Lowry, O.H., Rosebrough, N.J., Farr, A.L. and Randall, R.J., 1951. Protein measurement with the folin-phenol reagent. Biological Chemistry, 193: 265-275.
- Pandey, N., Singh, A.K., Pathak, G.C. and Sharma, C.P., 2002. Effect of Zinc on antioxidant response in maize (Zea mays L.) leaves. Experimental Biology, 40: 954-956.
- Pavlikova, D., Pavlikova, M., Szakova, J., Vasikova, S., Tlustos, P. and Balik, J., 2002. The effect of Cadmium and Zinc contents in plants on Fe binding into organic substances of Spinach biomass. Rostelinna Vyroba, 48(12): 531-535
- Prasad, M.N.V. and Strzatka, K., 2002. Physiology and biochemistry of metal toxicity and tolerance in plants. Kluwer Academic Pub, Dordrecht, 432p.
- Rion, B. and Alloway, J., 2004. Fundamental aspects of Zinc in soils and plants. International Zinc Association. 1-128.
- Tripathi, B.N., Mehta, S.K., Amar, A. and Gaur, J.P., 2006. Oxidative stress in Scenedemus sp. During short- and long-term exposure to Cu and Zn. Chemosphere, 62: 538-544.
- Wanger, G.J., 1979. Content and vacuole/extra vacuole distribution of neutral sugars, free amino acids, and anthocyanis in protoplasts. Plant Physiology, 64: 88-93.
- White, R.E., 1976. Studies on the mineral ion absorption by plants, The interaction of aluminium phosphate and pH on the growth of Medicago sativa. Plant and soil, 46: 195-208.