همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

2 دانشیار، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

3 دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران

چکیده

گیاه بالنگ (Citrus medica L.) یکی از گونه‌های خانواده مرکبات می‌باشد. اسانس پوست میوه بالنگ در صنایع غذایی، دارویی و عطرسازی کاربرد فراوان دارد. میوه‌های بالنگ در فصل پاییز از منطقه شمال ایران جمع‌آوری گردید و سپس از پوست میوه به روشهای تقطیر با آب و پرس سرد اسانس‌گیری شد. بازده اسانس تقطیر 6/0% و بازده اسانس پرس سرد 5/0% بدست آمد. برای شناسایی ترکیبهای اسانس از دستگاه‌های GC و GC/MS استفاده گردید. در اسانس تقطیری 25 ترکیب شناسایی شد که عمده‌ترین ترکیبهای تشکیل‌دهنده اسانس، لیمونن (3/58%)، گاما-ترپینن (8/16%)، ژرانیال (6%)، نرال (8/4%)، ژرانیل استات (4/1%) ژرانیول (4/1%) بودند. در اسانس پرس سرد، 23 ترکیب مورد شناسایی قرار گرفت و عمده‌ترین ترکیبهای تشکیل‌دهنده اسانس، لیمونن (7/63%)، گاما-ترپینن (7/21%) و ژرانیال (3/1%) بودند.

کلیدواژه‌ها

- قهرمان، ا.، 1383. فلور رنگی ایران. جلد 19، انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، ش2293.
- مرتضوی، ع. و ضیاالحق، ح.ر.، 1383. فناوری فرآوری فرآورده‌های جانبی مرکبات. انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد، 322 صفحه.
- میرزا، م. و باهرنیک، ز.، 1385. نقش ترپن‌زدایی در ترکیب شیمیایی اسانس پوست پرتقال. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 22 (3): 255-250.
- میرزا، م. سفیدکن، ف. و احمدی، ل.، 1375. اسانسهای طبیعی، استخراج، شناسایی کمی و کیفی، کاربرد. انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، 250 صفحه.
- Attaway, J.A., Pierieenger, A.P. and Barabas, L.J., 1996. The origin of Citrus flavor components. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 5: 141-151.
- Cappello, M., Calvareno, A., Giacomo, D. and Gioffre, D., 1982. Volatile constituents of the fruit peel of Citrus medica ( L.). Journal of Essential Oil Bearing Plants, 6: 130-134.
- Cotroneo, A., Verzera, A., Alfa, M. and Dugo, G., 1986. On the authenticity of Citrus essential oils. XIV. Citron Essential Oil, 56: 105-120.
- Dugo, L., Cogliandro, E., Verzera, A. and Dugo, G., 1996. On the genuineness of Citrus essential oils. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 44: 544-549.
- Dung, N.X., 1996. Chemical investigation of the fruit peels oil of Citrus medica L. var. sarcodactylis (Noot). Swingle from Vietnam. Journal of Essential Oil Research, 8: 15-18.
- Fleisher, Z. and Fleisher, A., 1991. The essential oils of etrog (C. medica L. var. ethrog). Journal of Essential Oil Research, 3: 377-379.
- Hute, H., 1986. Components in the peel oil of Citrus medica (L.). Flavour and Fragrance Journal, 41: 113-119.
- Lota, M., 1999. Chemical composition of peel and leaf essential oils of Citrus medica L. and Citrus Limonimedica Lush. Flavour and Fragrance Journal, 14: 161-166.
- Njoroge, S.M. and Sawamora, M., 2005. The Volatile ethrog. Journal Agricultural Food Chemistery, 15: 240-244.
-Poiana, M., Sicari, V. and Minicone, B., 1998. A comparison between the chemical composition of the oil, solvent extract and supercritical carbon dioxide extract of C. medica. cv. diamante. Journal of Essential Oil Research, 10: 145-152.
- Shiato, H., 1990. Volatile components in the peel oil from fingered citron (C. medica. L. var. sarcodactylis). Flavour and Fragrance Journal, 5: 33-37.
-Tanaka, T., 2002. The volatile components in the peel oil of Citrus medica (L.). Perfumer and Flavourist, 2: 36-41.
-Wen, M., Hung, Y., Xiato, S., Ren, W., Zaho, H. and Yiang, S., 1986. Chemical components of the essential oil from peel of Citrus medica var. muliensis. Journal of Acta Botany Sinica, 28: 511-516.
 -Wiess, E.A., 1997. Essential Oil Crops. CAB International. Printed and bound in the UK. University Press, Cambridge. London. 600p.