همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد، گروه زیست‌شناسی، دانشگاه اصفهان

2 دانشیار، مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان، مرکز تحقیقات فیزیولوژی کاربردی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان،

3 استادیار، گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان

4 دانشیار، گروه پاتولوژی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

چکیده

هیپرکلسترولمیا و فشارهای اکسیداتیو موجب افزایش سطح کلسترول و LDL-C و در نتیجه موجب افزایش خطر پیشرفت آترواسکلروز می‌شود. آنتی‌اکسیدانها نقش مهمی در بازدارندگی و جمع‌آوری رادیکالهای آزاد دارند و در جلوگیری از افزایش بیماریهای قلبی و عروقی در افراد مؤثر می‌باشند. در این مطالعه اثر ضد آترواسکلروزی مخلوط عصاره‌های هیدروالکلی سرشاخه گلدار دو گیاه گل‌راعی (Hypericum perforatum L.) و تاج‌خروس (Amaranthus caudatus L.) بر روی برخی از فاکتورهای مؤثر در ایجاد آترواسکلروز در خرگوشهای هیپرکلسترولمی‌ بررسی شده است. همچنین برای مقایسه این عصاره‌ با داروهای شیمیایی بر پیشگیری از آترواسکلروز از لوستاتین استفاده شد. در این مطالعه 20 خرگوش نر بالغ از نژاد نیوزیلندی به‌طور تصادفی در چهار گروه پنج‌تایی تقسیم شدند. این گروهها با رژیمهای غذایی پایه، پرکلسترول، رژیم پرکلسترول به همراه مخلوط عصاره‌های دو گیاه گل‌راعی و تاج‌خروس (هر عصاره به‌طور مساوی با دوز mg/kgbw 75) و نیز پرکلسترول به همراه لوستاتین با دوز mg/kgbw 10، به مدت 60 روز تیمار شدند. در ابتدا، اواسط و پایان دوره از خرگوشها خون‌گیری بعمل آمد و فاکتورهای سرمی (کلسترول، LDL-C، HDL-C، TG) آنها مورد بررسی قرار گرفت. در پایان مطالعه، آئورت برای عملیات بافت‌شناسی نمونه‌برداری شد تا تشکیل پلاک‌های آترواسکلروز مورد مطالعه قرار گیرد. نتایج نشان داد که مخلوط عصاره‌ها و همچنین لوستاتین سبب کاهش معنی‌دار سطح کلسترول، تری گلیسرید، LDL-C و افزایش معنی‌دار سطح HDL-C نسبت به گروه پرکلسترول می‌شود. این تحقیق به‌طور مشخصی اثر مؤثر عصاره را در کاهش معنی‌دار فاکتورهای بیوشیمیایی مانند TG، کلسترول و کاهش معنی‌دار ضایعه نسبت به گروه دریافت‌کننده لوستاتین نشان داد. مصرف مخلوط عصاره‌های دو گیاه گل‌راعی و تاج‌خروس در کاهش سطح فاکتورهای خطر بیماریهای قلبی عروقی در خرگوشهای پرکلسترول مؤثرتر از لوستاتین می‌باشد.

کلیدواژه‌ها

- رجبیان، ط.، فلاح حسی، ح.، کرمی، م.، زرپاک، ب. و رسولی، الف.، 1383. بررسی اثر سیلی مارین حاصل از بذر گیاه بومی و اصلاح شده خار مریم بر میزان چربی خون و پلاک آترواسکلروز در آئورت خرگوشهای هیپرکلسترولمی. فصلنامه گیاهان دارویی، 4(13): 41-33.
- قاسمی دهکردی، ن.، 1381. فارماکوپه گیاهی ایران. جلد 1 و 2، وزارت بهداشت و درمان آموزش پزشکی معاونت غذا و دارو، 795 صفحه.
- میرحیدر، ح.، 1373. معارف گیاهی، کاربرد گیاهان در پیشگیری و درمان بیماریها. جلد 3، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، تهران، 532 صفحه.
- میرحیدر، ح.، 1375. معارف گیاهی، کاربرد گیاهان در پیشگیری و درمان بیماریها. جلد 5، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، 527 صفحه.
- نقدی بادی، ح.، امین، م.، مکی‌زاده، م. و ضیایی، ع.، 1384. مروری بر گیاه هوفاریقون. فصلنامه گیاهان دارویی، 4(16): 14-1.
- Andrea, Y.A. and Plate, J.A.G., 2002. Cholesterol-lowering effect of extruded Amaranth (Amaranthus caudatus L.). Food Chemistry, 76: 1-6.
- Blake, G.J. and Ridker, P.M., 2000. Are statins anti-inflammatory? Current Controlled Trials in Cardiovascalar Medicine, Review, 1: 161-165.
- Bhatia, A.L. and Jain, M., 2003. Amaranthus paniculatus (Lim.) improves learning after-radiation stress. Journal of Ethnopharmacology, 85: 73-79.
- Chekanov, V.S., 2003. Low frequency electrical impulses reduce atherosclerosis in cholesterol fed rabbits. Medical Science Monitor, 9(8): 302-309.
- Chen, M.F., Hsu, H.C., Liau, C.S. and Lee, Y.T., 1999. The role of vitamin E on the antiatherosclerotic effect of fish oil in dite-induced hypercholesterolemic rabbits. Prostaglandings other Lipid Mediators, 57: 99-111.
- Danz, R.A. and Lupton, J.R., 1992. Physiology effects of dietary amaranth (Amaranthus cruentus) on rats. Cereal Foods World, 37(7): 489-494.
- Erdemoglu, N., Kupeli, E. and Yesilada, E., 2003. Anti-inflammatory and antinociceptive assessment of plants used as remedy in Turkish folk medicine. Journal of Ethnopharmacology, 89: 123-129.
- Freyschuss, A., Al-Schurbaji, A. and Bjorkhem, I., 2001. On the antiatherogenic effect of the antioxidant BHT in cholesterol-fed rabbits: inverse relation between serum triglcerides and atheromatous lesions. Biochimica et Biophysica Acta, 1534: 129-138.
- Hakimoglu, F., Kizil, G., Kanay, Z., Kizil, M. and Isi, H., 2007. The effect of ethanol extract of Hypericum lysimachioides on lipid profile in hypercholesterolemic rabbits and its in vitro antioxidantactivity. Atherosclerosis, 192: 113-122.
- Liao, D.F., Jin, Z.G., Baas, A.S., Daum, G., Gygi, S.P., Aebersold, R. and Berk, B.C., 2000.Purification and Identification of Secreted Oxidative Stress-induced Factors from Vascular Smooth Muscle Cells. Journal of Biological Chemistry, 275(1): 189-196.
- Orford, J.L., Selwyn, A.P., Ganz, P., Popma, J.J. and Rogers, C., 2000. The comparative pathobiology of atherosclerosis and restenosis. American Journal of Cardiology, 86: 6H-11H.
-Qureshi, A.A., Qureshi, N., Wright, J.J.K., Shen, Z., Kramer, G., Gapor, A., Chong, Y.H. and Bradlow, B.A., 1991. Lowering of serum cholesterol in hyperchlesterolemic humans by tocotrienols (palmvitee). American Journal of Clinical Nutrition, 53:1021-1026.
- Roos, R., 1999. Atherosclerosis, an inflammatory disease. New England Journal of Medicine, 340(2): 115-124.
 - Shukla, R., Gupta, S., Gambhir, J.K., Prablhu, K.M. and Murthy, P.S., 2004. Antioxidant effect of aqueous extract of the bark of Ficus bengalensis in hypercholesterolemic rabbits. Journal of Ethnopharmacology, 92: 47-50.
- Wei, H., Fang, L., Song, J. and Chatterjee, S., 2005. Statin-inhbitedendothelial permeability could be associated with its effect on PECAM-1 in endothelial cells. FEBS Letters, 579: 1272-1278.
- Zou, Y., Lu, Y. and Wei, D., 2005. Hypercholesterolemic effects of a flavonoid-rich extract of Hypericum perforatum L. in rats fed a cholesterol-rich diet. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53: 2462-2466.