همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

2 استاد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

نسترن کوهی (Rosa canina L.) یکی از مهمترین گیاهان دارویی است که میوه‌های آن حاوی ترکیبهای دارویی و غذایی ارزشمند می‌باشد. در همین خصوص مطالعه‌ای به‌منظور تعیین میزان ترکیبهای فنولی، کربوهیدراتهای محلول، کارتنوئیدها و عناصر معدنی در میوه‌های نسترن کوهی، جمع‌آوری شده از 5 منطقه اکولوژیکی مختلف در جنوب‌غربی ایران (کیار و گردبیشه در استان چهارمحال بختیاری، میمند و یاسوج در استان کهگیلویه و بویراحمد و سمیرم در استان اصفهان) در سال 1386 انجام شد. مجموع ترکیبهای فنولی 14/94-13/83 (میلی‌گرم اکی‌والان اسید گالیک بر گرم وزن خشک)، کربوهیدراتهای محلول 14/17%-34/13% و مجموع کارتنوئیدها 495-36/408 (میکروگرم بر گرم وزن تر) بود. میزان ازت، فسفر، پتاسیم، منیزیم، کلسیم، آهن، روی و منگنز نمونه‌های میوه به‌ترتیب 15/1%-73/0%، ppm 4278-2816، ppm 3325-2036، ppm 1092-689، ppm 1243-821، ppm 34-52، ppm 29-15 و ppm 43-23 بود. در نتیجه، می‌توان گفت میوه‌های نسترن کوهی حاوی میزان بالایی از ترکیبهای فنولیکی، کربوهیدراتهای محلول، کارتنوئیدها و مواد معدنی می‌باشد. میزان این مواد مؤثره تحت تأثیر شرایط آب و هوایی مناطق مورد مطالعه قرار گرفت.

کلیدواژه‌ها

- امیدبیگی، ر.، 1384. تولید و فرآوری گیاهان دارویی. جلد اول وسوم، انتشارات آستان قدس رضوی، مشهد، 347 و397 صفحه.
- Artik, N. and Eksi, A., 1988. Studies on chemical composition of some wild fruits (Rosa canina, Crataegus monogyna, Crataegus aronia, Vaccinium myrtillus and Berberis vulgaris). Food Industry, 9: 33-34.
- Bohm, V., Frohlich, K. and Bitsch, R., 2003. Rose-hip- a "new" source of lycopene? Molecular Aspects of Medicine, 24: 385-389.
- Cai, J.T. and Ding, Z.H., 1995. Nutrients composition of Rosa laevigata fruits. Science Technology Food Industry, 3: 26-29.
- Carroll N.V., Longley, R.W. and Roe, J.H., 1956. The determination of glycogen in liver and muscle by use of anthrone reagent. Journal of Biological Chemistry, 220: 583–593.
- Cinar, I. and Colakogilu, S., 2005. Potential Health Benefits of Rose Hip Products. Acta Horticulture, 690: 253-257.
- Delvin, S., 2003. Vitamins, Minerals and Hormones. IVY PUBLISHING HOUSE, New Delhi, 135p.
- Demir, F. and Ozcan, M., 2001. Chemical and technological properties of rose (Rosa canina L.) fruits grown wild in Turkey. Journal Food Engineering, 47: 333-336.
- Ercisli, S., 2007. Chemical composition of fruits in some rose (Rosa spp) species. Food Chemistry, 104: 1379-1384.
- Garg, H.G., Cowman, M.K. and Hales, C.A., 2008. Carbohydrate, Chemistry, Biology and Medicial Applications. Elsevier Ltd. USA, 414p.
- Geater, C.W., Feher, W.R., and Wilson, L.A., 2000. Association of Soybean seed traits with physical properties of naffo. Crop Science, 40: 1529-1534.
- Groos, J., 1991. Pigments in vegitable. Chlorophyll and carotenoids. Van Nostand Reinhold. New York. 351p.
- Hakkinen, S.H. and Torronen, A.R., 2000. Content of flavnoids and selected phenolics acids in strawberries and Vaccinium species: influence of cultivar, cultivation site and technique. Food Research International, 33: 517-524.
- Heinonen, M., Meyer, A. and Frankel, E., 1998. Antioxidant activity of berry phenolics on human low density lipoprotein and liposome oxidation. Journal Agriculture Food Chemistry, 46: 4107-4112.
- Hodisan, T., Socaiu, C., Rapan, I. and Neamtu, C., 1997. Cartenoid composition of Rosa canina fruits determination by thin-layer chromatography and high- performance liquid chromatography. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 16: 521-528.
- Kirakosyan, A., Kauffman, P., Warber ,S., Zick, S., Aaronson, K., Bolling, S. and Chanc, SC., 2004. Applied environmental stresses to enhance the levels of polyphenolics in leaves of hawthorn plants. Physiologia Plantarum, 121:182–6.
- Klein, B.P. and Perry, A.K., 1982. Ascorbic acid and vitamin A activity in selected vegetables from different geographical areas of the United States. Journal of Food Science, 47: 941-945.
- Kovacs, S., Toth, M.G., and Fascer, G., 2000. Fruit quality of some rose species native in Hungary. Acta Horticulture, 538: 103-108.
- Lila, M.A., 2004. Anthocyanins and Human Health: An In Vitro Investigative Approach. Journal of Biomedicine and Biotechnology, 5: 306-313.
- Meda, A., Lamien, C.E, Romito, M., Millogo, J. and Nacoulma, O.G., 2005. Determination of the total phenolic, flavonoid and praline contents in Burkina Fasan honey, as well as their radical scavenging activity. Food Chemistry, 91: 571-577.
- Minoggio, M., Bramati, L., Simonetti, P., Gardana, C., Lemoli, L., Santangelo, E., Mauri, P.L., Spigno, P., Soressi, G.P. and Pietta, P.G., 2002. Polyphenol pattern and antioxidant activity of different tomato lines and cultivars. Annals of Nutration and Metabolism, 47: 64-69
- Olsson, M.E., Andersson, S., Werlemark, G., Uggla, M. and Gustavsson, K.E., 2005. Cartenoids and Phenolics in Rose Hips. Acta Horticulture, 690: 249-252.
- Olsson, M.E., Gustavsson, K. E., Andersson, S., Nilsson, A. and Duan, R.D., 2004. Inhibition of cancer cell proliferation in vitro by fruit and berry exteracts and correlation with antioxidant levels. Journal Agriculture Food Chemistry, 52: 7264-7271.
- Oszmianski, J. and Chomin, W., 1993. Experimental commercial manufacture of high-vitamin C cloudy juice from Rosa rugosa fruits. Przemysl Fermentacyjny Owocowo Warzywny, 37: 16-17.
-  Perez-Tello, G.O., Silva-Espinoza, B.A., Vargas-Arispuro, I., Briceño-Torres, B.O. and Martínez-Tellez, M.A., 2001. Effect of temperature on enzymatic and physiological factors related to chilling injury in Carambola fruit (Averrhoa carambola L.). Biochemical and Biophysical Research Communication, 287: 846-51.
- Reverberi, M., Picardo, M., Ricelli, A., Camera, E., Fanelli, C. and Fabbri, A.A., 2001. Oxidative stress, growth factor production and budding in potato tubers during coldstorage. Free Radical Research, 35: 833-841.
- Reyes-Carmona, J., Yousef, G.G., Marteniz-Peniche, R.A. and Lila., M.A., 2005. Antioxidant Capacity of Fruit Extracts of Blackberry (Rubus sp.) Produced in different climatic regions. Journal of Food Science, 70(7): 497-503.
- Saot, K. and Ikeda, T., 1979. The Growth response of soybean to photoperiod and temperature. IV. The effect of temperature during the ripening period on the yield and characters of seeds. Japanese Journal of Crop Science, 48: 283-290.
- Scalzo, L., Politi, A., Pellegrini, N., Mezzetti, B. and Battino, M., 2005. Plant genotype affects total antioxidant capacity and phenolic contents in fruit. Nutrition, 21: 207-213.
- Tomas, J.M.G., Boot, K.J., Allen, L.H., Allo-Meagher, M. and Davis, J.M., 2003. Elevated temperature and carbon dioxide effects on Soybean seed composition and transcript abundance. Crop Science, 43: 1548-1557
- Wang, S.Y. and Zheng, W., 2001. Effect of plant growth temperature on antioxidant capacity in Strawberry. Journal of Agriculture Food Chemistry, 49: 4977-4982.
- Winkel-Shirly, B., 2002. Biosynthesis of flavonoids and effects on sress. Current Opinion in Plant Biology, 5: 218-223.