همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

2 دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

3 استاد، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد

چکیده

به‌منظور بررسی تأثیر روشهای مختلف خشک کردن بر زمان خشک کردن، سرعت کاهش وزن، میزان اسانس و درصد کامازولن گلهای بابونه (Matricaria recutita L.) اصلاح شده، آزمایشی به‌صورت طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در سال 87-1386 به اجرا درآمد. شش توان مختلف میکروویو شامل 100، 180، 300، 450، 600 و 900 وات، سه دمای مختلف آون شامل 50، 60 و 70 درجه سانتی‌گراد و روش طبیعی (سایه و آفتاب) در این آزمایش مورد مقایسه قرار گرفتند. در روشهای مختلف، خشک کردن نمونه‌ها تا زمانی که وزن آنها به محتوای رطوبتی 10/0 بر پایه وزن خشک (یا 10 درصد بر پایه وزن تر) رسید، ادامه داشت. نتایج نشان‌دهنده تأثیر معنی‌دار روشهای مختلف خشک کردن بر زمان خشک کردن، میزان اسانس و درصد کامازولن نمونه‌ها بود. کمترین زمان خشک کردن (6 تا 102 دقیقه با توجه به توان مورد نظر) در روش میکروویو و بیشترین آن (120 ساعت) در روش سایه حاصل شد. بالاترین درصد اسانس در دمای 50 و 60 درجه آون و روش خشک کردن در سایه بدست آمد و کمترین آن مربوط به خشک کردن در توانهای بالای میکروویو، دمای بالای آون و روش آفتاب بود. بالاترین درصد کامازولن در روش طبیعی و میکروویو و کمترین درصد آن به‌وسیله خشک کردن در آون بدست آمد.

کلیدواژه‌ها

- امیدبیگی، ر.، 1378. بررسی تیپهای شیمیایی بابونه‌های خودروی ایران و مقایسه آن با نوع اصلاح شده. علوم کشاورزی مدرس، 1: 52-45.
- Bottcher, H., Gunther, I., Rolf, F. and Warnstorff, K., 2001. Physiological postharvest responses of Matricaria (Matricaria recutita) flowers. Postharvest Physiology and Technology, 22: 39-51.
- Bouraoui M., Richard, P. and Durance, T., 1994. Microwave and convective drying of potato slices. Journal of Food Process Engineering, 17: 353-363.
- Bushbeck, E., Keiner, E. and Klinner, J., 1967. Trocknungsphysikalische und Warmetechnische Untersuchung Zur Trocknung von Pfefferminze (Physical and thermal properties affecting drying characteristics of peppermint).Archiv fur Landtechnik2, FL pp. 163-200.
- Caceres, A., 2000. Calidad de la material prima para la elaboracion de productos fitofarma ceuticas. Primer Congreso International FITO 2000 "Por la investigacion, conservacion diffusion del conocimiento de las plantas medicinals". 27-30 de septiembre, 2000, Lima, Peru.
- Demir, V., Gunhan, T., Yagcioglu, A.K. and Degirmencioglu, A., 2004. Mathematical modeling and the determination of some quality parameters of air-dried Bay leaves. Biosystems Engineering, 88(3):325-335.
- Diaz, G.R., Martinez-Monzo, J., Fito, P. and Chiralt, A., 2003. Modeling of dehydrating and rehydrating of orange slices in combined microwave/air drying. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 4: 203-209.
- Drouzas, E., Tsami, E. and Saravacos, G.D., 1999. Microwave/vacuum drying of model fruit gels. Journal of Food Engineering, 63: 349-359.
- Feng, H., 2002. Analysis of microwave assisted fluidized-bed drying of particulate product with a simplified heat and mass transfer model. International Communications in Heat and Mass Transfer, 29: 1021-1028.
- Funebo, T. and Ohlsson, T., 1998. Microwave assisted air dehydration of apple and mushroom. Journal of Food Engineering, 38(3): 353-367.
- Hevia, F., Melin, P., Berti, M., Fischer, S. and Pinichet, c., 2002. Effect of drying temperature and air speed on cichoric acid and alkylamide content of Echinaceae purpurea. Acta Horticulturae, 576: 321-325.
- Letchamo, W., 1993. Nitrogen application affects yield and content of active substances in Chamomile genotypes. 636-639. In: Janick, J. and Simon, J.E., (Eds.). New Crops. Wiley, New york, 555p.
- Madamba, P.S., Driscoll, R.H. and Buchle, K.A., 1996. The thin layer drying characteristics of garlic slices. Journal of Food Engineering, 29: 75-97.
- Martinov, M., Oztekin, S., and Muller, J., 2007. Drying: 85-97. In: Oztekin, S., and Martinov, M., (Eds.). Medicinal and Aromatic Crops. CRC Press, United States of America, 320p.
- Maskan, M., 2000. Microwave/air and microwave finish drying of banana. Journal of Food Engineering, 44: 71-78.
- Omidbaigi, R., Sefidkon, F. and Kazemi, F., 2003. Influence of drying methods on the essential oil composition of Roman Chamomile. Flavour and Fragrance Journal, 19: 196-198.
- Parker, J.C., 1999. Developing a Herb and Spice Industry in Callide Valley, Qeensland. A report for the Rural Industries Research and Development Corporation, RIRDC Publication No: 99/45, RIRDC Project No: DAQ-194A. Available online at http://www.rirdc.gov.au.
- Probhanjan, D.G., Ramaswamy, H.S. and Raghavan, G.S., 1995. Microwave assisted convective air drying of thin layer carrots. Journal of Food Engineering, 25: 283-293.
- Ren, G. and Chen, F., 1998. Drying of American Ginseng (Panax quinquefolium) Roots by microwave-hot air combination. Journal of Food Engineering, 35: 433-443.
- Riva, M., Schirarldi, A. and Cesare, L., 1991. Drying of Agaricus bisporus mushrooms by microwave/hot air combination. Lebensmittel-wissenschaft und-technologie, 24: 479-483.
- Rushing, J.W., Dufault, R.J. and Hassell, R.L., 2003. Drying temperature and developmental stage harvest influence the parthenolid content of fever few leaves and stems. Acta Horticulturae, 629: 167-173.
- Schilcher, H., 1987. Die Kamille. Wissenschaftliche VerlagsgeselschaftmbH. Stuttgart, Germany. 151p.
- Sefidkon, F., Abbasi, Kh. And Bakhshi Khaniki, Gh., 2006. Influence of drying and extraction method on yield and chemical composition of the essential oil of Saturea hortensis. Food Chemistry 99(1): 19-23.
- Sharma, G.P. and Prasad, S., 2001. Drying of garlic (Allium sativum) cloves by microwave-hot air combination. Journal of Food Engineering, 50: 99-105.
- Soysal, Y., 2004. Microwave drying characteristics of Parsley. Journal of Food Engineering, 89(2): 167-173.
- Soysal, Y. and Oztekin, S., 2001. Technical and economic performance of a tray dryer for medicinal and aromatic plants. Journal of Agricultural Engineering Research, 79(1): 73-79.
- Tulasidas, T.N., Raghavan, G.S.V. and Norris, E.R., 1993. Microwave and convective drying of grapes. Transactions of the ASABE, 36: 1861-1865.
- Venskutonis, P.R., 1997. Effect of drying on the volatile constituents of thyme (Thymus vulgaris) and sage (Salvia officinalis). Food Chemistry, 52(9): 219-277.