همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس تولید و بهره‌برداری گیاهان دارویی و معطر، مرکز آموزش جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی

2 کارشناس، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی

3 دانشیار، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی

چکیده

Bunium persicum (Boiss.) B. Fedtsch. که در فارسی زیره کوهی یا زیره سیاه نامیده می‌شود، گیاهیست معطر، که به‌طور وحشی در بیشتر مناطق ایران پراکنش دارد. از زیره سیاه در صنایع داروسازی، غذایی، آرایشی، بهداشتی و نوشابه‌سازی استفاده می‌شود و همچنین یکی از گیاهان معروف طب سنتی به حساب می‌آید. بررسیهای انجام شده نشان می‌دهد که توانایی خوبی برای تولید زراعی این گیاه ارزشمند در ایران وجود دارد و جهت بهبود تولید این گیاه، مطالعه و شناخت عوامل مؤثر بر عملکرد کمی و کیفی گیاه امری ضروریست. در این تحقیق به‌منظور بررسی اثر وزن غده و عمق کاشت روی صفات زراعی زیره سیاه، آزمایشی براساس طرح پایه بلوکهای کاملاً تصادفی در قالب فاکتوریل با سه تکرار اجرا شد. فاکتور عمق کاشت در 5 سطح شامل 5، 10، 15، 20 و 25 سانتی‌متر بود و فاکتور وزن غده در 3 سطح ≤2، 4-2 و 6-4 گرم در نظر گرفته شد و در سال 1385 در مزرعه تحقیقاتی مرکز آموزش جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی اجرا شد. عمق کاشت بر درصد سبزشدن غده‌ها، ارتفاع، تعداد چتر در بوته، عملکرد بوته و وزن هزاردانه تأثیر بسیار معنی‌داری (99%≤ α) داشت. فاکتور وزن غده بجز در مورد صفت ارتفاع روی سایر صفات اثر معنی‌داری نداشت. اثر متقابل دو فاکتور عمق کاشت و وزن غده در مورد صفات ارتفاع، تعداد چترک در چتر و عملکرد بذر اثر بسیار معنی‌داری (99%≤ α) داشت. بیشترین عملکرد بذر در بوته مربوط به عمق 10 سانتی‌متر و کمترین عملکرد مربوط به عمق 25 سانتی‌متر بود. بیشترین وزن هزاردانه و کمترین وزن هزاردانه نیز مربوط به همین سطوح تیمارها بود. بنابراین توصیه می‌شود برای انتقال غده از خزانه به زمین اصلی، از غده‌های با وزن بالای 2 گرم استفاده شود و در عمق 10 سانتی‌متر کشت شود.

کلیدواژه‌ها

- امیدبیگی، ر.، 1376. رهیافتهای تولید و فراوری گیاهان دارویی. جلد دوم، طراحان نشر، تهران، 424 صفحه.
- خسروی، م.، 1372. زیره سیاه گیاهشناسی، اکولوژی و بررسی امکان تولید زراعی. پایان‌نامه کارشناسی ارشد، رشته زراعت، دانشگاه فردوسی مشهد.
- خسروی، م. و رحیمیان، ح.، 1384. مطالعه ارتباط وزن ریشه غده‌ای با شروع مرحله زایشی، عملکرد و اجزاء آن در زیره سیاه. مجله علوم و صنایع کشاورزی، 1(19): 118-111.
- رمضانی، ا.، 1379. بررسی اثر وزن پیاز روی عملکرد زعفران در اقلیم نیشابور. پایان‌نامه کارشناسی ارشد، رشته علوم باغبانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران.
- زرگری، ع.، 1369. گیاهان دارویی. جلد دوم، مؤسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران، 942 صفحه.
- صادقی، ب.، 1373. اثر وزن پیاز در گل‌آوری زعفران. خلاصه مقالات دومین گردهمایی زعفران و زراعت گیاهان دارویی، گناباد، 18-17 آبان: 28.
- فراوانی، م. و رحیمیان، ح.، 1379. انتقال غده و تعیین تراکم گیاهی مطلوب زیره سیاه در مزرعه. چکیده مقالات ششمین کنگره زراعت و اصلاح نبات ایران، مازندران، 16-13 شهریور، 365-364.
- لطیفی، ن. و مشایخی، ک.، 1376. بررسی اثر وزن پیاز بر گلدهی زعفران. مجله علوم و صنایع کشاورزی ایران، 1(28)، 105-97.
- میرحیدر، ح.، 1375. کاربرد گیاهان در پیشگیری و درمان بیماریها. جلد ششم، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، 535 صفحه.