نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشیار، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
2 استاد، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
3 استاد، گروه تحقیقات زیست فناوری منابع طبیعی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
4 دانشیار، گروه تحقیقات زیست فناوری منابع طیعی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
5 کارشناس، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
چکیده
دارویی هستند و برای مقابله با ویروسها و سلولهای سرطانی استفاده میشوند. هدف از این تحقیق، استخراج و اندازهگیری ترکیبهای فلاونوییدی کامفرول و کوئرستین در گلبرگ نمونههای مختلف گلمحمدی کشت شده در باغ گیاهشناسی ایران (تهران) با منشأ مناطق غربی بود. پنج گرم نمونه تازه گلمحمدی توسط دستگاه آسیاب برقی خرد و توسط مخلوط متانول و اسید استیک (90:10) عصارهگیری شد. عصاره حاصل به 30 میلیلیتر حجم رسانده شده و جهت تجزیه به دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) تزریق شد. مقدار دو ترکیب کامفرول و کوئرستین در ده نمونه عصارههای گلمحمدی تعیین شد. بیشترین میزان کامفرول در نمونههای کردستان (ppm 595)، قزوین (ppm 505)، آذربایجانغربی (ppm 484) و ایلام (ppm 483) بود و کمترین میزان در نمونههای کرمانشاه (ppm 74)، همدان (ppm 88) و لرستان (پلدختر) (ppm 252) وجود داشت. در رابطه با ترکیب کوئرستین، بالاترین میزان در نمونههای اردبیل (ppm 322)، آذربایجانغربی (ppm 312)، ایلام (ppm 302) و چهار محال بختیاری (ppm 239) بود و کمترین میزان در نمونههای لرستان (پلدختر) (ppm 77)، همدان (ppm 80)، کرمانشاه (ppm 117) و کهکیلویه و بویر احمد (گچساران) (ppm 158) بدست آمد. با توجه به نتایج بدست آمده، بهترین اکسشنها از نظر میزان ترکیبهای کامفرول و کوئرستین بهترتیب شامل آذربایجانغربی (ppm 484 و ppm 312)، ایلام (ppm 483 و ppm 302) و اردبیل (ppm 447 و ppm 322) بودند.
کلیدواژهها