همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

2 استاد، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

3 استاد، گروه تحقیقات زیست فناوری منابع طبیعی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

4 دانشیار، گروه تحقیقات زیست فناوری منابع طیعی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

5 کارشناس، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

چکیده

دارویی هستند و برای مقابله با ویروسها و سلولهای سرطانی استفاده می‌شوند. هدف از این تحقیق، استخراج و اندازه‌گیری ترکیبهای فلاونوییدی کامفرول و کوئرستین در گلبرگ نمونه‌های مختلف گل‌محمدی کشت شده در باغ گیاه‌شناسی ایران (تهران) با منشأ مناطق غربی بود. پنج گرم نمونه تازه گل‌محمدی توسط دستگاه آسیاب برقی خرد و توسط مخلوط متانول و اسید استیک (90:10) عصاره‌گیری شد. عصاره حاصل به 30 میلی‌لیتر حجم رسانده شده و جهت تجزیه به دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) تزریق شد. مقدار دو ترکیب کامفرول و کوئرستین در ده نمونه عصاره‌های گل‌محمدی تعیین شد. بیشترین میزان کامفرول در نمونه‌های کردستان (ppm 595)، قزوین (ppm 505)، آذربایجان‌غربی (ppm 484) و ایلام (ppm 483) بود و کمترین میزان در نمونه‌های کرمانشاه (ppm 74)، همدان (ppm 88) و لرستان (پل‌دختر) (ppm 252) وجود داشت. در رابطه با ترکیب کوئرستین، بالاترین میزان در نمونه‌های اردبیل (ppm 322)، آذربایجان‌غربی (ppm 312)، ایلام (ppm 302) و چهار محال بختیاری (ppm 239) بود و کمترین میزان در نمونه‌های لرستان (پل‌دختر) (ppm 77)، همدان (ppm 80)، کرمانشاه (ppm 117) و کهکیلویه و بویر احمد (گچساران) (ppm 158) بدست آمد. با توجه به نتایج بدست آمده، بهترین اکسشن‌ها از نظر میزان ترکیبهای کامفرول و کوئرستین به‌ترتیب شامل آذربایجان‌غربی (ppm 484 و ppm 312)، ایلام (ppm 483 و ppm 302) و اردبیل (ppm 447 و ppm 322) بودند.

کلیدواژه‌ها

Daigle, D.J. and Conkerton, E.J., 1982. High-performance liquid chromatography of 34 selected flavonoids. Journal of Chromatography, 240: 202-205.
- Harborn, J.B., 1986. Plant flavonoids in biology and medicine. 231-242, In: Cody V., Middelton, E. and Harborne, J.B., (eds.), Progress in clinical and biological research, Alan R. Liss, New Yourk, 614p.
- Mahmood, N.S., Piacente, C., Pizza, A., Bueke, A., Khan, I. and Hay, A.J., 1996. The anti-HIV activity and mechanisms of action of pure compounds isolated from Rosa damascene. Biochemical and Biophysical Research Communications, 229(1): 73-79.
- Merck Index,2001. An Encyclopedia of Chemicals, Drugs and Biologicals. 13th Edition, Kaempferol., page 944, Merck Research Laboratories Division of Merck Company, Whitehouse Statio, USA, 5293p.
- Middleton, J.R.E. and Kandaswami, C., 1993. The impact of plant flavonoids on mammalian biology implications for immunity in flammation and cancer. 619-659, In: Harborne، J.B. (ed.), The flavonoids. Advances in Research Science, Chapman & Hall, London, 733p.
- Ozkan, G., Sagdic, O., Baydar, N.G. and baydar, H., 2004. Antioxidant and anti bacterial activities of Rosa damascene flower extracts. Food Science and Technology International, 10: 277-281.
- Rice-Evans, C.A., Miller, N.J. and Pagange, G., 1996. Free radical biology and medicine, 20: 933-956.
- Schieber, A., Mihalev, K., Berardini, N., Mollov, P. and Carle, R., 2005. Flavonol glycosides from distilled petals of Rosa damascena Mill. Zeitschrift fur Naturforschung [C], 60(5/6): 379-384.
- Velioglu, Y.S. and Mazza, G., 1991. Characterization of flavonoids in petals of Rosa damascena by HPLC and spectral analysis. Journal of Agriclture Food Chemistry, 39: 463-467.