نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار، مرکز تحقیقات سلولی- مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور، اهواز
2 دانشیار، گروه علوم تشریحی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور، اهواز
3 کارشناس ارشد، گروه علوم تشریحی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور، اهواز
چکیده
با توجه به تجویز روزانه مقادیر زیادی از داروها توسط پزشکان؛ در سالهای اخیر توجه زیادی به اثر گیاهان در درمان و پیشگیری مسمومیت ناشی از داروها معطوف شده است. چای سبز (Camellia sinensis L.) نوشیدنی مرسوم در دنیا میباشد و دارای خواص آنتیاکسیدان و سمزدایی میباشد. در تحقیق حاضر اثر محافظتی عصاره چای سبز در مسمومیت کبدی حاد ناشی از استامینوفن مورد بررسی قرار گرفته است. بهطوری که 32 موش سوری نر بالغ بهطور تصادفی به 4 گروه تقسیم شدند. گروه شاهد تنها سرم فیزیولوژی دریافت کرد. گروه عصاره چای سبز، 7 میلیگرم در لیتر عصاره چای سبز به جای آب نوشیدنی به مدت 30 روز دریافت کرد؛ به گروه استامینوفن 500 میلیگرم بر کیلوگرم استامینوفن بهطور خوراکی تجویز شد و گروه آزمایش (استامینوفن+ عصاره چای سبز) عصاره چای سبز به مدت 30 روز دریافت کرد و در روز بیست ونهم نیز دوز سمی استامینوفن تجویز شد. روز سی و یکم برای اندازهگیری آلانین ترانسفراز (ALT) و آسپارتات ترانسفراز (AST) خونگیری انجام شد و پس از آن جهت بررسیهای هیستوپاتولوژیک کبد حیوانات در فرمالین 10% قرار داده شد. سطوح سرمی آنزیمهای ALT و AST در گروه آزمایش نسبت به گروه استامینوفن کاهش معنیداری پیدا کرده بود (P<0.05). بهطوری که در مطالعات هیستوپاتولوژیک نیز نکروز کبدی، احتقان گلبولهای قرمز و تجمع سلولهای التهابی در گروه آزمایش نسبت به گروه استامینوفن کاهش نشان داد. با توجه به نتایج این تحقیق چای سبز احتمالاً در نکروز کبدی ناشی از استامینوفن نقش محافظتی دارد.
کلیدواژهها