نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 کارشناس، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام
2 گروه بیماری شناسیگیاهی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران
چکیده
نمونههای خاک و بافت آلوده به باکتری عامل سرطان طوقه از تاکستانهای استان قزوین اخذ و پس از تهیه سوسپانسیون، نمونهها روی محیط کشت نوترینت آگار (NA) کشت و خالصسازی شد. در راستای کنترل عامل بیماری، تأثیر 15 اسانس گیاهی در مقایسه با دو سم مسی از نظر قدرت بازدارندگی مورد بررسی قرارگرفت. بهطوری که از میان اسانسهای آزمون شده، اسانس مرزه که دارای بالاترین هاله بازدارندگی (9 سانتیمتر) بود جهت مطالعات تکمیلی انتخاب شد و میزان بازدارندگی آن در سه غلظت خالص، 1-10 و 2-10 در مقایسه با سموم بوردو (5/0 درصد) و اکسی کلرور مس (3 در هزار) مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمونها در سه سطح آزمایشگاهی (آزمون برش هویج)، شرایط گلخانهای (تیمار گیاهچههای جوان آفتابگردان) و آزمایش میدانی در یکی از تاکستانهای استان قزوین انجام شد. نتایج بدست آمده نشان داد که میزان بازدارندگی اثر اسانس مرزه در مقایسه با دو سم مورد آزمایش دو برابر بوده است.
کلیدواژهها