نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی ارشد علوم باغبانی (گرایش سبزیکاری)، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
2 دانشجوی دکتری علوم باغبانی (گرایش گیاهان دارویی، ادویهای و نوشابهای)، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس،
3 استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
به منظور بررسی واکنش جوانهزنی بذرهای دو رقم اصلاح شده گیاه دارویی گل گندم (Centaurea cyanus L.) و توده بومی ایران به تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1388 در محل آزمایشگاههای تحقیقاتی گروه علوم باغبانی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا گردید. عامل اول شامل یک تودهی ایرانی و دو رقم اصلاح شده گل گندم به نامهای Ball blue و Ball junge بود و عامل دوم شامل 7 سطح شوری (0، 50، 100، 150، 200، 250، 300 میلیمولار) حاصل از نمک کلرید سدیم خالص که شوری صفر (آب مقطر) بهعنوان شاهد در نظر گرفته شد. مؤلفههای جوانهزنی شامل درصد و سرعت جوانهزنی، شاخص بنیه، طول ریشهچه و طول ساقهچه اندازهگیری شد. نتایج آنالیز واریانس نشاندهنده اثر معنیدار سطوح مختلف شوری بر تمام صفات مورد اندازهگیری بود ولی اثر نوع رقم تنها در مورد درصد و سرعت جوانهزنی و شاخص بنیه معنیدار گردید. همچنین اثر متقابل شوری و رقم بر تمام صفات اندازهگیری شده معنیدار بود. نتایج نشان داد که با افزایش تنش شوری هر یک از صفات اندازهگیری شده کاهش معنیداری یافتند. بیشترین درصد و سرعت جوانهزنی (بهترتیب 04/51% و 82/11 بذر در روز) مربوط به رقم Ball blue در تیمار شاهد و کمترین میزان (بهترتیب 32/9% و 5/0 بذر در روز) مربوط به توده بومی ایران و رقم Ball junge در تیمار 300 میلیمولار بود. طول ساقهچه نیز نسبت به طول ریشهچه کاهش بیشتری در مقابل شوری نشان داد. ارقام اصلاحشده گل گندم و توده بومی ایران به دلیل تفاوتهای ژنتیکی نسبت به تنش شوری واکنش متفاوتی نشان دادند. بهطور کلی به نظر میرسد رقم Ball blue در بین ارقام مورد مطالعه دارای بیشترین تحمل به شوری در مرحله جوانهزنی باشد.
کلیدواژهها