همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

2 دانشجوی دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت، ایران

3 استادیار، گروه زیست‌شناسی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران

4 دانش‌آموخته دکتری، گروه علوم جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

چکیده

تمشک سیاه حاوی موادی مانند الاژیک اسید، آنتوسیانین، کمپفرول و سالیسیلیک اسید است. به‌همین دلیل دارای فعالیت آنتی‌اکسیدانی بالایی است که می‌تواند غیرفعال‌کننده رادیکال آزاد باشد و از بروز بسیاری از بیماری‌ها ازجمله سرطان جلوگیری کند. بهینه‌سازی روش‌های کشت بافت برای تولید انبوه و انتقال ژن در تمشک سیاه بسیار حائز اهمیت است. هدف از این تحقیق، تعیین اثر غلظت‌های مختلف تنظیم‌کننده‌های رشد گیاهی بر باززایی و ریشه‌زایی و همچنین غلظت‌های مختلف ساکارز بر ریشه‌زایی درون شیشه‌ای تمشک سیاه بی‌خار (Rubus occidentalis) است. در مرحله اول اثر متقابل BA با غلظت‌های 0.2، 0.5، 1، 1.5 و 2 میلی‌گرم در لیتر و IBA در غلظت‌های 0 و 0.1 میلی‌گرم در لیتر بر باززایی ریزنمونه جوانه جانبی بررسی شد. در مرحله ریشه‌زایی اثر IBA، NAA و غلظت‌های مختلف ساکارز بررسی شد. غلظت تنظیم‌کننده‌های رشد در چهار سطح 0.2، 0.5، 0.75 و 1 میلی‌گرم در لیتر و از ساکارز در سطوح 1، 1.5، 3 و 4.5 درصد استفاده شد. بهترین تیمار مربوط به غلظت‌های 1 و 1.5 میلی‌گرم در لیتر BA همراه با غلظت 1/0 میلی‌گرم در لیتر IBA با 100% میزان باززایی، میانگین تعداد شاخه (4.6) و طول شاخه (1.30 سانتی‌متر) بود. نتایج نشان داد که محیط کشت حاوی NAA (با غلظت 0.75 میلی‌گرم در لیتر) و ساکارز 3% و 4.5% با ریشه‌دهی (100%)، تعداد (7.5) و طول ریشه (2.88 سانتی‌متر) برای ریشه‌دهی مناسب بود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

- Amin, M.N., Rahman, M.M. and Manik, M.S., 2003. In vitro clonal propagation of Paederia foetida L. A medicinal plant of Bangladesh. Plant Tissue Culture, 13(5): 117-123.
- Clark, J.R. and Finn, C.E., 2011. Blackberry breeding and genetics Fruit, vegetable and cereal and biotechnology. Global Science Books, 5(3): 27-43.
- Faisal, M., Siddigque, I. and Anis, M., 2006. In vitro rapid regeneration of plantlets from nodal explants of Mucuna pruriens- A valuable medicinal plant. Plant Biotechnology, 148(1): 1-6.
- Fernandez, G.E. and Clark, J.R., 1991. In vitro propagation of thornless ‘Navaho’ blackberry. Hort Science, 26(8): 1219-1226.
- Gajdosava, A., Ostrolucka, M.G., Libiakov, G. and Simala, D., 2006. Microclonal propagation of vaccinum sp. and Rubus sp. and detection of genetic variability in culture in vitro. Journal of Fruit and Ornamental Plant Research, 14(1): 103-119.
- George, E.F., 1996. Plant Propagation by Tissue Culture Part 2: In practice. Exegetics Ltd., Edington England, 574p.
- Georgieva, M., Badjakov, I., Dincheva, I., yancheva, S. and Kondakova, V., 2016. In vitro propagation of wild Bulgarian small berry fruits. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 22(1): 46-51.
- Gonzalezm, M.V., Lopez, M., Valdes A.E. and Ordas., R.J., 2000. Micropropagation of three fruit species using nodal segments from field-grow plants. Annals Applied Biology, 137(14): 73-78.
- Grattapaglia, D. and Machado, M.A., 1998. Micropropagation in culture de tecidos transformacao genetica de plantas. Embrapa-CNPH Brasilia, 10(2): 183-198.
- Hartman, H.T., Kester, D.E., Davies J.R. and Genever, R.L., 1997. Plant Propagation: Principles and Practices. Prentice Hall International INC, 770p.
- Jafari Najaf-Abadi, A. and Hamidoghli, Y., 2009. Micropropagation of thronless trailing blackberry (Rubus sp.) by axiallary bud explants. Australian Journal of Crop Science, 3(4): 191-194.
- Jiang, C.H., Liu, Z. and Zheng, Q., 2015. Direct regeneration of plants derived from in vitro cultured shoot tips and leaves of poplar (Populus euramericana). Journal of Life Sciences, 9(3): 366-372.
- Kasim, N.E. and Rayya, A., 2009. Effect of different collection times and some treatments on rooting and chemical in terminal constituents of bitter almond hardwood cutting. Journal of Agriculture and Biological Sciences, 5(2): 116-122.
- Kollarova, K., Liskova, D., Kakoniova, D. and Lux, A., 2004. Effect of auxins on Karwinskia humboldtiana root cultures. Plant cell, Tissue and Organ Culture, 79(2): 213-221.
- Larkin, P.J. and Scowcroft, W.R., 1981. Somaclonal variation a novel source of variability from cell cultures for plant improvement. Theoretical and Applied Genetics, 60(5): 197-214.
- Meng, R., Tony, H.H, chad, E.F. and Yonghai, L., 2004. Improving in vitro plant regeneration from leaf and petiole explants of Mario blackberry. Horticulture science, 39(2): 316-320.
- Nurulhidayah, W.A., 2012. Effect of medium strength and hormones concentration on regeneration of Pogostemon cablin using nodes explant. Asian Journal of Biotechnology, 4(1): 46-52.
- Rahman, M.M., Amin, M.N. and Ahmed, R., 2004. In vitro rapid regeneration from cotyledon expant of native olive (Elaeocarpus robustus Roxb.). Asian Journal Plant Science, 3(1): 31-35.
- Rajendrap, M., Ram, C., Godara, N.R. and Vijay, B., 2013. In vitro plant regeneration of Rose (Rose hybrida L.) through various explants. Journal of Experimental Biology and Agricultural Sciences, 14(3): 112-119.
- Razdan, M.K., 1993. An Introduction to Plant Tissue Culture. Oxford and IBH publishing, New Delhi, Bambey, Calcutta, 398p.
- Reed, B.M., 1996. Multiplication of Rubus germplasm in vitro: A screen of 256 accessions. Fruit Varities Journal, 44(10): 141-148.
- Ruzic, D. and Lazic, T., 2006. Micropropagation as means of rapid multiplication of newly developed Blackberry and Black currant cultivars. Agriculture Conspectus Scientificus, 71(4): 149-153.
- Weber, C.L., 2013. Propagation: 83-90. In: Funt, R.C. and Harvey, K.H. (Eds.). Raspberries. CABI, 300p.
- Zhang, L., Jiarong. L., Hogan, S., Chung, H., Gregorg, E. and Zhou, W.K., 2010. Inhibitory effect of rasberries on starch digestive enzyme and their antioxidant properties and phenolic composition. Food Chemistry, 11(9): 592-599.