همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد تغذیه طیور، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، کرمان، ایران

2 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، کرمان، ایران

3 استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، کرمان، ایران

چکیده

به‌منظور ارزیابی خواص آنتی‌اکسیدانی پودر برگ گیاه دارویی شبدرترشک (Oxalis corniculata L.)‌ و مقایسه اثر افزودن آن با ویتامین C بر عملکرد و کیفیت گوشت جوجه‌های گوشتی تحت تنش گرمایی یک آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار، 5 تکرار و 10 پرنده در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره پایه ذرت-سویا (شاهد)، جیره پایه + 250 میلی‌گرم در کیلوگرم جیره ویتامین C، جیره پایه + 0.5 درصد پودر برگ شبدر ترشک و جیره پایه + یک درصد پودر برگ شبدر ترشک بودند. جهت اعمال تنش گرمایی، جوجه‌ها از 25 تا 42 روزگی به‌مدت 8 ساعت در روز در معرض دمای 2±34 درجه سانتی‏گراد قرار ‌گرفتند. صفات عملکردی شامل مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب‌تبدیل غذایی در انتهای آزمایش اندازه‌گیری شدند. همچنین در پایان آزمایش، از هر تکرار دو پرنده به‌طور تصادفی انتخاب، کشتار و صفات مربوط به کیفیت گوشت اندازه‌گیری شدند. میزان ترکیب‌های فنولی کل در عصاره متانولی گیاه شبدرترشک، 11.73 میلی‌گرم گالیک اسید در هر گرم ماده خشک بود. درصد حذف رادیکال‌های آزاد (ارزیابی DPPH) و میزان ویتامین C این گیاه به‌ترتیب 46.36 درصد و 88 میلی‌گرم در هرگرم ماده خشک به‌دست آمد. مصرف یک درصد پودر برگ گیاه منجر به افزایش مصرف خوراک و وزن جوجه‌های گوشتی در مقایسه با شاهد شد (p <0.05). کمترین ضریب تبدیل خوراک در گروه یک درصد پودر برگ گیاه و ویتامین C مشاهده شد (p <0.05). بیشترین ظرفیت نگهداری آب و رطوبت گوشت در جوجه‌های تغذیه شده با پودر برگ شبدرترشک در مقایسه با شاهد مشاهده گردید (p <0.05). همه تیمارها منجر به کاهش افت پخت و افت خونابه گوشت در مقایسه با شاهد شدند (p <0.05). بنابر نتایج این آزمایش، تیمارهای جیره پایه + 250 میلی‌گرم در کیلوگرم جیره ویتامین C و جیره پایه + یک درصد پودر برگ شبدرترشک توانستند موجب بهبود عملکرد رشد و برخی پارامترهای کیفیت گوشت جوجه‌های گوشتی تحت تنش گرمایی مفید شوند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

- Abidin, Z. and Khatoon, A., 2013. Heat stress in poultry and the beneficial effects of ascorbic acid (vitamin C) supplementation during periods of heat stress. World’s Poultry Science Journal, 69: 135-152.
- Ahmed, D., Zara, S. and Baig, H., 2013. In vitro analysis of antioxidant activities of Oxalis corniculata Linn. fractions in various solvents. African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines, 10(1): 158-165.
- Anandjiwala, S., Bagul, M.S., Parabia, M. and Rajani, M., 2008. Evaluation of free radical scavenging activity of an ayurvedic formulation, panchvalkala. Indian Journal of Pharmaceutical Sciences, 70(1): 31-35.
- Arabshahi-Delouee, S. and Urooj, A., 2007. Antioxidant properties of various solvent extracts of mulberry (Morus indica L.) leaves. Food Chemistry, 102: 1233-1240.
- Arya, S.P., Mahajan, M. and Jain, P., 2000. Non-spectrophotometric methods for the determination of vitamin C. Analytica Chimica Acta, 417(1): 1-14.
- Attia, Y.A., Al-Harthi, M.A., El-Shafey, A.S., Rehab, Y.A. and Kim, W.K., 2017. Enhancing tolerance of broiler chickens to heat stress by supplementation with vitamin E, vitamin C and/or Probiotics. Annals of Animal Science, 17(4): 1155-1169.
- Awad, E.A., Najaa, M., Zulaikha, Z.A., Zulkifli, I. and Soleimani. A.F., 2020. Effects of heat stress on growth performance, selected physiological and immunological parameters, caecal microflora and meat quality in two broiler strains. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 33(5): 1-10.
- Borah, A., Yadav, R.N.S. and Unni, B.G., 2012. Evaluation of antioxidant activity of different solvent extracts of Oxalis corniculata L. Journal of Pharmacy Research, 5(1): 91-93.
- Castellini, C., Mugnai, C. and Dal Bosco, A., 2002. Effect of organic production system on broiler carcass and meat quality. Meat Science, 60: 219-225.
- Christensen, L.B., 2003. Drip loss sampling in porcine m. longissimus dorsi. Meat Sciences, 63(4): 469-477.
- Chang, Q., Lu, Y. and Lan, R., 2020. Chitosan oligosaccharide as an effective feed additive to maintain growth performance, meat quality, muscle glycolytic metabolism, and oxidative status in yellow-feather broilers under heat stress. Poultry Science, 99(10): 4824-4831.
- Combs, G.F. and McClung, J.P., 2016. The Vitamins: Fundamental Aspects in Nutrition and Health. Academic Press, Cambridge, 618p.
- Cramer, T.A., Kim, H.W., Chao, Y., Wang, W., Cheng, H.W. and Kim, Y.H.B., 2018. Effects of probiotic (Bacillus subtilis) supplementation on meat quality characteristics of breast muscle from broilers exposed to chronic heat stress. Poultry science, 97(9): 3358-3368.
- Dai, S.F., Gao, F., Xu, X.L., Zhang, W.H., Song, S.X. and Zhou, G.H., 2012. Effects of dietary glutamine and gamma-aminobutyric acid on meat colour, pH, composition, and water-holding characteristic in broilers under cyclic heat stress. British Poultry Science, 53(4): 471-481.
- El-Deep, M.H., Dawood, M.A.O., Assar, M.H., Ijiri, D. and Ohtsuka, A., 2019. Dietary Moringa oleifera improves growth performance, oxidative status, and immune related gene expression in broilers under normal and high temperature conditions. Journal of Thermal Biology, 82(4): 157-163.
- Elnesr, S.S., Elwan, H.A.M., Xu, Q.Q., Xie, C., Dong, X.Y. and Zou, X.T., 2019. Effects of in ovo injection of sulfur-containing amino acids on heat shock protein 70, corticosterone hormone, antioxidant indices, and lipid profile of newly hatched broiler chicks exposed to heat stress during incubation. Poultry Science, 98(5): 2290-2298.
- Gangeh, M.R. and Salarmoini, M., 2015. Effect of powder and hydroalcoholic extract of Carum copticum in comparision to growth promoters Virginiamycin antibiotic on performance, blood metabolites, intestinal morphology and meat quality of broiler chicks. Iranian Journal of Animal Science, 46(3): 289-299.
- Jang, A., Liu, X.D., Shin, M.H., Lee, B.D., Lee, S.K., Lee, J.H. and Jo, C., 2008. Antioxidative Potential of Raw Breast Meat from Broiler Chicks Fed a Dietary Medicinal Herb Extract Mix. Poultry Science, 87: 2382-2389.
- Lara, L. and Rostagno, M., 2013. Impact of heat stress on poultry production. Animals, 3(2): 356-369.
- Lee, K.W., Everts, H., Kappert, H.J., Frehner, M., Losa, R. and Beynen, A.C., 2003. Effects of dietary essential oil components on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. British Poultry Science, 44(3): 450-457.
- Mehrparvar, M., Mazhari, M., Esmaeilipour, O. and Sami, M., 2016. Effect of Lipia citridora leaves powder on growth performance, carcass traits, blood metabolites and meat quality of broilers. Iranian Journal of Veterinary Medicine, 10(4): 307-317.
- Mirshekar, R., Dastar, B. and Shabanpour, B., 2009. Effect of rosemary, echinacea, green tea extracts and ascorbic acid on broiler meat quality. Pakistan Journal of Biological Sciences, 12(15): 1069-1074.
- Mukherjee, S., Pal, S., Chakraborty, R., Koley, H. and Dhar, P., 2018. Biochemical assessment of extract from Oxalis corniculata L.: Its role in food preservation, antimicrobial and antioxidative paradigms using in situ and in vitro models. Indian Journal of Experimental Biology, 56: 230-243.
- Phoprasit, P., Bunchasak, C., Rakangthong, C. and Poeikhampha, T., 2014. Effects of adding vitamins and organic acids into the drinking water on growth performance, carcass yield and meat quality of broilers raised under tropical condition. Journal of Applied Sciences, 14(24): 3493-3499.
- Rafiee, F., Mazhari, M., Ghoreishi, M. and Esmaeilipour, O., 2016. Effect of lemon verbena powder and vitamin C on performance and immunity of heat‐stressed broilers. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 100(5): 807-812.
- Recoquillay, F., 2006. Active plant extracts show promise in poultry production-The time is right to reconsider how plant extracts can benefit poultry production. Poultry International, 45(2): 28-31.
- Reddy, K.Y., Kumar, S.A., Lakshmi, S.M. and Angothu, S., 2010. Antioxidant properties of methanolic extract of Oxalis corniculata. International Journal of Phytopharmacology, 1(1): 43-46.
- Sahin, K., Sahin, N. and Kucuk, O., 2003. Effects of chromium, and ascorbic acid supplementation on growth, carcass traits, serum metabolites, and antioxidant status of broiler chickens reared at a high ambient temperature. Nutrition Research, 23(2): 225-238.
- Shahdadi, F., Mokhtari, T. and NasabPour, R., 2011. Effect of different solvents on phenolic compounds and antioxidant activity of 6 native plants of Jiroft city. Research of Medicinal Herbs, 1(3): 74-67.
- Siddiqui, M.A., Singh, R.K. and Kumar, A., 2017. Phytochemical screening and antibacterial activity of Oxalis corniculata against human pathogens. International Journal of Current Research, 9(12): 62114-62118.
- Srikanth, M., Swetha, T. and Veeresh, B., 2012. Phytochemistry and pharmacology of Oxalis corniculata Linn.: a review. International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research, 3(11): 40774088.
- Sharangouda, K. and Patil, S.B., 2007. Antiimplantation and abortifacient activities of Oxalis corniculata in albino rats. Nigerien Journal of Natural Products and Medicine, 11: 58-60.
- Skerget, M., Kotnik, P., Hadolin, M., Hras, A.R., Simonic, M. and Kenz, Z., 2005. Phenols, proanthocyanidins, flavones and flavonols in some plant materials and their antioxidant activities. Food Chemistry, 89(2): 191-198.
- Steiner, T., 2010. Phytogenics in Animal Nutrition: Natural Concepts to Optimize Gut Health and Performance. Nottingham University Press, 192p.
- Unni, B.G., Archana, B., Wann, S.B., Singh, H.R., Devi, B. and Bhattacharjee, M., 2009. Phytochemical and antibacterial study of traditional medicinal plants of North India on Escherichia coli. Asian Journal of Experimental Science, 23: 103-108.
- Warris, P.D., 2000. Meat Science: An Introductory Text. New York, CABI Pub, 310p.
- Yoo, J., Yi, Y.J., Koo, B., Jung, S., Yoon, J.U., Kang, H.B. and Heo, J.M., 2016. Growth performance, intestinal morphology, and meat quality in relation to alpha-lipoic acid associated with vitamin C and E in broiler chickens under tropical conditions. Revista Brasileira de Zootecnia, 45(3): 113-120.
- Zaboli, G., Huang, X., Feng, X. and Ahn, D.U., 2019. How can heat stress affect chicken meat quality? - a review. Poultry Science, 98(3): 1551-1556.
- Zhang, C., Wang, L., Zhao, X.H., Chen, X.Y., Yang, L. and Geng, Z.Y., 2017. Dietary resveratrol supplementation prevents transport-stress-impaired meat quality of broilers through maintaining muscle energy metabolism and antioxidant status. Poultry Science. 96(7): 2219-2225.