همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌‌آموخته دوره دکترای علوم ‌‌مرتع، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

2 استاد، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

3 استادیار، بخش تحقیقات مرتع، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

4 دانشیار، بخش تحقیقات مرتع، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

شناسایی و کشت دانه‌‌های ‌‌روغنی جدید گامی مهم در جهت تأمین روغن مورد نیاز در کشور است. با توجه به گستردگی مناطق شور، کشت و بهره‌برداری از گیاهان مقاوم به شوری در شرایطی که هم آب و هم خاک شور است، می‌‌تواند گزینه‌‌ای مناسب در زمینه تولید و استحصال روغن‌‌های ‌‌گیاهی از گیاهان مقاوم به شوری باشد. هدف از این پژوهش، بررسی درصد‌‌ روغن قابل‌‌ استحصال و تعیین ترکیب‌های اسیدهای ‌‌چرب در دو گونه شورروی Salicornia europaeae و Halocnemum strobilaceum در حاشیه دریاچه ارومیه بود. بدین‌منظور، اقدام به جمع‌آوری بذر گونه‌‌ها در فصل پاییز 1395 شد. استخراج اسیدهای‌ ‌چرب، توسط حلال انجام شد. مخلوط حلال و روغن، توسط دستگاه تقطیر در خلأ گردشی جدا گردید و بعد از تهیه متیل‌استر و تزریق به دستگاه گاز‌کروماتوگرافی (GC)، آنالیز اسیدهای چرب انجام شد. برای شناسایی اسیدهای ‌‌چرب، از مخلوط استاندارد اسیدهای ‌‌چرب، ساخت شرکت سیگما با مقایسه زمان‌‌های بازداری استفاده گردید. اطلاعات حاصل، با استفاده از نرم‌افزار SPSS و آزمون آماری t مستقل تجزیه‌وتحلیل شد. میانگین بازده روغن بدست‌‌‌آمده از دو گونه S .europaeae و H. strobilaceum به‌‌ترتیب 18.58% و 9.28% محاسبه شد. درمجموع، 12 اسید چرب شامل لوریک ‌اسید (C12:0)، مریسیتیک ‌‌اسید (C14:0)، میریستولئیک ‌‌اسید (C14:1n5)، پالمیتیک‌ ‌اسید (C16:0)، پالمیتولئیک‌ ‌اسید (C16:1n7)، استئاریک ‌‌اسید (C18:0)، اولئیک ‌‌اسید (C18:1n9)، لینولئیک ‌‌اسید (C18:2n6cis)، ‌آلفا-لینولنیک‌ ‌اسید (C18:3n3)، گاما-لینولئیک ‌‌اسید (C18:3n6)، استئاریک اسید (C18:0) و آراشیدیک ‌اسید (C20:0) در پروفیل این دو گونه ثبت شد. لینولئیک ‌‌اسید به‌‌ترتیب با 56% و 54.7% در S. europaeae وH. strobilaceum اسید چرب غیراشباع بود. پالمیتیک ‌‌اسید نیز با 11.4% و 9.7% درصد به‌‌ترتیب در S. europaeae و H. strobilaceum، اسید چرب اشباع غالب بود. نتایج نشان داد که با توجه به بازده روغن (18.58%) و درصد اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع شناسایی شده، بذر گونه S. europaeae می‌تواند به‌عنوان یک منبع روغن ‌‌خوراکی مورد ارزیابی و بررسی قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها

- Ahangar, S., Pirvani, Z., Khodaparast, M.H. and Safavar, H., 2012. Comparison of fatty acid composition of Olive oil in different regions of Iran. Journal of Nutrition Science and Technology, 2(2): 39-49.
- Ahmadi, H., Noroozy, J., Farhoodi, M., Rahimi, M.R. and Rahmatzadeh, B., 2016. Extraction and physicochemical properties of Salicornia (Salicornia persica Akhani sub sp. Rudshurensis Akhani) oil. Journal of Nutrition Sciences & Food Technology, 11(1): 67-74.
- Alizadeh, A., Motamedi, J. and Erfanzadeh, R., 2014. Potential of four halophytes from the Urmia Lacke as soli phytodesalination. Journal of Range and Desert Research, 21(4): 663-675.
- Ariffin, A.A., Bakar, J., Tan, C.P., Rahman, R.A., Karim, R. and Loi, C.C., 2009. Essential fatty acids of pitaya (dragon fruit) seed oil. Food Chemistry, 114(2): 561-564.
- Asghari, J., Alimardani, S. and Mazahri, M., 2012. Extraction and determination of essential fatty acid leaves Portulaca oleracea. Journal of Herbal Drugs, 3(3): 157-166.
- Carvalho, A.P. and Malcata, F.X., 2005. Preparation of fatty acid methyl esters for gas-chromatographic analysis of marine lipids. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53: 5049-5059.
- Choi, D., Lim, G.S., Piao, Y.L., Choi, O.Y., Cho, K.A. and Park, C.B., 2014. Characterization, stability, and antioxidant activity of Salicornia herbaciea seed oil. Korean Journal of Chemical Engineering, 31(12): 2221-2228.
- Cravotto, G., 2008. Improved extraction of vegetable oils. Ultrasonic Son chemistry, 15: 898-902.
- Elsebaie, E.M., Elsanat, S.Y., Gouda, M.S. and Elnemr, K.M., 2013. Oil and fatty acids composition in Glasswort (Salicornia Fruticosa) seeds. Journal of Applied Chemistry, 4(5): 6-9.
- FAO, 2005. Global network on integrated soil management for sustainable use of salt affected soils.
- Franzen-Castle, L.D., 2010. Omega-3 and Omega-6 Fatty Acids. Neb Guide, University of Nebaraska-Linkoln Extension. Institute of Agriculture and Natural Resource, 3p.
- Ghars, M.A., Debez, A., Smaoui, A., Zarrouk, M., Grignon, C. and Abdelly, C., 2006. Variability of fruit and seed oil characteristics in Tunisian accessions of the halophyte Cakile maritima (Brassicaceae): in Ecophysiology of High Salinity Tolerant Plants, Printed in the Netherlands, 55-67.
- Ghasemi Firouzabadi, A., Jafari, M., Assareh, M.H., Arzani, H. and Javadi, A., 2014. Investigation on the potential of halophytes as a source of edible oil case study: Suaeda aegyptiaca and Halocnemum strobilaceum. International Journal of Bio-sciences, 5(10): 87-93.
- Gunstone, F.D., 1996. Fatty Acid and Lipid Chemistry. Blackie Academic and Professional, London, 252p.
- Khoorsandi, F., Vaziri, Z. and Vaziri, H., 2000. Sustainable use of salt and saline water resources in agriculture. Iranian National Committee on Irrigation and Derange, 333p.
- Mariem, S., Mariam, J. and Riadh, K., 2018. Antioxidant and antimicrobial activities of Halocnemum strobilaceum fractions and their related bioactive molecules by GC/MS and HPLC. Research Journal of Recent Science, 7(7): 1-9.
- Motamedi, J., Abdolslizadeh, Z. and Sheidaei Karkaj, E., 2016. Field and laboratory methods for grassland and animal production research. University of Urmia Press, 529p.
- Motamedi, J., Alizadeh, A. and Alemzadeh Gorji, A., 2015. Effect of vegetation patches as microhabitat on changing soil properties (Case study: saline rangelands of Tez Kharab in Urmia). Journal of Range and Watershed Management, 68(1): 149-158.
- Motamedi, J., Alizadeh, A. and Sheidai Karkaj, E., 2018a. Effect of halophyte patches on some soil properties of a saline rangeland of Urmia lake coast, Iran. Journal of Rangeland Science, 8(4): 363-372.
- Motamedi, J., Valinejad, F., Alizadeh, A. and Souri, M., 2018b. Investigation the effect of the patches ecological and single basal holofite bases of Urmia Lake as microbial habitat on soil characteristics. Desert Ecosystem Engineering Journal, 7(20): 1-12.
- Motamedi, J., Jafari, A.A. and Zohdi, M., 2019. Management of the habitat of Alhagi pseudalhagi in the saline rangeland of Urmia Lake coast. Journal of Iran Nature, 4(1): 33-42.
- Rao, G.M.N., Prayaga, M.P. and Kumar, M.M.K., 2015. Seeds of Salicornia brachiata as a source of edible oil. Indian Journal of Applied Research, 5(8): 532-533.
- Shahi, M., Saghari, M., Zandi Esfahan, Z. and Jaimand, K., 2017. Qualitative and quantitative study on the seed oil of Salicornia herbacea L. and Suaeda fruticosa (L.) Forssk. as a source of edible oil. Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research, 33(2): 234-242.
- Wang, R., Dominguez-Espinosa., R.M., Leonard, K., Koutinas, A. and Webb, C., 2002. The application of a generic feedstock from wheat for microbial fermentations. Biotechnol Progress, 18(5): 1033-1038.
- Weber, D.J.R., Ansar, I. and Gul, R., 2007. Potential of halophytes as source of edible oil. Journal of Arid Environment, 68(14): 315-321.
- Zerai, D.B., Glenn, E.P., Chatervedi, R.L., Mamood, A.N., Nelson, S.G. and Ray, D.T., 2010. Potential for improvement of Salicornia bigelovii through selective breeding. Ecological Engineering, 36: 730-739.