همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری، گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

2 استادیار، گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

3 دانشیار، گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

چکیده

طی سالیان اخیر پژوهش در زمینه گیاهان دارویی به‌عنوان مکمل درمانی افزایش چشمگیری یافته است. عصاره (Lavandula stricta Del.) با توجه به داشتن خواص ویژه درمانی، کاربرد گسترده‌ای در بین فرآورده‌های گیاهان دارویی دارد. نظر به اهمیت کیفیت فیزیکی پودر عصاره تولید شده از گیاهان دارویی در صنعت غذا و دارو، در این پژوهش عملکرد دستگاه خشک‌کن پاششی در تولید پودر از عصاره اسطوخودوس در سه سطح دمای ورودی 150، 180 و 210 درجه سلسیوس، سه سطح نرخ جریان هوای ورودی 6، 8 و 10 لیتر بر دقیقه و نسبت‌های 0، 25 و 50 درصد به کمک خشک‌کن مالتودکسترین نسبت به جرم ماده خشک عصاره به روش سطح پاسخ مطالعه شد و خواص فیزیکی پودر تولید شده بررسی گردید. محتوای رطوبت، فعالیت آبی، چگالی توده‌ای، چگالی ذرات و تخلخل نمونه‌های پودر به‌ترتیب در محدوده‌های 8.70-5.10%، 0.30-0.26%، 0.60- 0.45 گرم بر میلی‌لیتر، 2.50-0.99 گرم بر میلی‌لیتر و 87-47% متغیر بود. حداکثر عملکرد خشک‌کن در تولید پودر اسطوخودوس در دمای ورودی 210 درجه سلسیوس و نرخ جریان هوای 8 لیتر بر دقیقه و نسبت جرمی 50% به کمک خشک‌کن برابر با 89% تعیین گردید. با در نظر گرفتن تمامی فاکتورهای فیزیکی مورد ارزیابی، نقطه بهینه در فرآوری عصاره اسطوخودوس، دمای هوای ورودی
29/177 درجه سلسیوس و نرخ پاشش 10 لیتر بر دقیقه و نسبت مالتودکسترین به جرم ماده خشک عصاره 67% بود که در این حالت محتوای رطوبت 6/6%، فعالیت آبی 0.28، چگالی توده‌ای 0.58 گرم بر میلی‌لیتر، چگالی ذرات 1.46 گرم بر میلی‌لیتر و تخلخل پودر 60.95% حاصل شد.

کلیدواژه‌ها

- Bakkali, F., Averbeck, S., Averbeck, D. and Idaomar, M. 2008. Biological effects of essential oils-Areview. Food and Chemical Toxicology, 46: 446-475.
- Boonyai, P., Bhandari, B. and Howes, T., 2004. Stickiness measurement techniques for food powders: A review. Powder Technology, 145: 34-46.
- Chegini, G.R. and Ghobadian, B., 2005. Effect of spray-drying conditions on physical properties of orange juice powder. Drying Technology, 23(3): 657-668.
- Chiu, T.Y., Chiu, P.C., Chien, J.T., Ho, G.H., Yang, J. and Chen, B.H., 2007. Encapsulation of lycopene extract from tomato pulp waste with gelatine and poly(c-glutamic acid) as carrier. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55: 5123-5130.
- Fazaeli, M., Emam-Djomeh, Z., Ashtari, A.K. and Omid, M., 2012. Effect of spray drying conditions and feed composition on the physical properties of black mulberry juice powder. Food and Bioproducts Processing, 90: 667-675.
- Goula, A.M. and Adamopoulos, K.G., 2005. Spray drying of tomato pulp in dehumidified air: II. The effect on powder properties. Journal of Food Engineering, 66(1): 35-42.
- Goula, A.M. and Adamopoulos, K.G., 2010. A new technique for spray drying orange juice concentrate. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 11(2): 342-351.
- Hosseinzadeh, S., Haddad Khodaparast, M.H., Bostan, A. and Mohebbi, M., 2016. Spraying of Mentha spicata oil by spray drying method. Iranian Journal of Food Science and Technology Research, 12(4): 499-511.
- Jafari, S.M., Ghalenoei, M.G. and Dehnad, D., 2017. Influence of spray drying on water solubility index, apparent density, and anthocyanin content of pomegranate juice powder. Powder Technology, 311: 59-65.
- Kha, T.C., Nguyen, M.H. and Roach, P.D., 2010. Effect of spray-drying conditions on the physicochemical and antioxidant properties of the Gac (Momordica cochinchinensis) fruit aril powder. Journal of Food Engineering 98(3): 385-392.
- Langrish, T.A.G. and Fletcher, D.F., 2001. Spray drying of food ingredients and applications of CFD in spray drying. Chemical Engineering and Processing: Process Intensification, 40(4): 345-354.
- Leung, H.K., 1986. Water activity and other colligative properties of foods: 193-228. In: Okose, M., (Ed.). Physical and Chemical Properties of Food. Amererica Society of Agricultural, 407p.
- Muzaffar, K. and Kumar, P., 2015. Parameter optimization for spray drying of tamarind pulp using response surface methodology. Powder Technology, 279: 179-184.
- Nadeem, H.Ş., Torun, M. and Özdemir, F., 2011. Spray drying of the mountain tea (Sideritis stricta) water extract by using different hydrocolloid carriers. LWT-Food Science and Technology, 44(7): 1626-1635.
- Okuyama, K. and Kousaka, Y., 1991. Particle density: 209-215. In: Iinoya, K., Gotoh, K. and Higashitani, K., (Eds.). Powder Technology Handbook. Marcel Dekker, New York, 794p.
- Patil, V., Chauhan, A.K. and Singh, R.P., 2014. Optimization of the spray-drying process for developing guava powder using response surface methodology. Powder Technology, 253: 230-236.
- Pierucci, A.P., Andrade, L.R., Farina, M., Pedrosa, C. and Rocha-Lehao, M.H.M., 2007. Comparison of a-tocopherol microparticles produced with different wall materials: pea protein a new interesting alternative. Journal of Microencapsulation, 24(3): 201-213.
- Rahmati, E., Sharifian, F. and Fatahi, M., 2018. Evaluation of the effect of different drying methods and additives on the physical and chemical properties of the extract of Dracocephalum moldavica L. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research, 34(5): 781-793.
- Sadeghi, A., Shahidi, F., Mortazavi, S.A. and Mahalati, M.N., 2008. Evaluation of different parameters effect on maltodextrin production by amylase Termamyl 2-x. World Appliance Sciences Journal, 3(1): 34-39.
- Santana, A.A., Kurozawa, L.E., de Oliveira, R.A. and Park, K.J., 2013. Influence of process conditions on the physicochemical properties of pequi powder produced by spray drying. Drying Technology, 31(7): 825-836.
- Santhalakshmy, S., Bosco, S.J.D., Francis, S. and Sabeena, M., 2015. Effect of inlet temperature on physicochemical properties of spray-dried jamun fruit juice powder. Powder Technology, 274: 37-43.
- Shahidi, F., Veidi, M., Mohebbi, M., Noshad, M. and Khalilian Movahed, M., 2014. Optimization of pomegranate spray drying conditions using surface-response method. Journal of Research and Innovation in Food Science and Technology, 3(2): 129-142.
- Shrestha, A.K., Howes, T., Adhikari, B.P., Wood, B.J. and Bhandari, B.R., 2007. Effect of protein concentration on the surface composition, water sorption and glass transition temperature of spray-dried skim milk powders. Journal of Food Chemistry, 104: 1436-1444.
- Tan, S.P., Tuyen, C.K., Parks, S.E., Stathopoulos, C.E. and Roach, P.D., 2015. Effects of the spray-drying temperatures on the physiochemical properties of an encapsulated bitter melon aqueous extract powder. Powder Technology, 281: 65-75.
- Telis, V.R.N. and Sobral, P.J.A., 2002. Glass transitions for freeze-dried and air-dried tomato. Food Research International, 35(5): 435-443.
- Tonon, R.V., Brabet, C. and Hubinger, M.D., 2010. Anthocyanin stability and antioxidant activity of spray-dried açai (Euterpe oleracea Mart.) juice produced with different carrier agents. Food Research International, 43(3): 907-914.