همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد، مرکز تحقیقات میکروب‌شناسی مولکولی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

2 استاد، مرکز تحقیقات میکروب‌شناسی مولکولی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

3 استاد، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

4 استاد، مرکز تحقیقات میکروب‌شناسی مولکولی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

5 دانش‌آموخته دکترا، مرکز تحقیقات میکروب‌شناسی مولکولی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

چکیده

سودوموناس آئروجینوزا یکی از شایع‌ترین باکتری‌های فرصت‌طلب در عفونت‌های بیمارستانی است که مقاومت قابل توجهی در برابر مواد ضدمیکروبی دارد. با توجه به محدودیت‌های استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها، گرایش به جایگزینی آنها با فرآورده‌های طبیعی افزایش یافته است. در این مطالعه اثر ضدمیکروبی اسانس 4 گونه گیاه مرزه (Satureja mutica، S. bachtiarica، S. rechingeri، S. khuzistanica) بر عوامل بیماری‌زایی سودوموناس آئروجینوزا ارزیابی شد. حداقل غلظت مهارکنندگی اسانس‌های گیاه مرزه در سویه‌های استاندارد سودوموناس آئروجینوزا PAO1 و سودوموناس آئروجینوزا 8821M به روش میکرودایلوشن براث تعیین گردید. در ادامه اثر غلظت‌های پایین‌تر از حداقل غلظت ممانعت‌کننده از رشد (sub-minimum inhibitory concentration; sub-MIC) اسانس‌ها بر عوامل بیماری‌زایی این باکتری شامل حرکت، تشکیل بیوفیلم و تولید آلژینات، الاستاز و آلکالین‌پروتئاز این دو سویه بررسی شد. هر 4 اسانس مرزه دارای اثرهای ضدمیکروبی علیه سویه‌های استاندارد سودوموناس آئروجینوزا بودند، همچنین غلظت‌های sub-MIC اسانس‌ها موجب کاهش معنی‌دار تولید عوامل بیماری‌زایی این سویه‌ها شدند. در این مطالعه اثرهای مطلوب آنتاگونیستی اسانس‌های گیاه مرزه در برابر سویه‌های استاندارد سودوموناس آئروجینوزا مشاهده شد. با انجام مطالعات بیشتر می‌توان از این اسانس‌ها به‌عنوان یک ترکیب ضد‌میکروبی علیه این باکتری استفاده کرد

کلیدواژه‌ها

- Adams, R.P., 1995. Identification of Essential oil Components by Gas Chromatography/Mass Spectroscopy. 1st Edn., Allured Publishing, Illinois, USA., 469p.
- Anand, A.K., Mohan, M., Haider, S.Z. and Sharma, A., 2011. Essential oil composition and antimicrobial activity of three Ocimum species from Uttarakhand (India). International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, 3: 223-225.
- Burt, S., 2004. Essential oils: their antibacterial properties and potential applications in foods-a review. International Journal of Food Microbiology, 94: 223-253.
- Carroll, K.C., Butel, J.S. and Morse, S.A., 2015. Jawetz Melnick & Adelbergs Medical Microbiology. McGraw-Hill Education, 864p.
- CLSI., 2015. Performance Standards for Antimicrobial Disk Susceptibility Tests; Approved Standard.
M02-A12.
- CLSI., 2012. Methods for Dilution Antimicrobial Susceptibility Tests for Bacteria That Grow Aerobically; Approved Standard. M7-A9.
- Cotton, L.A., Graham, R.J. and Lee, R.J., 2009. The role of alginate in Pseudomonas aeruginosa PAO1 biofilm structural resistance to gentamicin and ciprofloxacin. Journal of Experimental Microbiology and Immunology, 13: 58-62.
- Dorman, H.J. and Deans, S.G., 2000. Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oils. Journal of Applied Microbiology, 88: 308-316.
- Drake, D. and Montie, T.C., 1988. Flagella, motility and invasive virulence of Pseudomonas aeruginosa. Journal of General Microbiology, 134: 43-52.
- Fonseca, A.P., Extremina, C., Fonseca, A.F. and Sousa, J.C., 2004. Effect of subinhibitory concentration of piperacillin/tazobactam on Pseudomonas aeruginosa. Journal of Medical Microbiology, 53: 903-910.
- Ghotaslou, R. and Salahi Eshlaqghi, B., 2013. Biofilm of pseudomonas aeruginosa and new preventive measures and anti-biofilm agents. Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences, 12: 747-768.
- Hammer, K.A., Carson, C.F. and Riley, T.V., 1999. Antimicrobial activity of essential oils and other plant extracts. Journal of Applied Microbiology, 86P: 985-990.
- Islamieh, D.I., Afshar, D. and Esmaeili, D., 2019. Effect of Satureja khuzistanica essential oil (SKEO) extract on expression of lasA and lasB genes in Pseudomonas aeruginosa. Iranian Journal of Microbiology, 11: 55-59.
- Kazanas, N., 1968. Proteolytic activity of microorganisms isolated from freshwater fish. Journal of Applied Microbiology, 16: 128-132.
- Knutson, C.A. and Jeanes, A., 1968. A new modification of the carbazole analysis: application to heteropolysaccharides. Analytical Biochemistry, 24: 470-481.
- Leid, J.G., Willson, C.J., Shirtliff, M.E., Hassett, D.J., Parsek, M.R. and Jeffers, A.K. 2005. The exopolysaccharide alginate protects Pseudomonas aeruginosa biofilm bacteria from IFN-gamma-mediated macrophage killing. Journal of Immunology, 175: 7512-7518.
- Mahon, C., Lehman, D. and Manuselis, G., 2015. Textbook of Diagnostic Microbiology. Elsevier Saunders, 1096p.
- Majd, A., Nejad Satart, T., Khavarinejad, R. and Dosti, B., 2009. Evaluation of quantitative and qualitataive constituents of essential oil of Khuzestan drug Savory (Satureja.J khuzistanica) during development of antimicrobial properties of the essential oils in vitro. Journal of Sciences Islamic Azad Univercity, 18: 51-60.
- Murray, P.R., Rosenthal, K.S. and Pfaller, M.A., 2015. Medical Microbiology. Elsevier, 848p.
- Ohman, D.E., Cryz, S.J. and Iglewski, B.H., 1980. Isolation and characterization of Pseudomonas aeruginosa -PAO mutant that produces altered elastase. Journal of Bacteriology, 142: 836-842.
- Raj, A., Khess, N., Pujari, N., Bhattacharya, S., Das, A. and Rajan, S.S., 2012. Enhancement of protease production by Pseudomonas aeruginosa isolated from dairy effluent sludge and determination of its fibrinolytic potential. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 2: S1845-S1851.
- Rohinishree, Y.S. and Negi, P.S., 2016. Effect of licorice extract on cell viability, biofilm formation and exotoxin production by Staphylococcus aureus. Journal of Food Science and Technology, 53: 1092-1100.
- Saleem, A.J. 2012. Relationship Study between the Alkaline Protease Production and the Growth Phases of Pseudomonas aeruginosa Isolated from Patients. Advances in Microbiology, 2: 354-357.
- Sefidkon, F. and Jamzad, Z., 2005. Chemical composition of the essential oil of three Iranian Satureja species (S. mutica, S. macrantha and S. intermedia). Food Chemistry, 91: 1-4.
- Sefidkon, F., Sadeghzadeh, L., Teimouri, M., Asgari, F. and Ahmadi, S., 2007. Antimicrobial effects of the essential oils of two Satureja species (S. Khuzistanica Jamzad and S. bachtiarica Bunge) in two harvesting time. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research, 23(2): 174-182.
- Seghatoleslami, S., Samadi, N., Salehnia, A. and Azimi, S., 2009. Antibacterial activity of endemic Satureja Khuzistanica Jamzad essential oil against oral pathogens. Iranian Endodontic Journal, 4: 5-9.
- Shibamoto, T., 1987. Retention Indices in Essential Oil Analysis: 259-274. In: Sandra, P. and Bicchi, C., (Eds.). Capillary Gas Chromatography in Essential Oil Analysis. Huethig-Verlag, New York, USA., 435p.
- Tajkarimi, M.M., Ibrahim, S.A. and Cliver, D.O., 2010. Antimicrobial herb and spice compounds in food. Food Control, 21(9): 1199-1218.
- Tepe, B. and Cilkiz, M., 2016. A pharmacological and phytochemical overview on Satureja. Pharmaceutical Biology, 54: 375-412.
-Tille, P., 2013. Bailey & Scott's Diagnostic Microbiology, Elsevier Health Sciences, 1056p.
- Vitanza, L., Maccelli, A., Marazzato, M., Scazzocchio, F., Comanducci, A., Fornarini, S., Crestoni, M. E., Filippi, A., Fraschetti, C. and Rinaldi, F., 2019. Satureja montana L. essential oil and its antimicrobial activity alone or in combination with gentamicin. Microbial Pathogenesis, 126: 323-331.
- Yazdanpanah, L., Aminaii, M.M., Panahi, B., Emamifar, M. and Mahdian, M., 2011. Effect of antifungal essential oil from Satureja hortensis on Alternaria citri. Plant Products Technology, 10: 83-90.
- Zmantar, T., Kouidhi, B., Miladi, H., Mahdouani, K. and Bakhrouf, A., 2010. A microtiter plate assay for Staphylococcus aureus biofilm quantification at various pH levels and hydrogen peroxide supplementation. New Microbiologica, 33: 137-145.