همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، بخش تحقیقات مکانیزاسیون، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

2 دکترا، بخش تحقیقات مکانیزاسیون، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

3 استادیار، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و معطر، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

4 - مربی، بخش تحقیقات مکانیزاسیون، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

استقبال بالای تولیدکنندگان محصولات کشاورزی به تولید گیاهان دارویی سبب تأمل در راستای افزایش عملکرد این محصولات شده که این امر به‌طور مشخص با مکانیزه کردن تولید و نیز صرف انرژی بیشتر قابل دستیابی است؛ بنابراین ارزیابی‌های انرژی در تمامی مراحل تولید این محصولات لازم و ضروری می‌باشد. این تحقیق به‌صورت میدانی و با تهیه پرسشنامه و مصاحبه با تولیدکنندگان در مناطقی از استان‌های تهران و البرز در سال 1397 و بر روی چهار گیاه دارویی نعناع فلفلی (Mentha piperita L.)، ترخون (Artemisia dracunculus L.)، ریحان (Ocimum basilicum L.) و مرزه (Satureja hortensis L.) انجام شد. نتایج نشان داد که در بین تمامی نهاده‌های مصرف شده در این طرح دو نهاده کودهای شیمیایی و الکتریسیته با اختلاف بالای 80%، بیشترین درصد مصرف انرژی را در بین تمامی نهاده‌های مصرفی به خود اختصاص داده‌اند. پس از برآورد شاخص‌های انرژی، شاخص بازده انرژی برای تمام محصولات مورد مطالعه، بیشتر از یک بدست آمد که این موضوع بیانگر انرژی‌ده بودن سیستم‌های تولید این محصولات می‌باشد. همچنین گیاه دارویی مرزه با بازدهی انرژی 3.37 مناسب‌ترین محصول از نظر مصرف و تولید انرژی شناخته شد. از نظر شاخص انرژی خالص نیز گیاه مرزه با تولید خالص انرژی 281457 مگاژول در هکتار بیشترین بازگشت انرژی را در بین تمام محصولات مورد مطالعه به خود اختصاص داد. برآورد شاخص مکانیزاسیون در مصرف انرژی نشان داد که در تولید هر چهار محصول نسبت کمی از مصرف انرژی مرتبط با مکانیزاسیون است (0.23 تا 0.26) و این موضوع لزوم افزایش مکانیزاسیون در تولید این محصولات را بیش از پیش نمایان کرد.

کلیدواژه‌ها

- Aghagolzadeh, H., Ranji, N., Ranji, A. and Karimi, H., 2011. Expanding culture of Echium amoenum in Rodsar-Eshkevarat, a step to economic and social development. First Eshkevar National Congress, Guilan University, Rasht, Guilan, 12-13 July: 53-61.
- Anonymous, 2011. Energy balance in 2011. Power and Energy Affairs Ministry.
- Hamedani, S.R., Shabani, Z. and Rafiee, S., 2011. Energy inputs and crop yield relationship in potato production in Hamadan province of Iran. Fuel and Energy Abstracts, 36(5): 2367-2371.
- Hedau, N.K., Tuti, M.D., Stanley, J. and Mina, B.L., 2014. Energy-use efficiency and economic analysis of vegetable cropping sequences under greenhouse condition. Energy Efficiency, 7: 507-515.
- Kaltschmitt, M., Reinhardt, G.A. and Stelzer, T., 1997. Life cycle analysis of biofuels under different environmental aspects. Biomass and Bioenergy, 12(2): 121-134.
- Khaksar, Z., Rafiee, Sh. and Akram, A., 2011. Evaluation of energy consumption in cultivating five medicinal plant species in Alborz province. Proceedings of the First National Congress of Agricultural Science and Technology. Zanjan University of Zanjan, 19-22.
- Kitani, O., Jungbluth, T., Peart, R.M. and Ramdani, A., 1999. CIGR Handbook of Agricultural Engineering: Energy and Biomass Engineering. ASAE publication, ST Joseph, MI, (5), 330p.
- Majnoon Hosseini, N. and Davazdah Emami, S.A., 2007 Cultivation and Production of a Certain Medicinal Plants and Spices. Publications Tehran University, 300p.
- Moayedi Shahraki, E., Jami Al-Ahmadi, M. and Behdani, M.A., 2010. Study of energy efficiency of saffron (Crocus sativus L.) in Southern Khorasan. Agroecology, 2: 61-69.
- Mohammadi, A. and Omid, M., 2010. Economical analysis and relation between energy inputs and yield of greenhouse cucumber production in Iran. Applied Energy, 87(1): 191-196.
- Mohammadi, A., Tabatabaeefar, A., Shahin, S., Rafiee, S. and Keyhani, A., 2008. Energy use and economical analysis of potato production in Iran a case study: Ardabil province. Energy Conversion and Management, 49(12): 3566-3570.
- Nguyen, T.L.T., Gheewala, S.H. and Garivait, S., 2008. Full chain energy analysis of fuel ethanol from cane molasses in Thailand. Applied Energy, 85(8): 722-734.
- Ozkan, B., Akcaoz, H. and Fert, C., 2004. Energy input-output analysis in turkish agriculture. Renewable Energy, 29: 39-51.
- Pishgar-Komleh, S.H., Ghahderijani, M. and Sefeedpari, P., 2012. Energy consumption and CO2 emissions analysis of potato production based on different farm size levels in Iran. Journal of Cleaner Production, 33: 183-191.
- Pradhan, A., 2010. Life Cycle Analysis of Soybean Biodiesel Production. Ph.D. Dissertation, University of Idaho.
- Rahimi, R., 2015. Evaluation of energy flow in bioethanol production from date palm waste using life cycle assessment (LCA). Ph.D. thesis of Agricultural Mechanization, Islamic Azad University, Science and Research Branch, Tehran, 142p.
- Samavatean, N., Rafiee, S. and Mobli, H., 2011. An analysis of energy use and estimation of a mechanization index of garlic production in Iran. Journal of Agricultural Science, 3(2): 198-205.
- Sharifi ashourabadi, E., Lebaschi, M.H., Matin, A. and Abbaszadeh, B., 2006. Investigating the effect of nitrogen fertilizer use and intercropping of two medicinal plant types on energy efficiency. Ninth Congress of Agronomy and Plant Breeding, Karaj, Seed and Plant Improvement Institute, 27-29 August: 121.
- Sharifi ashourabadi, E., Noor Mohammadi, G., Matin, A., Ghalavand, A. and Lebaschi, M.H., 2003. Efficiency of input energy in different methods of soil fertilization. Pajouhesh-Va-Sazandegi, 15(3): 91-97.
- Taki, M., Ajabshirchi, Y., Mobtaker, H.G. and Abdi, R., 2012. Energy consumption, input-output relationship and cost analysis for greenhouse productions in Esfahan Province of Iran. Journal of Experimental Agriculture International, 2(3): 485-501.
- Tzilivakis, J., Warner, D.J., May, M., Lewis, K.A. and Jaggard, K., 2005. An assessment of the energy inputs and greenhouse gas emissions in sugar beet (Beta vulgaris) production in the UK. Agricultural Systems, 85(2): 101-119.
- Zooleh, M., 2011. Investigating the role of medicinal plants in Iran's economic development. Proceedings of the National Conference on Agricultural Achievements, Islamic Azad University, Shahrekordas Branch, 15-16 November: 87-97.