همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، گروه کشاورزی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران

2 استاد، گروه علوم طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

3 دانشیار، گروه علوم طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

شناسه دیجیتال (DOR):
98.1000/1735-0905.1398.36.86.99.1.1578.1610

این آزمایش به‌منظور بررسی تأثیر پروبیوتیک بر صفات تولیدی، فراسنجه‌های خونی، لیپوپروتئین‌های سرمی و پاسخ ایمنی خونی جوجه‌های گوشتی تغذیه شده با روغن دانه کدو تخم‌کاغذی (Cucurbita pepo L. convar. pepo var. styriaca) انجام شد. تعداد 480 قطعه جوجه گوشتی یک‌روزه سویه تجاری آرین در آزمایش فاکتوریل 3×2، با دو منبع روغن گیاهی (کانولا و کدو تخم‌کاغذی) و سه نوع افزودنی (فاقد افزودنی، پروبیوتیک و آنتی‌بیوتیک) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار و 20 قطعه جوجه در هر تکرار به‌طور تصادفی بین واحدهای آزمایشی توزیع شدند. نتایج نشان داد استفاده از پروبیوتیک همراه با منابع روغن گیاهی اثر منفی بر صفات تولیدی شامل وزن نسبی لاشه، سینه، ران، چربی شکمی، درصد زنده‌مانی و ضریب تبدیل غذایی نداشت. درصد هماتوکریت خون در جوجه‌های دریافت‌کننده افزودنی در مقایسه با گروه شاهد کمتر بود (0.05>P). اثر منبع روغن و افزودنی بر سایر فراسنجه‌های خونی شامل پروتئین تام، گلوکز و اسید اوریک از نظر آماری معنی‌دار نبود. استفاده از روغن دانه کدو تخم‌کاغذی به‌طور معنی‌داری موجب کاهش تری‌گلیسرید و لیپوپروتئین با چگالی بسیار کم (VLDL) و افزایش کلسترول کل و لیپوپروتئین با چگالی زیاد (HDL) شد (0.05>P). اثر منبع روغن بر لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) از نظر آماری معنی‌دار نبود. کمترین مقادیر تری‌گلیسرید، کلسترول کل، HDL و VLDL در جوجه‌های تغذیه شده با روغن دانه کدو تخم‌کاغذی به همراه ویرجینامایسین دیده شد (0.05>P). بیشترین مقدار تری‌گلیسرید در جوجه‌های تغذیه شده با روغن کانولا به همراه آنتی‌بیوتیک دیده شد (0.05>P). اثر منبع روغن و نوع افزودنی بر پاسخ ایمنی خونی و وزن نسبی اندام‌های لنفوئیدی از نظر آماری معنی‌دار نبود. به‌طور کلی می‌توان گفت استفاده از روغن دانه کدو تخم‌کاغذی، موجب بهبود نسبی لیپوپروتئین‌های سرم شد. از سوی دیگر، کارایی افزودنی‌ها به نوع روغن (الگوی اسید چرب) مورد استفاده در جیره بستگی دارد.

کلیدواژه‌ها

- Abdelrahman, M.M., 2013. Effect of feeding dry fat and yeast culture on broiler chicken performance. Turkish Journal of Veterinary and Animal Science, 37: 31-37.
- Azadbakht, M., 2007. Classification of medicinal plants. Timorzadeh Publishers, Tehran, 325p.
- Beski, S.S.M. and Al-Sardary, S.Y.T., 2015. Effects of dietary supplementation of probiotic and synbiotic on broiler chickens hematology and intestinal integrity. International Journal of Poultry Science, 14(1): 31-36.
- Francesco, S., Maria, C.S., Marina, P., Gabriella, F., Floriana, B. and Maria, G.V., 2016. Physico-Chemical properties and fatty acid composition of pomegranate, cherry and pumpkin seed oils. Journal of the Science, Food and Agriculture, 96: 1730-1735.
- Friedwald, W.T., Levy, R.I. and Fredrickson, D.S., 1972. Estimation of the concentration of low-density lipoprotein cholesterol in plasma without use of the preparative ultracentrifuge. Clinical Chemistry, 18: 499-502.
- Goudarzi, P., Shawrang, P., Sadeghi1, A.A. and Chamani, M., 2014. Effect of different sources of lipid on heterophil to lymphocyte ratio and serum corticosterone concentration in broiler chickens. International Journal of Bioscience, 5(10): 163-168.
- Gross, W.B. and Siegel, H.S., 1983. Evaluation of hetrophil/lymphocyte ratio as measure of stress in chicken. The Journal of Avian Diseases, 27(4): 972-979.
- Havenaar, R., Ten Brink, B. and Veld, H., 1992. Selection of strains for probiotic use: 209-224. In: Fuller, R., (Ed.). Probiotics: The Scientific Basis. Chapman and Hall, London, UK., 398p.
- Jafari Ahangari, Y., Parizadian Kavan, P. and Hoseinzadeh, M., 2013. The effect of probiotic on performance and immunity parameters of broilers. Research on Animal Production, 4(8): 46-56.
- Kabir, S.M.L., Rahman, M.B., Rahman, M.M. and Aluned, S.U., 2004. The dynamics of probiotics on growth performance and immune response in broilers. International Journal of Poultry Science, 3: 361-364.
- Khaksefidi, A. and Ghoorchi, T., 2006. Effect of probiotic on performance and immunocompetence in broiler chickens. Journal of Poultry Science, 43: 296-300.
- Lochsen, T., Ormstad, H., Braud, H., Brodal, B., Christiansen, E.N. and Osmundsen, H., 1997. Effects of fish oil and n-3 fatty acids on the regulation of ∆9 fatty acid desaturase mRNA and activity in rat liver. Journal of Nutrition Biochemistry, 8: 408-413.
- McNamara, D.J., 1995. Dietary fatty acids, lipoproteins, and cardiovascular disease. Advances in Food and Nutrition Research, 36: 253-351.
- Mehrabadi, M., Shariatmadari, F. and Karimi Torshizi, M.A., 2011. Effect of medical plantantibiogen, probiotic Galipro, and antibiotic virgonamicine indiets containing barley ongrowthperformance, SRBC immune response and cholesterol andtriglyceride of blood of broiler chickens. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research, 27: 431-439.
- Mohiti-Asli, M. and Ghanaatparast-Rashti, M., 2017. Feeding antioxidant vitamin and vegetable oils to broilers: vitamin E reduced negative effect of soybean oil on immune response and meat lipid oxidation. Animal Production Science, 58: 1829-1836.
- Murkovic, M., Hillebrand, A., Draxl, S., Winkler, J. and Pfannhauser, W., 1999. Distribution of fatty acids and vitamin E content in pumpkin seeds (Cucurbita pepo L.) in breeding lines. Acta Horticulture, 492: 47-55.
- Nayebpour, M., Farhoomand, P. and Daneshyar, M., 2011. Evaluation of performance and humeral immune system (antibody titer against Gambaro vaccine, cerloplasmin concentration and hetrophyl to lymphocyte ratio) in broiler chickens fed different levels of probiotic and soybean oil. Veterinary Journal (Pajouhesh & Sazandegi), 90: 66-75.
- Nederal, S., Petrovic, M., Vincek, D., Pukec, D., Skevin, D., Kraljic, K. and Obranovic, M., 2014. Variance of quality parameters and fatty acid composition in pumpkin seed oil during three crop seasons. Industrial Crops and Products, 60: 15-21.
- Nobakht, A., 2013. The effect of increasing levels of single strain of probiotic (Bioplus) on performance and blood metabolites of laying hens. Journal of Veterinary Clinical Research, 4(4): 237-248.
- Nobakht, A., Tabatabaei, Sh. and Khodaei, S., 2011. Effect of different sources and levels of vegetable oils on performance, carcass traits and accumulation of vitamin E in breast meat of broilers. Current Research Journal of Biological Sciences, 3(6): 601-605.
- Panda, A.K., Reddy, M.R., Rao, S.V.R., Raju, M.V.L.N. and Praharaj, N.K., 2000. Growth, carcass characteristics, immunocompetence and response to Escherichia coli of broilers fed diets with various levels of probiotic. European Poultery Science, 64: 152-156.
- Penumathsa, S., Koneru, S., Thirunavukkarasu, M., Zhan, I., Prasad, K. and Maulik, N., 2007. Secoisolariciresinol diglucoside: relevance to angiogenesis and cardioprotection against ischemia-reperfusion injury. Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics, 320: 951-959.
- Poorghasemi, M., Seidavi, A., Qotbi, A.A.A., Chambers, J.R. Laudadio, V. and Tufarelli, V., 2015. Effect of dietary fat source on humoral immunity response of broiler chickens. Europen Poultry Science, 79: 1-8.
- Qureshi, A. and Dinzz, A., 1983. Suppressive of avian hepatic metabolism by solvent extracts of garlic: impaction serum lipids. Nutrition, 113: 46-55.
- SAS Institute., 2002. SAS Users Guide: Statistics. SAS Institute Inc., Cary, NC.
- Sarica, S., Ciftci, A., Demir, E., Kilinc, K. and Yildirim, Y., 2005. Use of antibiotic growth promoter and two herbal natural feed additives with and without exogenous enzymes in wheat based broiler diets. South African Journal of Animal Science, 35: 61-72.
- Sharifi, S.D., Dibamehr, A., Lotfollahian, H. and Baurhoo, B., 2012. Effects of flavomycin and probiotic supplementation to diets containing different sources of fat on growth performance, intestinal morphology, apparent metabolizable energy, and fat digestibility in broiler chickens. Poultry Science, 91: 918-927.
- Sharma, A., Sharma, A.K., Chand, T., Khardiya, M. and Chand, K.Y., 2013. Antidiabetic and antihyperlipidemic activity of Cuccurbita maxima Duchense (pumpkin) seed on streptozotocin induced diabetic rats. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 1(6): 108-116.
- Shokaiyan, M., Ashayerizadeh, O., Shams Shargh, M. and Dastar, B., 2019. Algal crude fucoidan alone or with bacillus subtilis DSM 17299 in broiler chickens diet: growth performance, carcass characteristics, blood metabolites, and morphology of intestine. Poultry Science Journal, 7(1): 87-94.
- Tannock, G.W., Dashkevitz, M.P. and Feighner, S.D., 1989. Lactobacilli and bile salt hydrolase in the murine intestinal tract. Applied and Environmental Microbiology, 55: 1848-1851.
- Torki, M. and Alizadeh, A., 2007. Effect of dietary probiotic supplementation on performance of broiler chicks fed on diets including full sunflower seed. Abstracts of the 16th European Symposium on Poultry Nutrition, France, 26-30 August: 633-636.
- Wegmann, T. and Smithies, O., 1966. A simple hemagglutination system requiring small amounts of red cells and antibodies. Transfusion, 6: 67-75.
- Yakhkeshi, S., Rahimi, S. and Hemati matin, H.R., 2012. Effect of yarrow (Achillea millefolium L.), antibiotic and probiotic on performance, immune response, serum lipids and microbial population of broiler. Journal of Agriculture Science and Technology, 14: 799-810.