همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد زراعت، گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان- دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران

2 استاد، گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان- دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران

3 استادیار، گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان- دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران

چکیده

به‌منظور بررسی تأثیر کاربرد متانول و تاریخ کاشت بر عملکرد دانه و میوه، درصد عملکرد روغن و ترکیب اسیدهای چرب گیاه دارویی کدو پوست کاغذی، آزمایشی به‌صورت کرت‌های خرد شده در قالب بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در سال 93-1392 اجرا شد. سه تاریخ کاشت شامل اول اردیبهشت، اول خرداد و اول تیر به‌عنوان عامل اصلی و کاربرد متانول با غلظت 30% حجمی در چهار زمان محلول‌پاشی شامل شاهد (عدم مصرف)، قبل از مرحله زایشی، بعد از مرحله زایشی و مرحله دانه‌بندی به‌عنوان عامل فرعی مطالعه گردید. نتایج پژوهش نشان داد اثر متقابل تاریخ کاشت و کاربرد متانول بر صفات عملکرد دانه در میوه، وزن خشک دانه، عملکرد میوه، وزن هزاردانه، درصد روغن و ترکیب اسیدهای چرب در سطح احتمال 1% معنی‌دار بود. بیشترین عملکرد دانه، وزن خشک دانه، عملکرد میوه و درصد روغن در محلول‌پاشی متانول قبل از مرحله زایشی در تاریخ کشت اول تیرماه حاصل شد. بیشترین وزن هزاردانه (1155.6 گرم) متعلق به تیمار محلول‌پاشی متانول بعد از مرحله زایشی در تیرماه بود. تیمارهای محلول‌پاشی در مرحله دانه‌بندی در تاریخ کشت سوم و نیز عدم مصرف متانول در تاریخ کشت دوم بیشترین میزان اسید اولئیک را نشان دادند. بیشترین میزان اسیدهای چرب لینولئیک (43.36%)، لینولنیک (1.86%) و پالمتیک (21.20%) به‌ترتیب در تاریخ‌های کشت خرداد، تیر و اردیبهشت و تحت محلول‌پاشی متانول بعد از مرحله زایشی بدست آمد. تیمار شاهد نیز در تاریخ کشت اول بیشترین میزان اسید استئاریک (11.50%) را نشان داد. به‌طور کلی کاشت کدو پوست کاغذی در تیرماه همراه با محلول‌پاشی متانول قبل از مرحله زایشی به‌منظور افزایش عملکرد و محلول پاشی بعد از مرحله زایشی با هدف بهبود کیفی برخی ترکیب‌های روغن آن توصیه می‌گردد.

کلیدواژه‌ها

- Ananieva, E.A., Christov, K.N. and Popova, L.P., 2004. Exogenous treatment with salicylic acid leads to increased antioxidant capacity in leaves of barley plants exposed to paraquat. Journal of Plant Physiology, 161: 319-328.
- Andersen, P.C., Hill, K., Gorbet, D.W. and Brodbeck, B.V., 1998. Fatty acid and amino acid profiles of selected peanut cultivars and breeding lines. Journal of Food Composition and Analysis, 11: 100-111.
- Aroiee, H. and Omidbaigi, R., 2004. Effects of nitrogen fertilizer on productivity medicinal pumpkin. Acta Horticulture, 629: 415-419.
- Baghdadi, H., 2005. Effect of date and planting density on seed yield of medicinal plants. Summary of Articles of the 2nd Conference of Medicinal Plants, Faculty of Agricultural Sciences, Shahed University, 7-8 January: 68.
- Baradaran Firouzabadi, M., Parsaeiyan, M. and Baradaran Firouzabadi, M., 2018. Agronomic and physiological response of Nigella sativa L. to ascorbate and methanol foliar application in water deficit stress. Plant Ecophysiology, 9(30): 13-27.
- Ehyaei, H., 2010. Effect of drought stress and methanol spraying on some morphological characteristics and yield of two chickpea cultivars (Cicer arietinum L.) under field and greenhouse conditions. M.Sc. Thesis, Department of Agronomy, the Mashhad Ferdowsi University.
- Emam, Y. and Nik Nejad, M., 1994. Introduction to the Physiology of Crop Yield. Shiraz University Press, Shiraz, 576p.
- Emam, Y., 1995. Physiology of Tropical Crop Production (translation). Shiraz University Press, Shiraz, 305p.
- Fageria, N.K., 2009. The Use of Nutrients in Crop Plants. Boca Raton, FL: CRC Press.
- Fall, R. and Benson, A.A., 1996. Leaf methanol-the simplest natural product from plants. Trends Plant Science, 1(9): 296-301.
- Galball, I.E. and Kirstine, W., 2002. The production of methanol by flowering plants and the global cycle of methanol. Journal of Atmospheric Chemistry, 43: 195-229.
- Huang, Z.L., Wang, B.W. and Crenshaw, A.A., 2006. A simple method for the analysis of trans fatty acid with GC-MS and AT-Silar-90 capillary column. Food Chemistry, 98: 593-598.
- Jafari, M., Goli, S.A.H. and Rahimmalek, M., 2012. The chemical composition of the seeds of Iranian pumpkin cultivars and physicochemical characteristics of the oil extract. European Journal of Lipid Science and Technology, 114: 161-167.
- Kelley, W.T. and Langston, D.B., 2001. Commercial production and management of pumpkins and Gourds. University of Georgia college of Agricultural Sciences, 28p.
- Kreft, I., Stibil, J.V. and Trkov, Z., 2002. Iodine and selenium contents in pumpkin (Cucurbita pepo L.) oil and oil-cake. European Food Research and Technology, 215: 279-281.
- Li, Y., Gupta, G., Joshi, J.M. and Syumbano, A.K., 1995. Effect of methanol on soybean photosynthesis and chlorophyll. Journal of Plant Nutrition, 18: 1875-1880.
- Marr, C. and Schaplowsky. T. and Carey, T., 2004. Pumpkins. Commercial Vegetable Production. Horticulture Report MF-2030. Kansas State University Agricultural Experiment Station and Cooperative Extension Service, 8p. http://www.agmrc.org/media/cms/mf2030_0c42997f934a4.pdf
- Metcalf, L.C., Schmitz, A.A. and Pelka, J.R., 1966. The rapid preparation of methyl esters from lipid for gas chromatography analysis. Analytical Chemistry, 38(3): 514-515.
- Moazzen, Sh. and Daneshiyan, J., 2006. Study of planting date and plant density on agronomic traits and morphology and agronomy of medicinal plant seed of pumpkin seeds. Agricultural Research, 1:
33-46.
- Murkovich, M. and Pfannhauscr, W., 2000. Stability of pumpkin seed oil. European Journal of Lipid Science and Technology, 102: 607-611.
- Nadali, A., Paknejad, F., Moradi, F., Nasri, M. and Pazoki, A., 2010. The effect of methanol spraying on relative water content, chlorophyll content and chlorophyll fluorescence of sugar beet leaves under water stress condition. Journal of Iranian Crop Sciences, 41: 731-740.
- Nakic, S.N., Rade, D., Skevin, D., Strucelj, D.,
Mokrovcak, Z. and Bartolic, M., 2006. Chemical characteristics of oils from naked and husk seeds of Cucurbita pepo L. European Journal of Lipid Science and Technology, 108: 936-943.
- Nemecek-Marshall, M., Mc Donald, R.C., Franzen, J.J., Wojciechowski, C.L. and fall, R., 1995. Methanol emission from leaves: enzymatic detection of gas-phase methanol and relation of methanol fluxes to stomatal conductance and leaf development. Plant Physiology, 108: 1359-1368.
- Nonomura, A.M. and Benson, A.A., 1992. The path of carbon in photosynthesis: Improved crop yields with methanol. Proceedings of the National Academy of Sciences, 89: 9794-9798.
- Omidbeigi, R., 2010. Production and Processing of Medicinal Plants (Vol. 4). Astan Quds Razavi, 424p.
- Palevich, D., 1987. Recent advance in the cultivation of medicinal plants. Journal of Acta Horticulture, 208: 29-34.
- Patil, A., Taware, S.P., Oak, M.D., Tamhankar, S.A. and Rao, V.S., 2007. Improvement of oil quality in soybean [Glycine max (L.) Merrill] by mutation breeding. Journal of the American Oil Chemists Society, 84(12): 1117-1124.
- Rajala, A., Kärkkäinen, J., Peltonen, J. and Peltonen-Sainio P., 1998. Foliar application of alcohols failed to enhanced growth and yield of C3 crops. Industrial Crops and Products, 7: 129-137.
- Ramirez, I., Dorta, F., Espinoza, V., Jimenez, E., Mercado, A. and Pen a-Cortes, H., 2006. Effects of foliar and root applications of methanol on the growth of arabidopsis, tobacco, and tomato plants. Journal of Plant Growth Regulation, 25: 30-44.
- Sajedi Moghadam, S., Mehrafarin, A., Naghdi Badi, H., Pazoki, A.R. and Qavami, N., 2014. Evaluation of phytochemical yield of thyme (Thymus vulgaris L.) under foliar application of hydroalcohols. Medicinal Plant Journal, 4: 130-140.
- Stevenson, D.G., Eller, F.J., Wang, L., Jane, J.L., Wang, T. and Inglett, G.E., 2007. Oil and tocopherol content an composition of pumpkin seed oil in 12 cultivars. Journal of Agricultural Food Chemistry, 55: 4005-4013.